8.2.22

ΟΔΟΣ: Πού το πάει (και) η σημερινή κυβέρνηση;


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 22.4.2021 | 1076


Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επιπλήττει και αποδοκιμάζει κάθε συζήτηση και κάθε ερώτηση για το θέμα της Μακεδονίας. «Όποιος αμφισβητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την κύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο, δωρίζει το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πολυπράγμων υπουργός. Τέτοια τρομοκρατία και διλήμματα ούτε ενδεικτικά η Σία Αναγνωστοπούλου του ΣυΡιζΑ δεν είχε εξαπολύσει.



ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΓΝΩΣΤΟ ότι στην Καστοριά, στο όνομα του φιλελευθερισμού φυσικά (δηλαδή της οικονομίας της αγοράς και του ανταγωνισμού) για τον οποίο έγινε αρκετός λόγος τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή την υπόθεση του λατομείου της "Μακεδνός", φιλοξενείται (με το κάθε λογής αζημίωτο) ένα κανονικό βήμα κομματικής προπαγάνδας του κόμματος "Ελληνική λύση". 

Αφού κάθε ημέρα, κάθε βράδυ, αυτοπροσώπως ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Βελόπουλος, μεταξύ μαντζουνίων και κηραλοιφών, διδάσκει πατριωτισμό και εθνικοφροσύνη. Βέβαια ο φέρελπις και ολιγαρκής πρόεδρος που δηλώνει ευθαρσώς ότι χρειάζεται μόνο μια 4ετία να γίνει πρωθυπουργός (όχι παραπάνω), δεν μπορεί να κρύψει και ιδιαίτερα τα αισθήματα θαυμασμού προς την Ρωσία. Και προσωπικά στον Βλαδίμηρο Πούτιν. Εάν όλα αυτά είναι απλώς αισθήματα βέβαια και όχι κάτι πιο ουσιαστικό και πολιτικά παραγωγικό σε σχέση με τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας. Για την μεταστροφή της από την Δύση στην Ρωσία. 

Έτσι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έργου, έφερε για μια ακόμη φορά στην Βουλή ο εν λόγω πρόεδρος και το κόμμα του, το ζήτημα της Μακεδονίας και της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Τώρα πώς άραγε εξηγείται να δηλώνεται από την "Ελληνική λύση" η εθνικοφροσύνη στην υπόθεση της Μακεδονίας μέσω της κατάργησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία παρεμπιπτόντως και συμπτωματικά απεργάζεται επίσης η Ρωσία (όπως και η Τουρκία), καθώς με αυτήν υποτίθεται ότι εκφεύγει από την σφαίρα της επιρροής τους η Βόρεια Μακεδονία και προσδένεται στο δυτικό άρμα, αυτό επαφίεται στην κριτική σκέψη του κάθε Έλληνα. 

Όμως τα λάθη και οι υπερβολές του κ. Κυριάκου Βελόπουλου και κάθε Ιππότη δεν δικαιώνουν αυτομάτως τις ανοησίες, παλινωδίες, αντιφάσεις της σημερινής κυβέρνησης. Ούτε δικαιώνουν σε κάθε τι που λέει και αναφέρεται ο συνήθως λαλίστατος υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ο οποίος την εποχή της κυβέρνησης ΣυριζαΑνελ και των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, διερρήγνυε τα ιμάτια του υπέρ της Μακεδονίας. Μαζί του και σχεδόν σύμπασα η Νέα Δημοκρατία. Τώρα όλα αυτά μοιάζουν σαν να συνέβαιναν ένα αιώνα πριν. 


* * *



Στιγμιότυπο από, ένα από τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης με βασικό αίτημα των διαδηλωτών την μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της πΓΔΜ.  Κανείς δεν περίμενε τότε αυτό που –εκτός από το όνομα– ακολούθησε: «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική εθνότητα».  Η Νέα Δημοκρατία τότε χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών ως «κακή» και δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι «η αποδοχή της "μακεδονικής γλώσσας" και της "μακεδονικής εθνότητας" συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».

* * *


ΕΝΩ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ (μόλις) 2 χρόνια μετά την κυβερνητική αλλαγή και τις εκλογές, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης που είναι ο σημερινός υπόλογος, επιπλήττει και αποδοκιμάζει κάθε συζήτηση και κάθε ερώτηση για το θέμα της Μακεδονίας περιλαμβανόμενου και του πολύ εθνικόφρονα παλιάς κοπής, Κυριάκου Βελόπουλου. 

Ελάχιστες ημέρες προηγουμένως, εντός της Βουλής αναφερόμενος μετά από ερώτηση της "Ελληνικής λύσης" στην Συμφωνία των Πρεσπών, ο πολυπράγμων υπουργός στον λόγο του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Όποιος αμφισβητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την κύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο, δωρίζει το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια»! [σχετικά "εδώ"]

Τέτοια τρομοκρατία και διλήμματα ούτε ενδεικτικά η Σία Αναγνωστοπούλου του ΣυΡιζΑ δεν είχε εξαπολύσει. 

Μάλιστα για να μη επιτρέψει κανένα να του επισημάνει την αντίφαση, επικαλέσθηκε την ομιλία του στο Βελλίδειο, προσκεκλημένος της Βεργίνας Τηλεοράσεως, πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά από ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη. Όπου του ετέθη το ερώτημα, «εάν δεν τα καταφέρουμε και ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και είστε κυβέρνηση τι σκοπεύετε να κάνετε;» και ο ίδιος απάντησε ενώπιον 2500 ανθρώπων όπως αναφέρει, ότι εάν η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο καθίσταται διεθνής συμφωνία και η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται αν είναι κυβέρνηση να την τηρήσει απαρέγκλιτα, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ναι απαρέγκλιτα! 


* * *



Όλα αυτά ενώ έχει διατυπωθεί μακρά επιχειρηματολογία (ακόμη και από τον ήδη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας διεθνολόγο κ. Άγγελο Συρίγο) για την υπό προϋποθέσεις δυνατότητα καταγγελίας και υπαναχώρησης από την συμφωνία των Πρεσπών, που ήταν σε δυσαρμονία με το κοινό αίσθημα και υπογράφτηκε διμερώς μόνο.


* * *


ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ στην Βουλή, άδραξε αυτές τις περγαμηνές συνέπειας για να υπερτονίσει με την ελευθεριάζουσα διατύπωση του πολιτικού του λόγου, πώς όποιος υπόσχεται ότι δύναται να καταργήσει (χωρίς συνέπειες) την επαίσχυντη αυτή συμφωνία «είναι ψεύτης και απατεώνας». «Διότι το διεθνές δίκαιο είναι πολύ πάνω από τους νόμους του ελληνικού κράτους. Δεσμεύει τα κράτη και κανένα κράτος δεν μπορεί να το παραβιάσει χωρίς συνέπειες», συμπλήρωσε ο κύριος υπουργός. 

Με τον τρόπο αυτό, η επίσημη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που θα έπρεπε πρωτίστως να προάγει την μετριοπάθεια και ευελιξία της επιφύλαξης ως πολιτική έκφανση, αλλά διατηρεί την κυρία Μαρία Αντωνίου ως επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη (κι ας φωτογραφιζόταν αγκαζέ με Χρυσαυγίτισσα βουλευτή στο Βίτσι), άφησε για μια ακόμη φορά τον προνομιακό προπαγανδιστή στην Καστοριά των ακροδεξιών και αντιδυτικών τάσεων (που έχει εκπροσώπους στον Δήμο Καστοριάς) και των Ρωσόφιλων (επίσης) να διατηρεί το προνόμιο του προβληματισμού. Για το ακανθώδες αυτό ζήτημα. Τρέμουν οι κουταλιανοί να μιλήσουν για την Μακεδονία και έχει πέσει σιωπητήριο. 

* * *



Ενσταντανέ πατριωτικού προσκυνήματος 
στον Μελά τέτοιες ημέρες του Απριλίου 2019.


Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης την εποχή της κυβέρνησης ΣυριζαΑνελ και των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, διερρήγνυε τα ιμάτια του υπέρ της Μακεδονίας. Μαζί του και σχεδόν σύμπασα η Νέα Δημοκρατία. Τώρα όλα αυτά μοιάζουν σαν να συνέβαιναν ένα αιώνα πριν.


* * *


ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΝΩ έχει διατυπωθεί μακρά επιχειρηματολογία (ακόμη και από τον ήδη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας διεθνολόγο κ. Άγγελο Συρίγο) για την υπό προϋποθέσεις δυνατότητα καταγγελίας και υπαναχώρησης από αυτή την διεθνή συμφωνία που ήταν σε δυσαρμονία με το κοινό αίσθημα και υπογράφτηκε διμερώς μόνο. 

Επίσης όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο, που περιέργως εξαφανίστηκε ακόμη και από την επικαιρότητα η Βόρεια Μακεδονία. Και ναι μεν είναι τα σύνορα κλειστά λόγω της πανδημίας, αλλά δεν μαθαίνουμε τίποτε για την κατάσταση στην διπλανή χώρα τόσο σε σχέση με τον κορωνοϊό όσο και σε σχέση με την συνεχιζόμενη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Με την διαρκή και εκτεταμένη εξακολούθηση της σφετεριστικής προβολής της «Μακεδονικότητας» ακόμη και της ιστορικής, ως και του ονόματος «Μακεδονία» σε fora οργανισμούς, δράσεις και υπουργεία. Ακόμη και σε κομματικά όργανα του πρωθυπουργού κ. Νίκολα Γκρουέφσκι.


* * *



«Στην καρδιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης βρίσκεται ένας από τους τελευταίους ευρωπαϊκούς ανεξερεύνητους τουριστικούς προορισμούς: η Δημοκρατία της Μακεδονίας, μια χώρα της φύσης, το λίκνο του πολιτισμού, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών... Η Βιβλική Μακεδονία είναι το μέρος από το οποίο ο Άγιος Παύλος ο Απόστολος διέδωσε τον Χριστιανισμό στην Ευρώπη. Η Μακεδονία αντιπροσωπεύει μια γεωγραφική σύνδεση μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης. Οι αρχαίες λίμνες και τα ορμητικά ποτάμια ακολουθούν τη ζωή που κινείται με διαφορετικό ρυθμό ανάμεσα σε υπέροχα ιστορικά ερείπια και ειδυλλιακά χωριά».

Η ιστοσελίδα (σήμερα 22 Απριλίου 2021) του ΕΟΤ της Βόρειας Μακεδονίας ― Macedonia’s official tourism website = Επίσημη ιστοσελίδα του Τουρισμού της Μακεδονίας (χωρίς το Βόρεια)  υπό τον τίτλο και την ηλεκτρονική διεύθυνση «Macedonia timeless» («Αιώνια Μακεδονία»), για την οποία στις 10 Ιουνίου 2019 η Νέα Δημοκρατία και προφανώς και ο Άδωνις Γεωργιάδης ωρύονταν λέγοντας: 

Νέα Δημοκρατία: «Η προκλητική και θρασύτατη χρήση του όρου “Μακεδονία” από επίσημη ιστοσελίδα των Σκοπίων και μάλιστα για την τουριστική προβολή της γειτονικής χώρας, δικαιώνει με τον χειρότερο τρόπο την πρόβλεψη της Νέας Δημοκρατίας. Ότι μετά  την απαράδεκτη υποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα να παραδώσει άνευ όρων στους γείτονες τη δήθεν “μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα”, ο όρος “Βόρεια” απλά θα εκφυλιστεί και θα ξεχαστεί. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει άμεσα. Οι λίγες ημέρες που της απομένουν στην εξουσία δεν της συγχωρούν κανένα άλλοθι αδράνειας»! 

Σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, η φίλη του Μαρία Αντωνίου και οι λοιποί «Μακεδονομάχοι» του 2019, σφυρίζουν αδιάφορα για την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΤ της Δημοκρατία της Μακεδονίας - «Αιώνια Μακεδονία», για το «Εθνικό Θέατρο της Μακεδονίας», για την «Εθνική Πινακοθήκη της Μακεδονίας»... και άλλα. 


* * *


ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ, την ίδια στιγμή που ο περί παντός ομιλών κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ωθεί στα άκρα του πολιτικού φάσματος όσους ανησυχούν, η Άγκυρα και η Τουρκία γενικά, δεν αρκέστηκαν στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καταργώντας ένα consensus 90 περίπου ετών που παρήγαγε επίσης δεσμευτικό διεθνές δίκαιο, αλλά επιδιώκουν σθεναρά και την de jure αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, που συνήφθη 100 χρόνια προηγουμένως και όχι απλά μεταξύ 2 κρατών, αλλά πολλών. 

Την οποία (Συνθήκη της Λωζάννης) μεταρρυθμίζει επίσης έμπρακτα (και σωστά) η Ελλάδα, όπως (ενδεικτικά) στο θέμα του εξοπλισμού των απειλούμενων νησιών. Και όχι μόνο. Αλλά εκτός από την Άγκυρα, και η Αθήνα απεργάζεται την διμερή Συνθήκη Τουρκίας - Λιβύης, έστω κι αν ακόμη δεν έχει υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο της βορειοαφρικανικής χώρας, αφού αυτό δεν μειώνει την σημασία της δραστικής παρέμβασής της υπό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κυβέρνησης στα διεθνή ζητήματα και τις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης ανεξάρτητης χώρας, όπως η Λιβύη. 

Ταυτόχρονα είναι η ίδια η Κυβέρνηση που υπηρετεί ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η οποία στο πλαίσιο της βελτίωσης των ελληνολιβυκών σχέσεων, είναι έτοιμη να αναπροσαρμόσει τις κυρωθείσες από το ελληνικό κοινοβούλιο διεθνείς συμβάσεις που πέτυχε η Ελλάδα για κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες με Αίγυπτο, Κύπρο και Ισραήλ, ώστε να «χωρέσει» σ’ αυτές η Λιβύη.



* * *



«Δεν μπορεί να αναζητάμε πολιτική λύση στη Λιβύη 
εάν δεν ακυρωθεί η συμφωνία με την Τουρκία»

Κυριάκος Μητσοτάκης
πρωθυπουργός της Ελλάδας


* * *


ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ, στο θέμα της Μακεδονίας που δεν αναφέρεται απλά στην ιστορία αλλά την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία της Ελλάδας στις νευραλγικές περιφέρειες της, μεταξύ των οποίων και στην Καστοριά, όπου όλοι οι πολιτικοί της μετριοπάθειας έχουν καταπιεί την γλώσσα τους σε σχέση με την Μακεδονία, επιχειρείται να χαρακτηρίζεται ψεύτης και απατεώνας όποιος ανησυχεί. 

Και τρομοκρατείται κάθε αντίλογος για το θέμα αυτό, την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Βελόπουλος με την "Ελληνική Λύση" που πολιτικά υποκλίνεται στον ρωσικό παράγοντα, συνεχίζει δυστυχώς να μονοπωλεί επικοινωνιακά την υπόθεση στην Καστοριά. 

Μια υπόθεση που είναι υπαρκτή και λειτουργεί υπονομευτικά ως σαράκι. Και θα βρεθεί μπροστά όταν επανέλθει η «κανονικότητα». 




Φωτογραφία: Βασίλι Καντίνσκυ (1866-1944) Το μπλε βουνό (Der blaue berg) 1908-9, εμπνευσμένο από την Αποκάλυψη του Ιωάννη, μουσείο Σολομών Ρ. Γκουγκενχάϊμ Νέα Υόρκης. 



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Απριλίου 2021, αρ. φύλλου 1076.


Σχετικά:


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/2/22

    Η σημερινή κυβέρνηση το πάει σε πτώση της....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/2/22

    Έστιν ουν Βόρεια Μακεδονία και η Μακεδονία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ