20.1.15

ΑΓΛΑΪΑΣ ΜΠΑΣΔΟΥ ΣΑΜΑΡΑ: Το κουφάδι




Κυκλοφόρησε το βιβλίο της κ. Χρυσούλας Πατρώνου Παπατέρπου, με τίτλο «Το κουφάδι», σε μια καλαίσθητη κι εξαιρετικά προσεγμένη έκδοση.

Είναι μία συλλογή 26 διηγημάτων, μερικά από τα οποία δημοσιεύτηκαν στην εξαίρετη εφημερίδα «ΟΔΟΣ» και είναι βασισμένα σε αναμνήσεις και ακούσματα της συγγραφέως, όπου υπεισέρχονται η φαντασία και η μυθοπλασία.

Διηγήματα σύντομα αλλά περιεκτικά που θίγουν προβλήματα κοινωνικά και δίνουν ήθη κι έθιμα, νοοτροπίες, αντιλήψεις και αξίες μιας εποχής που πέρασε αλλά και μιας εποχής που ζούμε. 
Ιστορίες καθημερινές, ανθρώπινες, διαχρονικές, που παρουσιάζουν τους ανθρώπους με τις αρετές τους, τα πάθη και τις αδυναμίες τους, όπου στο τέλος επέρχεται η νέμεση ή η κάθαρση.

Μέσα από τη διήγηση, που δίνεται με ύφος απλό, λιτό και μια αίσθηση χιούμορ, ένα ύφος που πολλές φορές όμως γίνεται δραματικό, τρυπώνεις μέσα στην ιστορία, μετέχεις στην κοινωνία τους, συμπάσχεις με τους ανθρώπους, νιώθεις την αγωνία ή τη χαρά τους. Υπάρχεις…

Ξεκινάς την ανάγνωση χαλαρά, ευχάριστα, χαίρεσαι την περιγραφή των χαρακτήρων και του χώρου μέσα στον οποίον κινούνται τα πρόσωπα, για να οδηγηθείς ξαφνικά σε ένα τέλος απρόσμενο, φορές τραγικό, ένα τέλος που συχνά προβληματίζει και αφήνει να εννοηθούν τα ευκόλως και δυσκόλως εννοούμενα.

Η εικονογράφηση του εικαστικού κ. Κ. Λάκη, εμπνευσμένη από το κάθε αντίστοιχο διήγημα δίνει μια ιδιαίτερη νότα στο βιβλίο, ενώ η αφιέρωση της συγγραφέως στη φίλη Βούλα που έφυγε και η δωρεά των βιβλίων της στην «Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό - Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς» δείχνει μεγαλείο ψυχής ως φίλης ειδικά και ως ανθρώπου γενικότερα.

Άλλωστε η συγγραφέας έχει δώσει εδώ και χρόνια δείγματα της ευαισθησίας της και για την αγαπημένη της πόλη Καστοριά, με δημοσιεύσεις στην «ΟΔΟ», όπου επισημαίνει και καυτηριάζει με ιδιαίτερο τρόπο τα κακώς κείμενα της πόλης και παροτρύνει τις αρχές και την κοινωνία των πολιτών να ενδιαφερθούν για την επίλυσή τους.

Τέλος, ο τίτλος «Το κουφάδι», που αναφέρεται σε ένα από τα διηγήματά της, είναι ό,τι πιο επιτυχημένο και επίκαιρο σε μια εποχή που όλοι ακούμε χωρίς να ακούμε και βλέπουμε χωρίς να βλέπουμε.

Όλα αυτά μας κάνουν να περιμένουμε αδημονώντας το επόμενο βιβλίο της.

Καλοτάξιδο το βιβλίο σου Χρυσούλα για να ευοδωθεί και ο ευγενικός σκοπός σου.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Οκτωβρίου 2014, αρ. φύλλου 758


Σχετικά:

2 σχόλια:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ