9.2.23

Lilium


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Lilium Candidum Kastoria

«Ένας πανέμορφος, ευωσμότατος με λεπτό άρωμα, άγριος κρίνος ολοκληρώνει την ανθοφορία του την περίοδο αυτή στην Καστοριά.  Ο κρίνος της Παναγίας (Lilium Candidum ή Madonna Lily) που φύεται στο "Κοκκινόχωμα" του Βουνού της Καστοριάς. 

Πρόκειται για το λόφο που δείχνει να πλέει στα νερά της λίμνης Ορεστίδας και στους πρόποδες του απλώνεται η αρχόντισσα του Βορρά. Κατάφυτος από σπάνια φυτά, όπως ο συγκεκριμένος κρίνος και πολλά άλλα, αποτελεί μοναδικό οικοτουριστικό προορισμό για τους λάτρεις της βιοποικιλότητας της πατρίδας μας. Σε συνδυασμό με το βιότοπο της λίμνης ο πλούτος των ειδών του οικοσυστήματος είναι τεράστιος. 

Μεγάλο πλεονέκτημα για την περιφέρεια μας καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση βιότοπο του κρίνου αυτού στην Ελλάδα!  Σε άλλες περιοχές καλλιεργείται. Στην Καστοριά όμως λες και ο Θεός στόλισε μ' αυτό το αγριολούλουδο το λόφο που αγκαλιάζει η λίμνη, για να μη διαφέρει από την απίστευτη ομορφιά που τον περιβάλλει».

Γεώργιος Κασαπίδης
περιφερειάρχης Καστοριάς


* * *

Για τη χριστιανική θρησκεία είναι άνθος ιερό και σύμβολο της Παναγίας. Αντιπροσωπεύει τη θεία πρόνοια και την άδολη, ακέραια, έντιμη και ειλικρινή πίστη. Σε πολλές χριστιανικές απεικονίσεις, βλέπουμε τον κρίνο να υπάρχει, ανάμεσα σε αγκάθια. 

Συμβολίζει την αναμάρτητη σύλληψη, την τέλεια, την άψογη, την άμωμο σύλληψη. Η λευκότητά του συμβολίζει την αγνότητα, την καθαρότητα, την ειρήνη και την ανάσταση. Το σχήμα του εκφράζει την καρπερότητα και την γονιμότητα. Το στέλεχός του συμβολίζει το θείο πνεύμα και τα φύλλα του την ταπεινότητα και την ταπεινοφροσύνη.

Η σύνδεση του λευκού κρίνου με την Παναγία πιθανότατα να έγινε επειδή οι βοτανολόγοι τοποθετούν την καταγωγή του φυτού στην περιοχή της Παλαιστίνης. Στην βόρεια Παλαιστίνη βρέθηκαν αποικίες του φυτού, το οποίο είναι φανερό ότι ήταν άγριο και αυτοφυές γιατί βρέθηκε μακριά από κατοικημένες περιοχές κοντά σε βουνά και σε ποτάμια. 

Στην Ευρώπη οι πρώιμοι χριστιανοί αγιογράφοι και ζωγράφοι φιλοτέχνησαν εικόνες της Παναγίας με τον κρίνο. Ο λευκός κρίνος ονομάστηκε Madonna Lily και με αυτό το όνομα είναι γνωστός διεθνώς μέχρι σήμερα.

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 7 Ιουλίου 2022, αρ. φύλλου 1132.

2 σχόλια:

  1. Μεσαίωνας10/2/23

    Θα ήταν πιο σωστό η τελευταία λέξη του κειμένου να είναι: ΑΜΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/2/23

    Δεν το ήξερα ότι ο κ. Κασαπίδης είναι γεωπόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ