8.7.14

Οι νικητές του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ/ Europa Nostra για το 2014


Οι νικητές του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης/ Europa Nostra 2014 ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra. Οι 27 επιτυχόντες που επελέγησαν μεταξύ 160 προτεινόμενων έργων από 30 χώρες τιμώνται για επιτεύγματα σε τέσσερις τομείς: συντήρηση, έρευνα, ειδικές υπηρεσίες και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση.
Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαΐου στο Burgtheater στη Βιέννη, υπό την αιγίδα του προέδρου της Αυστρίας, κ. Heinz Fischer. Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας και ο τραγουδιστής της όπερας και πρόεδρος της Europa Nostra Plácido Domingo θα απονείμουν από κοινού τα βραβεία. Έξι από τους νικητές θα ονομαστούν επιτυχόντες Grand Prix και θα λάβουν από 10.000 ευρώ έκαστος και άλλος ένας θα παραλάβει το βραβείο επιλογής του κοινού, το οποίο επελέγη σε μια διαδικτυακή έρευνα που διενήργησε η Europa Nostra.Τιμώντας την αριστεία στην πολιτιστική κληρονομιά εργασία, το βραβείο της ΕΕ αποσκοπεί παράλληλα και στην προώθηση δεξιοτήτων και προτύπων υψηλής ποιότητας στους τομείς της διατήρησης.

«Θα ήθελα να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στους φετινούς νικητές και τις ομάδες τους, το πάθος και η αφοσίωση των οποίων αποτελούν έμπνευση. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα περιουσιακά μας στοιχεία. Οικοδομεί γέφυρες μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, προωθεί την ανάπτυξη, ευνοεί την κοινωνική ένταξη και προσελκύει τον τουρισμό. Αλλά πολλά από αυτά τα έργα τέχνης και ανθρώπινης επινοητικότητας, τα οποία μεταφέρουν την ομορφιά ανά τους αιώνες, γίνονται όλο και περισσότερο ευαίσθητα. Η επιβίωσή τους εξαρτάται από μακροπρόθεσμη επένδυση στη διατήρηση και συντήρηση. Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι το νέο μας πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη" θα συνεχίσει να υποστηρίζει το βραβείο, καθώς και πολλές άλλες διακρατικές πρωτοβουλίες, και ότι η πολιτιστική κληρονομιά θα συνεχίσει να επωφελείται από την ουσιαστική χρηματοδότηση της ΕΕ που προέρχεται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών ταμείων και της έρευνας» δήλωσε η επίτροπος κ. Βασιλείου.

«Τα φετινά επιτεύγματα αποδεικνύουν ότι, ακόμη και σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να κινητοποιήσουν ταλαντούχους και παθιασμένους ανθρώπους και να εξασφαλίσουν υποστήριξη από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές. Χάρη στις δεξιότητες, την δέσμευση και γενναιοδωρία τους, πολυάριθμες ιστορικές τοποθεσίες αναζωογονήθηκαν και η ζωή πολλών ατόμων ομόρφυνε και εμπλουτίστηκε. Ελπίζω ότι η εταιρική μας σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να αυξάνεται σε ισχύ και αντίκτυπο, διδίδοντας ακόμα ευρύτερη ευρωπαϊκή αριστεία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς», πρόσθεσε ο Plácido Domingo.

Οι νικητές των βραβείων το 2014

Κατηγορία 1 — Συντήρηση
▪ Μουσείο Horta, Βρυξέλλες, ΒΕΛΓΙΟ
▪ Σπίτι της συνεργασίας: Εκπαιδευτικό κέντρο στην πράσινη γραμμή (Buffer Zone) στη Λευκωσία, ΚΥΠΡΟΣ
▪ Biblioteca Bardensis, Barth, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
▪ Basilica Palladiana, Βιτσέντζα, ΙΤΑΛΙΑ
▪ Teatro Sociale, Μπέργκαμο, ΙΤΑΛΙΑ
▪ Walser Houses: Διατήρηση της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην Alagna Valsesia, ΙΤΑΛΙΑ
▪ Βίλλα Hovelsrud, Helgøya Island, Nes på Hedmarken, NORWAY
▪ Ιστορική διαδρομή των γραμμών των Torres Vedras, Λισαβόνα, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
▪ Τοιχογραφίες του 17ου αιώνα στην εκκλησία Dragomirna, Suceava, ΡΟΥΜΑΝΙΑ
▪ Συνεταιριστικό πρόγραμμα οινοποιών, Καταλωνία, ΙΣΠΑΝΙΑ
▪ Ιστορικό τοπίο των αρχαίων ελαιόδεντρων της περιοχής El Sénia, ΙΣΠΑΝΙΑ
▪ Ρωμαϊκή γέφυρα, Πύλη της Γέφυρας, Πύργος Calahorra και γειτονικές περιοχές, Κόρδοβα, ΙΣΠΑΝΙΑ
▪ Abbotsford: Η οικεία του Sir Walter Scott, Melrose, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Κατηγορία 2 — Έρευνα
▪ Θολωτή ρωμαϊκή κατασκευή στην Πελοπόννησο, ΕΛΛΑΔΑ
▪ Κήποι τρανσυλβανικού κάστρου, Βουδαπέστη, ΟΥΓΓΑΡΙΑ
▪ Ο Van Dyck στην Ισπανία, Μαδρίτη, ΙΣΠΑΝΙΑ
n Κατηγορία 3 — Ειδικές υπηρεσίες
▪ Εταιρεία μνήμης Gustav Klimt, Βιέννη, ΑΥΣΤΡΙΑ
▪ Ένωση για το φυσικό τοπίο Kempens, Putte, ΒΕΛΓΙΟ
▪ Ένωση Iubilantes, Κόμο, ΙΤΑΛΙΑ

Κατηγορία 4 — Εκπαίδευση, κατάρτιση και ενέργειες ευαισθητοποίησης
▪ Περιφερειακοί σταθμοί αποκατάστασης του οργανισμού Πολιτιστική κληρονομιά χωρίς σύνορα, Τίρανα, ΑΛΒΑΝΙΑ
▪ Πέρασμα: Από μια σκουριασμένη πόλη στο νέο Miskolc, ΟΥΓΓΑΡΙΑ
▪ Η περίπτωση Coen, Hoorn, ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ
▪ Ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Συναντήσεις με την κληρονομιά», Λισαβόνα, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
▪ Shaping 24: Προώθηση της κληρονομιάς στο Norwich και στη Γάνδη, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ και ΒΕΛΓΙΟ.

Σ’ αυτή την κατηγορία, ένα βραβείο Europa Nostra απονέμεται σε σχέδια από δύο ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ (2007-13):
▪ Συντήρηση - Δωμάτια Agate στην πόλη Pushkin, Αγία Πετρούπολη, ΡΩΣΙΑ
▪ Συντήρηση - Πλοία της Belle Époque στη λίμνη Λεμάν, ΕΛΒΕΤΙΑ
▪ Έρευνα - Εκκλησιαστική αρχιτεκτονική του 7ου αιώνα στον νότιο Καύκασο, Μόσχα, ΡΩΣΙΑ

Οι φετινοί νικητές του ευρωπαϊκού βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς/Europa Nostra προστίθενται στους 360 νικητές που έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra από το 2002.Εξειδικευμένες κριτικές επιτροπές που απαρτίζονται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από ολόκληρη την Ευρώπη αξιολογούν τα σχέδια που ορίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες βραβείων -συντήρηση, έρευνα, ειδικές υπηρεσίες και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση. Οι νικητές λαμβάνουν αναμνηστική πλάκα ή έπαθλο. Οι έξι νικητές Grand Prix λαμβάνουν επίσης 10.000 ευρώ ο καθένας.

Τα βραβεία υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός της ΕΕ» που επένδυσε σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ για τη συγχρηματοδότηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2007 έως το 2013. Και άλλα προγράμματα της ΕΕ παρείχαν επίσης υποστήριξη: κατά την ίδια περίοδο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης διέθεσε 6 δις ευρώ για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών και την υποστήριξη πολιτιστικών υπηρεσιών όπως επαγγελματική κατάρτιση, καλλιτεχνική εκπαίδευση και εκπαίδευση στην κληρονομιά. Τα προγράμματα της ΕΕ για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη διέθεσαν από το 1998 150 εκατ. ευρώ επιπλέον για την πολιτιστική κληρονομιά.

Το νέο πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη, το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό σχεδόν 1,5 δις ευρώ για τα επόμενα επτά έτη (9% περισσότερο από τα προηγούμενα επίπεδα), θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει σχέδια διασυνοριακής συνεργασίας στον τομέα της κληρονομιάς.

Εκτός από την εγγενή της αξία, η πολιτιστική κληρονομιά συμβάλλει ιδιαίτερα στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη. Οι δαπάνες για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υπολογίζονται σε 5 δις ευρώ ετησίως. Τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσίευσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνουν ότι το 40% του παγκόσμιου τουρισμού έχει μια πολιτισμική διάσταση. Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί επίσης κύριο πόρο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Η Europa Nostra - η φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη - αποτελεί ένα διογκούμενο κίνημα πολιτών για τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Με το εκτεταμένο πανευρωπαϊκό της δίκτυο μελών (οργανώσεις και άτομα), συνεργατών και εταίρων, η Europa Nostra αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική ομάδα επιρροής για την πολιτιστική κληρονομιά. Διοργανώνει, επίσης, εκστρατείες για να σωθούν τα μνημεία, τοποθεσίες και τοπία της Ευρώπης που απειλούνται. Το 2013, η Europa Nostra γιόρτασε την 50ή της επέτειο.

Η τελετή απονομής των βραβείων του 2014 στη Βιέννη αποτελεί μέρος του ετήσιου ευρωπαϊκού συνεδρίου πολιτιστικής κληρονομιάς της Europa Nostra που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Αυστρίας, κ. Heinz Fischer. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αντιπροσωπεία της στην Αυστρία, το αυστριακό ομοσπονδιακό υπουργείο για τις τέχνες και τον πολιτισμό, η Stiftung Fürst Λιχτενστάιν, η Εrste Stiftung, και ο αυστριακός εθνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ORF είναι μεταξύ των εταίρων του συνεδρίου για το 2014.


«Εντοπία» 

«Εντοπία» βάφτισε τη νέα της πρωτοβουλία η Εuropa Nostra, η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Οργανώσεων για την Προστασία της Ιστορικής Κληρονομιάς και της Φύσης. Εστιάζει σε ευρωπαϊκές πόλεις με πληθυσμό κάτω των 15.000 κατοίκων. Σε τόπους που υπερηφανεύονται για την ξεχωριστή ιστορική τους φυσιογνωμία, την ιδιαίτερη σχέση με τη φύση που τις περιβάλλει, τον αρχιτεκτονικό τους πλούτο, τη σύνδεσή τους με την παράδοση. Σύμφωνα με την Europa Nostra και τον δραστήριο εταίρο της στη χώρα μας, την Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος, είναι τα συστατικά που αφενός κινδυνεύουν περισσότερο να χαθούν στην εποχή της κρίσης αλλά, από την άλλη, αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να συνθέσουν ένα άριστο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης. Η έναρξη του προγράμματος, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ανακοινώθηκε σε συνέδριο που έγινε στη Χίο, παρουσία Ελλήνων και ξένων ειδικών και εκπροσώπων το περασμένο Σαββατοκύριακο από διάφορες πόλεις που έχουν αυτές τις προδιαγραφές. Και ίσως το πιο καίριο συμπέρασμα από τις εντατικές συζητήσεις (με επιτόπου επισκέψεις σε σπουδαία μνημεία όπως η Νέα Μονή, τα μαστιχοχώρια και τα αρχοντικά του χιώτικου Κάμπου) είναι πως το όλο εγχείρημα στηρίζεται πρωτίστως στην καλλιέργεια της αυτοσυνείδησης των κατοίκων.

Μόνοι τους πρέπει να βρουν ποια είναι τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, ποιες είναι οι αξίες που δομούν την προσωπικότητα του τόπου τους, να εντοπίσουν πού εδράζεται η υπερηφάνειά τους για τη φύση και το δομημένο περιβάλλον. Κοντολογίς, τι είναι αυτό που έμεινε αλώβητο στην κιβωτό του χρόνου, μακριά από την ισοπεδωτική δύναμη της «προόδου». Για την έναρξη της «Εντοπίας» παρουσιάστηκαν αρκετοί φάκελοι με υποψήφιες περιοχές. Από την Ελλάδα είναι η Χίος, η Σίκινος, η Σκόπελος και η Σκύρος, που πληρούν το σύνολο των πολιτιστικών, κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Απριλίου 2014, αρ. φύλλου 734


Σχετικά κείμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ