11.12.15

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Εργαστήρι «Γραμμές» - ένας θύλακας τέχνης στην πόλη μας



Τα κατάφερα ευτυχώς να βρεθώ στην εκδήλωση λήξης των μαθημάτων του εργαστηρίου της Μερόπης Σωτηροπούλου-Μάγγελ κι έτσι μου δόθηκε άλλη μια ευκαιρία να επιβεβαιώσω πως δεν πρόκειται απλώς για ένα εργαστήρι, αλλά μάλλον μία σχολή τέχνης είναι, καθώς εδώ δεν διδάσκονται απλώς κάποιες τεχνικές, αλλά διδάσκεται και ιστορία της Τέχνης προσαρμοσμένη στην ηλικία των παιδιών της Σχολής.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο κλείσιμο πήραμε μια γεύση από το τι διδάχτηκαν τα παιδιά στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, τα είδαμε και τα ακούσαμε από τα ίδια τα παιδιά που είχαν αυτήν την εξαιρετική τύχη. Η φετινή χρονιά, λοιπόν, αφιερωμένη στους ναΐφ ζωγράφους με κορυφαίο τους εκπρόσωπο στην Ελλάδα τον αγαπημένο μας Θεόφιλο, στην ποπ αρτ και σε καλλιτεχνικές δημιουργίες άμεσα σχετικές με την τέχνη του κινηματογράφου.

Εδώ στις τελευταίες θαυμάσαμε το πόσο ψηλά έχει φτάσει ο παλιότερος μαθητής της Μερόπης, ο Παναγιώτης Ιντζίδης, που απέδειξε πόσο πολύ τον έχουν βοηθήσει τα μαθήματά του στο εργαστήρι να ανοίξει τα καλλιτεχνικά του φτερά και να πετάξει σε ουρανούς απροσδόκητους για τους πολλούς! Του ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να βρει στη ζωή του τον ουρανό για τον οποίο φαίνεται πως είναι ταγμένος.

Ευχάριστο ξάφνιασμα το μπλέξιμο της ποίησης μες στις ζωγραφικές δράσεις-όμορφα ταιριαστοί οι στίχοι με τις ζωγραφιές των παιδιών, που φανερώνουν αυτό το παραπάνω που έχουν την τύχη να διδάσκονται.

Προσωπικά την έχω ζηλέψει αυτήν την τύχη την εξαιρετική των μαθητών της Μερόπης. Βλέπετε, μεγάλωσα στην πόλη των ζωγράφων, τη Φλώρινα, αλλά δε θυμάμαι ποτέ τον εαυτό μου να έχει σχεδιάσει το παραμικρό και λυπάμαι αφάνταστα γι’ αυτό. Αυτός κυρίως είναι ο λόγος που μακαρίζω τους μαθητές του εργαστηρίου, οι οποίοι, συνδυάζοντας την όμορφη θεωρία της Τέχνης με την εξάσκηση, καταφέρνουν τόσα πολλά.

Μερόπη, σε ευχαριστούμε για όλα όσα προσφέρεις στα παιδιά σου και παιδιά μας, σε συγχαίρουμε και σου ευχόμαστε δύναμη ατελείωτη για να μπορείς να συνεχίζεις, ανοίγοντάς τους ορίζοντες με τον τρόπο που εσύ γνωρίζεις τόσο καλά να κάνεις…


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Ιουλίου 2015, αρ. φύλλου 795


Βραβεία διαγωνισμού συγγραφής παραμυθιού 

για τον δράκο της λίμνης Καστοριάς



Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου  Καστοριάς απενεμήθησαν τα βραβεία του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί από τον σχολικό σύμβουλο 2ης περιφέρειας κ. Σάββα Παντζαρίδη και τη διεύθυνση α/θμιας Εκπ /σης Καστοριάς με θέμα τον δράκο της λίμνης Καστοριάς. Συγκεκριμένα, οι μαθητές των δημοτικών σχολείων της περιοχής στη διάρκεια του σχ. έτους 2013-14 κλήθηκαν να δημιουργήσουν –ομαδικά ή ατομικά- παραμύθια με θέμα την ιδιαίτερη μορφή του δικέφαλου δράκου, τον οποίο σκοτώνει ο άγιος Γεώργιος σε τοιχογραφία του Ι.Ν.Αγ. Αναργύρων της Καστοριάς. Η συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό υπήρξε μεγάλη και τα παραμύθια που δημιουργήθηκαν ήταν πραγματικά επιπέδου. Για τον λόγο αυτόν συγκροτήθηκε 5μελής επιτροπή με μέλη εκπαιδευτικούς της α/θμιας Εκπ/σης, τους: Ν. Αλχασίδη, Ό. Αντωνίου, Σ.Ευθυμιάδου-Παπασταύρου, Γ. Μπεροπούλη και Α. Παπαδόπουλο, η οποία, αφού μελέτησε όλα τα παραμύθια, αποφάσισε να βραβεύσει τα παρακάτω:
-Κατηγορία βίντεο: «Ο δράκος, ο δικός μας δράκο» 1ο δημ. σχ. Μανιάκων και «Once upon a time a dragon» 1ο δημ. σχ. Μανιάκων
-Ομαδικά: «Ο δράκος και το παιδί», 1ο δημ. σχ. Μανιάκων. «Ήταν κάποτε στη λίμνη ένας Δράκος», δημ. σχ. Κορησού. «Δράκος της λίμνης της Καστοριάς», δημ. σχ. Ασπροκκλησιάς και «Ο δράκος της λίμνης Καστοριάς» του 1ου δημ. σχ. Άργους Ορεστικού. «Ο Δράκος της Καστοριάς», 1ο δημ. σχ. Μανιάκων
-Ατομικά: «Ο Δράκος της λίμνης Καστοριάς», Νάντια Παπασταύρου, δημ. σχ. Μαυροχωρίου. «Ο παρεξηγημένος δράκος», Χρήστος Λάππας, 1ο δημ. σχ. Μανιάκων. «Δρακομαχία στη χώρα των Μακεδνών», Φιλαρέτη Σταυρίδου, δημ. σχ. Μαυροχωρίου.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιουλίου 2015, αρ. φύλλου 796

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ