18.2.23

Το Σκάκι

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Άλλη μία ανάπαυλα ξεκούρασης, δροσιάς και φωτογράφισης. Στα μαύρα ο υπουργός, στα λευκά οι υπόλοιποι, φυσικά, σε κρουαζιέρα all-inclusive.


“θου και α – θα”


■ Πριν μερικά και όχι μακρινά χρόνια, ο τότε πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς "Προφήτης Ηλίας" ο κ. Ι. Κορεντσίδης, μετά από τις επιτυχημένες (;) εκθέσεις που διοργάνωνε (ο Σύνδεσμος), υποσχόταν με θέρμη ότι «Το ενδιαφέρον που βλέπουμε στην παγκόσμια αγορά γούνας για την Έκθεση της Καστοριάς είναι ιδιαίτε«ρα μεγάλο, ενώ οι κυρίαρχες αγορές μας, η Ρωσία και η Ουκρανία δείχνουν σημαντική ανάκαμψη, γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον του κλάδου, το οποίο φαίνεται να είναι ελπιδοφόρο».  

■ Από αυτή την δήλωση έχουν περάσει πέντε χρόνια και ο κλάδος της γούνας βρίσκεται στα χειρότερά του.  

■ Με δάνεια επί δανείων οι γουνοποιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, επιπλέον οι δύο «κυρίαρχες αγορές», Ρωσία και Ουκρανία εδώ και λίγους μήνες βρίσκονται σε εμπόλεμη αναμεταξύ τους κατάσταση, οι διεθνείς οίκοι μόδας αποκλείουν την γούνα και στρέφονται σε οικολογικές λύσεις και όλες οι φωτογραφίες των επιδείξεων έχουν γίνει ανάμνηση, έχουν ξεχαστεί. 

■ Το μόνο που έμεινε από εκείνα τα χρόνια είναι (για να θυμηθούμε τον Πούτιν) η «ιππασία» του κ. Κορεντσίδη ο οποίος πλαισιωμένος από «χειροκροτητές», την πλήρη στήριξη των τοπικών μουμουέ που τον είχαν χρίσει «επιτυχημένο» και έχοντας στο πλευρό του (έως και σήμερα) την «επιτυχημένη» κι αυτή, τότε βουλευτίνα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ν.Δ. κ. Μ. Αντωνίου, εισήλθε στην πολιτική σκηνή διεκδικώντας την «επιτυχημένη» δημαρχία της Καστοριάς. 

■ Αφού μετά από δυσκολία εκλέχτηκε δήμαρχος - μην ξεχνάμε ότι χρειάστηκε και δεύτερη Κυριακή για να τα καταφέρει (*) - με την πρωτοεμφανιζόμενη άγνωστη στα δημοτικά, έως τότε, κ. Αικατερίνη Σπύρου να τον «χτυπάει στα ίσια», αυτόν που μόνο ως επιτυχημένο, μας τον παρουσίαζαν οι δημοσιογράφοι. 

■ Πλαισιωμένος από μερικά νέα πρόσωπα για να μπορέσει να παρουσιάσει το «νέο και φρέσκο» αλλά χωρίς την τόλμη να αντισταθεί στο παλιό και φθαρμένο που «κόλλησε» πάνω του για να επιβιώσει. 

■ Πρόσωπα που σε κάθε εκλογική δημοτική αναμέτρηση πηγαινοέρχονται από συνδυασμό σε συνδυασμό για να συνεχίσουν να «επαγγέλλονται», πρόεδροι επιχειρήσεων, αντιδήμαρχοι κλπ! Χωρίς να έχουν δείξει κανένα έργο!  Είναι βεβαίως που εκλέγονται δημοκρατικότατα. 

■ Οδεύοντας σιγά-σιγά προς τον τέταρτο χρόνο  μετά από την εκλογή του ως δήμαρχος Καστοριάς ο κ. Κορεντσίδης, έχει μόνο να προβάλλει άλλη μία εικόνα παρακμής της πόλης όπως παρέλαβε, αλλά και της ίδιας της εικόνας του. 

■ Παρασυρμένος (;) από το «κοντινό και συγγενικό» του περιβάλλον που τον «φαντασιώνει» ότι όλα βαίνουν καλώς, μήπως αυτή δεν είναι και η δουλειά των αρκετών ειδικών συμβούλων που έχει προσλάβει για να τον «υμνούν» παρά για να τον συμβουλεύουν. Ακόμη και παρά να τον προστατεύουν. 

■ Με την καταπάτηση της ελεύθερης δημοσίας άποψης επί του δημοτικού έργου, όποια φωνή ακουγόταν να κρίνει την δημοτική αρχή, έβγαιναν οι «κουκουλοφόροι» για να τους φοβερίσουν και διαπομπεύσουν επί προσωπικού. Κάπως έτσι, νόμιζαν ότι μπορούν να πορευθούν στο «μεγάλο έργο» που είχαν να επιτελέσουν για την Καστοριά. 

■ Φυσικά ούτε είχαν και ούτε έχουν έργο να προσφέρουν εκτός από τα «αυτονόητα» της καθημερινότητας τα οποία προβάλλονται από τα προφανώς καλοπληρωμένα τοπικά μουμουέ ως «έργον μέγα» δηλ. πέντε γλάστρες με εποχιακά άνθη, μία επισκευή βλάβης στον αγωγό ύδρευσης, μία αλλαγή λαμπτήρα, το άδειασμα των κάδων απορριμμάτων κλπ. 

■ Έχουν ήδη βρει το «αφήγημα της πανδημίας». Ό,τι δεν γίνεται φταίει η πανδημία του κορωνοϊού. Και ο Αγγελής φυσικά. 

■ Για την κάκιστη διαχείρισή της εκ μέρους όποιων είναι υπεύθυνοι, ούτε λόγος. 

■ Ούτε λόγος για τα αρνητικά ρεκόρ που κατέγραφε για μήνες ο τόπος, την τόση κακή διαφήμιση που προκάλεσε η διαχείρισή της, τους τόσους νεκρούς. Την έλλειψη αυτοκριτικής. Ούτε και μετά την απώλεια της «δεξιάς χείρας» του που «συγκυβερνούσαν» μαζί το δήμο Καστοριάς. 

■ Η έλλειψη «αυτογνωσίας» και πολιτικής ευθιξίας έφτασε στο ύψιστο σημείο της όταν η πρόεδρος της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς η κ. Σπύρου τόλμησε (άκουσον, άκουσον!) να κρίνει τον τουριστικό σχεδιασμό του δήμου. 

■ Σε απάντηση ειρωνικού σχολίου προς το πρόσωπό της από τη δημοτική αρχή, μεταξύ των πολύ ωραίων που τους (του) απάντησε, θα μείνει στην τοπική ιστορία: «Δεν σας χρωστώ όμως καμία απάντηση για το πως περνάω τον προσωπικό μου χρόνο. Ντροπή σας! Δεν σας επιτρέπω και σας προειδοποιώ ότι αν ασχοληθώ εγώ με την προσωπική σας ζωή θα πρέπει να αλλάξετε πόλη, γιατί στο κάτω κάτω λόγω της ιδιότητάς σας, η δική σας ζωή "πουλάει περισσότερο"! Αφήστε λοιπόν τις δικές μου διακοπές και φροντίστε να μην γυμνάζεστε τα πρωινά εν ώρα εργασίας σε γυμναστήρια παρουσία πολιτών, διότι εκτίθεστε ανεπανόρθωτα και γενικότερα φροντίστε να είστε αξιοπρεπής όπως πρέπει να είναι ο πρώτος πολίτης του Δήμου». 

■ Κι όμως, κανένα αυτί δεν ίδρωσε! Ούτε κατέβηκε από το άρμα της δημοτικής ιππασίας. Ούτε αυτός, ούτε οι αμειβόμενοι συνεργάτες τους. 

■ Συνεχίζει  όπως τον πληροφορούν οι ειδικοί του σύμβουλοι να επιτελεί «τεράστιο έργο» . Μέχρι εκεί!

■ Απτόητοι συνεχίζουν να μας παραδείχνουν για την μέχρι τώρα θητεία τους: «Κλείσαμε την πρώτη διετία με υποβολές και ωριμάνσεις και η δεύτερη διετία θα είναι η φάση της υλοποίησης, βάσει του αρχικού μας σχεδιασμού». Για γέλια και για κλάματα! 

■ Απορία: Τα πιστεύουν  αυτά που μας λένε; 

■ Ούτε ενάμιση χρόνος δεν έμεινε μέχρι τις δημοτικές εκλογές της 13ης Οκτωβρίου 2023. Τί ακριβώς θα υλοποιήσει; Μέχρι τώρα ούτε τα έργα που είχαν «κλείσει» από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν μπορούν, όχι να τελειώσουν, αλλά ούτε καν να ξεκινήσουν.

■ Πάντως ο δήμαρχος και οι αιρετοί, δημοτικοί υπάλληλοι πολιτισμού και ειδικοί σύμβουλοι «τρέχουν» σε ταξίδια επαγγελματικά σε τουριστικές εκθέσεις, για να συναντήσουν κάποιους υφυπουργούς, γραμματείς υπουργείων, όχι καλέ για έργο, για να φωτογραφηθούν και να «χαίρονται» τα τοπικά μουμούδια. Πολλή δουλειά! 

■ Απορία δεύτερη: γιατί ταξιδεύουν (πάντα) οδικώς προς Θεσσαλονίκη και μετά από εκεί αεροπορικώς προς Αθήνα ή π.χ. Κύπρο; Μα, το αεροδρόμιο μας δεν είναι κατάλληλο, φτηνό και παγκόσμιο; Αυτοαναιρούνται; 

■  Τους τελευταίους τρεις (μόνο 3) μήνες πληρώσαμε γι’ αυτά τα ταξιδάκια 12.827,00 €. Ναι , σωστά διαβάσατε.

Καληνύχτα Ελλάδα
όπου και να ‘σαι.

(*) 
                            Α’  Κυριακή  –  Β’ Κυριακή
Ι. Κορεντσίδης:    9.627  –  9.003    ψήφοι
Α. Σπύρου:          4.914  –  5.480    ψήφοι


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Ιουλίου 2022, αρ. φύλλου 1132.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρείτην ανωνυμία της.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/2/23

    Οι χασομέρηδες μας στοιχίζουν χρήματα, αλλά δεν κάνουν κακό στον τόπο. Καλύτερα να ασχοληθούμε με τους υπουργούς που ήταν στην πρώτη σειρά στο μνημόσυνο του τέως. Η θέση δεν ήταν τυχαία. Εκεί τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/2/23

      Πάλι καλά που δεν γονάτισε όπως τα παιδιά και τα εγγόνια.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ