18.1.14

ΟΔΟΣ: Η αυτοθυσία ενός υποψηφίου δημάρχου


ΟΔΟΣ 26.9.2013 | 708

Προκαταβολικά, ξεκαθαρίζεται ότι είναι γνωστά και δεδομένα τα ασυμβίβαστα και κωλύματα που έχουν ρητά θεσπιστεί. Και τα οποία περιορίζουν ή αποκλείουν κάποιον να εκλεγεί στην θέση του δημάρχου. Σ’ αυτά όμως, τουλάχιστον επί του παρόντος, σίγουρα δεν περιλαμβάνεται η περίπτωση υποψηφίου που διατηρεί ή έχει εγείρει χρηματικές απαιτήσεις σε βάρος του Δήμου, στον οποίο φιλοδοξεί να εκλεγεί. Μπορεί να εμποδίζεται ο οφειλέτης του Δήμου να γίνει δήμαρχός του, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τον δανειστή.

Η ποικιλία και πολυπλοκότητα με την οποία εκδηλώνονται στην σημερινή εποχή οι σχέσεις του πολίτη και δημότη με τον Δήμο, αρκούν ώστε να υποστηριχθεί ότι αν όχι σε όλες, τουλάχιστον σε πολλές περιπτώσεις ίσως και κανείς ψόγος να υπάρχει πίσω από ένα τέτοιο γεγονός.

Άλλωστε το φιλελεύθερο και πελατειακό ταυτόχρονα σύστημα στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα προσφέρουν αφορμές για εμπλοκή. Ώστε εν δυνάμει να μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταστεί αντίδικος του Δήμου. Ακόμη και συγκεκριμένα διεκδικητής χρημάτων σε βάρος του Δήμου. Έστω και εάν τα χρήματα που αξιώνει κυμαίνονται σε αστρονομικά ύψη.

Η προσφυγή στην Δικαιοσύνη, που αποτελεί μια από τις τρεις θεμελιώδεις εξουσίες του πολιτεύματος και εγγυητή της νομιμότητας, δεν θα μπορούσε ποτέ από μόνη της να είναι κάτι μεμπτό. Μάλιστα στις εποχές του σήμερα, δεν είναι ασυνήθιστο ένας Δήμος να σύρεται στα δικαστήρια από ένα δημότη του. Όχι για μια κλασσική περίπτωση αμφισβήτησης, σύγκρουσης ή διεκδίκησης δικαιωμάτων. Ούτε για τις περιπτώσεις που ιδρύεται αντικειμενική ευθύνη, από ένα ατύχημα, μια κακοτεχνία κάτι το οποίο στρέφεται κατά της κοινωνικής ολότητας έστω κι’ αν βρίσκει περιορισμένη εφαρμογή.

Αλλά ακόμη και σε ειδικές περιπτώσεις στις οποίες οι απαιτήσεις του δημότη είναι καθαρά χρηματικές ως απόρροια θεμιτής ή όχι σύγκρουσης δικαιωμάτων ή βλάβης που υπέστη. Ακόμη κι’ αν οι απαιτήσεις του κατά του Δήμου, δεν είναι για πραγματική και προσδιορισμένη ζημιά, αλλά έχουν πιο συμβολικό και άϋλο χαρακτήρα. Και ειδικά όταν αφορούν χρηματική ικανοποίηση για αυτά που αποκαλούνται διαφυγόντα κέρδη ή ακόμη περισσότερο χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Διότι σ’ αυτή την περίπτωση τα πράγματα διαφοροποιούνται.

Στην Καστοριά, από δεκαετίες τώρα, υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις, δικαστικών διενέξεων μεταξύ Δήμου και δημοτών ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού σε ακίνητα ή καθαρά διοικητικής φύσης αντιδικίες. Ειδικά εξ αιτίας της διανομής του 1937, όχι μόνο στις π. δεκαετίες, αλλά μέχρι σήμερα στρατιές είναι οι υποθέσεις που κατά καιρούς οδηγήθηκαν στις αίθουσες δικαστηρίων με αντιδίκους δημότες και τον Δήμο Καστοριάς. Μέσα σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι μαθηματικά βέβαιο ότι υπήρξαν δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι αιρετοί της πόλης, που αντιδίκησαν με τον Δήμο. Όλα καλά ως εδώ και τίποτε το μεμπτό σε μια πολιτεία, στην οποία υποτιθέμενη ή όχι, η διάκριση και η ανεξαρτησία των εξουσιών θεωρείται δεδομένη ή ευχή.

Όμως είναι η πρώτη φορά που ένας δημότης ο οποίος ήδη ανήγγειλε και προβάλλει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς, στις προσεχείς δημοτικές εκλογές -πρόκειται για τον κ. Ευάγγελο Ζέρβα γνωστό επιχειρηματία αλλά και εργολάβο- κατασκευαστή ιδιωτικών οικοδομών, σε ανακοινώσεις του δεξιά και αριστερά, ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα παραιτηθεί των αποζημιώσεων του ως δήμαρχος και θα προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις, σε καταργήσεις και γενικά σε θεαματικές ελαφρύνσεις από τις πλάτες των δημοτών Καστοριάς, αν βεβαίως εκλεγεί δήμαρχος. Μάλιστα εντυπωσιάζει ο κατηγορηματικός, με αυτοπεποίθηση τόνος με τον οποία διακηρύσσει τις δεσμεύσεις του αυτές, που ήδη τις έχει εντάξει φαίνεται στο προεκλογικό του μανιφέστο και επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία. Είναι πράγματι εντυπωσιακό και αξιοπρόσεκτο αυτό που δηλώνει.

Διότι ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε ανάλογο προηγούμενο υποψηφίου δημάρχου στις εκλογές της Καστοριάς, να δηλώνει δηλαδή ότι θα αφιερωθεί στα κοινά και στον Δήμο ως πρώτος δημότης και δήμαρχος, όχι μόνο επειδή θέλει να προσφέρει το όραμα και τις ικανότητές του, αλλά και για λόγους φιλανθρωπίας.

Ταυτόχρονα και στα σίγουρα είναι η πρώτη φορά που ένας υποψήφιος δήμαρχος δηλώνει με αυτό τον τρόπο ότι είναι υπεράνω κάθε ανταλλάγματος και οφέλους. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καστοριάς ποτέ δεν φείδονται σε υποσχέσεις, όπως συμπεραίνεται από τα υπερφίαλα προγράμματά τους αλλά και τους εύγλωττους τίτλους τους.

Παρά την πρωτοτυπία των δεσμεύσεων του συγκεκριμένου υποψηφίου δημάρχου, ούτε αυτές εντυπωσιάζουν ιδιαιτέρως, έστω κι’ αν είναι φυσιολογικό οι περισσότεροι δημότες να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, γενικά, οποιονδήποτε εκπέμψει στίγμα σε μια τέτοια κατεύθυνση. Από λόγια, δεν έχει ανάγκη ο τόπος. Από πράξεις, πάσχει.


Ζέρβας
ΟΔΟΣ 26.9.2013 | 708

Στα 15 χρόνια της έκδοσης και κυκλοφορίας της η ΟΔΟΣ που εστιάζει στα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και ασκεί συστηματική κριτική, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις και πιο συγκεκριμένα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, απέφυγε να ασχοληθεί με ζητήματα υποψηφίων δημάρχων για τα ειδικότερα θέματα.

Ωστόσο η περίπτωση του κ. Ευάγγελου Ζέρβα δεν είναι μια οποιαδήποτε ούτε συνηθισμένη. Όταν όμως ένας υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς, πόσο μάλλον ο υποψήφιος που δεσμεύεται ότι θα παραιτηθεί από αντιμισθίες, αποζημιώσεις και άλλα τέτοια τα οποία, διεκδικώντας την ψήφο προβάλλει και προτείνει ως (μεταξύ άλλων) δέλεαρ, είναι ο ίδιος που έχει ασκήσει με αγωγές σε βάρος του Δήμου Καστοριάς απαιτώντας να υποχρεωθεί ο Δήμος, δηλαδή οι δημότες και προφανώς από το υστέρημά του τόπου, να τον αποζημιώσει για διαφυγόντα κέρδη και για ηθική βλάβη, στα σίγουρα δεν μπορεί να είναι κάτι το απαρατήρητο.

Ούτε μια απλή ή αμιγής ιδιωτική διαφορά, ούτε καν προσωπική του υπόθεση. Όχι μόνο επειδή ούτως ή άλλως υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό θέμα και δημοτικό πρόβλημα, ώστε το δικαίωμα των δημοτών να γνωρίζουν ακόμη και αυτού του είδους τις «εκκρεμότητες» σαφώς και υπερτερεί. Αλλά και επειδή πρόκειται για τον ίδιο που έχει ήδη παραιτηθεί από τις απολαβές, αποζημιώσεις αντιμισθίες.

Και μάλιστα στην συγκεκριμένη εποχή, και ειδικά για την αφορμή προβλημάτων που σχετίζονται με το λεγόμενο «εμπορικό κέντρο», στο οποίο ως γνωστό στεγάζεται έναντι πακτωλών μισθωμάτων που έχουν πληρωθεί έως τώρα, η Δ.Ο.Υ Καστοριάς με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Η αντιδικία του κ. Ευαγγέλου Ζέρβα είναι γνωστή και μακροχρόνια.

Αυτό που ίσως δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά περιέργως ούτε ο ίδιος έκανε κάποια αναφορά, ούτε όμως του τέθηκαν ερωτήματα στις αυθόρμητες συνεντεύξεις που παραχωρεί σε διάφορα τοπικά ΜΜΕ, είναι ότι εκτός από τις παλιές υποθέσεις του, για το ίδιο θέμα, στις οποίες δικαιώθηκε ο Δήμος Καστοριάς, εκκρεμούν και δύο ακόμη αγωγές, που έχει ασκήσει σε διοικητικά δικαστήρια, είτε άμεσα ο ίδιος είτε μέσω προσωπικής εταιρείας στην οποία μετέχει, στρέφονται κατά του Δήμου Καστοριάς, δηλαδή ουσιαστικά κατά του κοινού δημοτικού συμφέροντος όπως αυτό θεσμικά εκπροσωπείται από τον ΟΤΑ, και δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί.

Διεκδικεί λοιπόν κέρδη που ισχυρίζεται ότι απώλεσε εξ αιτίας του γεγονότος ότι δεν αδειοδοτήθηκαν εμπορικές επιχειρήσεις των συμφερόντων του, ή για λόγους που κατά τον Δήμο Καστοριάς έχουν να κάνουν με παραβιάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας, που ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες, -εκατομμύρια μάλιστα ευρώ.

Με μια αγωγή που άσκησε από κοινού με πρόσωπο του περιβάλλοντός του, αξιώνει το ποσό των 2.603.000,00 ευρώ και τόκους από το 2008. Με άλλη αγωγή, που άσκησε προσωπική εταιρεία του, απαιτούνται και άλλα περίπου 1.400.000,00 ευρώ με τους τόκους από το 2009 και μετά, αλλά και επιπλέον από το 2009 μέχρι να αδειοδοτηθούν χρήσεις που επιδιώκει, ζητεί επιπλέον περίπου 24.500,00 ευρώ κάθε μήνα.

Κέρδη που αξιώνει να υποχρεωθεί ο Δήμος Καστοριάς (δηλαδή οι φορολογούμενοι δημότες Καστοριάς), να του καταβάλλει στο μέλλον. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνεται και χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που του προκάλεσε ο Δήμος Καστοριάς, ο Δήμος που παρά ταύτα επιδιώκει να διοικήσει. Παραιτούμενος μεγαλόψυχα από αποζημιώσεις, αντιμισθίες και άλλα τέτοια ανταλλάγματα. Προφανώς για να σταματήσει κάθε αδικία και κάθε αστοχία.

Και ακόμη πιο προφανώς όπως ανάλογα θα έκανε, ο οποιοσδήποτε υποψήφιος δήμαρχος είχε λαμβάνειν από τον Δήμο, τέτοια ιλιγγιώδη ποσά. Τα οποία πιστεύει ότι του ανήκουν και δικαιούται.

Καλά. Μπορεί να μην υπάρχει επίσημο, θεσμοθετημένο δηλαδή ασυμβίβαστο για την εκλογή κάποιου στο αξίωμα του δημάρχου, αν έχει ή ασκεί αξιώσεις κατά του Δήμου στον οποίο επιδιώκει να εκλεγεί. Στ’ αλήθεια όμως, πόσο φυσικό ή αδιάφορο είναι να απαιτεί κάποιος από τον Δήμο που φλερτάρει να διοικήσει τέτοια ποσά; Και τι σημαίνει αυτό; Ότι σε περίπτωση που θα κερδίσει δικαστικά ή όχι αυτή την μάχη, όσο είναι δήμαρχος, θα κινήσει διαδικασίες για την με κάθε νόμιμο τρόπο πληρωμή του ίδιου;

Πόσο αναμενόμενο είναι κάποιος που δηλώνει προκαταβολικά ότι παραιτείται από την αξίωση των μισθών του, από κάποιον που δηλώνει ότι θα καταργήσει συμβούλους και δημοτικά τέλη, να μην έχει αποκαλύψει έως τώρα ποιες είναι οι προθέσεις του σε σχέση με τις αφύσικες χρηματικές απαιτήσεις που προβάλλει κατά του Δήμου Καστοριάς; Διότι προφανώς επίσης, ο καθένας θα μπορούσε να παραιτηθεί από τα ψίχουλα των αποζημιώσεων, αν δεν τα είχε ανάγκη ή εάν επρόκειτο να επιζητεί με αξιώσεις μερικά εκατομμύρια στο ορατό μέλλον του.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, σαν να μην έφθανε ο ισχυρισμός του ότι ο Δήμος Καστοριάς τον εκβίαζε, ήλθε και η αποκάλυψη – βόμβα του ιδίου, ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, του ζητήθηκε από την Πολεοδομία της Καστοριάς, στο παρελθόν, να δωροδοκήσει προκειμένου να πετύχει τον στόχο του! Το εντυπωσιακό στην υπόθεση, δεν είναι ότι όπως ο ίδιος δήλωσε, απέκρουσε την άνομη και ανομολόγητη αυτή πρόταση του υπαλλήλου, που ίσως και να έχει υπό τις εντολές του αν και εφ’ όσον εκλεγεί, αλλά ότι παρά το γεγονός ότι του συνέβη, δεν απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα, παρά κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό την άνομη πρόταση.

Μυστικό το οποίο άγνωστο είναι για πότε το κρατούσε και πώς είχε αποφασίσει να το αξιοποιήσει για να αντιμετωπιστεί ο δράκος της διαφθοράς τους πλοκάμους της οποίας ίδιος πλέον αποκάλυψε. Και αν εκλεγεί δήμαρχος, θα αγωνιστεί εν ονόματι του λαού και του νόμου να αναχαιτίσει.

Βέβαια η περίπτωση του κ. Ευαγγέλου Ζέρβα αποτελεί μια μόνο πτυχή του κάδρου όσων δημοτών και συμπολιτών έχουν ήδη δηλώσει ότι φιλοδοξούν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι Καστοριάς. Μιας και για μερικά από τα πρόσωπα που αυτοπροτάθηκαν, υπάρχουν στ’ αλήθεια αρκετά θέματα που έχουν να κάνουν με τα βαθύτερα κίνητρα της απόφασής τους να αυτοθυσιαστούν.

Λιγότερο ή περισσότερο από τον κ. Ευάγγελο Ζέρβα, δεν έχει δα και τόση σημασία, πόσο πολύ είναι ο κάθε εθελοντής υποψήφιος δήμαρχος. Χρόνος υπάρχει για να αναλυθεί το φαινόμενο καταιγισμού υποψηφίων με ερωτηματικά.

Όπως βεβαίως προσφέρεται και στον κ Ευάγγελο Ζέρβα χρόνος να τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε ένα ζήτημα, δηλαδή τις απαιτήσεις του κατά του Δήμου Καστοριάς με βάση τις αγωγές του. Ζήτημα το οποίο δεν είναι αποκλειστικά προσωπικό του ή ιδιωτική διαφορά, αλλά δημοτικό πρόβλημα μεγάλης έκτασης και σοβαρότητας. Διότι τα εν οίκω (και τα ενοίκια), μή εν Δήμω, νόμιζαν οι αρχαίοι.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Σεπτεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 708


Σχετικό κείμενο:

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/1/14

    Ωχ θεέ μου τι θα ακούσω τι θα δούμε ! Να διεκδικεί από τον δήμο εκατομμύρια και να παραχωρεί τις αντιμισθίες! .Λίγο νερό .Λίγο νερό ρε παιδιά, δεν έχει κανένας ένα ποτήρι νερό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/1/14

    Κι όμως αληθινό!
    Αυτά μόνο στο Καστοριανιστάν θα μπορούσαν να συμβούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/1/14

    Δυστυχώς, όλα τα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων, που ακούγονται, σου προκαλούν απογοήτευση για το μέλλον της Καστοριάς. Κάθε πέρσι και καλύτερα. Κάθε πρόπερσι "καλυτερότερα"... .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/1/14

    Η μοναδική σοβαρή πρόταση είναι αυτή του κ. Α.Αγγελή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/1/14

    @4 Αρκεί ο κ. Αγγελής να αποδεσμευτεί από τους "κακούς" του συνεργάτες, τους "μέτριους" έως "επικίνδυνους" φίλους και τα πολλά λαμόγια που τον κατέστρεψαν τόσο αυτόν και την Καστοριά. Να αψηφίσει το σύστημα (κομματικοεκκλησιαστικοκλαδικό....) και να προχωρήσει με νέες ιδέες και οράματα. Όχι επαρχιωτισμοί και λαμογιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ