24.2.22

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κίνα: 3 παιδιά ανά οικογένεια


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 10.6.2021 | 1083


Η πρόσφατη απόφαση της Κίνας να προχωρήσει στη υιοθέτηση ενός οικογενειακού προγραμματισμού που θα επιτρέπει τα 3 παιδιά ανά οικογένεια και μάλιστα με κίνητρα, μου επανέφερε μνήμες από τη δεκαετία του 1980.


Η πρόσφατη απόφαση της Κίνας να προχωρήσει στη υιοθέτηση ενός οικογενειακού προγραμματισμού που θα επιτρέπει τα 3 παιδιά ανά οικογένεια και μάλιστα με κίνητρα, μου επανέφερε μνήμες από τη δεκαετία του 1980. 

Μεταπτυχιακός φοιτητής στην Αμερική, παρακολουθούσα την άνοιξη του 1981, ένα μεταπτυχιακό μάθημα δημογραφίας που αναφέρονταν στις πολιτικές που εφαρμόζονταν ανά τον κόσμο ως προς την αναπαραγωγή του ανθρώπινου πληθυσμού. Το θέμα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας η οποία εμφάνιζε από χρόνια αξιόλογη μείωση των γεννήσεων ακόμη και στις αγροτικές περιοχές. Η πολιτική του Κ.Κ. της Κίνας για 1 παιδί ανά οικογένεια που υιοθετήθηκε από το 1979, με τα αυστηρά μέτρα που τη συνόδευαν, ήταν ανάμεσα στις πολιτικές που μελετήσαμε. Η Κίνα εισήγαγε την πολιτική της για ένα παιδί σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την αύξηση του πληθυσμού της. Η χώρα είχε διπλασιαστεί σε μέγεθος φτάνοντας περισσότερα από 500 εκατ. πληθυσμό τη δεκαετία του 1940 σε πάνω από 1 δισ. μέχρι τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και σήμερα κοντά στα 1,3 δισεκατομμύρια. 

Το επόμενο έτος, η κυβέρνηση Ρήγκαν υιοθετώντας μια πολιτική ανοίγματος και βελτίωσης των σχέσεων με την Κίνα, έφερε στο ίδιο πανεπιστήμιο με εμένα και τους πρώτους Κινέζους φοιτητές. Σε ένα μάθημα για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών ανά τον πλανήτη, είχαμε και έναν Κινέζο συμφοιτητή. Σε ένα από τα μαθήματα-συζητήσεις με θέμα την εγκληματικότητα στις αγροτικές περιοχές, ο αείμνηστος Καθηγητής μου και Πρόεδρος της Αμερικάνικης Εταιρείας Αγροτικής Κοινωνιολογίας Άλαν Μπήγκλ (Alan Beegle), απευθυνόμενος στον Κινέζο συμφοιτητή μου τον ερώτησε για την εγκληματικότητα στην αγροτική Κίνα, προσθέτοντας ότι μια και δεν υπάρχει ανισότητα στην κατανομή πλούτου και εισοδήματος, δεν αναμένει και την ύπαρξη εγκληματικότητας. Προς έκπληξη του ιδίου και όλων μας των παρευρισκομένων, ο Λι (Li) πρόσθεσε πως υπάρχει εγκληματικότητα και μάλιστα σοβαρή, προσθέτοντας ότι αυτή δεν αναφέρεται σε ληστείες τραπεζών ή χρηματαποστολών, αλλά στη δολοφονία Κινέζων αξιωματούχων οι οποίοι είχαν σαν αποστολή τον έλεγχο της εφαρμογής της πολιτικής του 1 παιδιού από τις Κινέζικες οικογένειες. 

Οι Κινέζοι, όπως και άλλες εθνότητες είχαν και έχουν μεγάλη επιθυμία στην απόκτηση ενός άρρενος απογόνου. Αν λοιπόν δεν εκπληρώνονταν η επιθυμία τους και είχαν τη γέννηση ενός κοριτσιού αντί αγοριού, περιόριζαν δραστικά τη φροντίδα του με στόχο να τελευτήσει ώστε να δοθεί στο ζευγάρι μια νέα ευκαιρία να δοκιμάσει και πάλι! Έτσι ενώ η φύση δίνει τη δυνατότητα σε ίσες περίπου αναλογίες γέννησης αρσενικών και θηλυκών παιδιών, οι Κινέζοι είχαν αλλοιώσει τρομακτικά τη σύνθεση σε βάρος των κοριτσιών. Η εκδίκηση ή μάλλον η τιμωρία ήρθε 2-3 δεκαετίες αργότερα, όταν οι πολυπληθέστεροι άνδρες που είχαν φθάσει σε ηλικία γάμου, αδυνατούσαν να βρουν σύζυγο ή/και τα κορίτσια ήταν πλέον πιο εκλεκτικά και απαιτητικά στις επιλογές τους. Τις επόμενες δεκαετίες είχαμε εισαγωγή κοριτσιών με σκοπό το γάμο από γειτονικές Ασιατικές χώρες!

Το 2016, έληξε η πολιτική του ενός παιδιού επιτρέποντας την απόκτηση και ενός δευτέρου για να έρθει τώρα η πολιτική των 3 παιδιών μια και τα στοιχεία της γεννητικότητας έδειχναν συνεχή μείωση όλα αυτά τα χρόνια. Παρά την αλλαγή του 2016, οι γεννήσεις μειώθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το 2020 και μειώθηκαν κατά 15% σε 10 εκατ., σύμφωνα με ανάλυση μιας έκθεσης.

Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν θα επιτύχει η πολιτική ενθάρρυνσης των γεννήσεων στην Κίνα. Το ερώτημα απασχολεί και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα στις οποίες και η χώρα μας που έχουν γηράσκοντα πληθυσμό μια και ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από το 2,12 που αποτελεί το όριο για απλή αναπλήρωση του πληθυσμού. Πετυχημένη αύξηση του πληθυσμού είχε η Ρουμανία την εποχή του καθεστώτος Τσαουσέσκου όταν αυξήθηκαν τα κίνητρα τεκνοποίησης που δίνονταν στα ζευγάρια. Το αποτέλεσμα φάνηκε λίγο αργότερα όταν οι εγκαταλείψεις παιδιών έλαβαν εκρηκτικές διαστάσεις με πολλά από αυτά να προσπαθούν να επιβιώσουν εγκαταλειμμένα ακόμη και σε υπονόμους!

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι και η νέα αυτή προσπάθεια θα αποτύχει. Θυμάμαι ακόμα από τα χρόνια των σπουδών μου, αλλά και από σχετικό άρθρο που δημοσίευσα το 1996 μαζί με τον εκλιπόντα συνάδελφο-δημογράφο τον Μελέτη Θεοφίλου για την εγκυρότητα των θεωριών που προσπαθούν να εξηγήσουν τους ρυθμούς της ανθρώπινης αναπαραγωγής. Από τις πολλές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς αυτή που με εντυπωσίασε και νομίζω πως εξηγεί γιατί μειώθηκαν οι ρυθμοί αναπαραγωγής του ανθρώπινου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες, ήταν και η θεωρία που διατυπώθηκε από έναν Αυστραλό Δημογράφο τον Caldwell και είναι γνωστή ως «διαγενεακή ροή του πλούτου». Αυτό που υποστήριξε ο Caldwell ήταν να δούμε πως ρέει ο πλούτος από τη μια γενιά στην άλλη. Αν για παράδειγμα η ροή είναι από τα παιδιά προς τους γονείς, έχουμε υψηλούς ρυθμούς αναπαραγωγής. Αυτό που άκουγα από τη Μικρασιάτισα γιαγιά μου να λέει σε νιόπαντρα ζευγάρια, ενθαρρύνοντάς τα να τεκνοποιήσουν, «τα παιδιά είναι πλούτος». Η ίδια είχε αποκτήσει 12 παιδιά από τα οποία μόνο τα 3 έφθασαν στην Ελλάδα. Όταν όμως ο πλούτος ρέει από τους γονείς προς τα παιδιά τότε έχουμε δραστική μείωση των γεννήσεων. 

Τα παιδιά γίνονται πλέον ένα σημαντικό έξοδο για τα νέα ζευγάρια. Η στέγαση, η πολύχρονη εκπαίδευση (φροντιστήρια, ξένες γλώσσες), η ένδυση και οι καταναλωτικές τους δαπάνες αποτελούν ένα ολοένα και αυξανόμενο βάρος. Αυτό συμβαίνει σήμερα και στην Κίνα. Η μείωση του αριθμού των γάμων, η αύξηση του κόστους στέγασης και εκπαίδευσης, η απόκτηση παιδιών σε μεγαλύτερη ηλικία από γυναίκες που δίνουν προτεραιότητα στην επαγγελματική τους ζωή, η αριθμητική υπεροχή των ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες λόγω της παραδοσιακής προτίμησης για απόκτηση αγοριών είναι οι αιτίες της παρατηρούμενης υπογεννητικότητας. 

«Οι άνθρωποι δεν δυσκολεύονται από το όριο των δύο παιδιών, αλλά από το εξαιρετικά υψηλό κόστος ανατροφής των παιδιών στη σημερινή Κίνα. Στέγαση, εξωσχολικές δραστηριότητες, τρόφιμα, μετακινήσεις και όλα τα υπόλοιπα αυξάνονται γρήγορα», δήλωσε στο Reuters ο Γιφέι Λι, κοινωνιολόγος στο NYU στη Shanghai. 
Σε δημοσκόπηση στον λογαριασμό του Xinhua στην πλατφόρμα Weibo με το ερώτημα: "Είστε έτοιμοι για την πολιτική των τριών παιδιών;", περίπου οι 29.000 από τους 31.000 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι "δεν θα το σκέφτονταν ποτέ", ενώ οι υπόλοιποι διάλεξαν μεταξύ των απαντήσεων: "Είμαι έτοιμος και ανυπομονώ γι’ αυτό", "Είναι στα σχέδιά μου" ή "Διστάζω και υπάρχουν πολλά για να λάβω υπόψη". Λίγο αργότερα η δημοσκόπηση αφαιρέθηκε!

Σε μια περίοδο που η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης έχει δημιουργήσει τρομερή πίεση στα φυσικά οικοσυστήματα και με τις εκδηλούμενες ήδη συνέπειες της κλιματικής κρίσης, κάθε συζήτηση για περαιτέρω αύξηση του πληθυσμού και μάλιστα στις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, δεν αποτελεί μια συνετή πράξη.».


Φωτογραφία: Ζακ Λουΐ Νταβίντ (1748-1825), Η οικογένεια του δημοσιογράφου, πολιτικού και επαναστάτη κατά της Βαστίλης, Καμίλ Ντεμπουλέν (1760-1794). Μουσείο του Ανακτόρου των Βερσαλλιών, Παρίσι Γαλλίας.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Ιουνίου 2021, αρ. φύλλου 1083.


14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/2/22

    Σην Ελλάδα πάνω από 3 παιδιά κάνουν οι Παρατυποι Μετανάστες με Ευρωπαϊκές και Κυβερνητικές επιδοτήσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/2/22

      Η Νέα Δημοκρατία αγαπάει τους Πρόσφυγες. Ο Νότης Μηταρακης πήγε να ζητήσει 144.000 Μπαγκλαντεσιανους στην Ελλάδα και πανηγυρίζει.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος24/2/22

      Αν είναι έτσι, κάνε και εσύ 10 παιδιά τσέπωσε τις Ευρωπαϊκές και Κυβερνητικές επιδοτήσεις και άραξε στο καφενείο. Δυστυχώς φίλε, με φιλελεύθερες πολιτικές τα παιδιά είναι φτώχεια.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος24/2/22

    Στην εγκληματική συμφωνία του Μηταράκη( ο οποίος έλκει την καταγωγή του από γνωστή χώρα της Μέσης Ανατολής...) αναφέρεται ότι στους Μπαγκλαντεσιανούς θα χορηγείται βίζα...!!!
    Ποιός θα δίνει τηνβίζα ρε ηλίθιοι γραικύλοι αφού δεν υπάρχει ελληνικό προξενείο στο Μπαγκλαντές....;;;!!!
    Και γιατί χρειαζόμαστε αλλοδαπούς εργατές; Γιατί η επίσημη δικαιολογία είναι ότι οι Έλληνες δεν πάνε σε τέτοιες δουλειές. Εε πώς να πάνε αφού τους επιδοτείς να κάθονται.
    Κόψε όλα τα επιδόματα στους υγιείς και στους νέους να δείς μόλις αρχίσουν τα ζόρια πώς πάνε. Ασφαλώς και δεν θα πάνε αφού παίρνουν κανά 400σάρι επίδομα ανεργίας, φαγητό από τους δήμους,επιδότηση ενοικίου, εε και κανένα χαρτζιλίκι από την σύνταξη των γέρων. Εντάξει κουτσά στραβά βγαίνει ο μήνας. Για καφεδιά, βόλτα και ιντερνέτ, καλά είμαστε μωρέ την βολεύουμε.
    Αυτό όμως είναι επίπεδο ζωής μιζέριας. Χαμοντουνιάς....έτσι το μπορντέλο το κράτος προωθεί νοοτροπία τεμπελιάς και χαμηλών απαιτήσεων.
    Πέραν όλων αυτών υπάρχει κι ένα άλλο σύμπτωμα. Οι ξένοι εργάτες οι περισσότεροι θα στείλουν τα χρήματα πίσω στις πατρίδες τους. Άρα χρήματα που τώρα έμεναν στην χώρα τώρα θα φύγουν και την ίδια στιγμή η οικονομική αιμοραγία για το κράτος συνεχίζεται με την καταβολή επιδομάτων. Με το ένα χέρι δηλαδή τα μαζεύουμε με το άλλο τα σκορπάμε....
    Κράτος ηλιθίων ανικάνων και προδοτών!!!!

    Έρρωσθε οι άεργοι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/2/22

      Αντί να βρίζουμε αυτούς που αρνούνται την δουλεία, τι θα λέγατε αν ο βασικός μισθός ανέβαινε σε αξιοπρεπή επίπεδα, π.χ. στα 15 ευρώ την ώρα;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/2/22

      Γιατί όχι στα 20 ευρώ...;

      Έρρωσθε

      Δημήτριος Αγιασοφίτης

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος25/2/22

      Ο καθένας βάζει το όριο που θεωρεί αξιοπρεπές.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος25/2/22

      Λάθος το όριο το διαμορφώνει η προσφορά και η ζήτηση. Δεν ξέρω αν το 'χείς πάρει χαμπάρι αλλά έτσι δουλεύει η αγορά χιλιάδες χρόνια τώρα. Παράδειγμα: έχεις ένα παραλίμνιο οικόπεδο και το πουλάς/προσφέρεις στην τιμή των 110000 χιλιάδων ευρώ. Εσύ καλώς και ζητάς τόσα και τόση μπορεί να είναι η εμπορική του αξία.
      Το θέμα είναι αν θα βρεθεί κάποιος να το αγοράσει σε αυτήν την τιμή. Τόσο απλό.....
      Επίσης εσύ λές ότι θεωρεί ο καθένας αξιοπρεπές ναί;
      Άρα εγώ που ζητάω αντί των 15 ευρώ 20 τότε είμαι πιό αξιοπρεπής από σένα....;;!!!

      Έρρωσθε

      Δημήτριος Αγιασοφίτης

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος26/2/22

      Δεν κατάλαβες τι ήθελα να πώ ή μάλλον δεν εκφράστηκα σωστά. Η ηθική δεν έχει σχέση με τους αριθμούς 10, 20, 30, ...100, 200, αλλά άν κάποιος μπορεί να ζήσει σαν άνθρωπος όχι σαν ζώο με το εισόδημά του. Τώρα το σπεκουλάρισμα με την γή ή τα διαμερίσματα μπαίνει στην ηθική του καπιταλισμού που ο καθένας το κρίνει με τα δικά του συνειδησιακά κριτήρια. Τώρα πόσο ηθικό και δίκαιο είναι να πληρώνεις 2 € την ώρα, όπως κάνουν μερικοί στην Καστοριά, ας το κρίνει ο καθένας για τον εαυτό του.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος26/2/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος26/2/22

    Ναι εντάξει συμφωνώ ότι μπορεί να μην είναι σωστό ή ηθικό αλλά εάν δεν υπάρχει προσφορά για παραπάνω τι να κάνουμε; Μακάρι να παίρναμε όλοι 50 ευρώ την ώρα. Υπάρχει κανείς να μας τα δώσει; Εσύ αν μπορέσεις γίνε εργοδότης και δίνε 30 ή 40 ευρώ την ώρα να έρθω κι εγώ να δουλέψω.
    Δυστυχώς στην ζωή δεν μετρούν οι αγνές προθέσεις αλλά το αποτέλεσμα...

    Έρρωσο και μάχου
    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/2/22

      Δεν υπάρχει προσφορά γιατί όλοι δεχόμαστε εδώ και δεκαετίες την δουλεία. Από την άλλη πλευρά παραπονούμαστε ότι φεύγουν οι νέοι. Με τέτοιους μισθούς δεν είναι να απορείς που οι νέοι ψάχνουν την τύχη τους στο εξωτερικό.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/2/22

      Οι Έλληνες νέοι να πάνε στη Γερμανία, εμείς θέλουμε αραβοφωνους νέους και Ασιάτες....

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος27/2/22

      Βλέπει ότι γουστάρετε μόνο αραβοφωνους νέους και Ασιάτες και όχι αραβόφωνες νέες και ασιάτισες.
      Κατάλαβα φίλε.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ