26.2.23

Το Σκάκι

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Νοσοκομεία Ιωαννίνων  & Καστοριάς
Μετά τη σύγκριση του Νοσοκομείου του Κόμο του περασμένου φύλλου, στη σύγκριση με ένα από τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Η φωτογραφία αφιερωμένη στον κ. Καλλίνικο για να κάνει και τις σχετικές συγκρίσεις και να προβληματιστεί για την πρότασή του για την ανέγερση ναού. Επάνω, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, 68.000 τ.μ. και 760 κλίνες. Κάτω το μοναδικό Νοσοκομείο της Καστοριάς, 6.348 τ.μ. και 108 κλίνες.

“λαγοί με πετραχήλια”


Μήπως θα πρέπει ο μητροπολίτης να βγει για μια βόλτα στο κέντρο της Καστοριάς και να συνομιλήσει με το ποίμνιο του; Αυθόρμητα χωρίς φωτογράφους, χωρίς στημένα στιγμιότυπα.


■ Κάποιους μήνες μετά την άφιξή του στην Καστοριά, ο Μητροπολίτης Καλλίνικος άρχισε να ταυτίζεται πλήρως με τα δρώμενα (ήθη κι έθιμα) της τοπικής πολιτικής σκηνής. Πληρέστατες ανακοινώσεις από την Μητρόπολη για το πού πάει, ποιους συναντάει, φυσικά με πολλές φωτογραφίες. 

■ Επειδή «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» ή οι αρχοντίσκοι της Καστοριάς έχουν την «ικανότητα» (;) να «παρασύρουν» στην πλασματική ευτυχία τους όποιον συναντούν. 

■ Σε συζητήσεις πολιτών γι' αυτήν του την εικόνα (του Μητροπολίτη), οι περισσότεροι είπαν, ας του δώσουμε χρόνο, νωρίς είναι ακόμα, είναι και νέος. Τώρα όμως μετά την επιστολή του προς τον κ. Κορεντσίδη με την οποία ζητάει την παραχώρηση χώρου στην είσοδο της πόλης για την ανέγερση μεγαλοπρεπή ναού (τί έχεις Γιάννη, τί είχα πάντα!), η εικόνα του άρχισε να θυμίζει παλιές νοοτροπίες προς αποφυγήν. 

■ Με αυτή του την επιστολή ο Μητροπολίτης εκθέτει τον δήμαρχο, υπενθυμίζοντάς του, την συζήτησή τους σχετικά για την ανέγερση του «περιβόητου» ναού και τη θετική απάντηση του κ.Κορεντσίδη ο οποίος δημοσίως δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα. Θετική σιωπή; 

■ Μέσα σε αυτή την επιστολή ο Μητροπολίτης γνωστοποιεί ότι εκτός από τον δήμαρχο, έχει συνομιλήσει και με άλλους (δεν έχει αναφέρει όμως τα ονόματά τους) και των οποίων η ανταπόκριση ήταν θετική. Επίσης ο κύκλος που είχε συνομιλίες του έκανε γνωστό ότι ήταν επιθυμία και του προκατόχου του γι’ αυτό τον ναό αλλά λόγω των αντιδράσεων των πολιτών, αδράνησε. Έτσι τουλάχιστον νόμιζαν οι κάτοικοι αλλά δεν υπολόγισαν τις «Καστοριανές Σειρήνες».

■ Μήπως θα πρέπει ο Μητροπολίτης Καλλίνικος να βγει για μια βόλτα στο κέντρο της Καστοριάς και να συνομιλήσει με το ποίμνιο του; Αυθόρμητα χωρίς φωτογράφους, χωρίς «στημένα» στιγμιότυπα. Αλλά να τους παρακαλέσει να του πουν την αλήθεια και όχι αυτά που θέλει να ακούσει επειδή φοβούνται ή σέβονται. Δεν νοιώθει αυτή την ανάγκη να έρθει σε επαφή με τους απλούς πολίτες της πόλης του; Επειδή πέρα από τους άρχοντες, υπάρχει και ο λαός πρωτίστως. Και όταν λέμε λαό, δεν εννοούμε τους γνωστούς παρατρεχάμενους που επιζητούν την εύνοιά του προς ίδιον όφελος.

■ Έτσι ίσως πληροφορηθεί από τους απλούς πολίτες της Καστοριάς για τα προβλήματα τους και φυσικά ότι, δεν έχουν ανάγκη ένα «μεγάλο» ναό, έχουν τα… «εκκλησάκια» τους, φτάνει να είναι ανοιχτά για να μπορούν να τα επισκέπτονται. 

■ Σίγουρα το ποίμνιό του θα τον ενημερώσει και θα του κάνει γνωστό, κάτι που δεν του έχουν πει οι αρχοντικές συναναστροφές του, για έναν μεγάλο Καστοριανό που αγάπησε και προσέφερε στην πόλη του. Θα του πουν για τον Αναστάση Πηχεών και τον αγώνα που έδωσε μαζί με τους συμπολίτες του για την εύρεση και την επαναφορά των πολλών κλεμμένων εικόνων και ανεκτίμητων κειμηλίων από τα βυζαντινά… «εκκλησάκια» κατά την περίοδο της δικτατορίας. Ναι ο Αναστάσης Πηχιών δώρισε το αρχοντικό του σπίτι στο Ντουλτσό στο Δήμο Καστοριάς για να γίνει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και αφού το έκανε, στρατεύτηκε στην προσπάθεια διάσωσης των κειμηλίων. Κι’ ας κατοικούσε μόνιμα στην Αθήνα παρακαλώ.

■ Και αυτόν τον λαμπρό ευπατρίδη της Καστοριάς, αντιπαρατέθηκαν και πρόσβαλαν για πολλά χρόνια, «ευσεβείς κύκλοι» της τοπικής Εκκλησίας. Στο όνομα της αγάπης, φυσικά. Όλα τα ωραία, στο όνομα της αγάπης γίνονται στην Καστοριά, εξάλλου το αποδεικνύει και η πορεία και η πρόοδος του τόπου.

■ Αυτός ο αγώνας για τα κειμήλια της Καστοριάς, είναι πραγματικά ένας αγώνας του Ωραίου που πρέπει να συνεχιστεί, και ο νέος Μητροπολίτης να πρωτοστατήσει και όχι να κάνει πως δεν γνωρίζει (;). Ούτε να «πολεμήσει», όπως και ο προκάτοχός του, κάθε πολίτη που συμμετέχει σε αυτόν. Όπως ακριβώς συνέβη προς τον αείμνηστον Αναστάση Πηχεών τον ευεργέτη και ευπατρίδη. 

■ Θα μάθει επίσης από τους πολίτες, ο Μητροπολίτης, ότι έχουν ανάγκη, αν μη τι άλλο, έναν πνευμονολόγο και μάλιστα τώρα που υπάρχει «αναζωπύρωση» του κορωνοϊού. Να φροντίσει για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου που είναι προς κατάρρευση, όπως είναι και η κατάσταση του Γηροκομείου που ο ίδιος εξέπεμψε σήμα κινδύνου. 

■ Να φροντίσει για το κτήριο της Αίγλης που άλλαξε ιδιοκτήτη πλάγια. Από δημοτικό, δηλαδή ιδιοκτησίας των πολιτών που το δώρισαν οι ομογενείς, έγινε ιδιοκτησία της Μητρόπολης Καστοριάς, όπως ξαφνικά και το εστιατόριο της Μαυριώτισσας, που το έκτισε ο Δήμος Καστοριάς, πριν πολλά χρόνια, ξαφνικά σήμερα το εκμεταλλεύεται οικονομικά η  μονή της Μαυριώτισσας. Και τα δύο αυτά ακίνητα ανήκουν στους Καστοριανούς.  Κι όμως.

■ Θα του υπενθυμίσουν οι πολίτες, αν βεβαίως κάνει αυτή την αυθόρμητη βόλτα στην πόλη χωρίς τους «ευσεβείς κύκλους», χωρίς τους Γραμματείς και Φαρισαίους μαζί του, ότι ο Χριστός γεννήθηκε σε έναν ταπεινό στάβλο και ότι όταν μπήκε στο Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα διέλυσε τους πάγκους των μικροπωλητών και τα παγκάρια. Φορούσε έναν χιτώνα και δεν ήθελε τα χρυσάφια και τα χρυσοκεντημένα άμφια. Είναι νέος όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και ως κάτοικος αυτής της «ζωντανής βυζαντινής αρχόντισσας», που ακόμα δεν έχει αποφασίσει να «περπατήσει ελεύθερα», και βρίσκεται κλεισμένος στα στενά και περιχαρακωμένα όρια του Δεσποτικού. 

■ Ίσως μετά από αυτή τη «βόλτα» καταλάβει ότι οι «κόλακες» κολλάνε πάνω σου και σε «παρασύρουν» (;) σε δρόμους ουτοπικούς και μακριά από εκεί που πρέπει και οφείλεις να βρίσκεσαι, δηλαδή  δίπλα (κάθε μέρα) στο ποίμνιο σου και τα προβλήματά του, και να εργάζεσαι για την υλοποίησή τους.

■ Ίσως καταλάβει ότι οι «κόλακες» είναι όλοι αυτοί που έδιωξαν την Αρχιτεκτονική από τη Καστοριά, που έχουν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την ερήμωση και την σημερινή εικόνα της Καστοριάς, για λόγους που μόνο αυτοί γνωρίζουν (;). 

■ Μέσα δε στην επιστολή του επικαλείται και την επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού κ. Κικίλια και το σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της Καστοριάς, και πάνω σε αυτό αναφέρει έναν ακόμα λόγο για την ανέγερση του ναού. 

■ Φυσικά ως μορφωμένος θα πρέπει να αντιλήφθηκε την εξωπραγματική σύγκριση της Καστοριάς με το Κόμο της Ιταλίας. Γιατί αρκετοί εδώ στην Καστοριά, δεν το έχουν αντιληφθεί και χειροκροτούν ακόμη και σήμερα. 

■ Πάνω σε αυτό, θα πρέπει μάλλον να γνωρίζει ότι, δεν φταίνε οι χώρες που συνορεύει η περιοχή, δηλαδή το Κόμο βρίσκεται κοντά στην Ελβετία, ενώ η Καστοριά κοντά στην Αλβανία. Φταίνε οι άρχοντες του τόπου, και δη της πόλης με τους οποίους συνομιλεί και ενημερώνεται. 

■ Διότι αν κοιτάξει λίγο πιο μακριά θα δει ότι και τα Ιωάννινα με την Αλβανία συνορεύουν και όχι με την Ελβετία, απλά όμως έχουν άρχοντες που αγαπούν και εργάζονται για την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου τους και δη των πολιτών που τους ψήφισαν. 

■ Και αν δεν θέλει να κοιτάξει τόσο μακριά, ας ρίξει μια ματιά στον διπλανό δήμο του Άργους Ορεστικού που και αυτός «ποίμνιό» του είναι και να ενημερωθεί από το δήμαρχό του για τα έργα που υλοποιούνται ήδη εκεί αξίας 73 εκατ. ευρώ, αν δεν το γνωρίζει βεβαίως.

■ Ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος αν δεν ξέρει πόσο «κουβαρντάς» είναι ο δήμαρχός μας, να ενημερώσουμε αυτόν και τους πολίτες για τα λεφτά που μοιράζει σε τοπικούς συλλόγους για την διοργάνωση εορτών (φιέστες) που έρχονται σε αντίθεση με την εξαθλιωτική εικόνα της Καστοριάς. 

■ Απουσία λοιπόν έργων, προσφέρει απλόχερα χρήματα των πολιτών για «άρτο και θέαμα», κάτι που φέρνει στο νου εικόνες σηψαιμικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όταν πετούσαν σε αρένες τους Χριστιανούς μαζί με λιοντάρια για να ξεχνούν οι πληβείοι τη διαφθορά των ανακτόρων. Τα λιοντάρια κατασπάραζαν τους Χριστιανούς και το πόπολο μασούλαγε τον άρτο που του είχε πετάξει ο αυτοκράτορας. 
-Για την συνδιοργάνωση μαζί με τον «Ποδηλατικό σύλλογο Καστοριάς 620», της ποδηλατικής εκδήλωσης, 6ο Brevet Καστοριάς διέθεσε το ποσόν των 1.699,16 €.
-Για την συνδιοργάνωση με τον «Εξωραϊστικό-Μορφωτικό σύλλογο Μανιάκων» μουσικής εκδήλωσης το ποσόν των 1.000,00 €.
-Για την συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό σύλλογο Εργατικών κατοικιών Καστοριάς «Κέλετρον» της εκδήλωσης «Μουσικός Ιούλιος» το ποσόν των 950,00 €.
-Για την συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστοριάς «Αθ.Χριστόπουλος» για το μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη το ποσόν των 1.488,00 €. 

■ Υπέγραψε και έργο (όχι δεν υλοποίησε ακόμα) για αλλαγή στα φώτα (ναι ναι μας έχει αλλάξει τα φώτα) των δημοτικών ενοτήτων Αγ. Αναργύρων και Μακεδνών θα πληρώσουμε το ποσόν των 434.235,71 € (ντεπονάκι; ασπιρινούλα;). Ταυτόχρονα όμως πάει έφυγε ο ανάδοχος για την «Προμήθεια εξοπλισμού φωτιστικών υπαίθριων χώρων». Πάπαλα ο ανάδοχος, ψάχνουν άλλον. Τί πρωτότυπο! 

■ Επειδή θα φύγουν για διακοπές (έτσι υποψιαζόμαστε) κουρασμένοι γαρ από το μεγάλο έργο του «τίποτα» που πραγματοποιούν, έφτιαξαν και τρεις μελέτες προς δημοπράτηση για να έχουμε να λέμε:
α) Εκπόνηση ειδικής υδρογεωλογικής μελέτης καθορισμού-οριοθέτηση ζωνών ή και μέτρων προστασίας υδάτων και β) Υδραυλικής μελέτης ελέγχου τεχνικής και υδραυλικής επάρκειας στις κεφαλές του συστήματος υδροδότησης ΔΕΥΑΚ, θα πληρώσουμε 260.089,80 €. 
γ) Υλοποίηση σχεδίου ασφάλειας νερού ΔΕΥΑ Καστοριάς, πληρώνουμε 248.160,43 €.Με τις υγείες μας!

■ Χρήματα υπάρχουν πολλά για κάποιους. Αλλά μήπως πρέπει να παρευρίσκεστε Σεβασμιώτατε, εκτός από τα πανηγύρια και τις φιέστες, στα συσσίτια της εκκλησίας και να δείτε «ιδίοις όμμασι» τους πολίτες και να μετρήσετε τον αριθμό τους; 

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Ιουλίου 2022, αρ. φύλλου 1134.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.


9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/2/23

    ΟΛΟ ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 21. ΠΑΣΟΚ ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/2/23

    Ένας βοσκός δεν ασχολείται με τα πρόβατά του περισσότερο από όσο θεωρεί απαραίτητο. Αντίθετα με τους εμπόρους ασχολείται όσο περισσότερο γίνεται. Και δεν θα ανακαινίσει την υπάρχουσα στάνη, αλλά θα χτίσει δεύτερη στάνη, αν μπορεί να βγάλει περισσότερα χρήματα.

    Ο Επίσκοπος είναι ο Ποιμήν και οι πιστοί το ποίμνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/2/23

    Όταν το νοσοκομείο δεν είχε πνευμονολόγο ο μόνος πνευμονολόγος της Καστοριάς έβγαζε σέλφι με δεσπότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/2/23

      Η Καστοριά είχε 5 πνευμονολόγους.1)Ο κ.Κ.Κοσμίδης όπως είχε δικαίωμα πήγε στο Νοσοκομείο της πατρίδας του της Κατερίνης- όταν τον κάλεσε ο Βουλευτής ήρθε την περίοδο που ξεκινούσε η πανδημία παρά τα προβλήματα υγείας- ο Θεός να τον αναπαύσει,2)ο κ.Γ.Ράπος δυστυχώς πέθανε,3) οι πολίτες επέλεξαν τον κ.Ζ.Τζηκαλάγια Βουλευτή για να κυβερνήσει τον Νομό- όλοι γνωρίζουν πόσα προβλήματα υγείας εκατοντάδων κατοίκων έχει λύσει- εξ' άλλου όπως διαπιστώθηκε δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος Βουλευτής - Ιατρός να προσφέρει υπηρεσίες στο Νοσοκομείο-απαγορεύεται , 4) υπάρχουν λοιπόν 2 πνευμονολόγοι στην πόλη,ο κ.Π.Βασσάλος που είναι συμβεβλημμένος με τον ΕΟΠΠΥΥ και η κ.Σ.Κωνσταντά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/2/23

      Από πότε ο εθελοντισμός χρειάζεται "νομική κάλυψη"; Τι να πούν οι Γιατροί χωρίς σύνορα;. Πολύ περισσότερο σε περίπτωση πανδημίας είναι χρήσιμοι.
      Ο κύριος έκανε την πάπια και επιπλέον είχε τα μούτρα να προτείνει την κτηνίατρο για αυτήν την δουλειά.
      Άσε μας ρε φίλε, βαλτός είσαι.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος27/2/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος27/2/23

      Κατ΄ αρχάς ο βουλευτής δεν κυβερνάει. Κυβερνάει η κυβέρνηση (πρωθυπουργός και υπουργοί).

      Αλλά αφού αναφέρεστε στον βουλευτή Καστοριάς θα μου επιτρέψετε κι εμένα να αναφέρω δύο παραδείγματα. Ο ιρλανδός πρωθυπουργός (γιατρός) δούλευε κάθε Παρασκευή στην αντίστοιχη υπηρεσία της χώρας του δίνοντας συμβουλές για τον κορωνοϊό. Ο νυν γερμανός υπουργός υγείας, καθηγητής Ιατρικής Karl Lauterbach δούλευε την ημέρα σε εμβολιαστικό κέντρο και σχεδόν κάθε βράδυ ενημέρωνε τους Γερμανούς σε εκπομπές της τηλεόρασης για τον κορωνοϊό. Υποθέτω θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι ο ρόλος των ανωτέρω στην διακυβέρνηση της χώρας τους είναι πιο σημαντικός από τον ρόλο του βουλευτή Καστοριάς στην διακυβέρνηση της Ελλάδας.

      Ο κ. Κοσμίδης αν και καρκινοπαθής ήρθε ο άνθρωπος στο νοσοκομείο να βοηθήσει, ενώ ταυτόχρονα ένας υγιής πνευμονολόγος ανάλωνε τον χρόνο του δημοσίευοντας φωτογραφίες. Όσον αφορά τον κ. Ράππο, αν και άρρωστος στο τελικό στάδιο στάθηκε στο ύψος του.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος28/2/23

      Η κατωτέρω φωτογραφία δείχνει τη σοβαρή δουλειά των βουλευτών.

      https://fouit.gr/wp-content/uploads/2023/01/326326428_1174904596563448_3027470446766582430_n.jpg.webp

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος27/2/23

    Λεφτά υπάρχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ