28.9.21

Το Σκάκι


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Δ.Ε.Θ. 2018
Στους αύλειους χώρους της 83ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, συνωστίστηκαν για μία φωτογραφία πάρα πολλοί αγχωμένοι. Εκείνη τη χρονιά (2018) ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε μιλήσει για «άχρηστα γραφεία» και «κομματικά ρουσφέτια». Μεγάλες αλήθειες. Τότε βέβαια, δε φορούσαν μάσκες όπως σήμερα.


“Αναπόφευκτες συγκρίσεις”


Πώς γίνεται ο δήμος Άργους Ορεστικού να έχει τέτοια ετοιμότητα και άφθονο χρόνο για έργα, και οι άρχοντες της Αρχόντισσας να βρίσκουν δικαιολογίες λόγω covid και να νοιάζονται μόνο για ντρον-κάμερες, likes, νοσταλγίες, ραγκουτσάρια...


■ Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεδιάσκεψη που έγινε με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και με όλους τους δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" και την απορρόφηση από τους δήμους των κονδυλίων για έργα. 

 Το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Άρχισε να «τρέχει» από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού και είχαν επισκεφθεί το νομό μας ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Καράογλου και ο περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης για να ενημερώσουν τους δημάρχους για αυτό το πρόγραμμα. 

 Ο δήμαρχος του Άργους Ορεστικού ανέφερε στον περιφερειάρχη, «την έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες που επιβλέπουν και υλοποιούν τα έργα, γεγονός που καθυστερεί την ολοκλήρωσή τους, αλλά και την απορρόφηση των κονδυλίων». Διαβάσαμε ότι αυτό το θέμα λύθηκε με «την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Άργους Ορεστικού και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια (ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας), προκειμένου να μπορεί να αξιοποιήσει καταρτισμένο τεχνικά επιστημονικό προσωπικό που θα λειτουργεί επικουρικά στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και θα επισπεύδει την υλοποίηση των μελετών και των έργων». 

 Εδώ στην Καστοριά, αφού δεν είχαν κανένα πρόβλημα με την απορρόφηση κονδυλίων για έργα, πήγαν όλοι (μία ωραία παρέα) να λειτουργηθούν στον Προφήτη Ηλία (ήταν η γιορτή του 20/7) και μετά από μία μόνο ώρα συνδιάσκεψης για ένα τόσο σοβαρό θέμα στο δημοτικό μέγαρο, πήγαν τον υφυπουργό να «λάβει» τις ευλογίες του σεβασμιώτατου. 

 Επειδή εδώ στην Καστοριά, έτσι πράττουν οι βαθιά ηθικοί και ενάρετοι "άρχοντες" πρώτα εκκλησιασμός και η ευλογία από τον σεβασμιώτατο μετά χειροφιλήματος και μετά περιμένουν να λάβουν την επιφώτιση του "αγίου πνεύματος" για κανένα έργο. Μετά δε από τόσον καιρό ακόμα την περιμένουν. Την επιφώτιση.

 Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών ενημερωθήκαμε ότι μόνο τρείς δήμοι της Δυτικής  Μακεδονίας, μέχρι στιγμής, έχουν υποβάλλει φάκελο για έργα στους δήμους τους. Ένας από αυτούς, φυσικά, ο δήμος Άργους Ορεστικού. 

 Απορία: η πανδημία έχει πλήξει όλη την Δυτική Μακεδονία, άρα πώς βρήκε χρόνο ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού και έχει ήδη υποβάλλει ένα έργο προς έγκριση στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης"; Έχει ήδη έτοιμους προς υποβολή άλλους εφτά φακέλους (συνολική αξία των έργων περίπου 20 εκατ. ευρώ!). Ο ίδιος μάλιστα ο κ. Κεπαπτσόγλου, νόσησε από τον κορωνοϊό και ήταν εκτός καθηκόντων για ένα περίπου μήνα. 

 Άρα η δικαιολογία περί «αντιμετώπισης της πανδημίας» που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης, για να δικαιολογήσει έλλειψη χρόνου και κατ’ επέκταση απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους του για Πανεπιστημιακή Σχολή στο κτήριο της "Αρχιτεκτονικής" δεν ισχύει. 

 Αντ’ αυτού, ο ίδιος βρήκε χρόνο για να προχωρήσει (κάνοντας χάρη σε κάποιους-ες της εκπαιδευτικής κοινότητας και της Νέας Δημοκρατίας) τη μετεστέγαση γυμνασίων στο κτήριο της "Αρχιτεκτονικής". Βάζοντας μια και καλή ταφόπλακα στην πόλη και λυτρώνοντας παράλληλα τη Νέα Δημοκρατία από τη βάσανο της κριτικής και τα... «παντελόνια». 

 Εντάξει, αυτός δεν  είχε πολιτική βούληση, και έτσι δεν έκανε τίποτα ενάμιση χρόνο για την Αρχιτεκτονική ή για κάποια άλλη Πανεπιστημιακή Σχολή. Τότε, αφού δεν είχε χρόνο, γιατί δε ζήτησε να κάνουν κάτι η κυρία Αντωνίου που «λύνει και δένει» και κατηγορεί τα «παντελόνια» άλλων; 

 Τόσο «άχρηστο» είναι το  πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης; Ή είναι μόνο για τα «κομματικά ρουσφέτια»; 

 Εντάξει. Αν είναι «άχρηστο» το γραφείο, τότε γιατί δε ζήτησε από το «χρήσιμο» κυβερνητικό βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να δείξει πολιτική βούληση και να τρέξει το θέμα της Αρχιτεκτονικής - Πανεπιστημιακής Σχολής; 

 Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο δεν επισκέφθηκε ο κ. Τζηκαλάγιας τον κ. Κορεντσίδη «συμμεριζόμενος την σοβαρότητα των καιρών και ανταποκρινόμενος στην πρόσφατη έκκληση του δημάρχου Καστοριάς κ. Γ. Κορεντσίδη, όπου συζήτησε μαζί του την διαδικασία για την καλύτερη προετοιμασία του αιτήματος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό» –όπως έγραψε ο βουλευτής; ["εδώ"]

 Ήταν να κατέβουν στην Αθήνα όλοι μαζί για να συναντήσουν τον πρωθυπουργό. Γιατί θα κατέβαιναν; Για τα ραγκουτσάρια;

 Εντάξει, δε ζήτησε από την κυρία Αντωνίου. Δε ζήτησε από τον κύριο Τζηκαλάγια. Γιατί δε ζήτησε από τον  σεβασμιώτατο με τον οποίο «μιλάει σε καθημερινή βάση»;

 Και ο οποίος πρόσφατα διαρρήγνυε τα ιμάτιά του φωνάζοντας ότι «η Καστοριά σβήνει» και ότι «θα πρέπει κάτι να κάνουμε τελικά, το οφείλουμε στον τόπο μας και στους ανθρώπους αυτής της περιοχής».

 Ποιος θα τρέξει για τον τόπο; Αν όχι αυτοί που διοικούν σήμερα. Όχι χθες. ["εδώ"

 Αλλά παρασυρθήκαμε, το θέμα μας δεν είναι η Αρχιτεκτονική, αλλά το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", για το οποίο ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού απέδειξε ότι οι δήμαρχοι που θέλουν να δουλέψουν και να προσφέρουν στον τόπο τους, βρίσκουν χρόνο και δεν επηρεάζονται από την πανδημία.  

 Στη διαύγεια της ΔΕΥΑ Καστοριάς διαβάσαμε ότι, η επιχείρηση προσέλαβε δύο εταιρείες (μία από το Κιλκίς για δύο φακέλους και μία από την Θεσσαλονίκη για ένα φάκελο) για να της ετοιμάσουν τρεις φακέλους για έργα και να τους υποβάλλουν στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης". Θα πληρώσουν ή για την ακρίβεια θα πληρώσουμε εμείς οι πελάτες της ΔΕΥΑΚ, 6.200 € για κάθε φάκελο (x 3 φακέλους = 18.600 €). Οι ημερομηνίες στα έγγραφα της διαύγειας είναι: ο φάκελος που ανέλαβε η εταιρεία από Θεσσαλονίκη 17/11/2020 και οι άλλοι δύο 10/12/2020 δηλ. μία μέρα μετά την τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών. 

 Η ΔΕΥΑΚ αιτιολογεί τις προσλήψεις με το επιχείρημα  ότι «η έλλειψη επαρκούς στελέχωσης (!) των υπηρεσιών της ΔΕΥΑ Καστοριάς και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για τη σύνταξη, προετοιμασία και υποβολή των φακέλων για τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε μορφής χρηματοδοτικού προγράμματος, δημιουργεί την ανάγκη διάθεσης πόρων για σύναψη συνεργασίας με εξειδικευμένη εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών».

 Αφού η επιχείρηση δηλώνει «μη εξειδικευμένους» τους υπαλλήλους της, απορούμε και εμείς εύλογα ως φορολογούμενοι βαρέως πολίτες: με ποια κριτήρια προσλήφθηκαν και πληρώνονται αφού θεωρούνται «μη εξειδικευμένοι»;  Για να απαντούν στα τηλέφωνα, όπως ήταν ένα από τα καθήκοντα μίας –από τις τελευταίες προσλήψεις στην επιχείρηση– υπαλλήλου;

 Αναπόφευκτα κάναμε συγκρίσεις με τον ήδη υποβληθέντα φάκελο (η αξία του έργου 1.500.000 €) του δήμου Άργους Ορεστικού και μάθαμε ότι: «Η τεχνική υπηρεσία του δήμου συντάσσει τη μελέτη για την προμήθεια την οποία στη συνέχεια θα υποβάλει για χρηματοδότηση στο πλαίσιο πρόσκλησης και τίτλο "Υποδομές ύδρευσης", του προγράμματος "Αντώνης Τρίτσης"». Δηλ. δεν πλήρωσε καμμία «έξωθεν» υπηρεσία. Μέσα δε στο έγγραφο του δήμου αναφέρεται ότι «η ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων είναι η 31η Δεκεμβρίου 2020 αυτή δύναται να αλλάξει σε χρόνο νωρίτερο σε περίπτωση εξάντλησης του προς διάθεση προϋπολογισμού». Δηλ. αν καταλάβαμε σωστά και νωρίς να έχει υποβληθεί ένας φάκελος, αν έχουν προλάβει άλλοι δήμοι να υποβάλλουν φακέλους και να να απορροφήσουν τα κονδύλια, τότε ο φάκελος απορρίπτεται.

 Ναι, και ζηλέψαμε, και θυμώσαμε! Πώς γίνεται ένας δήμος λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από την  Καστοριά, να έχει τέτοια ετοιμότητα και άφθονο χρόνο για έργα, και οι άρχοντες της Αρχόντισσας να βρίσκουν δικαιολογίες λόγω covid και να νοιάζονται μόνο για ντρον-κάμερες, εκδηλώσεις και likes στο facebook, διαγγέλματα με νοσταλγίες, ραγκουτσάρια, καθώς και για έναν ανύπαρκτο τουρισμό; 

 Τόσα χρόνια ακούμε ότι το Άργος Ορεστικό απορροφά κονδύλια για έργα και το μόνο που κάνουμε είναι να ακούμε και να μην αναρωτιόμαστε το πώς και το γιατί. Είναι να μην αναρωτιόμαστε, γιατί ο φάκελος της Καστοριάς με το έργο που έχει αναλάβει η εταιρεία από την Θεσσαλονίκη από τις 17 Νοεμβρίου δεν έχει ακόμα υποβληθεί;

 Μετά την τηλεδιάσκεψη των δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας με τον υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Κορεντσίδης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Τόσκος, έκλεισαν τα κομπιούτερ τους και αποφάσισαν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη (τι μήνυμα να έστειλαν άραγε στον ΕΟΔΥ για τη μετακίνηση;). Σκοπός τους να συναντήσουν την επικεφαλής του «άχρηστου» πρωθυπουργικού γραφείου. Την κυρία Μαρία Αντωνίου πάλι!

 Ήταν τόσο αναγκαίο το ταξίδι αυτό και δεν επιλέχθηκε η τηλεδιάσκεψη (τα "εκτός έδρας" και τα "έξοδα μετακίνησης" θα συμπεριλήφθηκαν προφανώς) γιατί συζήτησαν με «πολλή χαρά όλα τα θέματα που αφορούν στον δήμο Καστοριά καθώς και τα χρόνια προβλήματα που απασχολούν την ΔΕΥΑΚ». 

 Και συζήτησαν με «πολλή χαρά» –κυρίως– «επειδή στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, η δημιουργία ενός θετικού κλίματος προς όφελος των δημοτών κρίνεται αναγκαία».

 Είδες η Νέα Δημοκρατία; Πόσο καλή είναι η κούκλα μου! Μια που δε μπορούμε να ξεμυτίσουμε εμείς  από τα σπίτια μας, μια που για εμάς ούτε μήνας μπαίνει, ούτε μήνας βγαίνει, οι άρχοντές μας στις «δύσκολες συνθήκες» που ζούμε, κατάφεραν από  ένα άχρηστο γραφείο τόσο μακριά, με μία απλή συνάντηση  να μας «δημιουργήσουν θετικό κλίμα βελτιώνοντας την καθημερινότητα και το επίπεδο ζωής μας». –Λίγο το έχεις;

 Μετά τέτοια θυσία, πώς να μην χρυσοπληρώνεις με χαμόγελο, κάθε φορά τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ;

■ Τελικά έκανε σοβαρό λάθος ο κ. Μητσοτάκης να δηλώσει ότι η «όλη υποβάθμιση και εγκατάλειψη της πόλης καθρεφτίζεται στο άχρηστο για τον πολίτη αλλά χρήσιμο για το κομματικό ρουσφέτι, γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη». 

 Τι λέτε κύριε πρωθυπουργέ! 


 Καληνύχτα  Ελλάδα - Όπου και να ‘σαι.

-ΥΓ1: Προφανώς στη «δημιουργία θετικού κλίματος προς όφελος» θα συμφωνεί και η πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης "Ορεστιάς" του δήμου Καστοριάς, που πρόσφατα προσλήφθηκε ως έμμισθη υπάλληλος στη ΔΕΥΑΚ και τοποθετήθηκε στη θέση της συμβούλου-δημοσιογράφου η οποία μετακόμισε από τη ΔΕΥΑΚ στο μέγαρο, δίπλα στον δήμαρχο Καστοριάς.

-ΥΓ2: Χριστουγεννιάτικο μποναμά έλαβε ο κ. Τόσκος, από τον δήμαρχο Καστοριάς: 516.529,99 €  για ένα έργο που πρέπει (φυσικά) να γίνει, και μία ακόμη μελέτη, που κι αυτή πρέπει (φυσικά) να γίνει.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Δεκεμβρίου 2020,  αρ. φύλλου 1059. 
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της

17 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/9/21

    Και καλά από τους τωρινούς δεν περιμένεις τίποτα καλύτερο.
    Η αντιπολίτευση που είναι να τους ταράξει στον έλεγχο και στην κριτική.....
    Μα πραγματικά καληνύχτα όχι Ελλάδα αλλά Καστοριά....

    Πρεσβύτης Μέτοικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/9/21

      Δηλαδή για τα ξεφτιλικια της Κυβέρνησης και το ξεπούλημα της ΔΕΗ φταίει η Αντιπολίτευση...;;;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/9/21

      Μάλλον αδυνατείς να καταλάβης τι διαβάζεις. Ξαναδιάβασε τι έγραψα κι αν κατάλαβες έλα να σε εξετάσω.....

      Πρεσβύτης Μέτοικος

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος28/9/21

      Για ποια αντιπολίτευση μιλάμε; Αυτή που μας έβαλε στα μνημόνια;

      Συγγνώμη, ξέχασα ότι για όλα φταίει o Βαρουφάκης.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος28/9/21

      Τελικά επιβεβαιώνεις τον Φαλμεράυγερ. Είσαι βλάκας. Το κείμενο μιλάει για την τοπική συμπολίτευση και κατ'έπεκτασιν αντιπολίτευση. Μάλλον κάνεις μόνο για τα μπλόγκ του εικοσάρικου....

      Πρεσβύτης Μέτοικος

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος29/9/21

      Κατάλαβα. Έξυπνος και ευγενής όπως τα γαϊδούρια.

      Διαγραφή
  2. Μαρία Αλεξιάδη [φβ]29/9/21

    Όλοι το ίδιο αναρωτιούνται, το Άργος Ορεστικό και ο δήμαρχος είναι έτη φωτός μπροστά (μάλλον εκεί δεν έχει Covid)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργος Χατζηδημητρίου [fb]29/9/21

    Πόση παρακμή, αγαπητοί φίλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/9/21

    Η χειρότερη δημοτική αρχή που πέρασε από την Καστοριά εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/9/21

      Ράβουν κοστούμια για φωτογραφίες με τον καινούργιο Μητροπολίτη μαθαίνω...

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος3/10/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος4/10/21

    Πολιτικοί Κατσαπλιαδες... μόνο αυτή η λέξη μπορεί να τούς χαρακτηρίσει.
    Η πόλη και ο δήμος της Καστοριάς ζει την απόλυτη παρακμή.
    Το χειρότερο είναι ότι τα αποτελέσματα αυτής της περιόδου παρακμής θα φανούν πολύ σύντομα... και αμφιβάλλω αν θα μπορέσει... κάποιος να διορθώσει την όλη κατάσταση.
    Είναι ό,τι χειρότερο έχει περάσει στα χρονικά... λες και έριξε ο θεός κατάρα.
    Είναι αδιανόητο... αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Ένα συνονθύλευμα από πολιτικούς Κατσαπλιαδες καταστρέφουν τον δήμο και την πόλη της Καστοριάς...
    Αυτή είναι η πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/10/21

      Ε μπες εσυ να μας σωσεις,ε ρε γεμισαμε ειδικους εδω μεσα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/10/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος5/10/21

      Γιατί βάζεις και τον εαυτό σου μέσα...εσύ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σωθείς..

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος5/10/21

      Ο Φραπές πρόεδρος και ο Γιάννης ο λουλουδάς απ'το Μανιάκοι δήμαρχος, πιο αποτελεσματικοί θα ήταν σίγουρα.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος5/10/21

      ρε παιδιά αυτός ο σωτήρας ο Φραπές ποιός είναι;

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ