17.1.11

Πρόσωπα 2010 | Ιωάννης Τσαμίσης [6]

市长
 市长  =  δήμαρχος, στην απλή κινεζική γλώσσα.


O δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Τσαμίσης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τα πρόσωπα της χρονιάς 2010, μια και είναι τελευταία για την δημαρχιακή διαδρομή του. Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη προσπάθειά του να αναρριχηθεί στο αξίωμα του δημάρχου Καστοριάς, και τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχία σε ποσοστό 73% του δευτέρου γύρου των εκλογών του 2006. Παρά ταύτα, είναι αμφίβολο αν μπορεί να απαντηθεί ο λόγος για τον οποίο ο κ. Ι. Τσαμίσης θέλησε να γίνει δήμαρχος Καστοριάς. Πολύ περισσότερο αδιευκρίνιστο θα μείνει το όραμά του.

Να ήταν οι τιμές και οι απολαβές του αξιώματος;  Να ευθύνεται η προεδρία του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Αρμονία», την οποία άσκησε στο παρελθόν, για την έμπνευση ενός ακόμη υψηλότερου στόχου; Να ευθύνεται πολιτικά και ο μέντοράς του, άλλοτε νομάρχης κ. Γ. Καπαχτσής, που μαζί του εκλέχτηκε νομαρχιακός σύμβουλος;  Τα ερωτηματικά μάλλον θα μείνουν αναπάντητα. Ενώ το προεκλογικό φυλλάδιο της «Νέας Πνοής», σουρεαλιστικός καμβάς στην μίζερη δημοτική καθημερινότητα, θα μπορεί να κοσμήσει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης: Τόσα πολλά στο καθόλου και το αντίστροφο.

Πάντως, και στα χρόνια της θητείας του ως δήμαρχος, υπήρξε προσιτός και οικείος, σχεδόν με όλους. Έστω κι’ αν οι κακεντρεχείς θα παρατηρήσουν, ότι δεν μπορούσε να είναι κι’ αλλιώς.  Αρνήθηκε να ενδώσει στις πιεστικές παραινέσεις μερίδας του Τύπου που απαιτούσε -κάπως ανυπόφορα όπως λέγεται- ανταλλάγματα για την προβολή του. Ο ίδιος γενικά συμπεριφέρθηκε ουδέτερα, και λιγότερο επιδεικτικά απ΄ ό,τι αναμενόταν.

Στην αρχή της θητείας του, εντυπωσίασαν πολύ αρνητικά με την συμμετοχή τους (ο ίδιος, ο συνδυασμός του και οι συνεργάτες του) στην παρέλαση του Καρναβαλιού, ως «Κινέζοι», με σύνθημα ότι μετά τις εκλογές, σε όσα λέγονται και τους καταμαρτυρούν, οι ίδιοι αντί άλλης αντίδρασης θα κάνουν τους Κινέζους (!). Η ιδέα, αν και από τότε φάνηκε περιπαικτική, σχεδόν ιταμή προσβολή, ωχριά μπροστά σε όσα δεν έγιναν. Συμπτωματικά (;) το 2010 επισκέφθηκε την Καστοριά και τον ίδιο στο γραφείο του, ο πρέσβυς της Κίνας.  Οι επικεφαλής και οι σύμβουλοι των μειοψηφιών δεν σταμάτησαν να του ασκούν ασφυκτικό έλεγχο, με πιο χαρακτηριστικό τον κ. Κ Κοντόπουλο. Οι αδρά αμειβόμενοι αντιδήμαρχοί του ήταν προσεκτικά επιλεγμένοι για να μην αποτελούν παραφωνία στο κάδρο.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της μιας (πρώτης και τελευταίας) θητείας του, όπως αντίστοιχα και η κ. Π. Μπουζάλη πέρσι, θα απομείνουν οι αθρόες φωτογραφήσεις, η αυξημένη τήρηση της εθιμοτυπίας (κατά προτίμηση οι βασιλόπιττες), οι λακκούβες στους δρόμους, τα σάπια πλακάκια στα πεζοδρόμια, οι κώνοι που περιορίζουν την στάθμευση, η βράβευση των Καστοριανών που δεν ζουν στην πόλη τους, η απόφαση για δωρεάν παραχώρηση οικοπέδου στην Μητρόπολη για τον άγνωστο δωροθέτη, οι ταπεινοί χοροί ως ραγκουτσάρια στην Θεσσαλονίκη. Ο ασπασμός στο χέρι του δωρητή του Δημοτικού Ωδείου, αείμνηστου Δ. Μπαϊρακτάρη. Και φυσικά η αυθόρμητη φωτογραφική φιγούρα του στις πρόσφατες εκδηλώσεις για την 11η Νοεμβρίου στην Νέα Υόρκη από την «Ομόνοια». Καθώς και το γεγονός ότι παρ’ όλα αυτά, ελάχιστα έπαψε να είναι συμπαθής στους πολλούς. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ