27.3.22

ΟΔΟΣ: Πομπηία


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 3.6.2021 | 1082


Δέκα χρόνια μετά οι πολίτες της Καστοριάς, όπως ακριβώς και οι πολιτικές αρχές τους, αντιμετωπίζουν την λίμνη της Καστοριάς, όπως αντίστοιχα οι κάτοικοι της Νάπολη τον Βεζούβιο. Στωϊκα και συμβιβασμένα. 


Πέρασαν περίπου δέκα χρόνια από την συνάντηση της Καστοριάς με τους Γερμανούς. Ήταν η εποχή που η φράση «οι Γερμανοί ξανάρχονται» στοίχειωνε όσο τίποτε άλλο τους φόβους και τις ανασφάλειες των Ελλήνων πιο γενικά. Λόγω της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας που οδήγησε στις γνωστές συνέπειες. Οι Έλληνες βρέθηκαν τότε ενώπιον του αληθινού τους εαυτού, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν δέκα χρόνια μετά έχει πραγματικά κάτι αλλάξει στο σύμπαν τους, στον κόσμο τους. 

Και έτσι πίσω στον χρόνο κάπου το 2012, εγένετο (αίφνης) για την Καστοριά, ο κ. Φούχτελ. Επρόκειτο για τον κ. Hans-Joachim Fuchtel. υφυπουργό και βουλευτή της CDU από το Μέλανα Δρυμό, που βρέθηκε να συντονίζει, κατ’ εντολή της γερμανικής κυβέρνησης, λεγόταν μάλιστα και με εντολή της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, την γερμανοελληνική συνάντηση. Είχε προσγειωθεί κάπως απότομα ο Γερμανός και αυτό είχε δώσει λαβές τότε για καχυποψίες.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η δικτύωση πολιτών, οργανώσεων και κοινοτήτων για να μπορέσουν να αυτοβοηθηθούν, αφού οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις εκατομμυρίων δεν έλυσαν τα προβλήματα, τόσο της Ελλάδας όσο και ειδικά της λίμνης Καστοριάς. Λεγόταν τότε με έμφαση πώς η λίμνη της Καστοριάς είναι μια περίπτωση, που χρειάζεται παρεμβάσεις για να σωθεί. Εκατομμύρια ευρώ που είχαν διατεθεί στο παρελθόν δεν την βοήθησαν. Ένα τεράστιο ποσό απ’ αυτά, έγιναν... Ενυδρείο!

Και έτσι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν οι Γερμανοί. Είχαν μάλιστα την φιλοδοξία να την μετατρέψουν σε μια λίμνη όμορφη όπως είναι της Κωνσταντίας (Κωνστάντζας, Μπόντενζεε - Bodensee) μεταξύ Γερμανίας, Ελβετίας και Αυστρίας. Με καθαρά νερά, ποδηλατοδρόμους και…εξοχικές βίλλες. Θα έπρεπε, όπως πίστευαν τότε οι Γερμανοί, να οργανωθούν απλώς και μόνο καλύτερα, ορισμένα πράγματα. Για τον λόγο αυτό ο κ. Φούχτελ στο ταξίδι σωτηρίας της λίμνης, έφερε μαζί του τότε και ειδικούς για διαχείριση υδάτων και καλλιέργειες φρούτων, καθώς και τον κομματικό του φίλο Λόθαρ Ριμπσάμεν (Lothar Riebsamen) ο οποίος είναι εκπρόσωπος της περιοχής της Bodensee στη Γερμανική Βουλή. Όλα αυτά ανήκουν βέβαια στο παρελθόν.

Στ’ αλήθεια, σήμερα ποιός θυμάται κάτι απ’ όλα αυτά άραγε; Προφανώς ελάχιστοι ή κανείς. Από τότε, κανείς φορέας επίσης, δεν ενημέρωσε τους πολίτες της Καστοριάς για την εξέλιξη, την κατάληξη, προφανώς άδοξη του οράματος των Γερμανών. 
Που αν και είχαν στείλει εδώ ένα εκπρόσωπο με σωματότυπο οικείο με τα ελληνικά πρότυπα, προφανώς και κατά τα άλλα, ήταν πολύ γερμανικά αυτά που πρότεινε ή απαιτούσε να γίνουν ως προϋποθέσεις. Για να γίνει η λίμνη της Καστοριάς, αυτό που οραματίσθηκαν οι τελειομανείς Γερμανοί. Που αντίθετα με την Άνοιξη του 1941 (80 χρόνια προηγουμένως) όταν κατέλαβαν την Καστοριά, αυτή την φορά έφαγαν τα μούτρα τους στην περιοχή έστω και σε ειρηνική περίοδο. Χωρίς ν’ ανοίξει ρουθούνι. 

Καθώς δεν υπολόγισαν ότι εδώ είναι Βαλκάνια και δεν είναι παίξε-γέλασε. Επίσης εδώ παράγεται ένα φρούτο, που ονομάζεται «φιλότιμο». Και έτσι ο κ. Φούχτελ, όπως αθόρυβα προσγειώθηκε, άλλο τόσο αινιγματικά... απογειώθηκε. Ποιος γνωρίζει άραγε τι εμπειρίες που κόμισε στην πατρίδα του. Και τι περιέλαβε στις αναφορές του. Γεγονός είναι ότι έκτοτε κανείς δεν άκουσε κάτι γι αυτόν.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 3.6.2021 | 1082


Κανείς εχέφρων δεν κολυμπάει, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες κρατούν αποστάσεις. Η αλιεία είναι ξεχασμένη και επικίνδυνη υπόθεση. Και κανείς δεν γνωρίζει τους μηχανισμούς που μπορεί οι επικίνδυνες δηλητηριώδεις και τοξικές ουσίες να περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό των κατοίκων και περιοίκων της Καστοριάς. Μιας περιοχής που έχει υψηλό ποσοστό ανίατων θανατηφόρων ασθενειών. Και κοντά σε όλα αυτά η ασυγχώρητη επιπολαιότητα όλων των κυβερνήσεων. Που δεν μερίμνησαν να επιβάλλουν κανόνες και λύσεις.



Έτσι δέκα χρόνια μετά οι πολίτες της Καστοριάς, όπως ακριβώς και οι πολιτικές αρχές τους, αντιμετωπίζουν την λίμνη της Καστοριάς, όπως αντίστοιχα οι κάτοικοι της Νάπολη τον Βεζούβιο. Στωϊκα και συμβιβασμένα. Χωρίς τον κ. Φούχτελ. Ζουν εκεί στις πλαγιές και τις ακτές της περιοχής, κοντά στην Πομπηΐα και δεν έχουν καμιά ευθύνη, ούτε για την παρουσία του ηφαιστείου, ούτε για την πιθανότητα να ενεργοποιηθεί εκ νέου και να εκραγεί. Οπότε αντιμετωπίζουν και κάπως μοιρολατρικά την κατάσταση. 

Από την άλλη πλευρά, την εκμεταλλεύονται κι’ όλας. Πραγματοποιούν εκδρομές επάνω στο ηφαίστειο, απολαμβάνουν τις ομορφιές της σύγχρονης πόλης και την εξαίσια ιστορία της, ενώ σε μικρή απόσταση η Πομπηΐα με τα ευρήματα και εκθέματά της, αλλά και τις συνεχείς νέες ανακαλύψεις να είναι πάντα θαυμάσια αφορμή πλουτισμού της ευρύτερης περιοχής και από τον τουρισμό. Όσο για τον κίνδυνο της έκρηξης, «έχει ο Θεός» προφανώς θα σκέφτονται. 

Το ίδιο κάνουν και όλοι εδώ στην Καστοριά, με την λίμνη (και όχι μόνο). Έχει κοντά της —η Καστοριά— μια άλλη Νεάπολη (της Κοζάνης) και αλληγορικά πάντα, φέρνει κάπως της Πομπηΐας. Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά το φθινόπωρο του 2012 σε ρεπορτάζ με τον τίτλο "Ταξίδι σωτηρίας μιας επιβαρυμένης με λιπάσματα λίμνης" της μεγάλης εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η πόλη της Καστοριάς είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο της λίμνης, το τοπίο είναι ειδυλλιακό, αλλά παρατηρώντας από κοντά, πολλά προκαλούν την εντύπωση ότι ο τόπος βρίσκεται σε καθοδική πορεία, σε παρακμή. Υπάρχουν ερειπωμένα κτήρια, καταρρέουσες προσόψεις, τα περισσότερα σπίτια είναι απλές και άχαρες κατασκευές της δεκαετίας του ’70. Αλλά και η λίμνη είναι άρρωστη».

Δέκα χρόνια αργότερα οι κάτοικοι, μα προπαντός οι πολιτικές αρχές της Καστοριάς και οι κυβερνήσεις όλες, αντιμετωπίζουν την κατάσταση ως απλοί θεατές. Σαν να είναι η λίμνη της ηφαίστειο, ένας Βεζούβιος και η λεκάνη της ένας κρατήρας που αχνίζει. 

Όπως συνηθιζόταν να αναφέρεται ως σχετικά πρόσφατα, απ’ αυτούς που ήθελαν να διαφημίσουν την Καστοριά, η πόλη καθρεπτιζόταν στα νερά της. Αυτό βέβαια είναι μια μεγάλη αλήθεια. Διότι πράγματι η ασχήμια της πόλης και η κατάντια της από τους δημάρχους όλους (των τελευταίων δεκαετιών) αντικατοπτρίζεται στην λίμνη που αιχμαλωτίζει το είδωλο μιας τοξικής πόλης σε κατάσταση μόλυνσης, αποσύνθεσης. 




Από δεκαετίες είναι γνωστό το γεγονός ότι τα αστικά λύματα στο παρελθόν (αλλά και του παρόντος), η ανεξέλεγκτη λειτουργία βυρσοδεψείων που μολύνουν τους υδροφόρους ορίζοντες που καταλήγουν σε βρύσες αλλά και στην λίμνη. Και προπαντός η εγκληματική κατάχρηση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής (οπωρώνων κ.ο.κ.), οδήγησαν την λίμνη στην σημερινή τραγωδία να αποτελεί πρόβλημα για την δημόσια υγεία.



Προφανώς όμως δεν είναι αυτός ο λόγος για την μόλυνση της λίμνης. Από δεκαετίες είναι γνωστό το γεγονός ότι τα αστικά λύματα στο παρελθόν (αλλά και του παρόντος), η ανεξέλεγκτη λειτουργία βυρσοδεψείων που μολύνουν τους υδροφόρους ορίζοντες που καταλήγουν σε βρύσες αλλά και στην λίμνη. Και προπαντός η εγκληματική κατάχρηση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής (οπωρώνων κ.ο.κ.), οδήγησαν την λίμνη στην σημερινή τραγωδία να αποτελεί πρόβλημα για την δημόσια υγεία. 

Να αποτελεί όχι απλό ηφαίστειο, αλλά βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ήδη καταρρέουσας Καστοριάς. Και η κατάσταση δεν κρύβεται καθώς συχνά το νερό της λίμνης είναι πράσινο από φύκια, γεμάτο αφρούς. 

Κανείς εχέφρων δεν κολυμπάει, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες κρατούν αποστάσεις. Η αλιεία είναι ξεχασμένη και επικίνδυνη υπόθεση. Και κανείς δεν γνωρίζει τους μηχανισμούς που μπορεί οι επικίνδυνες δηλητηριώδεις και τοξικές ουσίες να περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό των κατοίκων και περιοίκων της Καστοριάς. Μιας περιοχής που έχει υψηλό ποσοστό ανίατων θανατηφόρων ασθενειών.

Και κοντά σε όλα αυτά η ασυγχώρητη επιπολαιότητα όλων των κυβερνήσεων. Που δεν μερίμνησαν να επιβάλλουν κανόνες και λύσεις. Μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάργησε (εκτός από πανεπιστημιακές σχολές) και τον "Φορέα για την Διαχείριση της Λίμνης" που είχε συσταθεί από την προηγούμενη. Γι’ αυτό και η βουλευτής του ΣυΡιζΑ κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, με κάπως μικροπολιτικό κομπασμό, την στιγμή που ο κόσμος χάνεται, δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στον βουλευτή Καστοριάς με την Ν.Δ. κ. Ζήση Τζηκαλάγια (που ομολογουμένως συχνά προκαλεί την κοινή γνώμη με τις δηλώσεις του τελευταία), σαν να είναι αυτό το θέμα μας και όχι η σωτηρία της λίμνης και των κατοίκων της. 

Οι δημοτικοί πάλι, από την φαιδρή περίοδο που ο τότε αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος δημιουργούσε και πάλι την παλιά πλαζ στον εσωτερικό παραλίμνιο, προπαγανδίζοντας κατ’ ουσία με αχαρακτήριστη πολιτική επιπολαιότητα την κολύμβηση στα επικίνδυνα νερά όπως και άλλα σπορ, ως την σημερινή εποχή του δημάρχου κ. Ιωάννη Κορεντσίδη που κόβουν δένδρα και ανελκύουν μοτόρια (παρουσιάζοντάς τα ως Τιτανικούς), δείχνουν εντελώς απρόθυμοι να συνειδητοποιήσουν, έστω και απλώς να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος. 

Πολιτεύονται με την (και) επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι η λίμνη της Καστοριάς είναι πανέμορφη (άρα ακίνδυνη) και προορισμένη να αιχμαλωτίζει την… ομορφιά (που αποτελεί την απόλυτη αστική ασχήμια). 

Ευτυχώς δηλαδή, που ο δήμαρχος Καστοριάς, έστω και διαδικτυακά, δεν συμμετείχε πέρσι το καλοκαίρι, όπως αρχικά ως κοσμογονία ανακοινώθηκε από τον κ. Ζήση Τζηκαλάγια σε σχετική για το θέμα συνεδρίαση σε υποεπιτροπή της Βουλής και αποφεύχθηκε μια ακόμη πολιτικά φαιδρή παράσταση ομορφιάς και ευχών.

Και να που το θέμα της λίμνης, επαναφέρεται από τον κ. Ζήση Τζηκαλάγια με νέα παρέμβασή του. Και αυτή την φορά, όπως και με το «αρίστης (!) ποιότητας νερό που παρέχεται μέσω  ΔΕΥΑΚ», η διατύπωση των θέσεων του βουλευτή Καστοριάς, ευνοεί τις συγχύσεις και επιπλέον δεν είναι συμβατή στους ασύμμετρους κινδύνους για την δημόσια υγεία. Ωστόσο είναι θετικό το γεγονός πώς ο ίδιος, όπως είχε κάνει και στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν το 2018 (δεν ήταν βουλευτής τότε) ανασύρει το ζήτημα από τα... αζήτητα της μαζικής ύπνωσης. 

Ύπνωσης και ύπνου φυσικά, καθώς ο ίδιος επισημαίει την ανάγκη μαζικής «επαγρύπνησης». Όπως αναφέρει σε σχετικά πρόσφατες αναλύσεις μετρήθηκαν οι κυανοτοξίνες και (αν και χειμώνας που εμπλουτίζεται το νερό της λίμνης συνεχώς) ανευρέθηκαν δυστυχώς μικροκυστίνες έστω και σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Περισσότερες στον "Σταυρό", μετά στην "μεσάδα" και λιγότερες στα "Ψαράδικα". Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για επικίνδυνες ουσίες που ενδέχεται να μην μένουν στην λεκάνη της λίμνης. 

Ενδέχεται, μέσω του ειδώλου της Καστοριάς που καθρεφτίζεται στην λίμνη, η λίμνη να αντιγράφεται και να ανακατευθύνεται στον ιστό της πόλης και των κατοίκων της.  Ένδειξη ότι η Πομπηΐα είναι πια κοντά και θα διαθέτει και μουσείο με μοτόρια. 


Φωτογραφίες εξώφυλλο, 3η, 4η και 5η σελίδα: Ψηφιδωτά από την έπαυλη του Φαύνου στην Πομπηία (περ. 100 π.Χ.).


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιουνίου 2021, αρ. φύλλου 1082.


Σχετικά:

18 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/3/22

    Σε λίγο και μέσα στη λίμνη θα φυτέψουν μηλιές και θα ραντίζουν με βάρκες.... Μια βόλτα Τοιχιο Μεταμόρφωση θα σας πείσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/3/22

      Αυτό θα πεί πρόοδος. Ούτε το Ισραήλ στην έρημο.
      Καημένες πάπιες!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος27/3/22

    Λιμνάζοντα ύδατα.....βορβορώδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/3/22

    Τελικά μετά τις έντονες πιέσεις του 🍕, ο Γιάνης θα κάνει αλλαγές την επόμενη εβδομάδα... Θα αλλάξει αυτούς από τα χωριά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/3/22

      Έτσι Γιάνη βάλε Αντιδήμαρχους από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/3/22

      Όλο για επόμενες εβδομάδες ακούμε. Αχ αυτός ο πίτσας σε τι Φορτούνας έβαλε το Γιάννη, θα αναγκαστεί να μείνει Καστοριά το επόμενο τριήμερο για να κάνει τις αλλαγές.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος28/3/22

      Μακάρι να αξιοποιηθεί ο 🍕 γιατί έχει δαγκώσει πολύ κόσμο που περιμένει πίσω τα δανεικά κι αγύριστα

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος29/3/22

      Ο μόνος που έχει παρουσιάσει έργο/όραμα είναι ο Ακης, ειδικά μετά το μεγάλο αναπτυξιακό έργο πνοής στην είσοδο της πόλης δεν φεύγει !!!
      Εγκαίνια όμως ακόμα να δούμε !!!

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος29/3/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος1/4/22

      Το έργο πνοής δεν το έκανε ο [....] Το έκανε ο υπάλληλος πεθερός του για να μην τον αλλάξει ο Γιάνης... Σήμερα ξηλωνουν το περίπτερο μπροστά στη ΔΕΗ.. Ασταμάτητος ο πεθερός..

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος2/4/22

      Το μονο διαχρονικο ερειπιο που δεν φευγει ειναι της πλατεειας ΟΜΟΝΟΙΑΣ .Τι φοβουντε οι αρχοντες;Την οργη ποιας η ποιου;

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος2/4/22

      Πρέπει να πεθάνει ο ιδιοκτήτης για να ξηλωθεί, δεν γίνεται διαφορετικά!

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος3/4/22

      Ιδιαιτερο ερειπιο πολεοδομικης τεχνοτροπιας

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος28/3/22

    Αυτό με τον Μανωλιό το ξέρετε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/3/22

    Να βάλει τον 🍕 στην καθαριότητα μπας και ξεχρεώσει κανέναν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/3/22

      Στη θέση του προέδρου βενζινοπωλων θα μπει... Έχουν ίδια μάρκα αυτοκινήτου... ΒMW...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/3/22

      Η καθαριότητα θέλει 💪🏋️‍♀️...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος29/3/22

      Για τα video που κυκλοφορούν στο YouTube, όπου πρωταγωνιστεί, δεν θα πει τπτ ???
      (οπτικά & ηχητικά )

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ