1.4.21

ΟΔΟΣ: Στοιχειώδεις πράξεις

 


Μόλις προχθές 13η Οκτωβρίου 2021, στην Κηφισιά, με την παρουσία της ίδιας της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου που έλαβε για λίγο τον λόγο υπογραμμίζοντας το ιστορικό πλαίσιο και τραχύ γεωγραφικό τοπίο του Μακεδονικού Αγώνα και της αυτοθυσίας του Παύλου Μελά, παραδόθηκε τελικά ανακαινισμένη η κατοικία του ήρωα, που ήταν νυμφευμένος με την Ναταλία Δραγούμη με καταγωγή από το Βογατσικό. 

Ο Παύλος Μελάς που με ρομαντισμό υπηρέτησε εθνικούς στόχους και πίστεψε σε κατ’ αρχήν (στα μάτια των δύσπιστων) ουτοπίες, φονεύθηκε την 13η Οκτωβρίου 1904, 116 χρόνια προηγουμένως στη Στάτιστα της Καστοριάς στον σημερινό Μελά, για να γίνει με την θυσία του το σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα.




Η κατοικία της οικογένειας στην Κηφισιά, μετατρέπεται και επίσημα πλέον σε Ιστορικό Μουσείο μετά την δωρεά της εγγονής του Ναταλίας (φωτογραφία επάνω) στη Σχολή Ευελπίδων και εκεί φυλάσσονται αλλά και εκτίθενται ιστορικά κειμήλια και προσωπικά του αντικείμενα.




Και ενώ η Καστοριά, έχει την τιμή να φιλοξενεί τον τάφο του Παύλου Μελά παραδίπλα στην Μητρόπολη, ενώ στο χωριό Μελάς υπάρχει η οικία στην οποία φονεύτηκε ο σπουδαίος αυτός Έλληνας ανθυπολοχαγός, η περιοχή ήταν απρόσμενα απούσα από την σχετική τελετή. 

Παραυρέθηκε ο βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας (ΝΔ) αλλά καταγράφτηκε η φλύαρη απουσία τόσο της βουλευτή Καστοριάς με το ΣυΡιζΑ κυρίας Ολυμπίας Τεληγιoρίδου που διέπραξε μια μάλλον λανθασμένη παράλειψη – να δείξει ότι δεν διστάζει να τιμήσει την ομοψυχία και εθνική ενότητα, εκτός κι’ αν δεν επιτρέπεται από το ίδιο της το κόμμα που έφερε την συνθήκη των Πρεσπών.




Όμως πιο κραυγαλέα ήταν η απουσία του δημάρχου Καστοριάς ή εκπροσώπου του, ή και των εκπροσώπων όλων των Δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Που όφειλαν να παρευρεθούν τιμώντας την μνήμη, υπογραμμίζοντας την άρρηκτη ενότητα και την εθνική σημασία του κινήματος του Μακεδονικού Αγώνα που ενέπνευσε Κρήτες, Αθηναίους και Έλληνες από παντού, ακόμη και από τις Η.Π.Α. 




Όφειλαν να εκπροσωπήσουν τον λαό της περιοχής που θα τους ήθελε παρόντες εκεί. Και όφειλαν να προβάλλουν την περιοχή με την αφορμή αυτή, στην Αθήνα, την Κηφισιά, ακόμη και με μια προγραμματική σύμβαση με την ίδια την Σχολή Ευελπίδων στην οποία θα ανήκει το Μουσείο. 

Τι νόημα και πιο αποτύπωμα έχουν οι ανακοινώσεις και οι τιμές για τον Μακεδονικό Αγώνα και την μεγάλη θυσία του Παύλου Μελά, χωρίς τις στοιχειώδεις πράξεις;


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Οκτωβρίου 2020, αρ. φύλλου 1050.




5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/4/21

    Παντού ανεπιθύμητος ...
    Άρα δεν υπήρχε λόγος να βρίσκεται.
    Νομίζω πως η απορία λύθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/4/21

    Εμείς είμαστε το κέντρο των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων, όπως είπε και ένας μεγάλος ντόπιος παράγοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/4/21

    Ο Δήμος Καστοριάς έπρεπε να είχε ενεργήσει εδώ και δεκαετίες, η τελετή ορκομωσίας της αποφοίτησης των Ευέλπιδων να γίνεται στον τάφο του
    Έλληνα εθνομάρτυρα αξιωματικού Παύλου Μελά..!!!
    Έστω και τώρα,ποτέ δεν είναι αργά. Τολμήσατε κύριε δήμαρχε για να μην ντροπιάζεται η περιοχή από τα υπόλοιπα ασήμαντα και γιατί δεν υπάρχουν μόνο Μητρετώδηδες....

    Έρρωσθε οι μακεδόνες(οι κάτω)

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος3/4/21

    Για αυτούς και αυτές που δεν είχαν την τιμή να υπηρετήσουν στο στρατό, μπορεί να εξηγησει κάποιος πόσο ψηλά είναι ο ανθυπολοχαγός στην ιεραρχία του στρατού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος5/4/21

    Θα μπορούσε μάλιστα να συνοδεύεται από την νομική σύμβουλο για να συντάξουν από κοινού σύμφωνο συνεργασίας με τον δήμο Κηφισιάς. Ο δήμαρχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ