25.1.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Ι. Σκόρδας

H εκ μέρους του Δήμου Καστοριάς έμμεση επιδοκιμασία της θεωρίας ότι πίσω στον χρόνο, η απελευθέρωση της Καστοριάς  το 1912, δεν ήταν αποτέλεσμα της εθνικής συνείδησης και αυτογνωσίας, και ότι η ελληνική εθνική συνείδηση δεν ήταν προϋπόθεση για τους αγώνες της απελευθέρωσης, προκάλεσε αντιδράσεις. 
Ποιος θα ξεχάσει αυτό που επιδοκίμασε o Δήμος Καστοριάς δια του π. αντιδημάρχου του κ. Χρήστου Μουρατίδη, ότι «οι βαλκανικοί πόλεμοι και το πέρασμα από την αυτοκρατορία στο ελληνικό εθνικό κράτος, σημάδεψε τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και πως τελικά διαμόρφωσε την ελληνική εθνική ταυτότητα μέχρι σήμερα»!
Παρ’ όλα αυτά, οι γκάφες περί των εθνικών θεμάτων συνεχίζονται εκεί στον Δήμο Καστοριάς, αφού την προηγούμενη εβδομάδα γιορτάσαμε 200 χρόνια ελευθερίας!

* * *


Βέβαια εμείς εδώ στην “covid-free” Καστοριά δεν φαίνεται να κινδυνεύουμε. Αφού με τα όσα ειπώθηκαν, η πόλη μας βγήκε νικήτρια από τα προηγούμενα δύο επιδημιολογικά κύματα!



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Είμαι σίγουρος πως θα ενημερώθηκες και εσύ με τον πλέον επίσημο τρόπο, για την γραπτή δήλωση της βουλευτή του ΣυΡιζΑ Καστοριάς κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου, με αφορμή την επίσκεψη της επικεφαλής του “άχρηστου” πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη κ. Μαρίας Αντωνίου, στο υπό ανέγερση κτήριο που θα φιλοξενηθεί η αστυνομική διεύθυνση της πόλης.

Διαβάζοντάς την, οφείλω να σου εκμυστηρευτώ πως μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση. Όχι για το πολιτικό περιεχόμενο αυτό καθαυτό –το οποίο και δεν αμφισβητώ– αλλά γιατί αν μέσω της συγκεκριμένης επιστολής, χρεώνονται στην κ. Αντωνίου πολιτικές τρικλοποδιές και ολιγωρίες, θα όφειλε να απαντήσει η πρώην βουλευτής Καστοριάς.

Και από την στιγμή που δεν ανταπάντησε η κ. Αντωνίου ως άμεσα θιγόμενη, ο κόσμος αποδέχεται όλα όσα αναφέρονται στην επιστολή. Χρεώνοντάς της ουσιαστικά, πολιτικά λάθη και κωλυσιεργίες που στέρησαν από την πόλη ένα σύγχρονο κτήριο που θα φιλοξενεί την αστυνομική διεύθυνση Καστοριάς. Εξάλλου και τότε, εσύ ήσουν αγαπητή ΟΔΟΣ που μαζί με μια περιορισμένη αριθμητικά αλλά σημαντική μερίδα πολιτών, πρωτοστατούσες ώστε να μην γκρεμιστεί το πρ. στρατόπεδο “Μαθιουδάκη”.

Εκείνο όμως το οποίο μου προκάλεσε αρνητική εντύπωση ήταν ο τίτλος, αλλά και το πολιτικό ύφος που ήταν συνταγμένη η συγκεκριμένη επιστολή. Για τον τίτλο που περιείχε “Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα”, θεωρώ πως ο επιστολογράφος της κ. Τελιγιορίδου θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι πιο ευφάνταστο από τα γνωστά κλισέ.

Έπρεπε να γνωρίζει πως εκείνη την ώρα συντάσσει επιστολή εκ μέρους της βουλευτή και δεν αποτυπώνει απλά σε ψηφιακή μορφή την στιχομυθία που ενδεχομένως να μην ακούγεται ούτε μεταξύ φίλων. Κατά την γνώμη μου χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα και προσοχή σε τέτοια ζητήματα για να αποφεύγονται τέτοια λάθη.

Το ύφος δε του περιεχομένου της επιστολής, ήταν περίσσιο πολιτικής υπεροψίας, αλλά και φόβου μήπως ο κόσμος ξεχάσει τις προσπάθειες της κ. Τελιγιορίδου με αποτέλεσμα να καρπωθεί το έργο η κ. Αντωνίου. Δηλαδή οι βουλευτές του ΣυΡιζΑ τι ακριβώς νομίζουν για τα πέντε έτη που συγκυβέρνησαν με τους ΑνΕλ; Πως η Ελλάδα στηρίχτηκε αποκλειστικά στις δικές τους πολιτικές για να βρίσκεται στο σημείο που βρίσκεται σήμερα απομακρυσμένη από τα βαλκανικά στάνταρ;

Ήμήπως νομίζουν πως το σύνολο των κρατικών κτηριακών εγκαταστάσεων της χώρας έγιναν κατά την πενταετή θητεία τους; Εκτός και αν θεωρούν πως δημόσια έργα που ξεκίνησαν στο παρελθόν από κάποια άλλη κυβερνητική σύνθεση δεν έπρεπε να συνεχιστούν από την επόμενη. Συγγνώμη αγαπητή ΟΔΟΣ, δεν γνωρίζει η κ. Τελιγιορίδου πως το κράτος έχει συνέχεια; Κατά την γνώμη μου το γνωρίζει ακόμα και αν η κ. Αντωνίου με την συνοδεία της στο πρ. στρατόπεδο Μαθιουδάκη δεν αντιπροσωπεύουν αυτό το αποκαλείται κρατική συνέχεια. 

Για να καταλάβεις τα παραπάνω εσύ και οι αναγνώστες σου, αν το κτήριο ολοκληρωθεί και ξαναβρεί την κ. Τελιγιορίδου στην αντιπολίτευση, θα αμφισβητήσει τα εγκαίνια του κτηρίου επειδή δεν θα κόψει την κορδέλα το πρόσωπο που ξεκίνησε το έργο; Ή μήπως το γραφείο τύπου της, θα ξαναγράψει τα ίδια όταν και αν βεβαίως, επισκεφτεί το εργοτάξιο ο νυν βουλευτής της ΝΔ κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας πριν την ολοκλήρωση του;

Στον αντίποδα, η εμφάνιση της κ. Αντωνίου με όρους πολιτικής επίδειξης σε τι ακριβώς αποσκοπούσε; Σε ποια κριτήρια στηρίχτηκε αυτή η απρόσμενη επίσκεψη της; Περισσότερο στο «ήμουν περαστικός και πέρασα» μου έκανε ή στο «είδα ανοικτή πόρτα και μπήκα». Πόσο δε, από την στιγμή που δεν φέρει καν το βουλευτικό αξίωμα αλλά και όταν το κατείχε θυμόμαστε ακόμη την στάση της για το συγκεκριμένο έργο και την τύχη του Στρατώνα.

Πως είναι δυνατόν η κ. Αντωνίου με μια fast track εμφάνιση – διέλευση, να αδιαφορεί για την μνήμη του καστοριανού λαού, για όλες αυτές τις πολιτικές αστοχίες (;) που καθυστέρησαν επί χρόνια από την Καστοριά μια καινούρια υποδομή. Ποιος δεν θυμάται πώς όλοι τους επέμεναν στην κατεδάφιση του πρώην στρατώνα και την παρουσίαζαν δήθεν σαν αποκλειστική προϋπόθεση για την ανέγερση ενός νέου κτηρίου; Μαζί τους δεν ήταν και η κυρία Αντωνίου;

Κάπου πάει το μυαλό μου, αλλά δεν είναι της ώρας. Αποκτά δε μεγαλύτερη πολιτική σημασία επειδή ακόμα και μέσω της συγκεκριμένης εμφάνισης της, για μια ακόμη φορά προσβάλλει πολιτικά τον εκλεγμένο βουλευτή της ΝΔ κ. Ζ. Τζηκαλάγια. Ταυτόχρονα κατά την γνώμη μου προσβάλλει και την πλειοψηφία των ψηφοφόρων που δεν στήριξαν την υποψηφιότητα της.

Και όλα αυτά δεν είναι για πρώτη φορά. Εξάλλου η συγκεκριμένη στήλη έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στις μέρες της κ. Αντωνίου τόσο ως βουλευτή, όσο και ως μετακλητής στο άχρηστο πρωθυπουργικό γραφείο στην Θεσσαλονίκη. Γνώμη μου είναι πως σε κάποιο βαθμό έχει χαθεί το πολιτικό μέτρο στον τόπο και όλο αυτό δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλον πλην τους ίδιους τους εμπλεκόμενους πολιτικούς. Όπως τουλάχιστον νομίζουν

Και αυτό είναι κάτι που πρέπει επιτέλους να το συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται με την πολιτική εκπροσώπηση της Καστοριάς, σε όλες τις βαθμίδες της. Αν πραγματικά θέλουν το καλό του τόπου –όπως δηλώνουν– που εκπροσωπούν και δεν πουλάν φύκια για μεταξωτές κορδέλες στο εκλογικό σώμα. Έτσι για να χρησιμοποιήσω και εγώ μια κλισέ φράση, όπως έκαναν και από το γραφείο της κ. Τελιγιορίδου!

Από την στιγμή που γίνεται προσπάθεια πολιτικής κριτικής, θύμισε μου αγαπητή ΟΔΟΣ. Της επίθεσης των γραφείων της νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας, διαδέχτηκε –έστω και προσχηματικά– μια επιστολή που να καταδίκαζε όλους αυτούς τους ιδεολογικούς τραμπουκισμούς από όπου και αν προέρχονται; Τι συνέβη την επόμενη μέρα στον επιστολογράφο της κ. Τελιγιορίδου;

Μήπως δεν είχε έμπνευση; Μήπως έπαθε κάποιου είδους αμνησία και ξέχασε το περιστατικό; Ή μήπως δεν είχε τέτοια εντολή από την πολιτική προϊσταμένη του; Από την άλλη, μπορεί κάλλιστα οποιοσδήποτε να υποστηρίξει πως η κ. Τελιγιορίδου ανήκει στον ΣυΡιζΑ που ηγείται ο κ. Τσίπρας.

Ο οποίος είχε προβεί στην αλησμόνητη δήλωση για την επικινδυνότητα των μολότοφ πως «εξαρτάται από μεριά είναι κάποιος, από εκείνη που την ρίχνει ή από εκείνη που την δέχεται». Επομένως, μάταια πολίτες που ανήκουν σε κόμματα του δημοκρατικού τόξου περίμεναν έστω και μια μικρή –τόσο δακαταδίκη. Προφανώς για τα στελέχη του ΣυΡιζΑ, περνούν αδιάφορες τέτοιες πράξεις πολιτικού χουλιγκανισμού και μπαχαλοποίησης.

Εξάλλου, δεν έχει είκοσι μέρες που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης –με συμπαραστάτες μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς– καλούσε εν μέσω πανδημίας σε πορείες με φτηνά προσχήματα και αφορμές. Και παραλίγο να προκαλέσουν οι συμμετέχοντες σε αυτές, τον θάνατο ενός αστυνομικού στην Νέα Σμύρνη αλλά και παράλληλα γεμίζοντας τις ΜΕΘ με διασωληνωμένους πολίτες προσβεβλημένους πολίτες από τον κορωνοϊό.

Έφτασε μάλιστα ο δήμος Νέας Σμύρνης να εκδώσει ανακοίνωση προς τους δημότες του να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και τον συνωστισμό λόγω ραγδαίας αύξησης τόσο των κρουσμάτων όσο και των νοσηλευομένων σε κλινικές. Αργά το σκέφτηκε η δημοτική αρχή της Νέας Σμύρνης λένε κάποιοι από τους οποίους βρες μου μια καλή δικαιολογία να μην συμφωνήσω.

Πήγαν στις πορείες φαίνεται γιατί ήθελαν να συναγωνιστούν στην ανευθυνότητα τους κατοίκους της Μαλεσίνας. Ξέρεις αγαπητή ΟΔΟΣ, μιλάμε για τους κατοίκους εκείνου του οικισμού στην Φθιώτιδα, που πριν 20 μέρες πήγαν καλεσμένοι σε γάμο και ήδη μετράνε 14 θανάτους αλλά και άνοιγαν παρανόμως καφενέδες για να βλέπουν ποδοσφαιρικούς αγώνες (!) Χωρίς να βέβαια να τηρείται κανένα υγειονομικό μέτρο.

Και αυτά είναι τα δυσάρεστα αποτελέσματα. Βέβαια ευχής όλων είναι να σταματήσει η μακάβρια λίστα σε αυτόν τον αριθμό και να μην αποδημήσουν περισσότεροι Μαλεσιανοί. Κάποιου τέτοιου είδους παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση τείνει να εξελιχθεί δυστυχώς και σε χωριό της Κόνιτσας, καθώς οι μισοί κάτοικοι του (40) έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Ήδη οι ειδικοί μιλάνε για “Δεύτερη Μαλεσίνα”, ευχόμενοι βέβαια να μην επιβεβαιωθούν.

Βέβαια εμείς εδώ στην “Covid free” Καστοριά αγαπητή ΟΔΟΣ δεν φαίνεται να κινδυνεύουμε. Αφού με τα όσα ειπώθηκαν σε άλλη μία τηλεοπτική συνέντευξη του δημάρχου κ. Κορεντσίδη, στον ίδιο τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, η πόλη μας βγήκε νικήτρια από τα προηγούμενα δύο επιδημιολογικά κύματα!! 

Προφανώς η παρουσιάστρια και ο δήμαρχος, ξέχασαν εύκολα και γρήγορα τους νεκρούς συμπολίτες τους, θεωρώντας νικήτρια τόσο την Καστοριά όσο και την ευρύτερη περιφερειακή ενότητα. Δηλαδή νικητές επειδή .. την γλυτώσαμε οι υπόλοιποι (ως τώρα τουλάχιστον).

Και πως το ίδιο θα συμβεί και στο τρίτο κύμα που φαίνεται να επηρεάζει την Καστοριά. Που όπως φαίνεται από τα επίσημα έγγραφα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, υπάρχει έντονη αυξητική τάση παρά τις διαψεύσεις τόσο από τον κ. Κορεντσίδη όσο και από τα φιλοδημοτικά “ενημερωτικά” sites.

Γιατί κοιτώντας κανείς τα κρούσματα που εντοπίστηκαν από την αρχή του έτους έως και την 29η Μαρτίου, ενώ τον Ιανουάριο η Καστοριά είχε μόλις 16 κρούσματα, τον μήνα Φεβρουάριο αυξήθηκε στα 37 ενώ για τον μήνα Μάρτιο εκτοξεύτηκε κοντά 350!! Και όμως αγαπητή ΟΔΟΣ, υπήρξαν συνάδερφοι (;) σου που έκαναν λόγο για μείωση των κρουσμάτων της τάξεως του 15% συγκρίνοντας τις ενδιάμεσες εβδομάδες του Μαρτίου. Αν αυτό δεν είναι η απόλυτη διαστρέβλωση, τότε τι μπορεί είναι;

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι πολίτες της Καστοριάς είναι να συνεχίσουν να επιδεικνύουν μέγιστη τήρηση των μέτρων νιώθοντας πως κάνουν το ορθότερο για τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και κατά συνέπεια στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Γυρνώντας επιδεικτικά την πλάτη στους αντικοινωνικούς συμπολίτες, που δηλώνουν δήθεν “κουρασμένοι” και “εξαντλημένοι” από το συνεχόμενο lockdown. Θαρρείς πως όλοι οι υπόλοιποι που προσπαθούμε να τηρούμε όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα, το είχαμε σαν όνειρο να ζούμε μια τόσο πρωτόγνωρη κατάσταση.

Θαρρείς πως μόνο αυτή η αντικοινωνική μειοψηφία των συμπολιτών μας είναι οι πλέον υπερκοινωνικοί που δεν αντέχουν άλλο τα συγκεκριμένα μέτρα εγκλεισμού και έχουν ανάγκη να συναναστραφούν με τους φίλους τους και με το υπόλοιπο κοινωνικό τους περίγυρο. Αλλά πίστεψε με αγαπητή ΟΔΟΣ. Όλοι αυτοί που “επαναστατούν” επειδή δήθεν “κουράστηκαν” είναι οι ίδιοι που τήρησαν λιγότερο τα μέτρα. Και πραγματικά καθόλου μπράβο τους που συνεχίζουν να στέλνουν δικούς τους ανθρώπους στα νοσοκομεία.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Απριλίου 2021, αρ. φύλλου 1073.


7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/1/22

    Ο Γιάνης γιόρτασε την Ελευθερία του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/1/22

      Θα κάνει αλλαγές και θα βάλει να υπογράψουν χαρτί πως θα ξαναείναι υποψήφιοι μαζί του.... Ένας ένας πηδάνε από το Καράβι...

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος25/1/22

    Ούτε ιστορία δε γνωρίζουν εκεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/1/22

      Μόνο στα μαθηματικά είναι καλοί.... Και στη γλώσσα... Του σώματος

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος25/1/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/2/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος28/2/22

    Ο γιανης η γιανα και [....] φαίνεται να κυριαρχούν εκ νέου. Ας όψονται οι γουναρό ψηφοφόροι κι όχι μόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ