6.1.22

ΟΔΟΣ: Οφθαλμοφανές


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 18.3.2021 | 1072


Οι προφανείς ειδήσεις στο περιεχόμενο των απαντήσεων του κ. Δ. Σαββόπουλου είναι κάτι το οφθαλμοφανές. Και σαφές το SOS που εξέπεμψε, παρά την διαπαραταξιακή σιωπή που "ενώνει" και το κομψό περίβλημα της ουσίας που δεν είναι θετική.



ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ, το πρόβλημα διαχείρισης των φυσικών πόρων, όπως της επιμόλυνσης των υπόγειων υδάτων στην Καστοριά (αλλά και την περιοχή του Βοΐου) που υδροδοτούν χιλιάδες νοικοκυριά και δραστηριότητες, επανήλθε στην επικαιρότητα. 

Και για μια ακόμη φορά επίσης ένα χρόνο περίπου μετά την επικίνδυνη εισβολή της πανδημίας, από τότε που η ευρύτερη περιοχή κράτησε τα σκήπτρα της ατυχίας, η Καστοριά, επανήλθε σε πανελλήνια αρνητική δημοσιότητα. Διότι το θέμα της μόλυνσης του νερού της Καστοριάς, που προορίζεται για οικιακή κατανάλωση, θορύβησε τους πολίτες αλλά και προβλήθηκε ειδησεογραφικά από την κρατική ΕΡΤ.

Η αξιοσημείωτη αλλά σίγουρα κακή σύμπτωση είναι το γεγονός, ότι τις ίδιες ημέρες, τα κρούσματα της πανδημίας στην Καστοριά άρχισαν και πάλι ξέφρενη πορεία, εκτοξεύτηκαν σε ανησυχητικά επίπεδα και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια εκ νέου την κατάσταση στα άκρα. 

Μια ακόμη ειρωνεία (σύμπτωση) είναι ότι τουλάχιστον το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά και η μόλυνση των υδάτινων οριζόντων έχουν κοινό παρονομαστή. Αφού συνδέθηκαν δικαίως ή τυχαία, με τον ευρύτερο κλάδο της Γούνας. Κάποτε χάριζε ακμή, ευμάρεια και χαρά στο γενικό σύνολο των κατοίκων. Στα σημερινά λιγοστά χέρια σχετίζεται κυρίως με τον ζόφο των πολλών.

Η πρώτη εμφάνιση της πανδημίας το 2020 συνδέθηκε με την Διεθνή Έκθεση Γούνας του Μιλάνο το 2020 και τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων εντός (και εκτός) συνόρων. Στην πρόσφατη δημοσιότητα αναφέρεται για τις μολύνσεις με τα εκτροφεία, βυρσοδεψεία αλλά και μεγάλες μονάδες. 

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να είναι βέβαιος το πού ξεκινά η αλήθεια και πού η υπερβολή. Διότι η πληροφόρηση είναι πλημμελής. Έστω και εάν η πανδημία στην συνέχεια αποσυνδέθηκε από τα γουνοφόρα, παρά τις διαμαρτυρίες, διαψεύσεις ή και απειλές εκπροσώπων των φορέων του ευρύτερου κλάδου, είναι γεγονός ότι στην κοινή γνώμη, ισχύει πάντα η παροιμία, ότι καπνός χωρίς φωτιά δεν βγαίνει.

Αυτή είναι μια πιθανότητα να είναι και η αλήθεια. Η υπόνοια ενισχύεται από το γεγονός ότι τα οικονομικά συμφέροντα είναι σημαντικά. Συμφέροντα πραγματικά και γνήσια ή κατά φαντασία μόνο μεγάλα. Όπως και να έχει γνωστό είναι ότι στην Καστοριά παρατηρείται ένα είδος «αλληλεπίδρασης» ή και απλά διαπλοκής. Και ότι το χρήμα, διακινείται μόνο μεταξύ λιγοστών χεριών. Συγκοινωνούντα δοχεία όπως ο υδροφόρος ορίζοντας.

Αξιοσημείωτο στην περίπτωση της μόλυνσης των υδάτων στην Καστοριά, είναι το γεγονός ότι τα συμφέροντα που προκαλούν το πρόβλημα, σύμφωνα με φήμες, τις καταγγελίες και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, δεν γνωρίζουν σύνορα ούτε κομματικά χρώματα, ούτε και κανένα άλλο, εκτός από το χρώμα του χρήματος. 

Συνεπώς είναι διευρυμένα και εκτείνονται στις κυριότερες τυπικές «πολιτικές» παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. 

Οι οποίες εκπροσωπούνται κυρίως από την νυν και την τέως πλειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο. Ομόνοια στην σιωπή. Έτσι η υποβάθμιση του θέματος, φαίνεται να είναι διακομματική – διαπαραταξιακή, συναινετική. Όπως και η αφωνία των περισσότερων ΜΜΕ. 

Αντίθετα, το θέμα φέρεται να το ανέσυρε στην επικαιρότητα η περιφερειακή παράταξη "Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία". Έθεσε το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητώντας να δοθούν επίσημα απαντήσεις, για τη ρύπανση των υδροφόρων οριζόντων Καστοριάς και Βοΐου με πιθανά καρκινογόνες ουσίες. Αλλά και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν.



Εύλογα ακόμη ανακύπτει το ερώτημα, τι άραγε συνέβαινε στο παρελθόν πριν αποκαλυφθεί το μέγα σκάνδαλο. Πόσο επικίνδυνα μολυσμένο νερό έτρεξε στις βρύσες και καταναλώθηκε από τους ανθρώπινους οργανισμούς. 



Έτσι στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, συζητήθηκε το θέμα της ρύπανσης του νερού της Καστοριάς. Στην διάρκειά της ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτριος Σαββόπουλος, με την ουσία των απαντήσεών του, επιβεβαίωσε το πρόβλημα. Απλά διασκέδασε τις διαστάσεις του προβλήματος. Ενδεχομένως για να μη προκληθεί ανησυχία τον τοπικό πληθυσμό. 

Απάντησε μεταξύ άλλων, πως στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι. Και όπως σημείωσε «από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεκαεπτά (17) διοικητικές πράξεις για επιβολή προστίμων της τάξης των 30.000,00 ευρώ και άνω, ενώ εκδόθηκαν και δύο αποφάσεις για διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων». 

Ταυτόχρονα ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, παραδέχθηκε ότι οι έλεγχοι, ήδη μειώθηκαν λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας και την παράλληλη αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω lockdown, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των ρύπων. Πρόσθεσε όμως πως στις μετρήσεις οι επικίνδυνες ουσίες εξακολουθούν να ανιχνεύονται, αλλά «σε ποσότητα εντός των επιτρεπόμενων ορίων».

Οι προφανείς ειδήσεις στο περιεχόμενο των απαντήσεων του κ. Σαββόπουλου είναι κάτι το οφθαλμοφανές. Και σαφές το SOS που εξέπεμψε, παρά την διαπαραταξιακή σιωπή που "ενώνει" και το κομψό περίβλημα της ουσίας που δεν είναι θετική.

Κυρίως διότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για μη επικίνδυνη ουσία ακόμη και όταν η περιεκτικότητά της στο νερό των καταναλωτών είναι πολύ χαμηλή. Συνεπώς, αλλού βρίσκεται το πρόβλημα. 

Και το πρόβλημα είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι ερευνώμενες επιχειρήσεις, λόγω των μέτρων για την αναστολή λειτουργίας μονάδων της ιδιωτικής οικονομίας από τον Μάρτιο του 2020, είτε υπολειτουργούν είτε δεν λειτουργούν καθόλου, ακόμη και με αυτά τα δεδομένα, βεβαιώθηκαν 17 περιπτώσεις παραβάσεων και εκδόθηκαν πράξεις επιβολής προστίμων σε βάρος επιχειρήσεων ενώ επιβλήθηκε και διακοπή λειτουργίας ορισμένων. Το στοιχείο αυτό, προκαλεί ανησυχία. Διότι σκοπός δεν είναι η κύρωση και η καταστολή, αλλά η πρόληψη και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Αποκαλύφθηκε έτσι ότι ακόμη κι αν είναι κλειστές ή υπολειτουργούν οι επιχειρήσεις, η μόλυνση με επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες συνεχίζει να ιχνηλατείται. Είναι αδιάφορο το εάν πράγματι η περιεκτικότητά τους σε αυτό το στάδιο, τις καθιστά λιγότερο ή και καθόλου αμέσως επικίνδυνες.



O αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, παραδέχθηκε ότι οι έλεγχοι ήδη μειώθηκαν λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας και την παράλληλη αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω lockdown, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των ρύπων. Πρόσθεσε όμως πως στις μετρήσεις οι επικίνδυνες ουσίες εξακολουθούν να ανιχνεύονται. Aποκαλύφθηκε έτσι ότι ακόμη κι αν είναι κλειστές ή υπολειτουργούν οι επιχειρήσεις, η μόλυνση με επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες συνεχίζει να ιχνηλατείται.



Εύλογα ακόμη ανακύπτει το ερώτημα, τι άραγε συνέβαινε στο παρελθόν πριν αποκαλυφθεί το μέγα σκάνδαλο. Πόσο επικίνδυνα μολυσμένο νερό έτρεξε στις βρύσες και καταναλώθηκε από τους ανθρώπινους οργανισμούς. 

Για αυτό η παρατήρηση, πώς η περιεκτικότητα των επικίνδυνων στοιχείων είναι μικρή και για τον λόγο αυτό ακίνδυνη προϋποθέτει μηδενική βάση. Στην περίπτωση της Καστοριάς όμως, κανείς δεν έχει πειστικά τεκμήρια για το τι συνέβαινε και τι συνέβη πριν τους ελέγχους. 

Ανακύπτει ακόμη το ερώτημα πόσο μολυσμένο νερό θα τρέξει και θα καταναλωθεί, όταν το επόμενο χρονικό διάστημα, με την λήξη των μέτρων για την πανδημία και την επαναλειτουργία του εμπορίου και της οικονομικής ζωής, αποκατασταθεί και πάλι η όση κανονικότητα των επιχειρήσεων αυτών. 

Καθώς μάλιστα δεν δίνονται στην δημοσιότητα διασταυρωμένα στοιχεία, όπως λογικά θα έπρεπε για την ταυτότητα των επιχειρήσεων που υπέπεσαν τελεσίδικα στις παραβάσεις που τους αποδίδονται και αυτές από τις οποίες αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας, δεν είναι εφικτή η διαπίστωση του εάν τηρούνται τα μέτρα και εφαρμόζονται οι κυρώσεις.

Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί έτσι, ότι η «αφωνία» που ενώ δεν συνηθίζεται στις άλλες περιπτώσεις διαφιλονικούμενων πολιτικών, στην συγκεκριμένη περίπτωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας είναι διαπαραταξιακή. Και αυτή η κατάσταση δεν καθησυχάζει αλλά αντίθετα μάλιστα επιτείνει τις ανησυχητικές φήμες. Ταυτόχρονα, η σοβαρότητα του προβλήματος υποτιμάται, εάν κιόλας δεν επιχειρείται συγκάλυψη, ενώ η διάσταση του προβλήματος είναι υψηλής σοβαρότητας. 

«Αναμέναμε μετά τις δύο παρατάσεις που ζητήθηκαν να ακούσουμε σημαντικές εξελίξεις στα ζητήματα των μέτρων που έχουν ληφθεί ή σχεδιάζονται. Δυστυχώς ακούσαμε αυτονόητα πράγματα που η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες δεκαετίες δεν ήταν και τόσο αυτονόητα», σχολίασε αυτονόητα στην ανακοίνωσή της, μετά τις απαντήσεις του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, η "Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία". Παράταξη στην οποία ο πολιτικός και κοινωνικός ιστός της Καστοριάς, άφησε την αποκλειστική ευκαιρία αποκάλυψης και προβολής αλλά και εκμετάλλευσης του θέματος. 

Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η πηγή του Αρμενοχωρίου ανιχνεύεται πολύ πιο πάνω από τα όρια με ό,τι ξεκάθαρα σημαίνει αυτό για την ύπαρξη της ρύπανσης, άρα και των ρυπαντών», θέμα που αφορά πολύ το Άργος Ορεστικό.



Αξιοσημείωτο στην περίπτωση της μόλυνσης των υδάτων στην Καστοριά είναι το γεγονός ότι, τα συμφέροντα που προκαλούν το πρόβλημα, σύμφωνα με φήμες, τις καταγγελίες και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, δεν γνωρίζουν σύνορα ούτε κομματικά χρώματα, ούτε και κανένα άλλο, εκτός από το χρώμα του χρήματος. Η σιωπή των παρατάξεων, αλλά και των περισσότερων ΜΜΕ, προκαλεί προβληματισμό. Αγωνία και ανησυχία.



Το ζήτημα αυτό, που αφορά στην δημόσια υγεία, για την προστασία της οποίας ο τοπικός πληθυσμός μαζί με την παγκόσμια κοινότητα, υποβάλλεται σε σκληρές θυσίες για την πανδημία κορωνοϊού, είναι ταυτόχρονα και πρόβλημα πολιτικό. 

Αφού εντυπωσιάζει το γεγονός πως αν και ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτριος Σαββόπουλος, με την απάντησή του, στην ουσία επιβεβαίωσε και δεν διέψευσε τα αγωνιώδη ερωτήματα που τέθηκαν με την μορφή της ερωτήσεως, η σιωπή των παρατάξεων αλλά και των περισσότερων ΜΜΕ προκαλεί προβληματισμό. Αγωνία και ανησυχία.

Πόσο μάλλον που πράγματι οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί, από την ψυχρή παράθεση στοιχείων για τις ενέργειες ελέγχων, προστίμων κ.ο.κ., θα επιθυμούσαν προφανώς και θα ανέμεναν να πληροφορηθούν κάτι περισσότερο και πιο ουσιαστικό. Όπως θα ανέμενε και ένα σαφές πιλοτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στην αιτία της. 

Έμαθαν πάντως, ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, και πώς για την ώρα οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι, νομίζουν ότι με τα πρόστιμα, το μολυσμένο νερό της βρύσης απολυμαίνεται. Την ίδια ώρα που η αιτία, "λυμαίνεται" ανθρώπους και ορίζοντες. Έστω και απλά υδροφόρους. Συγκοινωνούντες σε όλες τις μολύνσεις. 



Φωτογραφία: Στον μεγάλο γύρο της λίμνης.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Μαρτίου 2021, αρ. φύλλου 1072.




* * *


ΑΡ.ΣΥ.: 
«Τι γίνεται με τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα 
Καστοριάς και Βοΐου;»

Από το 2019 ακόμα αναγνωρίστηκε, από επίσημα χείλη, σε σύσκεψη που έγινε στην Π.Ε Καστοριάς ο θανάσιμος κίνδυνος για την υγεία των πολιτών του νομού Καστοριάς και του Βοΐου που προέρχεται από τη χρήση του τοξικού χημικού τετραχλωροαιθυλαινίου. 
Επειδή, όπως τονίστηκε σε ενημερωτική σύσκεψη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, οι υδροφόροι συγκοινωνούν μεταξύ τους υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί όλη η Δυτική Μακεδονία. Ασύδοτη και ανεξέλεγκτη η συμπεριφορά των γουνοποιών που διοχετεύουν τα απόβλητα στη γη και επομένως στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Η «ΑΡ.ΣΥ Ανατροπή» εξ αρχής «σήκωσε» αυτό το θέμα και με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις κάνοντας και μια μαζική ανοιχτή εκδήλωση στο Άργος Ορεστικό (15/1/20) όπου οι ομιλητές επιστημονικά τεκμηριωμένα επεσήμαναν τους κίνδυνους για την υγεία των κατοίκων.
Ένα χρόνο μετά και οι κάτοικοι ανησυχούν επειδή δεν έχουν ενημερωθεί από τους αρμόδιους για τις ενέργειες που έγιναν για να αποτραπεί αυτό το διαρκές έγκλημα.

Η «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία» επαναφέρει το θέμα με επερώτηση στο Π.Σ Δ. Μακεδονίας Ολόκληρη η επερώτηση έχει ως εξής:

Κύριε Περιφερειάρχη
Την τελευταία τριετία οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς πληροφορήθηκαν τη δραματική ρύπανση των υδροφόρων οριζόντων της περιοχής, που έφτασε ως την ανάγκη αλλαγής υδροδότησης του οικισμού Δισπηλιού. 
Το μέγεθος της ρύπανσης καθώς και ο θανάσιμος κίνδυνος για την υγεία των πολιτών του νομού Καστοριάς, που προέρχεται από τη χρήση τοξικής χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις της περιοχής, αναγνωρίστηκε και διατυπώθηκε κι από επίσημα χείλη.
Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες σχετικά με τους ελέγχους που γίνονταν στην περιφερειακή ενότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Καυτηριάστηκε η ασύδοτη και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά γουνοποιητικών –κυρίως– επιχειρήσεων που διοχετεύουν τα απόβλητά τους στη γη και επομένως στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μας. Αναγνωρίστηκε μάλιστα ότι η κατάσταση είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη. 
Στη συνέχεια υπήρξε επιβολή μικρών προστίμων καθώς και μερικό κλείσιμο για κάποια μικρά διαστήματα κάποιων από τους ρυπαντές, μέτρα που προφανώς ήταν ανεπαρκή και δεν μπόρεσαν να λύσουν το πρόβλημα. 
Οι πολίτες παρακολουθούσαν την εξέλιξη της ρύπανσης μέσω των μετρήσεων που ανακοίνωναν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ υπήρξαν και δεσμεύσεις από τον Περιφερειάρχη της Δ. Μακεδονίας για ουσιαστικά μέτρα καθώς και σύσταση σχετικής ομάδας που θα παρακολουθούσε το φαινόμενο.
Μετά τη μοναδική δημόσια συζήτηση που έγινε για το θέμα και που διοργάνωσε η «Αριστερή Συμπόρευση» τον Ιανουάριο του 2020 στο Άργος Ορεστικό, η πληροφόρηση των πολιτών ατόνησε σταδιακά και τελικά ουσιαστικά σταμάτησε, λες και το πρόβλημα της ρύπανσης έχει λυθεί ή δεν υφίσταται πλέον. Ουδεμία ενημέρωση υπάρχει για την εξέλιξη όσων λίγων και ανεπαρκών μέτρων εξήγγειλε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Επειδή το ζήτημα έχει να κάνει με την ποιότητα του περιβάλλοντος και την προστασία της βιοποικιλότητας μιας ευρείας ζώνης γύρω από την προστατευόμενη περιοχή Natura της λίμνης Καστοριάς, δυο παραμέτρων που συνδέονται άρρηκτα με α) την υγεία των πολιτών, και, β) τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό,

Ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

– Ποια είναι η εξέλιξη της ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων της ΠΕ Καστοριάς και της περιοχής του Βοΐου;

– Ποια είναι η συχνότητα των ελέγχων και τα αποτελέσματά τους το προηγούμενο έτος;

– Ποια μέτρα αποφασίστηκαν και ποια είναι η εξέλιξη της υλοποίησής τους από τη στιγμή που εξαγγέλθηκαν;

Στέφανος Πράσσος
Εκπρόσωπος της "Αριστερής Συμπόρευσης 
για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία"


* * *


ΕΡΤ: 
«Ανιχνεύονται επικίνδυνες ουσίες 
στο νερό της Καστοριάς, 
αλλά σε επιτρεπτά όρια»

Συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου το θέμα της ρύπανσης του νερού της Καστοριάς, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η παράταξη “Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή” στη Δυτική Μακεδονία, για τη ρύπανση των υδροφόρων οριζόντων Καστοριάς και Βοΐου με πιθανά καρκινογόνες ουσίες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν.
Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων πως στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς γίνονται εντατικοί έλεγχοι και όπως σημείωσε, “από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες 17 διοικητικές πράξεις για επιβολή προστίμων της τάξης των 30 χιλιάδων ευρώ και άνω, ενώ εκδόθηκαν και δύο αποφάσεις για διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων. Οι έλεγχοι μειώθηκαν λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα ανεστάλη και η λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω lockdown, με αποτέλεσμα τη μείωση των ρύπων”, προσθέτοντας πως οι επικίνδυνες ουσίες εξακολουθούν να ανιχνεύονται σε μετρήσεις, αλλά “σε ποσότητα εντός των επιτρεπόμενων ορίων”.
“Αναμέναμε μετά τις δύο παρατάσεις που ζητήθηκαν να ακούσουμε σημαντικές εξελίξεις στα ζητήματα των μέτρων που έχουν ληφθεί ή σχεδιάζονται. Δυστυχώς ακούσαμε αυτονόητα πράγματα που η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες δεκαετίες δεν ήταν και τόσο αυτονόητα”, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία, στην οποία επισημαίνει ότι “η πηγή του Αρμενοχωρίου ανιχνεύεται πολύ πιο πάνω από τα όρια με ό,τι ξεκάθαρα σημαίνει αυτό για την ύπαρξη της ρύπανσης άρα και των ρυπαντών”.
Η Αρ.Συ. αναφέρει πως είναι μια “θετική εξέλιξη η επιλογή των Δήμων της Π.Ε. Καστοριάς να ξεκινήσουν μελέτες για έργα που αφορούν στην ποιότητα του πόσιμου νερού μέσα από μια ολιστική προσέγγιση”, αναφέροντας ως αρνητικό στοιχείο “την προσπάθεια του κυρίου Σαββόπουλου να αιτιολογήσει ως μια παράμετρο της ρύπανσης την άγνοια σε παλιότερες εποχές, καθώς και την παραίνεση του, “Να μην στιγματίζουμε έτσι εύκολα”, χωρίς να τολμήσει να ονοματίσει το αντικείμενο των επιχειρήσεων που ρυπαίνουν”.
“Εμείς ποτέ δεν κατηγορήσαμε συλλήβδην τον κλάδο της γούνας… αλλά ανήκουν σε αυτόν τον κλάδο οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα και ποινές”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και γίνεται λόγος για “προσπάθεια συγκάλυψης” και “εξυπηρέτηση συμφερόντων”, ενώ υπογραμμίζεται πως το ύψος των προστίμων “δεν είναι κατόρθωμα, όταν ο τζίρος των ρυπαντών μπορεί να φτάνει και να ξεπερνάει επταψήφιους αριθμούς”.
“Οι πολίτες των πληγέντων περιοχών όπως κι εμείς, περιμέναμε να ακούσουμε ένα συνεκτικό και γρήγορο στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, όπου θα εντάσσονταν τα αποτελέσματα των υδρογεωλογικών μελετών που ακόμη δημοπρατούνται έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια κι ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να ρυπαίνουν”, αναφέρει η Αριστερή Συμπόρευση καταλήγοντας πως “γίνεται φανερό πως και η τωρινή, όπως και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά να πράξουν τα αυτονόητα και δεν είχαν, δεν έχουν και δεν θα έχουν κάποιο σοβαρό σχέδιο, που πιθανά θα θίγει ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, αν όλοι εμείς οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας δεν πιέσουμε μέσα από οργανωμένες κινήσεις να εξελιχθεί ένα Περιβαλλοντικό σχέδιο για την ποιότητα της ζωής μας”.
ΕΡΤ, 4 Μαρτίου 2021


* * * 


ΑΡ.ΣΥ.: 
Ενημέρωση για τη ρύπανση 
του νερού της Καστοριάς

Απαντήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κύριο Σαββόπουλο η ερώτηση της "Αριστερής Συμπόρευσης για την ανατροπή στη Δ. Μακεδονία" που αφορούσε την εξέλιξη της ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων Καστοριάς και Βοΐου με πιθανά καρκινογόνες ουσίες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν.
Αναμέναμε λοιπόν μετά τις δύο παρατάσεις που ζητήθηκαν να ακούσουμε σημαντικές εξελίξεις στα ζητήματα των μέτρων που έχουν ληφθεί ή σχεδιάζονται.
Δυστυχώς ακούσαμε αυτονόητα πράγματα που η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες δεκαετίες δεν ήταν και τόσο αυτονόητα. Ακούσαμε για τους αυτονόητους-ελέγχους που όμως είχαν μειωθεί εξαιτίας της πανδημίας.
Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως οι βλαβερές ουσίες ανιχνεύονται στις πήγες και τους υδροφόρους ορίζοντες ακόμη, αν και στην συντριπτική τους πλειοψηφία εντός ορίων. Σε μια συγκυρία όμως -όπως παραδέχτηκε ο κος Σαββόπουλος- ευνοϊκή ως προς το φαινόμενο, αφού η μείωση των ρύπων συνδέεται με την μειωμένη δραστηριότητα τον Γουνοποιητικών επιχειρήσεων εξαιτίας της κρίσης στον κλάδο και της πανδημίας. Ωστόσο ακόμη κι έτσι, η πηγή του Αρμενοχωρίου ανιχνεύεται πολύ πιο πάνω από τα όρια με ο,τι ξεκάθαρα σημαίνει αυτό για την ύπαρξη της ρύπανσης άρα και των ρυπαντών. Το άλλο σημαντικό αλλά επίσης αυτονόητο ήταν οι επιλογές των Δήμων της Π.Ε Καστοριάς να ξεκινήσουν μελέτες για έργα που αφορούν την ποιότητα του πόσιμου νερού μέσα από μια ολιστική προσέγγιση.
Κάλιο αργά παρά ποτέ...
Το χειρότερο όμως και ενδεικτικό της στάσης αλλά και της οπτικής της Περιφερειακής Αρχής στο πρόβλημα, ήταν η προσπάθεια του κυρίου Σαββόπουλου να αιτιολογήσει ως μια παράμετρο της ρύπανσης την άγνοια σε παλιότερες εποχές, καθώς και η παραίνεση του "Να μην στιγματίζουμε έτσι εύκολα", χωρίς να τολμήσει να ονοματίσει το αντικείμενο των επιχειρήσεων που ρυπαίνουν.
Εμείς ποτέ δεν κατηγορήσαμε συλλήβδην τον κλάδο της Γούνας αλλά όποιος κατηγορεί όσους ονομάζουν τον κλάδο ως κύριο υπεύθυνο, όταν σε όσες επιχειρήσεις έχουν επιβληθεί πρόστιμα και ποινές ανήκουν εκεί, μάλλον θέλει να συγκαλύψει και να εξυπηρετήσει συμφέροντα.
Συνέχεια αυτής της αντίληψης αποτελεί και η αναφορά στο ύψος των προστίμων ως κατόρθωμα, όταν το ύψος τους βρίσκεται κοντά στις σαράντα χιλιάδες ευρώ, όταν ο τζίρος των ρυπαντών μπορεί να φτάνει και να ξεπερνάει επταψήφιους αριθμούς.
Οι πολίτες των πληγέντων περιοχών όπως κι εμείς, περιμέναμε να ακούσουμε- πέρα από τις γενικές αναφορές για επαφές με καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας- ένα συνεκτικό και γρήγορο στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, όπου θα εντάσσονταν τα αποτελέσματα των υδρογεωλογικών μελετών που ακόμη δημοπρατούνται έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια κι ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να ρυπαίνουν.
Σε αυτό το σχέδιο θα έπρεπε να γίνεται ρητή αναφορά στους στόχους, όπως για παράδειγμα η απορρύπανση και η απαγόρευση χρήσης των συγκεκριμένων ουσιών και η αντικατάστασή τους από άλλες -τουλάχιστον- φιλικότερες στο περιβάλλον.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως και η τωρινή όπως και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά να πράξουν τα αυτονόητα και δεν είχαν, δεν έχουν και δεν θα έχουν κάποιο σοβαρό σχέδιο, που πιθανά θα θίγει ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, αν όλοι εμείς οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας δεν πιέσουμε μέσα από οργανωμένες κινήσεις να εξελιχθεί ένα Περιβαλλοντικό σχέδιο για την ποιότητα της ζωής μας.
Κόντρα στην γενικότερη οικολογική καταστροφή και Περιβαλλοντική υποβάθμιση που σχεδιάζουν είτε επηρεάζει τους υδροφόρους ορίζοντες, είτε τα ορυχεία της Δ.Ε.Η, είτε τα βουνά, είτε τις Λίμνες και τα Ποτάμια, είτε την βιοποικιλότητα και τις προστατευόμενες περιοχές μας.
Η "Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή στη Δ. Μακεδονία" θα βρίσκεται με όλες τις δυνάμεις, δίπλα σε όσες και όσους πιστεύουν πως μπορούμε να υπερασπιστούμε την προστασία του περιβάλλοντος και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους και όλες που ζουν σε αυτόν τον τόπο.

Κοζάνη 4/3/2021
"Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία"


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 18 Μαρτίου 2021, αρ. φύλλου 1072.


Σχετικά:

ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ: "Άχρωμο - άοσμο - διαυγές" | "πεντακάθαρο"




2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/1/22

    αν δεν κάνω λάθος το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε πριν σχεδόν δύο χρόνia πάνω από 200 χιλάρικα για την πραγματοποίηση μιας υδρογεωλογικής μελέτης. Ή έγινε η μελέτη και την κρύβουν για ευνόητους λόγους ή κάποιος τσέπωσε τα χιλιαρικάκα και αντί για το ύπαιθρο πήγε στα καζίνα και στους οίκους στα Μπίτολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/1/22

    Όταν κάνει χλωριοσυγκρίσεις ο πουλιάς από την Πάτρα μην αγχώνεστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ