14.8.21

ΟΔΟΣ: Μέγιστο σφάλμα

 
ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 3.12.2020 | 1057


Η απόφαση για την μεταφορά σχολικών μονάδων στο κτήριο της Κουμπελίδικης, βάζει ταφόπλακα στην υπόθεση του τμήματος της Αρχιτεκτονικής ή άλλων σχολών που η λειτουργία τους θα ήταν η πραγματική ένεση ζωής.


ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ και τα χειροπιαστά αποτελέσματα μιας (τουλάχιστον) ολόκληρης άδειας εικοσαετίας, θα πρέπει κανονικά ακόμη και οι πιο δύσπιστοι να αναγνωρίσουν, ότι η ασύντακτη εκκένωση (εγκατάλειψη) της Καστοριάς από δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και δομές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης –έστω και εάν εξελίχθηκε σταδιακά, αποδείχθηκε καταστροφική. Η εμμονή στην ίδια διαδικασία για τόσο χρόνια, προδίδει ένα κάπως πιο κεντρικό μηχανισμό, έστω κι’ αν δεν υπήρχε οργάνωση.

Να κρύβονται προσωπικά συγκλίνοντα οικοπεδικά συμφέροντα που αφορούν τις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης ή αμιγώς πολιτικά και πελατειακά, κανείς δεν θα το πληροφορηθεί ποτέ. Σύμμαχος πάντως ο κόσμος των εργολάβων οικοδομικών έργων από το στάδιο της εκσκαφής ως την ημέρα «με το κλειδί στο χέρι» για ακίνητα φούσκα. Με την «φόρα» που ανέπτυξαν αλλά και έχουν, θα μπορούσαν να είχαν μεταφέρει ακόμη και τα δημοτικά σχολεία. Να στοιχειώσουν όλα. Ευτυχώς, η ηλικία των μικρών μαθητών και των νηπίων, εμπόδισε την επιχείρηση «έξοδος».

Τελωνείο, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, αρκετές Τράπεζες, ΤΕΒΕ, Λύκεια και Γυμνάσια, Οικονομική Εφορία, ΔΕΥΑΚ, Υποθηκοφυλακείο, κ.ο.κ. είναι μερικές από τις δομές που κάποτε βρίσκονταν στην πόλη της Καστοριάς και συγκεκριμένα στο παλιό της αστικό κέντρο, διάσπαρτα. Τώρα τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έχει απομείνει. 

Όλες ανεξαιρέτως και ακόμη περισσότερες υπηρεσίες, έχουν μεταφερθεί, ακόμη και κακήν κακώς, πρόχειρα και στο πόδι, στις παρυφές. Ή και ακόμη πιο μακριά. Κραυγαλέα και πρόσφατη περίπτωση αποτελεί η Οικονομική Υπηρεσία. Από το Διοικητήριο μεταφέρθηκε αρχικά σε υπερπολυτελές ιδιωτικό κτήριο με πανάκριβο μίσθωμα ενώ πρόσφατα, μεταφέρθηκε ακόμη πιο μακριά και ακατάλληλα. Και πάλι σε χώρο με μίσθωμα. 

Όλα αυτά ως αποτέλεσμα είχαν την απόλυτη ερήμωση και εγκατάλειψη της παλιάς Καστοριάς. Τόσο από κατοικίες όσο και από επαγγελματικούς χώρους. Ευτυχώς που δεν μετακινούνται οι εκκλησίες ή οι παραλίες, γιατί κι’ αυτές θα τις είχαν διώξει οι κρατούντες. Με τους εκάστοτε βουλευτές και δημάρχους να είναι άφωνοι θεατές. Ντροπαλοί πολιτικά που δεν άρθρωσαν ποτέ αντίλογο. 

Τόσο πολύ έχει συνηθίσει κάποιος το θέαμα αυτό, που ακόμη και ο ίδιος ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ, θεωρείται ότι υποστήριξε την ανέγερση... νέου ναού για τον πολιούχο Άγιο Μηνά, και την εγκατάλειψη της παραδοσιακής στέγης του, σε διαφορετικό σημείο, στα ΛΥΒ. Είναι ταπεινός ο παλιός ναός για να χωρέσει μεγαλεία και λοφία. 

Επιπλέον ποιος δεν θυμάται την ανεκδιήγητη ιδέα επί πρωθυπουργίας του πολιτικά άφαντου κ. Κώστα Καραμανλή και επί υπουργίας στο Υγείας του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου που επισκεπτόταν την Καστοριά και για άλλες υποθέσεις, για μεταφορά και του Νοσοκομείου Καστοριάς. Ντελίριο να φύγουν όλα, και όχι μόνο τα ασημικά.

Δεν είναι ότι «Καστοριά» είναι μόνο το παλιό κέντρο της πόλης. Ασφαλώς και αυτό δεν ισχύει. Και προφανώς Καστοριά είναι παντού. Όμως η απογύμνωση του εσωτερικού της παλιάς Καστοριάς, έχασε κάθε φραγμό. Και είχε σαν αποτέλεσμα την αδιαφορία των ιθυνόντων γι’ αυτή, τον μαρασμό, τον εκπεσμό. 


* * *



Ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ι. Κορεντσίδης, πριν ελάχιστους μήνες πέταξε ένα πολιτικό πυροτέχνημα περί καθόδου όλων (δημάρχων, αιρετών, φορέων κ.ά.) στην Αθήνα με απαίτηση συνάντησης με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και το εγκατέλειψε! Δεν δόθηκε καμμιά εξήγηση για ποιο λόγο δεν αποφάσισε να πάει μόνος. Όταν το Ά. Ορεστικό διεκδικούσε και κέρδιζε (και μπράβο του) Αρχαιολογικό Μουσείο, Πολιτιστικό Κέντρο κ.ο.κ., κατέβαινε μαζί και ο δήμαρχος Καστοριάς; Μάλλον όχι.



* * *

ΤΩΡΑ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ του 2020 ο Δήμος Καστοριάς στην εποχή του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη που εκλέχτηκε δήμαρχος με σαφείς υποσχέσεις ότι θα αναστρέψει το φαινόμενο παρακμής και θα ενεργήσει ό,τι απαιτείται για την αναζωογόνηση του άλλοτε κέντρου, αποφάσισε και προωθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς την μεταφορά του 2ου ΓΕΛ καθώς και του Εσπερινού Λυκείου, στο πρώην 1ο Γυμνάσιο, στην Κουμπελίδικη. Στο 2ο ΓΕΛ θα φοιτούν πλέον οι μαθητές που θα έχουν αποφοιτήσει από το 3ο Γυμνάσιο Καστοριάς και το Γυμνάσιο Μαυροχωρίου, ενώ το 3ο Λύκειο Καστοριάς, θα μεταφερθεί στον χώρο του 2ου ΓΕΛ, και το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς, στον χώρο του 3ου ΓΕΛ. 

Ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, πριν ελάχιστους μήνες πέταξε ένα πολιτικό πυροτέχνημα περί καθόδου όλων (δημάρχων, αιρετών, φορέων κ.ά.) στην Αθήνα με απαίτηση συνάντησης με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και το εγκατέλειψε!

Δεν δόθηκε καμμιά εξήγηση σε τί χρειάζεται ακριβώς η σχολική εκδρομή, όπως και για ποιο λόγο δεν αποφάσισε να πάει μόνος. Όταν το Άργος Ορεστικό διεκδικούσε και κέρδιζε (και μπράβο του) Αρχαιολογικό Μουσείο, Πολιτιστικό Κέντρο κ.ο.κ., κατέβαινε μαζί και ο δήμαρχος Καστοριάς; Μάλλον όχι. 

Η αιτιολόγηση αυτής της τελευταίας χρονικά απόφασης του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε από απόσταση την περασμένη Δευτέρα, στηρίζεται όπως αναφέρεται στην ανάγκη να τονωθεί η κίνηση του παλιού κέντρου που είναι εφιαλτικά έρημο. Καλώς ως εδώ. Όμως το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Ούτε καν φαινομενικά. 

Στα χρόνια της εγκατάλειψης και πάλι σχεδόν κανείς δεν βρισκόταν στον χώρο της ενημέρωσης να αναλύσει την κατάσταση και να παρουσιάσει τις μεσομακροπρόθεσμες ολέθριες συνέπειες από όλο αυτό το σκηνικό «ανταλλαγής» ή καλύτερα αποψίλωσης του παλιού κέντρου. Αν εξαιρεθεί η ΟΔΟΣ, βασικά ένα σωματείο γειτονιάς και κάποιες σποραδικές αναφορές από ελάχιστα ΜΜΕ,  λίγοι ήταν όσοι αντιδρούσαν.

Δεν θα ήταν υπερβολή ίσως να αναφερθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, πολιτικών, δημοσίων προσώπων και ΜΜΕ, ίσως και λίγο χαιρέκακα να υποστήριζαν την εγκατάλειψη. 

Σήμερα κάποιοι βρίσκονται στο περιβάλλον του δημάρχου Καστοριάς. Μια τάση καθυπόταξης της Καστοριάς των παλιών, μια καμμένη γη, μια εκδίκηση, αυτή είναι η ανεπιβεβαίωτη εκτίμηση που πάντως τεκμηριώνεται από το ίδιο το καταστροφικό αποτέλεσμα. Στην καλύτερη περίπτωση, αιτία ήταν η αδιαφορία. 

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από σήμερα εάν ποτέ ασχοληθεί κάποιος ιστορικός ή μελετητής με αυτό το καταστροφικό φαινόμενο. Σε μια πόλη με τεράστια ανεργία, χωρίς πνευματικό κέντρο, αίθουσες εκδηλώσεων, μουσείων, εγκαταλειμμένο και λεηλατημένο τον Ξενία. Που δεν έχει κανένα προηγούμενο σε άλλη πόλη της Ελλάδος. Δεν υπάρχει πόλη με κέντρο έρημο. Πόλη χωρίς κέντρο. Μόνο η Καστοριά. 

Οι κοπές των δένδρων με βαρβαρότητα και απερισκεψία, πρόσφατα μάλιστα στον εσωτερικό χώρο της Παναγίας της Ελεούσας με εγκληματική σκληρότητα, είναι πραγματική κατάσταση που εξηγεί τελικά γιατί αυτή η πόλη δεν διαθέτει Πνευματικό Κέντρο. Πώς θα μπορούσε να έχει; 

Η σχέση αυτής της κατάστασης με τον σκοτεινό οπισθοδρομικό μεσαίωνα μιας πόλης και περιοχής όπου κουμανταδόροι είναι μη αιρετοί, είναι προφανής. Στον Κλήρο ή το Γραφείο Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη για παράδειγμα. 

* * *

ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Μενδώνη
Αίφνης η κυρία Αντωνίου, ο κύριος Κορεντσίδης, η κυρία Μενδώνη και ο κύριος Κασαπίδης, στο γραφείο του δημάρχου Καστοριάς. Στην Κουμπελίδικη η χαμένη ευκαιρία της Καστοριάς. 


Η απόφαση για την μεταφορά σχολικών μονάδων στο κτήριο της Κουμπελίδικης, βάζει ταφόπλακα στην υπόθεση του τμήματος της Αρχιτεκτονικής ή άλλων σχολών. Αν με αυτό τον τρόπο εκτελούν εντολές άνωθεν, από την μεριά της Κυβέρνησης ή συμβαίνει κάτι άλλο, δεν έχει και μεγάλη σημασία. Σύντομα θα έχει διαπραχθεί ένα τραγικό λάθος και μια ακόμη καταστροφή, με απώλεια κάθε ελπίδας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας. Που δεν καταβλήθηκε.


* * *

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ πινελιά σε όλα αυτά είναι η υπόθεση του τμήματος Αρχιτεκτονικής και η περιπέτειά του. Ένα όραμα και έργο πνοής που δεν στηρίχθηκε σθεναρά παρά μόνο από ελάχιστους τοπικούς παράγοντες. Όπως τον άλλοτε νομάρχη Καστοριάς κ. Κωνσταντίνο Λιάντση. Πίστεψε στην ιδέα και κατόρθωσε να αντλήσει σημαντικούς πόρους για την ανακαίνιση του σχολικού συγκροτήματος της Κουμπελίδικης ώστε να προετοιμαστεί πλήρως αποπερατωμένο, για την φιλοξενία των φοιτητών. Όνειρα θερινής νυκτός όμως. 

Η εναλλαγή και η κυβερνητική διαδοχή με το ΠαΣοΚ τον Οκτώβριο 2009 στην θέση της άβουλης και άτολμης Νέας Δημοκρατίας, οι παλινωδίες που ακολούθησαν, οι πολιτικά απατηλές ενέργειες του κατεστημένου της Κοζάνης των Ιωαννίνων και άλλων, απομάκρυναν σοβαρά το ενδεχόμενο λειτουργίας της σχολής. Μοιραίο πρόσωπο σε όλα αυτά η εκ Κοζάνης Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά όχι μόνο αυτή. 

Έστω κι αν η (απελθούσα) κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ —ακόμη κι’ αν επρόκειτο για προεκλογικό τέχνασμα— είχε προωθήσει την λειτουργία αρκετών σχολών τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Καστοριά και την ίδρυση νέων τμημάτων, τίποτε τελικά δεν έγινε. Κοζάνη, Φλώρινα Ιωάννινα βουλιάζουν από φοιτητές και στην Καστοριά, βαρκούλες ανεπαρκών αρμενίζουν. 

Και πάλι μοιραία στα πράγματα και τις ευθύνες η Νέα Δημοκρατία του νυν πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη. Με την κ. Μαρία Αντωνίου που είναι υπεύθυνη του γραφείου του στην Θεσσαλονίκη. Και ενώ είχε τάχα αμφισβητήσει τα παντελόνια άνδρα υπουργού της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠαΣοΚ, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά –και σήμερα θέλει να δείχνει ότι αποτελεί ισχυρό παράγοντα επιρροής– (και) στο θέμα αυτό σφυρίζει αδιάφορα. 

Συνδυασμένες ανικανότητες και ανεπάρκειες οδήγησαν σήμερα σε αυτή την τρομακτική κατάσταση. Έτσι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, πολιτικά ωφελεί αποκλειστικά την ίδια την κυρία Αντωνίου. Χάνεται το κτήριο —με τις πρόθυμες συνέργειες του Δήμου Καστοριάς (και ειδικά του δημάρχου), άρα κανείς δεν θα μπορεί να αναρωτηθεί, για ποιο λόγο δεν λύνει, αφού δένει.

Και τι ανοησία δεν ακούστηκε κάποτε στην Καστοριά για την κινδυνολογία από την λειτουργία της σχολής και τι βλακεία ακόμη από γονείς, καθηγητές, δημοσιογράφους κ.ο.κ. δημοτικούς και άλλους συμβούλους. Με όλους τους άλλους δημάρχους της καποδιστριακής περιόδου, να εποφθαλμιούν για λογαριασμό των δικών τους δήμων την Σχολή, που μπήκε έτσι σε μια κολοκυθιά και ένα ατέρμονα κύκλο συζητήσεων.

Σήμερα, ο δήμος Καστοριάς διαπράττει το μέγιστο σφάλμα. Αν είναι σφάλμα και σε ένα τουλάχιστον επίπεδο (όχι των απλών συμβούλων) δεν είναι κάτι οργανωμένο. Εποικίζει —αναλογικά όπως οι Τούρκοι το Βαρώσι που είναι το φιλέτο στην Αμμόχωστο Κύπρου—το κτήριο της Κουμπελίδικης με το ΓΕΛ. 

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ορισμένοι τέλος πάντων, έχουν κάθε καλή πρόθεση και την ίδια ανησυχία. Όμως με μια καθαρά πολιτική οφθαλμαπάτη, αυτό που θα γίνει είναι να φαίνεται ότι υπάρχει κίνηση και ζωή στο παλιό κέντρο, από την μετακίνηση των μαθητών. Και… χαρούμενες φωνές στο προαύλιο τις ώρες του διαλείμματος. Τίποτε άλλο. 

Και η υπεύθυνη του άχρηστου πρωθυπουργικού γραφείου κ. Μαρία Αντωνίου που πολιτεύεται ως εξαιρετική μορφή εξουσίας, και κατηγορούσε τους άλλους για τα παντελόνια, θα βγει από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ. 

* * *


Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την μεταφορά σχολικών μονάδων, πολιτικά ωφελεί αποκλειστικά την ίδια την κυρία Αντωνίου. Χάνεται το κτήριο —με τις πρόθυμες συνέργειες του Δήμου Καστοριάς (και ειδικά του δημάρχου), άρα κανείς δεν θα μπορεί να αναρωτηθεί, για ποιο λόγο δεν λύνει, αφού δένει. Η υπεύθυνη του άχρηστου πρωθυπουργικού γραφείου που για το ίδιο θέμα κατηγορούσε τους άλλους για παντελόνια, θα βγει από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ. 


* * *

ΦΥΣΙΚΑ, οι ίδιες ανοησίες και φαιδρότητες για παρκινγκ και τα συναφή άρχισαν και πάλι να συνοδεύουν τον αντίλογο όσων δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε και βολεύονται με την παρούσα κατάσταση. Όμως η αλήθεια είναι ότι η απόφαση είναι τεράστιο λάθος. 

Αν και από μια πρώτη ματιά διακρίνεται η ανησυχία της δημοτικής αρχής για την κατάσταση αυτή, που υποσχέθηκε να λύσει, δημιουργώντας και όχι με μακιγιάζ και σκηνοθεσίες, η απόφαση για την μεταφορά σχολικών μονάδων, βάζει ταφόπλακα στο κτήριο και την υπόθεση του τμήματος της Αρχιτεκτονικής ή άλλων Σχολών που η λειτουργία τους θα ήταν η πραγματική ένεση ζωής. 

Αν με αυτό τον τρόπο εκτελούν εντολές άνωθεν, από την μεριά της Κυβέρνησης ή συμβαίνει κάτι άλλο, δεν έχει και μεγάλη σημασία. Διότι εδώ κανείς δεν ομιλεί —παρά μόνο για συγχαρητήρια, εύγε και ομορφιές. Σύντομα όμως, θα έχει διαπραχθεί ένα τραγικό λάθος και μια ακόμη καταστροφή, με απώλεια κάθε ελπίδας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας. Που δεν καταβλήθηκε.

Ο κ. δήμαρχος Καστοριάς, σωστά κομψευόμενος στις συναντήσεις του με κυβερνητικά στελέχη, θα μπορούσε να τρέξει το ζήτημα με ή χωρίς φόρμα εργασίας, διεκδικώντας δυναμικά την αποκατάσταση μιας άθλιας αδικίας σε βάρος της πόλης. 

Να έβλεπε την προσπάθειά του —έστω και μόνου— ο κόσμος της Καστοριάς. Θα κατόρθωνε ίσως να σταματήσει την φθορά που υφίσταται και να αποκατασταθεί στα μάτια της κοινής γνώμης. Να αφήσει το κτήριο όπως είναι για να φαίνονται οι πολιτικά εγκληματικές ευθύνες. Που όπως ο ίδιος δήλωσε «έχουν ονοματεπώνυμο». 

Τώρα η νέα τροπή δείχνει να χάνει και ο ίδιος αυτή την ευκαιρία. Στην πραγματικότητα υποθηκεύει το όποιο μέλλον φιλοδοξούσε να έχει. Και μαζί του η Καστοριά την τελευταία ελπίδα.



Φωτογραφία: Ιωάννης Ιωαννίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Δεκεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1057


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

16 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/8/21

    Μαρία για Δήμαρχος και Γιάνης για Βουλευτής... Καλό εεεε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/8/21

      Ω βοήθειά μας! Φανταζεσαι να μιλάει από το βήμα της Βουλης; Κανεις δε θα καταλαβαίνει λέξη...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος17/8/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος14/8/21

    Σε σφάλμα έπεσες, καρδιά μου,
    αχ, καρδιά μου, αχ, καρδιά μου.
    Γιατί να μπλέξεις με τον έρωτά της;
    Γιατί να πέσεις στην αγκαλιά της;

    Σε σφάλμα έπεσες, καρδιά μου,
    αχ, καρδιά μου, αχ, καρδιά μου.

    Το λάθος ήτανε μεγάλο,
    αχ, μεγάλο, αχ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/8/21

    Από σφάλμα σε σφάλμα πέφτουν συνεχώς Κυριάκος και Γιάννης με κοινό παρονομαστή τη Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/8/21

    Το Σάββατο στις 7 το απόγευμα έχουν καλεστεί Κορεντσίδης, Σαββόπουλος, Τελιγιορίδου στην συγκέντρωση των κατοίκων στον νέο οικισμό Κορεστείων για την δημιουργία φάρμας γουνοφόρων, φούρνου καύσης των σωμάτων των ζώων καθώς και βυρσοδεψείο.

    θα βρίσκεται 440 μέτρα από τον οικισμό και 280 μέτρα από το ποτάμι που καταλήγει στην Κορομηλιά απ’ όπου υδρεύεται το 70% του νομού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/8/21

      Όλη η Ευρώπη διώχνει τις φάρμες.... Η Καστοριά τις προσκαλεί... Για 5 θέσεις εργασίας να μολυνθεί κι άλλο ο ήδη μολυσμένος υδροφόρος ορίζοντας...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος14/8/21

      Η Ευρώπη φίλε δεν έχει Δημάρχους Γουνοποιους...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος15/8/21

      Οι κάτοικοι αρνήθηκαν την φάρμα και άκρως απίστευτο...... συνυπέγραψε και o Ζήσης. Τώρα ψάχνουμε κάποιο κόλπο για να περάσουμε το έργο από την πίσω πόρτα χωρίς να μας πάρουν πρέφα.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος16/8/21

      Από μπρος υπογραφή για τους χωρικούς, από πίσω συμφωνία με τον γουνοποιο-βυρσοδεψη-επιχειρηματια...

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος14/8/21

    Είναι η καλύτερη θέση για να ρίχνουν τα απόβλητα τόσο της φάρμας όσο και του βυρσοδεψείου κατευθείαν στο ποτάμι.
    Και μετά απορούν για την ύπαρξη του τριχλωροαιθυλενιου στους υδροφόρους ορίζοντες.
    Θα με ενδιέφερε να διαβάσω τι λέει η περιβαλλοντική μελέτη επί του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/8/21

      Η τοποθεσία είναι ιδανική, υψόμετρο, ποτάμι, κατευθείαν στο ποτήρι σας, τώρα είναι άριστης ποιότητας το νερού του Δήμου Καστοριάς μετά θα μπορεί να πάει και σε διαγωνισμό...!!!! Ζήση και Γιάννη σας ευχαριστούμε από καρδιάς!!!!!

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος16/8/21

    Έλα μωρέ τώρα θα κάνει δώρο ο επιχειρηματίας 2 φιλτρα όπως έγινε στο Άργος κι όλα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/8/21

      πρέπει να είναι θαυματουργά φίλτρα και με θεϊκή δύναμη. Τα υπόλοιπα δεν αρκούν.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος17/8/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος17/8/21

    Είναι το μεγαλύτερο [....] που έχει
    Περάσει στα χρονικά.
    Πλέον η [....] του αρχίζει να ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα.
    Απλά περιμένουμε να δούμε... που θα σταματήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ