17.2.23

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοινή λογική

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Εδώ και δεκαετίες είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κοινή λογική είναι ξένη σε αυτή τη χώρα.



Εδώ και δεκαετίες είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Κοινή Λογική είναι ξένη σε αυτή τη χώρα. Ήταν το 1988 όταν είχα στα χέρια μου το μεταπτυχιακό δίπλωμα του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου, δεόντως θεωρημένο από την Ελληνική Προξενική Αρχή του Σικάγου, και θέλησα να το αναγνωρίσω για να τύχω του επιδόματος 10% στο βασικό μου μισθό.

Ανάμεσα στην πλειάδα των δικαιολογητικών που μου ζητήθηκαν από το ΔΙΚΑΤΣΑ, την τότε αρμόδια αρχή αναγνώρισης πτυχίων της αλλοδαπής, ήταν και επικυρωμένο αντίγραφο απολυτηρίου του εξατάξιου Γυμνασίου από το οποίο είχα αποφοιτήσει. Τρελάθηκα μόλις το διάβασα. Δηλαδή έδωσα εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο το 1963 καταθέτοντας το σχετικό απολυτήριο. Έκανα εγγραφή στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ μετά την επιτυχία μου στις εξετάσεις, πήρα το πτυχίο του Γεωπόνου 5 χρόνια αργότερα και τέλος προσλήφθηκα ως βοηθός καθηγητή στο ίδιο Τμήμα 3 χρόνια αργότερα και μπόρεσα να τα κάνω όλα αυτά χωρίς απολυτήριο Γυμνασίου; Έσπευσα να τηλεφωνήσω στην Αθήνα για να δω μήπως έγινε κάποιο λάθος από παραδρομή. Ναι είναι απαραίτητο μου απάντησε μια γυναικεία φωνή με το αφοπλιστικό επιχείρημα. Το απαιτεί ο Νόμος.

Κυρία μου της είπα από τη χώρα όπου έκανα τις σπουδές μου δεν μου ζήτησαν απολυτήριο Γυμνασίου, αλλά αντίγραφο του πτυχίου μου. Και αν ακόμη δεν είχα απολυτήριο Γυμνασίου και τους το έλεγα θα μου υπαντούσαν αφοπλιστικά. Αφού έχετε πανεπιστημιακό πτυχίο και μάλιστα μεταπτυχιακό προφανώς αποδείξατε ότι έχετε την ικανότητα να σπουδάσετε. Λυπάμαι κ. Δαουτόπουλε ήταν η νέα απάντηση, σε εμάς εδώ είναι απαραίτητο. 

Εγώ λυπάμαι πολύ περισσότερο κυρία μου που έχετε μετατραπεί σε ρομποτάκια χωρίς λογική σκέψη και βρόντησα το ακουστικό στη συσκευή! Άνοιξα όμως τον υπολογιστή και συνέταξα ένα άρθρο διαμαρτυρίας. Λίγες ημέρες αργότερα το έβλεπα να δημοσιεύεται στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ σε μια καμπάνια που είχε η εφημερίδα για τη γραφειοκρατία στη χώρα μας. Δύο τρεις άλλοι δημοσιογράφοι του ραδιοφώνου με κάλεσαν τις επόμενες ημέρες για να εξιστορήσω την περιπέτειά μου. 

Από τότε πέρασαν τρεις και πλέον δεκαετίες και είχα σχηματίσει την εντύπωση, ιδιαίτερα μετά τις αξιόλογες ηλεκτρονικές εφαρμογές της παρούσας Κυβέρνησης, ότι τέτοια περιστατικά θα έχουν εκλείψει. Εις μάτην όμως. Κατά την ανανέωση της άδειας οδήγησης μου ζητήθηκε η προσκόμιση έντυπης καταχώρησης του Φορολογικού μου Μητρώου και ας τον είχε ήδη τυπωμένο η παλιά άδεια που παρέδιδα για την έκδοση της νέας!

Πριν από λίγες ημέρες προσήλθα σε κατάστημα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για να πάρω ένα πολύ μικρό ποσό από τις καταθέσεις μου. Ο υπάλληλος μου ζήτησε αντίγραφο του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης για να ολοκληρώσει την συναλλαγή και μάλιστα μου έδειξε και τη σχετική ανακοίνωση που υπήρχε στο ταμείο του προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται στα πλαίσια της καταπολέμησης του μαύρου χρήματος. Αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητά του όταν κανείς προσέρχεται για να ανοίξει έναν λογαριασμό. Αυτό το έκανα και εγώ, αλλά 15 μήνες μετά το άνοιγμα του λογαριασμού να μου το ζητάτε εκ νέου για να πάρω ένα μέρος από τα δικά μου χρήματα δεν το κατανοώ. Δέχθηκε να με εξυπηρετήσει με την υποχρέωση να του στείλω τη βεβαίωση ηλεκτρονικά.

Κύριε Υπουργέ,
Ανοίξτε μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και δώστε τη δυνατότητα σε πολίτες που συναλλάσσονται με τις κρατικές υπηρεσίες να σας καταγγέλλουν περιστατικά άσκοπης γραφειοκρατίας. Είναι ο μόνος τρόπος για να παταχθεί αποτελεσματικά και άμεσα η Λερναία Ύδρα της γραφειοκρατίας. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Σεπτεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1142.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ