23.12.15

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι εκλογές του Σεπτέμβρη




Στις προηγούμενες εκλογές, είχαμε επισημάνει και σχολιάσει τις σοφές επιλογές του Ελληνικού λαού. Σήμερα δεν θα σας πούμε τι πρέπει να ψηφίσετε, αλλά ποιες επιλογές θα είναι επιθυμητές στην πορεία της χώρας να ξεφύγει από τον κλοιό των μνημονίων και της βαθιάς κρίσης. Μια και οι δημοσκοπήσεις θα παρελαύνουν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και θα προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, η οποία θα προσπαθεί να συγκρίνει τις επιλογές της με αυτές που υποδηλώνουν οι δημοσκοπήσεις, σκεφθήκαμε να κάνουμε μια πρόβλεψη των αποτελεσμάτων.

Πρώτη πρόβλεψη. Είναι πολύ πιθανόν τα κόμματα που θα μπουν στη νέα βουλή να είναι περισσότερα από αυτά της απελθούσας. Από 7 κόμματα να φθάσουμε στα 9. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το εκλογικό σώμα έχει διασπαστεί ακόμη περισσότερο και δεν φαίνεται να συσπειρώνεται σε ένα κόμμα που θα μπορούσε να μας βγάλει με επιτυχία από τη βαθειά κρίση. Φανταστείτε να μην υπήρχε η πριμοδότηση των 50 εδρών, πόσους περισσότερους εκλογικούς σχηματισμούς θα είχαμε. Ας ελπίσουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις που θα συγκροτήσουν τη νέα βουλή θα αντιληφθούν έγκαιρα την ανάγκη της συνεργασίας και θα προχωρήσουν στην υλοποίησή της.

Δεύτερη πρόβλεψη. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επομένως, η συνεργασία μεταξύ δύο και τριών κομμάτων θα κριθεί απαραίτητη. Από αυτήν την άποψη φαντάζουν παράταιρες οι διακηρύξεις του κ. Τσίπρα που απαρνείται προκαταβολικά τη συνεργασία μεταξύ κομμάτων της επόμενης βουλής. Το μέγεθος της κρίσης και το μέγεθος των δραστικών θεσμικών αλλαγών που απαιτούνται, είναι αδύνατον να υλοποιηθούν με τη στήριξη ενός κόμματος, ακόμη και αν αυτό αποκτήσει αυτοδυναμία.

Τρίτη πρόβλεψη. Η είσοδος του Βασίλη Λεβέντη στη νέα βουλή είναι βέβαιη και θα αποτελέσει θετική εξέλιξη μια και θα αποτελέσει μια φωνή ήθους και εντιμότητας στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Άλλωστε για αυτούς τους λόγους θα τον στείλουν στη βουλή οι ψηφοφόροι του. Μια ακόμη υπόδειξη προς τα παλαιά κόμματα να εκσυγχρονιστούν πριν αποπειραθούν να εκσυγχρονίσουν τη χώρα!

Τέταρτη πρόβλεψη. Τα κόμματα που θα δουν τη δύναμή τους να μειώνεται και να αποκλείεται πολύ πιθανόν η συμμετοχή τους στην επόμενη βουλή φαίνεται να συμπεριλαμβάνουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, αν επιμείνει στην αυτοδύναμη κάθοδό του. Και τα δύο δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στη νέα προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

Πέμπτη πρόβλεψη. Το Ποτάμι θα συνεχίσει να φουσκώνει τα νερά του και θα αγωνιστεί να πάρει την τρίτη θέση εκτοπίζοντας τη Χρυσή Αυγή που είναι δυνατόν να σημειώσει ακόμη μια μικρή αύξηση της δύναμής της. Το Ποτάμι πρέπει να προσελκύσει επιτυχημένα στελέχη από τον επαγγελματικό, επιστημονικό και επιχειρηματικό κόσμο και να τα προβάλλει. Οι συνεχείς αποκλειστικές εμφανίσεις του αρχηγού του, δείχνουν στο μέσο ψηφοφόρο ότι δεν διαθέτει τα στελέχη που θα μπορούσαν να τεθούν επικεφαλής σε κύρια κυβερνητικά πόστα, χαράζοντας τη νέα πορεία της χώρας. Η διόγκωση της Χρυσής Αυγής δείχνει ακόμη ότι δεν έχουν καταλαγιάσει οι ψηφοφόροι που θέλουν να τιμωρήσουν τα απαξιωμένα πολιτικά κόμματα. Ούτε βέβαια και τα τελευταία έχουν αντιληφθεί ότι η απαξίωση του πολιτικού κόσμου ενισχύει τις τάξεις της Χρυσής Αυγής. Η οικογενειοκρατία καλά κρατεί και ανανεώνεται!

Ένα τελευταίο σχόλιο για το ΣΥΡΙΖΑ. Το άθροισμα των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος στα δύο τμήματά που προέκυψαν από τη διάσπαση του, δεν ισούται με το αρχικό ποσοστό που πήρε. Ένα ποσοστό της τάξης του 10% και πλέον έχει αποχωρήσει και θα αναζητήσει στέγαση σε νέους πολιτικούς σχηματισμούς. Σε ένα βαθμό ήταν αναμενόμενο γιατί στους 7 μήνες της διακυβέρνησής του δεν έχει να επιδείξει ουσιαστικό έργο σε όλους τους τομείς. Τα λόγια και η αναποφασιστικότητα περίσσεψαν των έργων τους. Τους έλειπε κατάφωρα και η επαγγελματική εμπειρία. Η πλούσια συνδικαλιστική εμπειρία αποδείχθηκε ανεπαρκής. Τέλος, φάνηκε σαν να αιφνιδιάστηκαν από την ανάθεση σε αυτούς της εξουσίας. Χρόνια τώρα είχαν μάθει να ασκούν κριτική και να μην κάνουν προτάσεις με το εύκολο επιχείρημα ότι προτάσεις πρέπει να κάνει η κυβέρνηση.

Πολύ φοβούμαστε ότι η αριστερή παρένθεση θα κλείσει και όσοι ήλπιζαν σε μια εκσυγχρονιστική και ριζοσπαστική αριστερά για να φέρει θεσμικές αλλαγές σαν και αυτές που καθιέρωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον περασμένο αιώνα, θα εισπράξουν μια νέα απογοήτευση. Θα δικαιωθούν για μια ακόμη φορά όσοι ισχυρίζονται ότι η αριστερά στην Ελλάδα είναι η πιο συντηρητική πολιτική δύναμη που αρνείται πεισματικά την οποιαδήποτε αλλαγή, φοβάται να καινοτομήσει και συνεπώς αποδεικνύεται ανεπαρκής να διαχειριστεί τις τύχες της Ελληνικής κοινωνίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Καλή φώτιση σε όλους μας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Σεπτεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 801


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ