25.7.10

Ανακοίνωση της μειοψηφίας του νομαρχιακού Συμβουλίου Καστοριάς

Η μειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου καταψηφίζει τον απολογισμό του 2009, ο οποίος έγινε απουσία του Νομάρχη αναιτίως (προτίμησε να παραστεί σε εκδήλωση) έτσι σέβεται ο νομάρχης το Ν.Σ. και τον λαό του νομού!
Όλοι αποδεχόμαστε πως οι κανόνες της χρηστής διοίκησης είναι η διαβούλευση, η διαφάνεια, η ισονομία, η ισοπολιτεία και φυσικά ο Απολογισμός, κορυφαίο θέμα, ο ¨καθρέφτης¨ της Διοίκησης. Για το 2009 είχαμε έσοδα 27.450.000€, έξοδα 20.400.000€, υπόλοιπο 7.000.000€.
Για τα μεγάλα έργα και τις δημόσιες επενδύσεις, έχουμε συμβολή και πήραμε θέσεις για το καθένα ξεχωριστά. Σήμερα στεκόμαστε ειδικά στα χρήματα που αφορούν στον κωδικό 072 Διοίκηση, δηλαδή στα χρήματα που στην ουσία διαχειρίζεται και κατανέμει ο νομάρχης, τα δικά μας χρήματα, που προέρχονται κυρίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ( Κ.Α.Π).
Εδώ φαίνεται η μεγάλη κακοδιαχείριση, η σπατάλη, η αυθαίρετη χρήση και η έλλειψη διαφάνειας. Τα ποσά αυτά είναι έσοδα 13.100.000€, έξοδα 8.500.000€ και υπόλοιπο 4.500.000€.
Δεν είναι μόνο η νομιμότητα που πολλές φορές καταπατήθηκε αλλά κυρίως είναι η σκοπιμότητα για την οποία και σαφώς πρέπει να υπάρχει έλεγχος και αυτό κάνουμε. Άλλωστε ευτυχώς είναι και η τελευταία χρονιά που οι όποιοι άνθρωποι της Διοίκησης μπορούν να κάνουν ότι θέλουν χωρίς να γνωρίζει ο λαός τις δράσεις τους. Από του χρόνου όλες οι δαπάνες θα είναι στο Διαδίκτυο σε γνώση του κάθε πολίτη. Εμείς ως Αντιπολίτευση για πρώτη φορά πήραμε στα χέρια μας καθολικό πληρωθέντων ενταλμάτων. Τα προηγούμενα χρόνια αρνούνταν ο νομάρχης να μας τα δώσει. Εμείς τα έχουμε προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη. Εκείνο που χαρακτηρίζει την κακοδιαχείριση είναι ότι σε όλους σχεδόν τους κωδικούς υπάρχει κατά πολύ υπέρβαση του προϋπολογισμού προς τα άνω.
-κωδ. 892 Δικαστικά Έξοδα προϋπολογισμός 25.000€, δαπάνη 272.000€. Εδώ φαίνεται ότι για λόγους μη σωστών διαδικασιών και δράσεων η Ν.Α οδηγήθηκε πολλές φορές στα Δικαστήρια χωρίς να ιδρώσει το αφτί κανενός κα κυρίως του νομάρχη.
-072 κωδ. 879 Λοιπές Αμοιβές Υπαλλήλων (συμβάσεις έργου), προϋπολογισμός 244.000€, δαπάνη 610.000€. Είναι οι περίφημες συμβάσεις έργου, όπου ο νομάρχης καταπατώντας κάθε έννοια ισονομίας προσλάμβανε σαν να είναι η Ν.Α επιχείρηση του, ρουσφετολογικά ημετέρους χωρίς καμιά διαδικασία. Έχουν δε ενδιαφέρον κάποια ονόματα και κάποιες ειδικότητες. Τα ίδια γινόταν και τα προηγούμενα έξι χρόνια.
-κωδ. 813 Μισθώσεις Κτηρίων δαπάνη 72.000€.Είνα τα χρήματα που δαπανήθηκαν για στέγαση υπηρεσιών εκτός Ν.Α, κτίρια χωρίς πάντα να είναι απαραίτητα.
-Εμείς έχουμε προτείνει για κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις άλλες λύσεις που δεν προκρίθηκαν δυστυχώς.
-072 κωδ. 9899 Τουριστική Προβολή προϋπολογισμός 150.000€, δαπάνη 266.000€. Είναι τα χρήματα που ξοδεύτηκαν σε εκθέσεις, πολλές από αυτές σε χώρες χωρίς ενδιαφέρον όπως το Ντουμπάι. Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πόσοι και ποιοι πήγαν να διαφημίσουν τον νομό. Εκτός από σύμβουλους, ο αριθμός των οποίων θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστόν ο μισός, πήγαν υπάλληλοι Ν.Α που δεν έχουν καμιά σχέση με το αντικείμενο και πήραν όπως ο νομάρχης και ¨εκτός έδρας¨!!!
-κωδ. 848 Δημόσιες Σχέσεις προϋπολογισμός 70.000€, δαπάνη 114.000€. Ενδεικτικά αναφέρω Δεξίωση Πρωτοχρονιάς γραφείου Νομάρχη 3.000€, χωρίς το φλουρί!!!. Ευχές και κάρτες Χριστουγέννων Νομάρχη 10.000€.
-Διαφήμιση και Προβολή Ν.Α προϋπολογισμός 150.000€, δαπάνη 191.000€. Εδώ η Ν.Α αυτοδιαφημίζεται με δικά της χρήματα από τους Κ.Α.Π. Έχει ενδιαφέρον η τελείως αυθαίρετη και χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, άνιση κατανομή στα Μ.Μ.Ε
-Πολιτιστικές Εκδηλώσεις προϋπολογισμός 150.000€, δαπάνη 347.000€. Ο νομάρχης χωρίς ιεράρχηση, χωρίς την γνώμη της Επιτροπής Πολιτισμού και χωρίς σχέδιο, επιχορήγησε συλλόγους όσους ήθελε, ακόμη και περιφερόμενους ξεπεσμένους θιάσους των Αθηνών. Έτσι δεν πάει μπροστά. ο πολιτισμός που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.
-Αποχιονισμός προϋπολογισμός 10.000€, δαπάνη 101.000€+80.000€ για αλάτι!!!
Το ίδιο συμβαίνει και με τις επικοινωνίες (αλήθεια τι έγινε με τον διαγωνισμό για το ¨Σύζευξις¨), δαπάνες εθνικού χαρακτήρα, προμήθεια χαρτιού και μελάνης, (επιπλέον 60.000€ εξωσυμβατικά) και χωρίς διαδικασίες που προβλέπονται για τις προμήθειες από το νομοθετικό πλαίσιο συντηρήσεις μεταφορικών μέσων(προϋπολογισμός 100.000€, δαπάνη 260.000€) καθώς και λοιπές δαπάνες Κ.Α.Π (προϋπολογισμός 140.000€, δαπάνη 403.000€).
Ο κατακερματισμός λοιπόν των κονδυλίων είναι ολοφάνερος τελείως εκτός του Προϋπολογισμού, χωρίς προγραμματισμό και σχέδιο, πάρα μόνο από τον νομάρχη αφέντη με ξένα χρήματα, τα χρήματα του Έλληνα πολίτη.
Απουσιάζουν τελείως δαπάνες όπως π.χ για την προστασία περιβάλλοντος ( για την λίμνη ούτε 1 € ), για υποδομές πολιτισμού, για την γουνοποιία και τα γουνοφόρα ζώα, για την κοινωνική αλληλεγγύη.
Έτσι βλέπει την ανάπτυξη η Ν.Α Καστοριάς. Ο τρόπος διαχείρισης των χρημάτων της, δηλαδή των πολιτών, δηλαδή του Έλληνα φορολογούμενου που του κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις και χάνει ακόμη και δουλειά του, το καταδεικνύει αυτό. Για μας είναι απαράδεκτο και βλέποντας τον Απολογισμό ο καθένας καταλαβαίνει γιατί με διαχειρίσεις σαν της Ν.Α Καστοριάς η χώρα χρεοκοπεί και γιατί ήλθε να την κυβερνήσει το Δ.Ν.Τ.
Για όλα αυτά καταψηφίζουμε τον Απολογισμό του 2009 και είμαστε στην διάθεση του Καστοριανού Πολίτη για να δώσουμε κάθε διευκρίνιση, μη συμμετέχοντες σ΄αυτό το πάρτυ το οποίο καταγγέλλουμε.

Για τους Συμβούλους της Μειοψηφίας
Παναγιώτης Παπαδιαμαντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ