21.12.12

ΟΔΟΣ: Πέρα στους (πέρα) κάμπους


ΟΔΟΣ 20.9.2012 | 658

Τους τελευταίους μήνες -ενδεικτικά με αφορμή την στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης στην υπόθεση του άλλοτε πανίσχυρου Α. Τσοχατζόπουλου αλλά και του ηγουμένου Εφραίμ- εξελίσσεται μια αλλαγή στην δημόσια ζωή. Αρχίζει να διαφαίνεται ότι το ακαταδίωκτο των πολιτικών και των λοιπών «επιφανών», καθώς και η ιδιότυπη ασυλία που απολάμβαναν (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) όσοι ανήκαν στο «σύστημα», ή ασκούσαν οποιοδήποτε είδος εξουσίας ή επιρροής στην δημόσια ζωή, αρχίζει να αποτελεί παρελθόν.

Όχι ότι διορθώθηκαν όλα με μιας φυσικά. Ούτε ότι αρκούν οι διώξεις αν δεν ακολουθήσουν δίκαιες δίκες, και δεν τιμωρηθούν όσοι δικαιολογημένα κριθούν ένοχοι. Ήδη χρονίζει μυστηριωδώς η εκδίκαση σημαντικών υποθέσεων στα ποινικά δικαστήρια, όπως των «δομημένων ομολόγων», στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο γιος τέως πανίσχυρου πολιτικού παράγοντα της Καστοριάς. Μιας περιοχής, που με τον ένα ή άλλο τρόπο, έχει συμβάλλει στο ελληνικό «θαύμα» δυσανάλογα σε σχέση με τον πληθυσμό της, και χωρίς κανένα απολύτως «αντιστάθμισμα» για την τοπική κοινωνία.

Είναι και η πρόσφατη αποκάλυψη ότι, ως πρόεδρος της Βουλής ο τ. βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, για να «εξιλεώσει» τον πολιτικό κόσμο και ιδιαίτερα αυτούς που διατηρούν κρυφά καταθέσεις στην Ελβετία, είχε την παιδαριώδη ιδέα να ζητήσει απο τις ελβετικές αρχές, με τα πιο απρόσφορα και ασυγχώρητα πρόχειρα μέσα, τις λίστες με τα ονόματα βουλευτών καταθετών. Έτσι η Καστοριά για μια ακόμη φορά οδηγήθηκε στο «πρωτοπορία» της εθνικής ανυποληψίας. Και αυτά είναι ένα μικρό παράδειγμα, που σημαίνει ότι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί μέχρι να αλλάξει η κατάσταση είναι ακόμη μακρύς. Στην πραγματικότητα δεν θα αλλάξει πριν αποσυρθεί το πολιτικό προσωπικό που ανδρώθηκε σ’ αυτές τις συνθήκες.

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες, σειρά δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες κρίνονται ένοχοι και καταδικάζονται για ποινικές παραβάσεις και ιδιαίτερα για παράβαση καθήκοντος υπηρεσιακοί, αλλά και εκλεγμένοι πολιτικοί παράγοντες σε ολόκληρη την χώρα, πιστοποιούν την αισθητή μεταστροφή της Δικαιοσύνης κατά την απονομή της. Η οποία σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, αρχίζει να επιδεικνύει ταχύτητα αντανακλαστικών. Με την αυτονόητη προσδοκία ότι η αυστηρότητα δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αλλά προϋποθέτει αποδεδειγμένη ενοχή, προφανές είναι ότι και η Δικαιοσύνη βρίσκεται σε μια πορεία αποκατάστασης της εικόνας της στον ελληνικό λαό. Διότι και αυτή είχε τρωθεί σημαντικά.

Βέβαια, εκτός από την παράβαση καθήκοντος, που μερικές φορές δεν μπορεί εύκολα να διακριθεί από την απλή πολιτική ευθύνη, υπάρχουν και άλλα, ίσως και πιο σοβαρά αδικήματα σε σχέση με την διαχείριση των οικονομικών, αλλά και συμπεριφορές κατάχρησης εξουσίας, που ίσως θα άξιζε να ερευνηθούν και να ελεγχθούν. Η Καστοριά και τα όσα συμβαίνουν, δεν ξεφεύγει από την ζοφερή αυτή πραγματικότητα.

Στην ευρύτερη περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έστω και εάν εξακολουθούν να εκκρεμούν στα Εφετεία οι υποθέσεις και τίποτε να μην είναι ακόμη τελεσίδικο, ωστόσο, μια πρόσφατη καταδικαστική απόφαση ποινικού Δικαστηρίου της Κοζάνης που τιμωρεί δήμαρχο, αντιδημάχους και άλλους αιρετούς του Δήμου Κοζάνης για την παράλειψή τους να ανακαλέσουν την άδεια λειτουργίας καταστήματος υγεινομικού ενδιαφέροντος, όπως και η καταδίκη αντιδημάρχου στην Καστοριά για παράβαση καθήκοντος με αφορμή την επίθεση αδέσποτου ζώου σε άνθρωπο, είναι γεγονότα που ενισχύουν την αισιοδοξία ότι αυτά που γνώριζαν όσοι ασκούσαν εξουσία, έχουν ήδη παρέλθει οριστικά -αρκεί να μην πληρώσουν με πογκρόμ τα άτυχα ζώα.

Μαζί με τις κακές συνήθειες ίσως να έχουν παρέλθει -ιδίως για μερικούς- οι παλιές «καλές» μέρες, κατά τις οποίες η επέμβαση και ο ποινικός έλεγχος της Δικαιοσύνης επί του δημοσίου βίου, και μάλιστα για παραλείψεις, ήταν ένα ανησυχητικά σπάνιο φαινόμενο. Απόδειξη η υπόθεση Άκη Τσοχατζόπουλου, τον οποίο κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει όσο ήταν παντοδύναμος. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια από την έξοδό του από την πολιτική ζωή, να γίνει απολύτως αδύναμος, και να μεσολαβήσει η κατάρρευση της χώρας, για να γίνει πραγματικότητα το αυτονόητο: να ελεγχθεί από τις ποινικές αρχές.

Όλα αυτά αποκτούν πρακτική σημασία και στην Καστοριά. Ιδιαίτερα εν όψει του γεγονότος ότι εκκρεμεί η ποινική δίωξη, και πάλι σε βάρος αντιδημάρχου, για ποινικό αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, και συγκεκριμένα για τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο Δισπηλιού. Ασφαλώς, με μια πρώτη ματιά η υπόθεση μοιάζει προσωπική και όχι δημοτική. Ωστόσο το γεγονός ότι με βάση καταγγελίες και μαρτυρίες χρησιμοποιήθηκαν δημοτικά μηχανήματα και οχήματα, αλλά και ότι ενδεχομένως συμμετείχαν και άλλοι, σε συνδυασμό με την βιαστική πλήρη πολιτική κάλυψη που παρασχέθηκε, καθιστούν την υπόθεση δημοτική. Η οποία βεβαίως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, ωστόσο θα περίμενε κανείς άλλους χειρισμούς και σαφή ευελιξία από την πλευρά του Δήμου Καστοριάς, και προσωπικά του δημάρχου κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη.

Ο οποίος παρεμπιπτόντως, σχολιάζοντας σε συνέντευξή του την (πρώτη) δικαστική απόφαση με την οποία καταδικάστηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχός του για το περιστατικό με το αδέσποτο ζώο, προέβη σε μια απλουστευτική δήλωση που μπορεί να εμπνεύσει μύριες παρεξηγήσεις. «Πέρα από τους νόμους, υπάρχει και η πραγματικότητα», ήταν η βαρυσήμαντη απάντησή του! Και άφησε εμβρόντητους τους σκεπτόμενους. Διότι είναι ο ίδιος που δεν χάνει ευκαιρία να βεβαιώνει δεξιά και αριστερά, ότι θεωρεί την δημοτική αρχή του ως απόλυτα επιτυχημένη. Περίπου ως ιδανική. Μα αν είναι έτσι, τότε η «πραγματικότητα» επιτείνει τις ευθύνες και δεν προσφέρει δικαιολογίες.

Προφανώς όμως απέχει πολύ η επιτυχία. Προφανώς επίσης κάτι άλλο θα ήθελε να πει. Όπως ότι η πραγματικότητα κάποιες φορές καθιστά αδύνατη την εκπλήρωση των καθηκόντων, και ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις η διάκριση μεταξύ πολιτικής και ποινικής ευθύνης χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι εκλέχτηκαν και αμοίβονται για να αλλάξουν την πραγματικότητα και να εφαρμόζουν τους νόμους, η υπεραπλούστευση της δήλωσής του προκαλεί ανησυχία για την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά του να θέσει τον νόμο πάνω από την πραγματικότητα, πόσο μάλλον για να την αλλάξει. Επι πλέον ως δήλωση μπορεί να θεωρηθεί και πρώτη ομολογία αποτυχίας.

Ευτυχώς, αυτή η δήλωση δεν έκανε τον γύρο του κόσμου, όπως η «Αλεξιάδα». Διότι με κάτι τέτοιες ατάκες, μοιράστηκαν παρηγοριές και έγιναν πλάτες στην ευδαίμονα και ευλογημένη αυτή χώρα. Θα μπορούσε βέβαια άλλος στην θέση του να δηλώσει ακόμη χειρότερα: Ότι «πέρα από την λογική υπάρχει ο Στρατός», όπως αυτοπαρηγοριούνται διαχρονικά οι νεοσύλλεκτοι. Ή ότι «πέρα από τη θάλασσα, πέρα από τα δάση, βρήκα την αγάπη μου που την είχα χάσει», όπως επιμένει και το παλιό μελωδικό άσμα, ακόμη χειρότερα «πέρα βρέχει». Διότι κάπως έτσι μπορεί να ερμηνευτεί μια δήλωση, για ένα σοβαρό γεγονός, που ωστόσο δεν περιέχει ούτε ψήγμα αυτοκριτικής.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Σεπτεμβρίου 2012, αρ. φύλλου 658


9 σχόλια:

  1. Athena21/12/12

    Εκτός από το άρθρο, πολύ μού άρεσε και ο τίτλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/12/12

    Όλα τα λεφτά η τελευταία παράγραφος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. άγνωστος Χ21/12/12

    Έχει 1000ειπωθεί αλλά δεν χορταίνω να το λέω: Δεν υπάρχει χειρότερη κατάρα για τον τόπο απ΄αυτήν την δημοτική αρχή. Είπαμε πως η ματαιοδοξία και η προσωπική προβολή είναι αναπόφευκτα κακά στην κάστα των τοπικών "πολιτικών" αλλά εδώ έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο. Όλα γίνονται (ειδικά στην αντιδημαρχία πολιτισμού - τουρισμού κτλ) αποκλειστικά για προσωπικό όφελος και ικανοποίηση της ματαιοδοξίας. Την Καστοριά, τους ανθρώπους της, τους έχουν γραμμένους. Κάνουν ταξίδια δήθεν για τουριστική προβολή της πόλης ενώ στο μυαλό τους και στις πράξεις τους έχουν μονάχα την προσωπική προβολή. Απορώ γιατί δεν τρώνε καθημερινά μούντζες ή κλοτσιές με τόση κοροϊδία που πλουσιοπάροχα μοιράζουν.
    Αν τολμήσουν κιόλας να κλείσουν τα σχολεία, όπως απειλούν οι ανίκανοι, θα γίνει χαμός, να μου το θυμηθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΤΑΡΑ21/12/12

    Συμφωνώ απόλυτα με τον Άγνωστο Χ.
    Δυστυχώς άρχισε να γίνεται και επικίνδυνη η Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Τουρισμού για τα έθιμά μας. Η κυρία Μισκία, η οποία ας σημειωθεί ότι κατάγεται από την Λαμία, ανακοίνωσε ότι τα Ραγκουτσάρια ξεκινούν στις 5 Ιανουαρίου!!!!!
    Ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/12/12

    Το κ. Τσαϊρίδη θα τον αντικαταστήσει οσονούπω, καθότι η δικαστική υπόθεση προχωράει αλλιώς από ότι έλπιζαν, και η ομάδα Χατζησυμεωνίδη έχει πανικοβληθεί…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. άγνωστος Χ22/12/12

    Μα είναι δυνατόν να επιτρέπουν οι κάτοικοι, οι σύλλογοι, όλοι μας, να ξεκινάν τα καρναβάλια στις 5 επειδή το αποφάσισαν 3 κοκορόμυαλοι; Είμαστε με τα καλά μας; Με το επιχείρημα του ημερολογίου, που δεν είναι επιχείρημα αλλά επιδερμική και ανόητη δικαιολογία, χωρίς βάθος σκέψης και σίγουρα χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα, αποφάσισαν οι κοκορόμυαλοι να αλλάξουν ένα έθιμα αιώνων για έχει η πόλη περισσότερους τουρίστες; Ποιόν ρώτησαν; Να αλλάξουμε και τα Χριστούγεννα τότε γιατί πέφτουν Τρίτη.
    Τραβάω τα μαλλιά μου!
    Είναι πραγματικά επικίνδυνοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος22/12/12

    Καλέ μη δίνεις ιδέες στη κα Μικσία! Έτοιμη είναι να μεταφέρει και τα Χριστούγεννα!
    Εδώ είπε ότι, αν έρθει η Αρχιτεκτονική Σχολή στη Καστοριά, οι φοιτητές θα κάψουν την Κουμπελίδικη, και θα φοβηθεί να πει ότι τα Ραγκουτσάρια είναι 4ήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος27/12/12

    Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην παρούσα δημοτική αρχή. Τον Γ. Τσαμίση άρχισα να τον νοσταλγώ! Κάτι που δεν περίμενα να μου συμβεί! Κι όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ