![]() |
ΟΔΟΣ 9.1.2025 | 1255 |
Οι Οργανωτές
Αυτοί που μετά την σεμνή και λιτή τελετή του Ιουνίου, συμμετείχαν στις φιέστες και τα χοροτράγουδα του Οκτωβρίου, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
[-] Μόλις στις αρχές του περασμένου Ιουνίου 2024 εν όψει εργασιών συντήρησης του έξοχου βυζαντινού ναού των Ταξιαρχών (βρίσκεται κοντά στον καθεδρικό ναό της Καστοριάς), αποφασίστηκε από την αρμόδια κρατική υπηρεσία (Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς) και από τις άλλες αρμόδιες αρχές, η προσωρινή «μεταφορά» των οστών του Παύλου Μελά και της συζύγου του Ναταλίας. Από τον σπουδαίο τόπο που φυλάσσονται στον μητροπολιτικό ναό.
Στον αντίποδα της σεμνότητας και λιτότητας αυτής της τελετής, ελάχιστους μήνες αργότερα, με πρωτοβουλία δύο τουλάχιστον σωματείων και άλλων φορέων, και την συναίνεση της Ι. Μητρόπολης Καστοριάς, με δικαιολογία την συμπλήρωση 120 ετών από τον θάνατο του Παύλου Μελά, πραγματοποιήθηκε όχι μια σεμνή λιτή και ταπεινή τελετή.
Αλλά η με φανφάρες, στρατιωτικές μπάντες και άλλες μεγαλοπρέπειες, πεζή περιφορά των... οστών, όχι μόνο του Παύλου Μελά, αλλά και της συζύγου του Ναταλίας, σε κυτία σκεπασμένα αμφότερα με την ελληνική σημαία, στις παραλιακές οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ορεστιάδος ως την πλατεία των Αδελφών Εμμανουήλ (Ντουλτσού). Μπροστά από τις εν λειτουργία καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα με γούνινες παντόφλες, και άλλα συναφή. Προς άγρα των εποχούμενων πελατών και τουριστών φυσικά.
* * *
Μάλιστα επειδή –προφανώς– θεωρήθηκε ότι, ακόμη και αυτή η προσωρινή μετακίνηση μερικών δεκάδων μέτρων, ενέχει ένα στοιχείο διατάραξης και προσβολής της ιερότητας των εθνικών συμβολισμών που απορρέουν από την φύλαξη των οστών του Παύλου Μελά στην πιο βαθιά καρδιά της παλιάς Καστοριάς, ανακοινώθηκε ότι έγινε στο πλαίσιο σεμνής και λιτής τελετής (με εξαίρεση την κυρία Μαρία Αντωνίου, βουλευτή Καστοριάς που για την περίσταση είχε επιλέξει κατακκόκινα ενδύματα).
* * *
Με μέλη σωματείων να ακολουθούν ντυμένοι όλοι παραδοσιακά ή ανάλογα, σε ανάμνηση ίσως της αιματοχυσίας (;) να ακολουθούν αργά-αργά με βλέμμα προδίδον τον ιστορικό συγκλονισμό. Και αφού έφθασε η πομπή στην πλατεία, ακολούθησαν και χοροί και άλλα, και δη από σωματεία με στολές αμφίβολης παραδοσιακής γνησιότητας, που εξέφρασαν τον πόνο και την απόδοση της τιμής με χορευτικές φιγούρες και άλλα πανηγυριώτικα.
Κανείς δεν κατάλαβε σε τι αποσκοπούσε και τι συμβόλιζε ιστορικά η περιφορά των οστών, σε σημεία που κάποτε ήταν αβγατές (πίσω πλευρές σπιτιών που τα οικόπεδά τους κατέληγαν στην λίμνη), όπως και δεν κατάλαβε η στρατωτική μπάντα τον λόγο για τον οποίο απέδωσε μουσικές τιμές μπροστά από το κλειστό και άδειο δημαρχείο Καστοριάς. Φυσικά σίγουρα δεν κατάλαβαν γρι από την φαεινή ιδέα και οι συνδικαλιστές ένστολοι, που σε μια πρωτοφανή και οπωσδήποτε σπάνια ενέργεια –για την οποία η ΟΔΟΣ δεν έχει την παραμικρή ευθύνη– εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την υποχρεωτική συμμετοχή του Στρατού σε κάτι ολοφάνερα χωρίς νόημα, που χαρακτήρισε «φιέστα».
Για τους λόγους αυτούς, αναγνώστες και φίλοι της ΟΔΟΥ υπέδειξαν τα επώνυμα και λιγότερο γνωστά πρόσωπα, όλων αυτών που μετά την σεμνή και λιτή τελετή του Ιουνίου, συμμετείχαν στις φιέστες και τα χοροτράγουδα του Οκτωβρίου, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι ο σεβασμός της ιστορικής μνήμης του Παύλου Μελά.
* * *
«[...] Το προσεχές τριήμερο (11-13 Οκτωβρίου 2024) πληροφορηθήκαμε ότι προγραμματίζονται εξοντωτικές εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των 120 ετών από το θάνατο του Παύλου Μελά. Κι αν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τον εορτασμό αυτού του πολύ σπουδαίου Έλληνα, δυστυχώς αδυνατούμε να κατανοήσουμε την έκταση των εορτασμών η οποία δείχνει να λαμβάνει διαστάσεις φιέστας, επιβαρύνοντας δραματικά το πρόγραμμα των στρατιωτικών, οι οποίοι θα είναι απασχολημένοι εκτός από αγήματα και εκδηλώσεις σε καθημερινή βάση, ακόμα και σε καθήκοντα ταξιθέτη, παρκαδόρου κλπ».
Ένωση Στρατιωτικών της Καστοριάς
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιανουαρίου 2025, αρ. φύλλου 1255.
Πάνω στον τάφο και στα οστά του εθνομάρτυρα Παύλου Μελά έπρεπε να δίνουν τον όρκο τους οι τελειόφοιτοι ευέλπιδες με μια σεμνή τελετή λιτή ως οι συνεχισταί της ιστορίας του έθνους. Όλοι οι άλλοι σύλλογοι ντόπιοι παράγοντες αιρετοί παπαδαριό τα μαγαρίζουν…..
ΑπάντησηΔιαγραφήΈρρωσθε
Δημήτριος Αγιασοφίτης
οι τελειόφοιτοι ευέλπιδες είναι για να υπερασπίσουν αμερικανικά συμφέροντα στην Ουκρανία και όχι τα εθνικά σύνορα κ. Αγιασοφιτη.
ΔιαγραφήΑπόλυτα ορθόν δυστυχώς….!!!
ΔιαγραφήΈρρωσο
Δημήτριος Αγιασοφίτης