22.2.23

ΟΔΟΣ: Έρημα


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 7.7.2022 | 1132


Η αμφιλεγόμενη ενέργεια να τοποθετηθούν ζωγραφισμένοι τενεκέδες με φυτά στην Μητροπόλεως, είναι γεγονός που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο.



ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ σίγουρο, εάν οι γνωστές πια γλάστρες σε μεταλλικά δοχεία (τενεκέδες) που ζωγραφίζονται στο εξωτερικό τους και φυτεύονται με πράσινα και καλλωπιστικά, είναι η απάντηση της Καστοριάς στο κίνημα της street art των πόλεων. 

ΟΥΤΕ ΕΑΝ –για παράδειγμα– η τοποθέτησή τους αποτελούν ένα συνδυασμό τέχνης, φαντασίας, οικολογίας και αγάπης στο πράσινο. Που αύριο μπορεί και να επεκταθεί σε ντομάτες, πιπεριές καυτερές ή όχι ή και κολοκυθάκια. 

Ή ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ πρόκειται για πιο τολμηρό εγχείρημα. Όπως, το να συμβολίζει κάτι σχετικά με την ικανότητα, τις δεξιότητες των κυβερνώντων την Καστοριά. 

ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΟΣΤΟ και αξίωμα εννοείται και όχι μόνο από τα δημοτικά, ούτε καν μόνο από τα πλειοψηφικά έδρανα. Και φυσικά ούτε στον παρόντα χρόνο μόνο.

Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ, σημασία έχει, ότι αρκετά χρόνια προηγουμένως είχε γίνει το περίφημο… ασβέστωμα στα πεζοδρόμια της ίδιας περιοχής. Που έκαναν το παλιό κέντρο της πόλης ιδανικό τοπίο για την «Κυριακή στο Χωριό». 

ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ που το Άργος Ορεστικό αποκτούσε μουσεία και αίθουσες εκδηλώσεων. 

ΕΥΤΥΧΩΣ εγκαταλείφθηκε, η απίστευτη ιδέα του ασβεστώματος. Είχε στερέψει άλλωστε η ασβεσταριά του Κόντου στα Πετσιά και του Κοβάτση στην Φούρκα. Περίσσεψαν ωστόσο οι συμπαθείς τενεκέδες.

ΚΑΙ ΕΤΣΙ η χρονικά τελευταία, αμφιλεγόμενη ενέργεια, να τοποθετηθούν ζωγραφισμένοι τενεκέδες με φυτά, στο μισό μήκος της οδού Μητροπόλεως και έως την πλατεία Ομόνοιας (δηλαδή στο Τσαρσί), είναι γεγονός που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο. 

ΕΠΙΣΗΜΑ αποδίδεται στην κοινή πρωτοβουλία τριών σωματείων, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του παλιού, νεκρού τώρα πια, κέντρου. Και παρά τις εκκλήσεις τους βλέπουν τον μαρασμό να επιδεινώνεται. 

ΙΣΩΣ ΟΜΩΣ, η μάλλον ακατάλληλη έμπνευση να ανήκει σε 1-2 πρόσωπα του επίκεντρου, της δημοσιότητας και της προβολής σε κάθε περίσταση. 

ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΔΕΙΟΣ είναι ο τενεκές, τόσο πιο θορυβώδης είναι και για τον λόγο αυτό, η ιδέα των γλαστρών τενεκέδων, θεωρείται σπουδαία. Πόσο μάλλον όταν περιέχει και φυτά. 

ΠΑΝΤΩΣ το να τοποθετήσουν τους τενεκέδες σε επιλεγμένα σημεία του πιο προβληματικού τομέα της πόλης, έστειλαν σίγουρα πολλά μηνύματα. Ηθελημένα ή άθελά τους. 

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι τοποθετήθηκαν μακριά από συγκεκριμένες θέσεις. 

ΕΙΔΙΚΑ στα σημεία όπου κουμανταδόροι σε συνάφεια με τον Δήμο και την Τροχαία που κάνουν τα στραβά μάτια και πλάτες, παρέχουν προστασία προσωρινής στάσης ΙΧ, μόνο σε πελάτες. 

ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ κοινόχρηστους χώρους με προσωπικά αντικείμενα, μετατρέπουν μια παλιά γειτονιά και περιοχή σε πιάτσα τους. 

Η ΤΟΠΙΚΗ Αστυνομία και η Εισαγγελία προφανώς βρίσκονται αλλού. 

* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
[...] Το πρώτο κρούσμα ήταν η κατάληψη σημαντικού μέρους από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, για την αρχιτεκτονική γραμμή της, κλίμακα της αρχής της οδού Απολλωνιάδος. Κανείς δεν πρόσεξε την παραβίαση του αστικού χώρου και τοπίου, που έδεναν πολύ πετυχημένα το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας με την κλίμακα σε μια αισθητική ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας. Διότι ως γνωστό αυτό που τελικά επικράτησε είναι ο θρίαμβος του γεγονότος ότι ο δήμαρχος Καστοριάς είναι ο εμπνευστής. [...] Όπως είναι φυσικό, ενός κακού και άλλα έπονται. Το θέμα και το θέαμα με τους εμπνευσμένους «βαμμένους» καστοριανούς τενεκέδες, επανήλθε πιο δριμύ με την "εικαστική" παρέμβαση στο μνημείο των αδελφών Εμμανουήλ, στην ομώνυμη πλατεία στο κέντρο της παραδοσιακής Καστοριάς...

Οι περιπέτειες του αστικού χώρου
ΟΔΟΣ 9.7.2020 | 1038

* * *

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ καταστάσεις που παρεμπιπτόντως δεν προσέχουν οι σύλλογοι της περιοχής, αλλά διαφεύγει ότι τεμαχίζεται με όρους «παραλιακής». 

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ με τις γλάστρες είναι, που ανακηρύχθηκε και επίσημα πλέον dead zone η άνω αγορά. 

ΜΕΧΡΙ να αρχίσουν να φυτρώνει ο δρόμος από την εγκατάλειψη, θα σκέφτηκαν ότι μπορούν να καταληφθούν τουλάχιστον τα στενά πεζοδρόμια από τις γλαστρούλες του τενεκέ. 
 
ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ τόσο έρημη η περιοχή, που το μέγα έργο του ποτίσματός τους, ανέλαβε –λέει– η ΔΕΥΑ Καστοριάς που μας έχει συνηθίσει στην ανδραγαθία και την φιλανθρωπία. 

ΟΤΙ Η ΤΕΧΝΗ της ζωγραφικής δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να εγκατασταθεί ακόμη σε τενεκέδες. Ή ακόμη και να τους αφορά. 

ΟΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ οι βουλευτές, οι υπεύθυνοι και οι υπόλογοι και στα σίγουρα ο Δήμος Καστοριάς ξεκίνησαν το μεγαλεπήβολο έργο τους, για την αναβίωση του παλιού κέντρου της πόλης της Καστοριάς.

ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΝ δεσμευθεί τότε επιλέγοντας για προεκλογικό κέντρο κενό (τι άλλο;) κατάστημα που υπήρξε στο παρελθόν ένα από τα πολυσύχναστα κεντρικά εστιατόρια της περιοχής που έσφυζαν όλα. 

ΤΩΡΑ το κατάστημα αυτό συνεχίζει να στοιχειώνει όπως και οι ελπίδες για την σωτηρία της περιοχής, που έγινε η γλάστρα της Καστοριάς.

ΟΠΩΣ οι γλάστρες της τηλεόρασης. 

ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ για τον τενεκέ να τον ποτίζει η ΔΕΥΑ Καστοριάς, θα γεμίσει και πάλι κόσμο.

ΘΑ ΑΝΑΨΟΥΝ τα σβηστά φώτα, θα τοποθετηθούν κάδοι, θα επισκευαστούν τα πεζοδρόμια και οι φανοστάτες, θα γίνει δενδροφύτευση, θα λειτουργήσει το Μουσείο της Μητρόπολης, θα έρθει η Τροχαία.

ΑΣΕ ΠΟΥ ποτίζοντας τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα.



Σημείωση: Η κριτική δεν αφορά φυσικά την αγωνία όλων και των συλλόγων για την ερήμωση της περιοχής. Ούτε βέβαια την καλλιτεχνική ευαισθησία κάθε ζωγραφιάς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Ιουλίου 2022, αρ. φύλλου 1132.


Σχετικά:


4 σχόλια:

  1. Κατσιμαντού Λένα [fb]23/2/23

    E ναι... μόνον οι ζωγραφισμένοι τενεκέδες λείπουν απ 'την Μητροπόλεως... μια που τα κατάφεραν τόσο καλά με προγράμματα για τους επαγγελματίες και νοίκιασαν τα μαγαζιά τους οι ιδιοκτήτες και δεν υπάρχει ανεργία στην πόλη ας καλλωπίσουν τώρα... εγώ θα πρότεινα να παν να σταθούν απ' έξω από τα κλειστά καταστήματα να τους ασβεστώσουμε... θα ναι πολύ πιο εντυπωσιακή η πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/2/23

      Δε λείπουν μόνο οι ζωγραφισμένοι τενεκέδες..... Όλα τάχει η Μητροπόλεως..... μέχρι και λογοτεχνία τενεκέδων αλά haircut χαβαλέ ερασιτεχνική κουλτούρα..... Ό,τι νάναι......

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος24/2/23

      Από τενεκέδες τι περίμενες ρε παιδί χρυσά βραχιόλια;

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος24/2/23



    Σε αναμονή εποπτείας
    Ο χρήστης Άγνωστο σχολίασε την ανάρτηση "ΟΔΟΣ: Έρημα"
    7 λεπτά πριν
    Αντικατοπτρίζουν το γενικό κλιμα στην πόλη. Μέχρι και τα σχολεία είναι σε παρακμή. Το τελευταίο: Το 10ο Πειραματικό Σχολείο Καστοριάς κάλεσε τρεις "διακεκριμένους¨ ανθρώπους της πόλης μας ([....] [....] [....]) να ξετυλίξουν από μια προσωπική ιστορία της ζωής τους με σκοπό να ενδυναμώσουν και να εμπνεύσουν¨. Τώρα τι δουλειά έχουν οι εν λόγω πολίτες στο Πειραματικό Σχολείο ένας Θεός ξέρει. Και εγώ ο αφελής πίστεψα τον Ζήση που έλεγε ότι το Πειραματικό Σχολείο θα προετοίμαζε τα παιδιά να γίνουν επιστήμονες. Μάλλον όμως εννοούσε σελέβριτις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ