17.4.21

Πρόσωπα 2020 [4]


ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2020 | Αθανάσιος


Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος  

«φέρνουμε στον κόσμο παιδιά αλλά τα σκοτώνουμε»



[-] Ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής αλλά και πολύ γνωστός στην Καστοριά, καθώς για πολλά χρόνια βρέθηκε στο πλευρό του μακαριστού πλέον μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ, στον οποίο άλλωστε κατά τις φήμες οφείλει κατά κάποιο τρόπο την εκλογή του στην γειτονική επισκοπή Σιάτιστας, όπως ήταν φυσικό εξασφάλισε ένα ευρύ κύκλο γνωριμιών, όχι μόνο με κληρικούς αλλά και με «λαϊκούς» απλούς καθημερινούς ανθρώπους της Καστοριάς. 

Ο ίδιος αφιέρωσε πολλά χρόνια στην Καστοριά και βρέθηκε στο πλευρό του μακαριστού μητροπολίτη όλα αυτά τα χρόνια, στην διάρκεια των οποίων η Μητρόπολη Καστοριάς απέκτησε μεγάλη απήχηση και μεγάλη –πολιτική ακόμη– δύναμη στον τόπο. 

Ωστόσο για τους ίδιους λόγους, στην Καστοριά, υπάρχουν και πολίτες που πέρα από τις ευλογίες και τα συναφή, αξιώνουν από τους κληρικούς και ειδικά αυτούς που είναι νεότερης ηλικίας, ένα πιο σύγχρονο και προσαρμοσμένο στα σημερινά ήθη και δεδομένα λόγο.

Έτσι μέσα στο 2020, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου, ο οποίος επικρίνοντας όσες γυναίκες επιλέγουν την άμβλωση, είπε πως δεν «φέρνουμε στον κόσμο παιδιά αλλά τα σκοτώνουμε».

Μάλιστα ο μητροπολίτης χαρακτήρισε τις εκτρώσεις «πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα» και επιχειρώντας να εξηγήσει το σκεπτικό του δήλωσε χαρακτηριστικά:  «Οι εκτρώσεις, δυστυχώς, είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα. Αν και πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι παιδί που δεν έχει γεννηθεί δεν είναι παιδί, άρα οι εκτρώσεις δεν σκοτώνουν ανθρώπους. Απλά βγάζουμε εκτός μάχης γονιμοποιημένα κύτταρα. Έτσι λένε τα παιδιά μας, γονιμοποιημένα κύτταρα».






Οι αναφορές αυτές του μητροπολίτη Αθανασίου, όπως και οι ισχυρισμοί του πως τα γονιμοποιημένα κύτταρα χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες καλλυντικών, προκάλεσαν αντιδράσεις.

“Τώρα πως αυτά τα γονιμοποιημένα κύτταρα, έχουν τόσο μέγεθος και χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες καλλυντικών, δεν το καταλαβαίνω» πρόσθεσε ο μητροπολίτης. «Δυστυχώς ενώ άλλοι άνθρωποι τιμούν τη γέννηση των παιδιών, που είναι δημιουργία, συνδημιουργία, εμείς στην Ελλάδα όχι μόνο δεν την τιμούμε αλλά την καταδικάζουμε», τόνισε μιλώντας στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Σιάτιστας.

Η ομιλία του μητροπολίτη θεωρήθηκε εμπρηστική, διότι έγινε στον απόηχο της θύελλας αντιδράσεων για τις αφίσες που εμφανίστηκαν στο μετρό της Αθήνας κατά των αμβλώσεων από την οργάνωση «Αφήστε με να ζήσω».

Υπενθυμίζεται ότι μετά το σάλο που προκλήθηκε, με εντολή του υπουργείου Μεταφορών, δόθηκε εντολή στη ΣΤΑΣΥ να κατέβουν οι αφίσες από τους χώρους του μετρό. 

Βεβαίως, στο τέλος του 2020, για τον τρόπο και την θέρμη που αρχικά στήριξε και στην συνέχεια αποχαιρέτισε με τον επικήδειό του τον μακαριστό μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ, ο μητροπολίτης κ. Αθανάσιος, κάπως κάλυψε τις αρνητικές εντυπώσεις των σχολίων του για το δικαίωμα στην έκτρωση, όπως το αντιλαμβάνονται οι ίδιες οι γυναίκες.

Όμως, πριν συμβεί αυτό, μεγάλη μερίδα φίλων και αναγνωστών της ΟΔΟΥ, είχαν ήδη κάνει την επιλογή τους.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Ιανουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1062.



 
ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2020 | 7.1.2021 | 1062

Πρόσωπα τα οποία σε τοπικό επίπεδο καθόρισαν το ασθενές και ασθμαίνον στίγμα της Καστοριάς το 2020 και τα οποία φιλοτέχνησαν την κατάσταση που θα παραδοθεί το 2021.

ΟΔΟΣ: "Πρόσωπα 2020"
7.1.2021 | 1062


* * *


ΟΔΟΣ: Ώρα για δουλειά | 14.1.2021 | 1063

[...] Σήμερα στην Καστοριά, μετά την κυκλοφορία του ετήσιου φύλλου της ΟΔΟΥ για τα πρόσωπα του 2020, στα οποία στην κορυφή των αρνητικών κρίσεων φιγούραραν οι Ιωάννα Λούσιου του καναλιού του κόμματος Βελόπουλου και ο Ιωάννης Κορεντσίδης, όπως και ο Πέτρος Τόσκος ο «Σώπασε Κυρά Δέσποινα», ξεχύθηκαν για μια ακόμη φορά οχιές στερημένοι, με νοσηρά και εξωπολιτικά επιχειρήματα, σε βάρος προσώπων....

14.1.2021 | 1063


Σχετικά:

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/4/21

    Καλά τα λέει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/4/21

    Περί παιδεραστίας στις τάξεις της κάθε εκκλησίας θα λαλήσει κάποτε o Σισανίου και Σιατίστης; Ας προστατεύσει πρώτα τα γεννημένα και μετά συζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/4/21

    Μα ο ίδιος δεν είχε κάνει κάτι επιεικώς αχαρακτήριστες δηλώσεις
    τις τελευταίες μέρες του δεσπότη,ότι είναι πεπεισμένος ότι ο δεσπότης έχει επικοινωνία με αγίους,αγγέλους,κάτι τέτοια υπερφυσικά όντα τέλος πάντων!!!
    Και μετά έχουν την απαίτηση να τους παίρνει ο κόσμος στα σοβαρά....

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/4/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος18/4/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ