Τα ονόματα των θυμάτων σβήστηκαν σε ένα βράδυ από την πλατεία Συντάγματος |
Ο γερμανόφωνος Τύπος αναφέρεται στην τραγωδία στα Τέμπη και κατά πόσο επιδιώκει η κυβέρνηση να συγκαλύψει στοιχεία γύρω από το δυστύχημα.
Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από την τραγωδία που έλαβε χώρα στα Τέμπη και στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Ακόμη όμως «η έρευνα γύρω από το δυστύχημα προχωράει αργά και υπονομεύει περαιτέρω την ήδη περιορισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο ελληνικό κράτος», παρατηρεί η Neue Zürcher Zeitung και η Deutsche Welle.
«Ένα από τα παράλογα στοιχεία γύρω από την τραγωδία είναι και το… τσιμέντο. Μετά τη σύγκρουση των τρένων ο τόπος του δυστυχήματος καθαρίστηκε εντελώς, τα χώματα αφαιρέθηκαν και ο χώρος μπαζώθηκε. Πρόκειται για μία ασυνήθιστη διαδικασία για οποιονδήποτε τόπο ενός δυστυχήματος ή εγκλήματος διότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να καταστραφούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Και ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η πυροσβεστική και η αστυνομία έλαβαν μόνες τους αυτήν την απόφαση, οι συγγενείς των θυμάτων πιστεύουν πως η εντολή δόθηκε από την κυβέρνηση. Και πιστεύουν πως το εμπορικό τρένο μετέφερε παράνομο φορτίο».
Ακόμη, «σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας το 77% του πληθυσμού είναι πεπεισμένο πως η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει κάτι. Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να α-παντήσει ή να αντικρούσει τους ισχυρισμούς. Εδώ και καιρό υπάρχει κριτική και για τη "συνολική έρευνα” του κοινοβουλίου. Σε αυτήν το δυστύχημα στα Τέμπη ερευνάται μονάχα στο περιθώριο –αντιθέτως εξετάζεται η ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Η προεδρία της επιτροπής στελεχώνεται αποκλειστικά από μέλη του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Και οι συγγενείς επικρίνουν πως δεν δόθηκε βήμα ακρόασης σε σημαντικούς μάρτυρες και εμπειρογνώμονες που δεν είναι της αρεσκείας της επιτροπής».
Σε κάθε περίπτωση «το να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης, ο άλλοτε υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχιλλέας Καραμανλής είναι απίθανο», συνεχίζει η N.Z.Z. «Ο Καραμανλής, γόνος μίας γνωστής δυναστείας πολιτικών, παραιτήθηκε σχεδόν αμέσως μετά το δυστύχημα όμως λίγο μετά επανεξελέγη στη Βουλή. Κατά το περασμένο έτος, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κάλεσε την Ελλάδα να διεξάγει έρευ-να εναντίον του Καραμανλή για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων στις συμβάσεις που σύνηψε για τη λειτουργία του σιδηρόδρομου. Όμως η κυβέρνηση της Αθήνας αρνήθηκε να ξεκινήσει σχετική διαδικασία».
«Το ενδιαφέρον για την πλήρη διαλεύκανση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος φαίνεται μικρό. Η Μαρία Καρυστιανού, η οποία έχασε την κόρη της στην τραγωδία, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης πως όταν επισκέφθηκε τον Άρειο Πάγο, η γενική εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη τη συμβούλευσε να μην ασχοληθεί περαιτέρω με το ατύχημα. "Τέτοια πράγματα συμβαίνουν”, είπε η Αδειλίνη συμβουλεύοντας τους συγγενείς να πάνε καλύτερα στην εκκλησία και να ζητήσουν βοήθεια εκεί. Και όταν στην επέτειο της καταστροφής κάποιοι νέοι έγραψαν στην πλατεία Συντάγματος με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των 57 νεκρών, αυτά σβήστηκαν βιαστικά την ίδια νύχτα».
Αναδημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Μαρτίου 2024, αρ. φύλλου 1216.
Σχετικά:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.