5.7.14

ΟΔΟΣ: Με την είσοδο της Άνοιξης


ΟΔΟΣ 27.3.2014 | 733

Με την είσοδο της Άνοιξης, ξεκίνησε και η προεκλογική περίοδος. Οι υποψήφιοι αν και στις δηλώσεις τους, ανταλλάσσουν ο ένας για τον άλλο μισόλογα και αδιάφορες συνηθισμένες ευχές, και σπανιότερα αιχμές ή τις αντιθέσεις τους, πάντως σε καμιά περίπτωση δεν ανταλλάσσουν ανθοδέσμες που είναι και εποχικές. Είναι βέβαιο, ότι όλοι βρίσκονται σε θέση αυξημένης ετοιμότητας ώστε την κατάλληλη στιγμή να εφορμήσουν, στην μάχη για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Έτσι με προφανή αφορμή τον συνωστισμό υποψηφίων δημάρχων και συμβούλων διακινήθηκαν πρόσφατα αριθμητικά στοιχεία για τους μισθούς, -«αποζημιώσεις» όπως λέγονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι αμοιβές- που εισπράττουν σε μηνιαία βάση, σε ένα Δήμο σαν κι’ αυτόν της Καστοριάς, δήμαρχος, αντιδήμαρχος, ειδικοί σύμβουλοι-συνεργάτες και άλλοι.

Εντυπωσιακά στ’ αλήθεια τα ποσά, θα ήταν μάλιστα περίπου το ίδιο εντυπωσιακά ακόμη και μερικά χρόνια πριν. Δηλαδή προτού ξεσπάσει η οικονομική κρίση και αποκαλύψει την γύμνια και την αστάθεια, την πραγματική οφθαλμαπάτη που περιέβαλε τα πάντα.

Πολύ περισσότερο στις σημερινές εποχές με την ιλιγγιώδη ανεργία, την μείωση των μισθών, την αύξηση της φορολογίας αλλά και την αισθητή υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου, τα ποσά αυτά μοιάζουν, για τους περισσότερους ίσως καθημερινούς πολίτες, απλά εξωπραγματικά. Ποσά που στα σίγουρα δεν θα φαντάζονταν εθελοντές και παιδιά των λουλουδιών. Αν πράγματι κυρίαρχο σε κάθε υποψηφιότητα ήταν το ρομαντικό στοιχείο.

Η ΟΔΟΣ άντλησε τα στοιχεία από την «Διαύγεια» και τα καταχωρεί με κάθε επιφύλαξη. Διότι φαίνεται πολύ πιθανό, τα ποσά αυτά να είναι μεικτά και να περιλαμβάνουν (και να επιμερίζονται σε ) περισσότερους δικαιούχους και όχι έναν όπως αναφέρονται στα εντάλματα της «Διαύγειας», είτε είναι αιρετοί αξιωματούχοι, είτε όχι.

Αντικειμενικά στο αείμνηστο παρελθόν, η «φούσκα» που επικρατούσε γενικά συνέβαλε ώστε τα αντίστοιχα ποσά – που κάποτε ήταν ακόμη πιο υψηλά- να μην μοιάζουν τότε υπερβολικά. Ο χορός των χιλιάδων ευρώ που στροβίλιζε την ελληνική πραγματικότητα από παντού, φρόντιζε ώστε όλα αυτά (οι υψηλές αμοιβές δηλαδή) να παρέχονται απαρατήρητα. Συχνά υπήρχε η εντύπωση ότι, στον δημόσιο τομέα ιδίως είχαν ανοίξει στρόφιγγες και έρρεε χρήμα. Το ίδιο συνέβαινε και στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως όμως στην αγορά του χρήματος, δηλαδή τα δάνεια.

Έτσι ο καθένας με τον τρόπο του, γίνονταν συμμέτοχος στο πάρτι που χαρακτήρισε την ελληνική κοινωνία. Και επειδή δεν περίσσευε χρόνος για τα δευτερεύοντα, κατά συνέπεια περιορίζονταν οι απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου απέναντι στους εκλεκτούς του. Σ’ αυτό βοηθούσε και η γενική ατμόσφαιρα αφού η μοναδική απαίτηση που αποτελούσε κοινωνικό φαινόμενο ήταν η αξίωση για ακόμη μεγαλύτερη ευμάρεια, παροχές και καλοπέραση.

Όμως τώρα τα πράγματα και οι καταστάσεις δεν έχουν σχέση με αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν. Έχουν σημειωθεί βαθιές ανατροπές, με αποτέλεσμα η γενική υποβάθμιση, να καθιστά τα ποσά που καταβάλλονται στους εκλεγμένους, περίπου προκλητικά. Ιδίως στις στρατιές των ανέργων.

Προκλητικά, όχι μόνο για μια μερίδα υποψηφίων που αποφάσισε χάρη στο δέλεαρ των αποζημιώσεων και των άλλων απολαβών να δηλώσει το ενδιαφέρον, για τις ερχόμενες εκλογές, αφού προφανώς τα εισοδήματα που έχουν ή είχαν δεν τους επαρκούν. Και ανακαλύπτουν έτσι μέσω της εκλογής τους και την πιθανή ανάληψη αμειβόμενων καθηκόντων για το επόμενο χρονικό διάστημα έως των πέντε (5) ετών, σταθερή και ασφαλή πηγή πορισμού εισοδημάτων και κοινωνικής διάκρισης.

Για όσους ρομαντικούς, δεν πιστεύουν ότι ο συνωστισμός υποψηφίων που καταγράφεται σε πανελλήνιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο Καστοριάς οφείλεται και σε αυτή την παράμετρο, ασφαλώς δεν θα φανεί κατανοητός ο συλλογισμός ότι ακριβώς λόγω αυτής της κατάστασης, εν όψει δηλαδή των για τα σημερινά δεδομένα υψηλών χρηματικών ποσών που «αποζημιώνουν» τους εκλεκτούς, οι απαιτήσεις του κόσμου, των δημοτών εν προκειμένω θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσιες, απ’ αυτές που αντίθετα εκφράζονται.

Αν κάποιος αθροίσει αυτά τα ποσά για τα τρία περίπου χρόνια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, με τα οποία αποζημιώθηκαν έστω, οι εκλεκτοί της κάλπης από τις αμέσως προηγούμενες δημοτικές εκλογές, θα εντυπωσιαστεί ακόμη περισσότερο. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν κατέληξαν όλα σε φαινομενικά ένα δικαιούχο, αλλά διανεμήθηκαν.

Ιδιαίτερα μάλιστα αν πρέπει να συγκρίνει, να αντισταθμίσει δηλαδή το σύνολο των αμοιβών που διέθεσε ο λαός της Καστοριάς για αμοιβές και αποζημιώσεις, με το αποτέλεσμα των ενεργειών και των πεπραγμένων. Αν όχι όλων, τουλάχιστον των περισσοτέρων από αυτούς που εκλέχτηκαν με την υπόσχεση να τα «δώσουν όλα» για την Καστοριά.

Έτσι, στην λήξη της δημοτικής αυτής θητείας, ο απολογισμός δεν δικαιώνει ούτε τις προθέσεις, ούτε φυσικά τα αποτελέσματα με τρόπο που θα επέτρεπε την διαπίστωση του «άξιος ο μισθός» τους. Η παρατήρηση αυτή, έχει την σημασία της ιδίως εν όψει της παρουσίασης των πεπραγμένων της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Διότι όχι μόνο αυτά που παρουσιάστηκαν δεν είχαν σαφή πρακτική σημασία στην καθημερινότητα του δημότη αλλά και επειδή προβληματίζει το γεγονός ότι μπορεί γι’ αυτά να αισθάνονται ικανοποιημένοι οι αξιωματούχοι.

Βεβαίως δεν είναι δίκαιο, ούτε ακριβές να ισοπεδώνονται όλοι και όλα. Και άπαντες να μελετώνται, να κρίνονται ή να ερμηνεύονται με τα ίδια δεδομένα. Ωστόσο, επειδή το κάποτε «αρχή άνδρα δείκνυσι» αποτελεί πολιτική αρχή και αξίωμα που έχει χαθεί από προσώπου γης, θα ήταν το ίδιο σωστό όσοι επικαλούνται αυτοθυσία και αλτρουϊσμό, αγάπη για την πόλη ή τον Δήμο και διάθεση για... κοινωνική εργασία, οφείλουν να σταματήσουν να ασκούν κριτική στους κρίνοντες ότι αυτοί κατέρχονται στα κοινά και αγωνίζονται, ενώ κάποιοι άλλοι -οι κρίνοντες δηλαδή- στρογγυλοκάθονται στον καναπέ τους.

Διότι καλά όλα αυτά, τα οποία σε ένα (μικρό) βαθμό, μπορεί και να ισχύουν. Όμως το γνωστό παραμύθι επιστροφής των ευθυνών και συμψηφισμού τους, από αυτούς που υποσχέθηκαν τα άπαντα και τα πάντα, προς αυτούς που ικετεύουν να τους ψηφίσουν, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.

Ειδικά σε περιόδους κρίσης, καταστροφής του κοινωνικού ιστού και δοκιμασίας των υποδομών, αυτοί που μαζί με τους λαγούς, τάζουν και πετραχήλια, εκτός από τον καθρέπτη τους, ίσως χρειαστεί κάποια στιγμή να ρωτήσουν και τον εαυτό τους. Αν πράγματι τους αναλογεί και τους αξίζει τέτοιο θάρρος και μερικές φορές θράσος, να θέλουν να πείσουν τους εκλογείς, ότι η ψήφος τους και επομένως οι αποζημιώσεις που οι ίδιοι θα εισπράξουν, δεν θα πάνε χαμένοι.

Μερικές φορές, σε εποχή τόσων και τόσων μεταρρυθμίσεων, και θέσπισης αυστηρών όρων για τα δημόσια έξοδα, εύλογα διερωτάται κανείς για πιο λόγο δεν μπορεί η αποζημίωση των εκλεκτών να εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα, από την παραγωγικότητα δηλαδή.

Και για πιο λόγο να μην μπορούν οι δημότες, τις πολλές φορές που πέφτουν θύματα ψευδών και πλανών ή και κοινής πολιτικής απάτης, να μην μπορούν με κάποιο τρόπο να εκφράσουν την αξίωσή τους σε βάρος αυτών που εκμεταλλεύθηκαν τις περιστάσεις.

Ηεπόμενη δημοτική θητεία, για πέντε ολόκληρα χρόνια, τα οποία θα θέλει προφανώς να διπλασιάσει ο κάθε αμειβόμενος αιρετός για να ολοκληρώσει το έως τότε έργο του, επικαιροποιούν μια τέτοια συζήτηση.

Θα έπρεπε ίσως να κάνει περισσότερο προσεκτικούς, όσους στον Δήμο Καστοριάς παρουσίασαν το έργο τους και άλλο τόσο αυτούς που εξαγγέλλουν το δικό τους. Νοήτω άραγε ο νοών;




* * *


(φωτογραφίες από έγγραφα χρηματικών ενταλμάτων του Δήμου Καστοριάς: ΑΔΑ: ΒΙΚΑΩΕΥ-9ΓΣ, ΑΔΑ: ΒΙΚΑΩΕΥ-1ΨΩ, ΑΔΑ: ΒΙΚΑΩΕΥ-ΟΞ8, ΑΔΑ: ΒΕΦΧΟΡΘ2-ΠΛΛ)

Μήνας Φεβρουάριος 2014
-Αντιμισθία αιρετού (;) κρατήσεις: 3.778,46 πληρωτέο: 8.911,54 €.
-Αντιμισθία αιρετού (;), κρατήσεις 1.377,83 πληρωτέο: 1.242,85 €.
-Αποδοχές συνεργάτη (;) κρατήσεις 2.883,75 πληροτέο 4.958,79 €.

Έτος 2013
-Αμοιβές συνεδριάσεων μελών 11.132,00
-Αμοιβή προέδρου: 25.300,00
-Αμοιβές συνεδριάσεων εισηγητών 2.024,00
-Αμοιβές συνεδριάσεων γραμματέων 1.012,00



* * *


Επί του πιεστηρίου
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξασφάλισε η ΟΔΟΣ, λίγο πριν την εκτύπωση του φύλλου, τα ποσά που καταβάλλονται στους δικαιούχους επιμερίζονται τελικά και είναι  τα εξής
-Αντιμισθία δημάρχου: 3.420,00 καθαρά: 1.973,68 €.
-Πέντε αντιδήμαρχων: 1710,00 καθαρά: 1279,00 € (Χ5)
-Προέδρου ΔΣ: 720,00 καθαρά 538,00 €.
Η ΟΔΟΣ επισημαίνει το γεγονός ότι τα ποσά που διατίθεται στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε εισπράττονται από έναν (όπως φαίνεται στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ), είτε επιμερίζονται, είναι ούτως ή άλλως σημαντικά, και δεν βρίσκουν αντιστοίχιση στο παραγόμενο έργο. Η κάθε συζήτηση για το αν τα καθαρά χρήματα που εισπράττει ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και λοιποί αιρετοί είναι πολλά ή λίγα, ενεργεί αποπροσανατολιστικά, αφού το ζητούμενο και επιδιωκόμενο είναι το δημοτικό έργο. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Μαρτίου 2014, αρ. φύλλου 733



3 σχόλια:

  1. Τα ψάθινα καπέλα10/7/14

    Ακόμα τούτη η Άνοιξη, ραγιάδες, ραγιάδες ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το λουλουδάκι του μπαξέ10/7/14

    ... τούτο το Καλοκαίρι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/7/14

    Να δούμε τι θα πει και το Εκλογοδικείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ