26.9.21

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ



Δουλίτσες να γίνονται με τους κολλητούς και τα δικά τους παιδιά και όλα βαίνουν καλώς στην covid-free “αρχόντισσα”. Τουλάχιστον 60.857,36 ευρώ (*) με απόφαση και υπογραφή Κορεντσίδη ξοδεύτηκαν αυτές τις ημέρες των εορτών. 



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Από το ξεκίνημα της η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους, πως δεν θα ενεργεί πολιτικά με τον τρόπο που είχαν επιλέξει οι διοικήσεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Τόσο με την χωρίς προηγούμενο και άνευ περιεχομένου, ούτε καν εθιμοτυπικού κατά την άποψή μου, συνάντηση με την εισαγγελική αρχή της πόλης και την προβολή της, όσο και με την τοπική εκκλησιαστική αρχή, με την εικονοκρατούμενη φωτογράφιση των μελών του δημοτικού συμβουλίου της πλειοψηφίας εντός του Επισκοπείου. Οι περισσότεροι από τότε είχαν παρατηρήσει την προσπάθεια... καλής συνεργασίας που επιχειρήθηκε μεταξύ των τριών αρχών. Στην αρχή όλα αυτά, μόλις στον πρώτο μήνα. Η κατάληξη βέβαια στο τέλος του 2020 αποδείχθηκε τραγική τουλάχιστον για τον μητροπολίτη Καστοριάς που έχασε την ζωή του. 

Όμως σήμερα επιχειρώ ένα απολογισμό. Και συμπληρωματικά, πρέπει να αναφέρω ότι στο πέρασμα του χρόνου, προτού φύγει μάλιστα το 2019, μόλις τρεις μήνες μετά την ορκωμοσία της, η νέα ακόμη τότε δημοτική αρχή δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας, πως είχε καταφέρει να πείσει για τις προθέσεις καλής συνεργασίας με τα περισσότερα αν όχι όλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σε όλες τις μορφές τη ενημέρωσης. Έντυπη, ραδιοφωνική, διαδικτυακή αλλά και τηλεοπτική. Σε τοπικό επίπεδο. Γράφοντας διθυραμβικά κείμενα για τα “καλώς δημοτικά καμωμένα”, αποσιωπώντας και παραβλέποντας κάθε αρνητικό. Όπως για την πρωτοφανή αύξηση δημοτικών τελών αλλά και την προσπάθεια οικειοποίησης κάθε μορφής συλλογικής πρωτοβουλίας.

Συνεπώς, η συγκεκριμένη διοίκηση του δήμου, ήθελε πάση θυσία να προβάλει ότι έχει έρθει περιέργως πολύ κοντά με την Δικαστική Αρχή, κάτι που δεν είναι φυσικά διασταυρωμένο. Όπως και με την Εκκλησιαστική Αρχή, που είναι ομολογημένο αλλά και επονομαζόμενη “Τέταρτη Εξουσία”. Βαδίζοντας χέρι-χέρι και με τις τρεις. Από όλο αυτό το παράξενο τοπικό περιβάλλον, η ΟΔΟΣ επέλεξε να πορευτεί στον ίδιο δρόμο που χαράσσει εδώ και 22 ολόκληρα χρόνια.

Ανεξάρτητη και αδιάφορη από τις κατευθυνόμενες επεμβάσεις πολλών υψηλών ιστάμενων προσώπων για το “καλό” της εφημερίδας αν με καταλαβαίνεις. Ω και απομακρυσμένη από κάθε είδους δικών της αποφάσεων που θα την στιγμάτιζε η λέξη “διαπλοκή”. Δύσκολη και αντίξοη η διέλευση ενός μοναχικού αλλά χωρίς υπόγειους αγωγούς δρόμου.

Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η ΟΔΟΣ. Από τα εφηβικά μου χρόνια που σε διαβάζω αγαπητή ΟΔΟΣ, σε διαβεβαιώ πως η έκδοσή σου βαδίζει στα ίδια χνάρια και με το πέρασμα του χρόνου συνεχίζεις στηριζόμενη σε ακόμα υψηλότερα ιδανικά. Όσο και αν πολλοί από τους τωρινούς διοικούντες δείχνουν να μην έχουν και τις αναμενόμενες των σχέσεων με την έννοια των ιδανικών στο σύνολό τους. Άλλωστε ο καθένας αφήνει το αποτύπωμα του στην τοπική κοινωνία μέσω των πράξεών του, κρινόμενος από την τελευταία.




Η ΟΔΟΣ τους ενοχλεί. Και φροντίζουν να στο δείχνουν με κάθε τρόπο όλοι οι αρνητές της κριτικής και της έκφρασης απόψεων, πέρα από τα στενά όρια της αντιληπτικής τους ικανότητας. Αρνούνται την υποχρέωση ελευθεροτυπίας, προτιμώντας κάποιο είδους χειραγωγοτυπίας. Πρωταγωνιστές οι διοικούντες του Σκαπέρδειου Μεγάρου. Η Μητρόπολη Καστοριάς σε είχε αποκλείσει από τα δελτία τύπου της και τις καταχωρήσεις της. Παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας επί της συγκεκριμένης ενέργειας. Το γράφω αυτό με την έννοια ότι είναι και Δημόσια Υπηρεσία, μη το ξεχνάμε.

Κι αν ο αποκλεισμός εκείνος μπορούσε να “δικαιολογηθεί” ως αποτέλεσμα του συντηρητικού τρόπου σκέψης, αντίθετα η κοσμική απόφαση του δημάρχου Καστοριάς, έστω κι αν υπάρχει κάποιο νομικό πρόσωπο, να αποκλείσει την ΟΔΟ από την συνδρομή της με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς, αποτελεί προσπάθεια φίμωσης που συναντάται σε ολοκληρωτικά καθεστώτα επειδή δεν τους αρέσει η ασκούμενη κριτική με επιχειρηματολογία.

Αλλά ακόμα και με αφορμή την συγκεκριμένη απαράδεκτη δημοτική απόφαση, η συναδερφική αλληλεγγύη προκάλεσε θόρυβο για ακόμη μια φορά δια της εκκωφαντικής της απουσίας. Τυχαίο θα είναι. Μην πάει το μυαλό σου πουθενά στο πονηρό. Απλά δεν θα είδαν, δεν θα άκουσαν, δεν θα διάβασαν.

Δημοτικό καθεστώς σιωπής. Σκοταδισμού στην Καστοριά. Όπως ακριβώς έγινε προ ημερών στην γειτονική Τουρκία με το κλείσιμο τηλεοπτικού σταθμού που λειτούργησε μόλις 26 ημέρες. Εκτός και αν στο δημαρχιακό επιτελείο θεωρούν πως στην Τουρκία επικρατεί η ελεύθερη έκφραση ιδεών και απόψεων. Και αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε θα έπρεπε η πολιτική ( ; ) τους τοποθέτηση να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης ειδικών. Σίγουρα όχι δική σου. Αυτοί τον δρόμο τους και εσύ τον δικό σου. Όπως πάντοτε άλλωστε.

Βέβαια, δεν θα μπορούσαν να είναι και πολύ διαφορετικά τα πράγματα από μια δημοτική αρχή τα μέλη της οποίας διαστρεβλώνουν ό,τι επιθυμούν και κρίνουν πως χρήζουν στρέβλωσης. Όπως έκαναν για την διακοπή της ΜΕΤ, όπως έκαναν και τώρα με το αντιδημοκρατικό αποκλεισμό της ΟΔΟΥ από την Δημοτική Βιβλιοθήκη. Και την μη αποπληρωμή των συμβολικών συνδρομών που σου οφείλει από περασμένη έτη από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Όλα αυτά, σίγουρα δεν έγιναν από την μία στιγμή στην άλλη.




Υπάρχουν μια σειρά από γεγονότα που έχουν συμβεί όλη αυτήν την περίοδο της δημοτικής αρχής του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη. Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν είχε γίνει κάτι παρόμοιο, από οποιαδήποτε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Εκείνες των κ.κ. Δημήτριου Παπουλίδη, Ιωάννη Τσαμίση και Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη. Λες και είναι οι μόνοι “ραδιούργοι” που ανακάλυψαν αίφνης τον Σεπτέμβριο του 2019 την ύπαρξη του διαδικτύου και των social media.

Το αντιδημοκρατικό κλίμα σε βάρος της ΟΔΟΥ και των συνεργατών της, έχει ξεκινήσει από την στιγμή που ανέλαβαν οι συγκεκριμένοι δημοτικοί. Με την δημιουργία δεκάδων fake-profiles, αναλαμβάνοντας την βρώμικη δουλειά στο διαδίκτυο. Με τις χυδαίες επιθέσεις εις βάρος σου να γίνονται όλο και περισσότερο προκλητικές, εμμονικές και συκοφαντικές. Εννοείται ότι επειδή όλα γίνονται με ψευδώνυμα, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει κάτι με σιγουριά. Όμως είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα χυδαία fake υποστηρίζουν Κορεντσίδη και ότι ο δήμαρχος Καστοριάς, δεν τα έχει αποδοκιμάσει (γιατί άραγε;). Αποκαλώντας τους επώνυμους και μη υποστηρικτές σου «γενίτσαρους». 

Όσοι λοιπόν σε στηρίζουν για αυτό που είσαι, τους χαρακτηρίζουν ως «πολίτες β’ κατηγορίας». Το αστείο στο φασιστικό παραλήρημά τους είναι αυτοί που το κάνουν αυτό αγαπητή ΟΔΟΣ: Άνθρωποι “νούμερα” χρηματοδοτούμενα (;) κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία τους, λαμβάνοντας τον ρόλο της κάθαρσης.

Θρασύδειλοι αυλικοί ή και όχι― που κρύβονται πίσω από ψεύτικα ονοματεπώνυμα στο διαδίκτυο, θεωρώντας με το ελάχιστο όργανο που διαθέτουν (;) εντός του κρανίου τους, πως θα θίξουν τον υπογράφοντα επειδή παραποιούν το επίθετό του. Γελάνε και τα χριστουγεννιάτικα φελιζόλ της “εκπληκτικής” και σκανδαλωδώς πανάκριβης διακόσμησης που πρόσφερε στους δημότες της Καστοριάς ο υπερταλαντούχος δήμαρχος της κ. Κορεντσίδης. Καθώς, όλες οι υπόλοιπες πόλεις φρόντισαν να παρέχουν στους δημότες τους, την μέγιστη δυνατή χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, σε σχέση με την τοπική. 

Βλέπεις αγαπητή ΟΔΟΣ, πέρα του «τσίπικου» στολισμού με τον οποίο γέμισαν το πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, επέλεξαν την δημαρχιακή πλατεία του Σκαπερδείου Μεγάρου, για να τοποθετήσουν τις ξύλινες κατασκευές, μεγαλύτερων διαστάσεων που στοίχισαν μάλιστα 16.500 ευρώ! Ναι 16.500 ευρώ! Αφήνοντας την υπόλοιπη Καστοριά στο έλεος της, πλην ορισμένων φιλότιμων προσπαθειών από συλλόγους που φρόντισαν για τον στολισμό των δικών τους γειτονιών/συνοικιών. Δεν χρειάζεται να απομακρυνθεί κανείς από το δημαρχείο για να το καταλάβει.

Μόλις απέναντι του, στην πλατεία Βαν Φλητ, επικράτησε σε όλες τις γιορτές το ατέλειωτο σκοτάδι, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί ούτε τα στοιχειώδη λαμπιόνια που παραπέμπουν στην εποχή των Χριστουγέννων. Σε αντίθεση με την πλατεία Μακεδονομάχων, που την χωρίζει από την πλατεία Βαν Φλητ η οδός Ορεστείων, φρόντισαν για τον τυπικό στολισμό, έστω και με την τοποθέτηση λαμπιονιών σε λίγα δένδρα. Αν μπορείς να εξηγήσεις εσύ αγαπητή ΟΔΟΣ, τον χωροταξικό ρατσισμό ως προς τον διαφορετικό στολισμό που έτυχαν οι δύο γειτνιάζουσες πλατείες να το πεις και σε μένα.

Οι περισσότεροι κάνουν λόγο, πως όλο αυτό το “φαντασμαγορικό” σκηνικό, στήθηκε μπροστά στο δημαρχείο για να το απολαμβάνουν οι μουσαφιραίοι του. Γιατί τέτοιοι θεωρούνται με το πέρας της θητείας τους. «Αυτοί θα φύγουν, η ΟΔΟΣ θα μείνει», όπως έγραψες. Να τραβάνε τους μπερντέδες από τα παραθυρόφυλλα των γραφείων τους και να εκτοξεύεται η αυταρέσκεια τους. Αδιαφορώντας για το σύνολο της υπόλοιπης Καστοριάς. Να αυτοσαρκάζονται για τα χριστουγεννιάτικα “κατορθώματά” τους, βλέποντας ευτυχισμένους γονείς με τα παιδάκια τους.

Αν και πάλι μπορείς να εξηγήσεις γιατί τοποθετήθηκε ο συγκεκριμένος διάκοσμος που πληρώθηκε πανάκριβα στον δημαρχιακό προαύλιο χώρο και όχι σε κάποιο άλλο κεντρικό σημείο, θα έλυνες μια από τις πλέον σκωπτικές απορίες των δημοτών ως προς την συγκεκριμένη δημοτική απόφαση. Βλέπεις, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αρκέστηκαν στην φωταγώγηση του ψεύτικου “δέντρου”. Α! Και 5-6 διακοσμητικούς φωτεινούς φιόγκους. Τρομερός χριστουγεννιάτικος στολισμός, έτσι αγαπητή ΟΔΟΣ; Δεν υπάρχουν λόγια. Τύφλα να έχουν τα Ιωάννινα, ο Βόλος και άλλες “καλοντυμένες” πόλεις της Ελλάδας.

Άσε δε, που εν μέσω πανδημίας και απαγόρευση κάθε είδους πολιτιστικής δραστηριότητας εν όψει του δωδεκαημέρου, ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης φρόντισε να σπαταλήσει από τον δημοτικό κορβανά πάνω από 30.000 ευρώ (!) για εκδηλώσεις που δεν θα γίνουν ποτέ. Μα ποτέ όμως. Παρόλο που τα βιντεοσκοπημένα παραμύθια και μουσικά σύνολα συγκέντρωσαν την ελάχιστη θέαση που θα μπορούσαν να έχουν κατά την ζωντανή αναμετάδοση τους.




Δουλίτσες να γίνονται με τους κολλητούς και τα δικά τους παιδιά και όλα βαίνουν καλώς στην covid-free “αρχόντισσα”. Τουλάχιστον 60.857,36 ευρώ (*) με απόφαση και υπογραφή Κορεντσίδη ξοδεύτηκαν αυτές τις ημέρες των εορτών. Υπήρχε δημοτικό χρήμα για ξόδεμα στους οικονομικούς κωδικούς και έπρεπε να ανακυκλωθούν για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους χρόνια προνομιούχους και χαλάσουν τις επαγγελματικές τους σχέσεις.

Χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί για παράδειγμα τι θα γίνει με την οικονομική ενίσχυση των μπουλουκιών καρναβαλιστών, του χρόνου τέτοια εποχή αφού δεν προνόησαν για αυτήν, λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος που υπάρχει στην συγκεκριμένη δημοτική χρηματοδότηση.

Φαίνεται αγαπητή ΟΔΟΣ, το δημοτικό “νοικοκύρεμα” τους τελείωσε μαζί με το 2020. Αρκέστηκαν στο να τιμωρήσουν τους αναγνώστες της ΟΔΟΥ με την διακοπή της αναμετάδοσης της ΜΕΤ, να διακόψουν την συνδρομή σου με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς, αλλά και να σε αποκλείσουν από τα διαφημιστικά banner που μοίρασαν σε όλα τα υπόλοιπα τοπικά ΜΜΕ.

Ας είναι το 2021 τυχερό.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


(*) Αξίζει να αναδημοσιευθεί ένα σχόλιο της κ. Χρυσούλας Πατρώνου-Παπατέρπου, σχετικά με τα (τουλάχιστον) 60.857,36 ευρώ που ξόδεψαν δεξιά και αριστερά για τις γιορτές:  «Ο Δήμαρχος Σερρών, αντί για εορταστικές δαπάνες φέτος, διέθεσε όλο το ποσό για ενίσχυση του νοσοκομείου τους. Δεν μπορώ να αποφύγω μερικές θλιβερές συγκρίσεις. Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ, "Πρόσωπα 2020", στις 7 Ιανουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1062.



6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/9/21

    Κύριε Σκόρδα συγχαρητήρια για το θάρρος και τη γενναιότητα σας, να ξεπροστιαζετε πράξεις και συμπεριφορές αλλιώτικες από αυτές που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/9/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/9/21

    Εάν το άρθρο του κυρίου Σκόρδα προσέλκυσε μόνο δύο σχόλια από μία πόλη 11000 χιλιάδων, τότε πραγματικά η κοινωνία της πόλης βρίσκεται σε καταστολή. Είναι πραγματικά για καληνύχτα Καστοριά....

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/9/21

      Αυτοί είναι οι πολίτες ψηφοφόροι του τόπου. Τέτοιους ανθρώπους επιλέγουν. Και να τα αποτελέσματα. Και μπράβο τους!

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος4/10/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/10/21

    Δύο πράγματα δεν είναι προσμέτρηση: Το άπειρο και η ηλιθιότητα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν άεργοι Επαγγελματίες, αναλαμβάνουν την διοίκηση ενός Δήμου, προκαλούν το χάος με την [....] τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ