10.2.23

Σκέρτσος και Μακρή επικεφαλής υπουργοί του κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ξεχύθηκαν σε όλη την Ελλάδα, καθώς φαίνεται να έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος. Έτσι ο  υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή ως επικεφαλής υπουργοί κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας, με την συμμετοχή και του γεν. γραμ.  Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννη Σμυρλή, επισκέφθηκαν την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 την  Καστοριά, στο πλαίσιο επισκέψεων σε δήμους και νομούς σε όλη την χώρα. 
Το κεντρικό πρόγραμμα του κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας περιελάμβανε επισκέψεις στο Άργος Ορεστικό (στο ΚεΦΙΑπ), στους Μανιάκους (για το… φυσικό αέριο), στο βυζαντινό μουσείο (για ξενάγηση), στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας και στο πανεπιστήμιο στο Νταηλάκη· καθώς και συναντήσεις με  φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
Ο υπουργός Επικρατείας και η υφυπουργός Παιδείας  στις εγκαταστάσεις του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, ενημερώθηκαν από την κοσμήτορα της σχολής Θετικών Επιστημών καθηγήτρια Ζαχαρούλα Καλογηράτου για τα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στην Καστοριά. 
Παράλληλα με το κεντρικό πρόγραμμα του κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας, η υφυπουργός Παιδείας, συνδευόμενη από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Μαρδίρη, τον διευθυντή α/ βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ξανθόπουλο και τη διευθύντρια β/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βασιλειάδου, επισκέφτηκε το πειραματικό δημοτικό σχολείο Καστοριάς, όπου την υποδέχθηκαν ο διευθυντής κ. Μασλάρης και ο σύλλογος διδασκόντων.  Στη συζήτηση που ακολούθησε η κ. Μακρή ενημερώθηκε για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του σχολείου, άκουσε τις απόψεις των εκπαιδευτικών για την εδραίωση, ενίσχυση και αναβάθμιση του θεσμού των πρότυπων και πειραματικών σχολείων καθώς και την επιθυμία τους για ίδρυση πρότυπου ή πειραματικού γυμνασίου στην Καστοριά, που μπορεί να γεφυρώσει το υφιστάμενο κενό ανάμεσα στο πειραματικό δημοτικό και το πρότυπο λύκειο Καστοριάς. Οι εκπαιδευτικοί προσέφεραν στην υφυπουργό Παιδείας χειροποίητα γλυκά και τοπικά προϊόντα.
Η κ. Μακρή συναντήθηκε και με τον μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο στο επισκοπικό μέγαρο, όπου είχαν συζήτηση σε θέματα αρμοδιότητας της υφυπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Μετά το πέρας των προγραμματισμένων επισκέψεων,  ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή και ο γεν. γραμ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής παραχώρησαν συνέντευξη τύπου και η παρουσία τους στην Καστοριά ολοκληρώθηκε με την συνέλευση της εκλογικής περιφέρειας της Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς. 
Η κ. Ζέττα Μακρή δήλωσε για την επίσκεψη στην Καστοριά: «Μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ως επικεφαλής υπουργοί του κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιήσαμε ένα ταξίδι στον νομό Καστοριάς, που αποτέλεσε ευκαιρία για ουσιαστική επικοινωνία με την τοπική κοινωνία, αφορμή για εποικοδομητικό διάλογο με φορείς, επαναπροσδιόρισε τη βάση της συνεργασίας και ανανέωσε την διαρκή μέριμνα της κυβέρνησης στα ζητήματα που τέθηκαν, στα επόμενα σχέδια που θα υλοποιηθούν, στις προοπτικές που ανοίγονται και οφείλουμε να στηρίξουμε. Επενδύουμε στην σταθερή και στοχευμένη προσέγγιση των θεμάτων που αναδεικνύουν οι τοπικές κοινωνίες, αναλαμβάνουμε συντονισμένη δράση, επιβραβεύουμε τις τοπικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αξιοποιούν τον πρωτογενή τομέα, φέρνουμε στο προσκήνιο κάθε γωνιά της Ελλάδας και προωθούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και κάνουμε πράξη την εκπαίδευση για την αειφορία μέσα από τους τέσσερις πυλώνες της,  την οικονομία, το περιβάλλον, την κοινωνία και τον πολιτισμό».  

■ Σ’ ένα νέο μέτρο χρηματοδοτικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς της ενέργειας που θα καλύπτει το μεγαλύτερο κόστος από την ρήτρα αναπροσαρμογής, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Καστοριά. Ο κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι «τον Ιούλιο θα έρθει ένα νέο σχήμα που καλύπτει το 85% των αυξήσεων της ενεργειακής κρίσης για κάθε νοικοκυριό και περίπου το 60% των αυξήσεων για κάθε επιχείρηση».
Τόνισε, ότι «με αυτό τον μηχανισμό αδρανοποιούμε την ρήτρα αναπροσαρμογής και αποζημιώνουμε τους παραγωγούς για το πραγματικό και όχι το χρηματιστηριακό κόστος όπως συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα». Επεσήμανε ότι το σχέδιο «έχει εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή» τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να καλύψουμε όλο το κόστος που είναι πολύ μεγάλο, καθότι δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα αφού δεν το έχει κάνει καμιά χώρα στην Ευρώπη».
Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει κάνει το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στην ενέργεια» και τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την ενίσχυση της επιδότησης μέσω του Fuel Pass, καθώς και την παράταση του προγράμματος.
Αναφερόμενος σε θέματα περιφερειακής και τοπικής οικονομίας τόνισε ότι από την καταγραφή των μεγάλων έργων και δράσεων από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ΕΣΠΑ, Ταμείο ανάκαμψης, πρόγραμμα Α. Τρίτσης, «έχουν έρθει ή θα έρθουν στην περιοχή άμεσα πάνω από 265 εκ € και αυτό είναι σημαντικό για την οικονομία γενικότερα».

■ Στον απόηχο της επίσκεψης του στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, δήλωσε ότι για την κυβέρνηση «το πανεπιστήμιο αποτελεί στρατηγικό εταίρο στον σχεδιασμό που κάνουμε, ώστε να συνδεθεί καλύτερα η τοπική οικονομία με τα τμήματα και τις σχολές του». Υπογράμμισε ότι «υπάρχει διάλογος και συνεχής συνεργασία με τον πρύτανη του ιδρύματος για όλα τα θέματα που τρέχουν με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης».
Τέλος, ο κ. Σκέρτσος απηύθυνε πρόσκληση σε ανοικτό διάλογο στους φορείς τους πολίτες και την κοινωνία της Καστοριάς, με στόχο «να φτιάξουμε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο που θα δώσει ελπίδα όχι μόνο να μείνει κόσμος στην περιοχή, αλλά να προσελκύσει και άλλους».
Η περιοδεία του κυβερνητικού κλιμακίου έκλεισε αργά το απόγεμα με ομιλία του Άκη Σκέρτσου και της Ζέτας Μακρή σε συγκέντρωση των μελών της εκλογικής περιφέρειας του κόμματος στην Καστοριά.

■ Την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι «θα στηρίξει με κάθε τρόπο τον κλάδο της γούνας που συνάδει με την Ευρωπαϊκή νομιμότητα» μετέφερε στους γουνοποιούς της Καστοριάς και της Σιάτιστας, ο υπουργός Επικρατείας  Άκης Σκέρτσος κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις εγκατάστασης του Κέντρου Γούνας Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «ο κλάδος της γούνας είναι αυτός που έχει υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία» και κάλεσε τους γουνοποιούς να εξετάσουν «την επέκτασή τους σε νέες αγορές εκτός της Ρωσίας και Ουκρανίας».
Παρουσία και του προέδρου Enterprise Greece Γιάννη Σμυρλή που χειρίστηκε την οργάνωση της κορεάτικης εμπορικής αποστολής στην Καστοριά πριν από ένα μήνα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Απόστολος Τσούκας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο event που οργανώθηκε με την βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών και του Enterprise Greece «είχε θετικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις ως προς το άνοιγμα των εμπορικών σχέσεων σε μια νέα αγορά όπως της Κορέας» υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιες ενέργειες μας δίνουν προοπτική και ελπίδα στον κλάδο». Ανέφερε ότι κατά την διάρκεια των εμπορικών αναγνωριστικών επαφών έγιναν συναλλαγές ύψους 1,3 εκ € με προϊόντα γούνας που εξήχθησαν στην Κορέα.
Τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Απόστολος Τσούκας όσο και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών Δημήτρης Τσουγουράρης ανέφεραν στον κ. Σκέρτσο την ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει με το πρόγραμμα αναστολών «το σύνολο του εργατικού δυναμικού των επιχειρήσεων της γούνας που σήμερα λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί οι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν, αφού οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξάγουν στην Ρωσία ή να πωλήσουν ακόμη κι ένα παλτό σε ρώσο τουρίστα».
Ο  κ. Σκέρτσος υποσχέθηκε ότι «θα το εξετάσει το θέμα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης».

■  Ο υπουργός Επικρατείας  επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις του ΚεΦΙΑπ  (Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης) στο Άργος Ορεστικό που λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργεί ως Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Αποκατάστασης. Οι εκπρόσωποι του κέντρου εξήγησαν στον υπουργό ότι εάν υπάρξει ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό το κέντρο θα μπορεί να λειτουργεί και «ως μονάδα κλειστής νοσηλείας αφού διαθέτει δωμάτια και χώρους που είναι πλήρως εξοπλισμένοι».
Το Κέντρο Αποκατάστασης ως Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας εξυπηρετεί σήμερα περί τα 40 περιστατικά ενώ, όπως είπαν, έχει την δυνατότητα για επιπλέον 40 εάν λειτουργήσει ως μονάδα κλειστής νοσηλείας, ενώ  ειπώθηκε ότι προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα καθώς το κέντρο «βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο αεροδρόμιο της Καστοριάς "Αριστοτέλης"».
Ο κ. Σκέρτσος από την πλευρά του δήλωσε ότι «ο ιατρικός τουρισμός είναι ένα δυναμικό προϊόν που βρίσκεται σε ανάπτυξη και ότι οι εγκαταστάσεις του κέντρου προσφέρουν την δυνατότητα να φτιάξουμε ένα δυναμικό προϊόν για την περιοχή». 

■  Στην συνέχεια ξεναγήθηκε φυσικά στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, και επισκέφθηκε το εργοτάξιο κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στους Μανιάκους, καθώς το εργοτάξιο κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου που αίφνης φωτογραφήθηκε να "εγκαινιάζει" στην παραλίμνια περιοχή του Νοσοκομείου Καστοριάς η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, κυρία Μαρία Αντωνίου, δεν επανήλθε. 

Ζήσης Τζηκαλάγιας: 
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ρίχνει ειδικό βάρος στην Καστοριά»

«Διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε την Καστοριά. Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, ο γ.γ Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Σμυρλής, οι βουλευτές Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα και Μαγνησίας Κώστας Μαραβέγιας, με ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα επισκέψεων και συναντήσεων σχημάτισαν μία πολύ καλή εικόνα για τον τόπο μας. Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τις προοπτικές ανάπτυξης. Για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται μετά την έξοδο από την εποπτεία μετά 12 χρόνια και τα μεγάλα χρηματικά ποσά που διασφαλίσαμε ως Δυτική Μακεδονία από το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης.
-Θέλουμε να λειτουργήσουμε το ΚεΦΙΑπ σε 24ωρη βάση. 
-Να επανεκκινήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο το φράγμα του Νεστορίου. 
-Να συνδεθούν όσο γίνεται περισσότερες κατοικίες και επιχειρήσεις με το δίκτυο φυσικού αερίου. 
-Παράλληλα με την στήριξη της γουνοποιΐας, να βρούμε και να στοχεύσουμε σε εκείνο το αναπτυξιακό μοντέλο που θα χαράξει την προοπτική για το αύριο. 
-Να αποκαλύψουμε τους κρυμμένους πολιτιστικούς θησαυρούς των μνημείων μας, των βυζαντινών εκκλησιών και των αρχοντικών μας».

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 23 Ιουνίου 2022, αρ. φύλλου 11309.

Σχετικά:

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/2/23

    Σήμερα είναι αργία στην Καστοριά και εγώ ο βλακας δουλεύω; Είδα τις φωτογραφίες από την επίσκεψη Μητσοτακη και εκτός από τους συνήθεις αργόσχολους (συνταξιούχους, πολιτευτές, πολιτικάντηδες και κομματόσκυλα) είδα και δημόσιους υπαλλήλους (συζύγους πολιτευτών, διευθυντές νοσοκομείων, δημοτικούς υπαλλήλους κλπ.) στην υποδοχή. Μέχρι και μια διευθύντρια σχολείου το έπαιξε συνοδός της κυρίας προθυπουργού. Υποθέτω ότι όλοι αυτοί πηραν άδεια από την υπηρεσία για να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Επίσης υποθέτω ότι το Υπουργείο παιδείας δεν θα έχει πρόβλημα με την απουσία μου όταν εγώ ζητήσω άδεια για να υποδεχθώ την ρωσίδα γκόμενά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/2/23

      Έτσι, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους επί τέλους! Μας φτύνουν κι εμείς λέμε ότι βρέχει.
      Αυτό με την εκπαιδευτικό και την Υπηρεσία της δεν ξέρω αν ισχύει. Ας γίνει κάποιος έλεγχος από τους αρμόδιους για την εγκυρότητα της πληροφορίας.
      Ύστερα έφταιγε (;) και σχολιάστηκε πικρόχολα η Πελαζί, η οποία στο κάτω-κάτω της γραφής στον ελεύθερο χρόνο της εργάστηκε αφιλοκερδώς ...

      Δικαιοσύνην μάθετε, οἱ ἐνοικοῦντες ἐπὶ τῆς γῆς.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/2/23

      Δες τις φωτογραφίες και το βίντεο της επίσκεψης και θα τους δείς όλους να σπρώχνονται σαν τα βόδια για το σέλφι με τον ηγέτη.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος15/2/23

      Εδώ τους έχεις όλους μαζί. Τον κουμπαρο διευθυντή του νοσοκομείου και την εκπαιδευτικό συνοδό.
      https://fouit.gr/2023/02/13/stin-kastoria-kai-i-mareva-gkrampofski-foto/

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος14/2/23

    Εσύ τεμπέλη όψιμε Συρριζαίε(παλιά πράσινη γκουστάνγκα) ψάχνεις ΜΟΝΙΜΑ αστήρικτες δικαιολογίες να λείπεις από την δουλειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/2/23

      Χθές, το νοσοκομείο μας δεν είχε διοικητή, το σχολείο των παιδιών μαςδεν είχε διευθύντρια, ο πρώην αντιπεριφεριάρχης και νυν δημοτικός υπάλληλος μας απουσίαζε από την θέση του (αν είναι ποτέ εκεί) όλοι πληρωμένοι με δημόσιο χρήμα ΟΛΩΝ των Καστοριανών. Και εσύ μιλάς για αστήρικτες δικαιολογίες που ψάχνω για να λείπω εγώ από την δουλειά μου. Σιγά μη ρωτήσω το κάθε βόδι τι θα κάνω στην δουλειά μου. Εκτός από αγενής είσαι και τόσο ηλίθιος που δεν έπιασες την ειρωνία. Για τον καθε καστοριανό (εξαιρούνται τα κομματόσκυλα παρόντα στην χθεσινή κομματική εκδήλωση) η άφιξη της ρωσίδας γκόμενας ή της γερμανίδας σελέμπριτι είναι σημαντικότερη από την άφιξη του πρωθυπουργού με την επίσης σλαβική συνοδεία.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος16/2/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος16/2/23

    Κάτι για ειδικό βάρος μας γράφει ο βουλευτής. 42' επίσκεψης σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης μας δίνει ελάχιστο ειδικό βάρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος19/2/23

    Κρίμα που δεν ζεις κ. Λεβαντή να του εξηγήσεις άλλη μια φορά το ειδικό βάρος και τη θεωρία της σχετικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ