17.12.07

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Το 1971 πληροφορήθηκα από τοπική εφημερίδα της Καστοριάς ότι επρόκειτο να ιδρυθεί Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στην Καστοριά και ότι επρόκειτο να κτισθεί, για τον σκοπό αυτό, κτήριο στην περιοχή του Φουντουκλή.

Θεώρησα ότι ήταν άσκοπο να κτισθεί ένα κτήριο, όταν υπήρχαν στην Καστοριά τόσα παλαιά σπίτια, με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, τα οποία έμεναν αναξιοποίητα και με την πάροδο του χρόνου κατέρρεαν, και υπέβαλα στο Υπουργείο Πολιτισμού την πρόταση να δωρίσω στο κράτος την πατρογονική μου οικία, στο Ντολτσό, για την στέγαση του μουσείου, πρόταση την οποία δέχθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το 1972 μεταβιβάσθηκε η κυριότητα της οικίας Πηχιών και το πέριξ οικόπεδο στο Ελληνικό Δημόσιο. Για να χρησιμοποιηθεί όμως το ακίνητο για το μουσείο, έπρεπε να γίνει προηγουμένως η αποκατάσταση του κτηρίου και ορισμένες εσωτερικές διαρρυθμίσεις. Τα χρόνια παρέρχονταν και τίποτα δεν γίνονταν από το αρμόδιο υπουργείο.

Για να υπάρχει κάποιος φορέας, ο οποίος παρακολουθεί το ζήτημα και να προβαίνει σε διάφορες αιτήσεις και πιέσεις προς τους αρμοδίους, συστήθηκε εν τω μεταξύ στην Καστοριά, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα του Νομού Καστοριάς, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε αμέσως και αφ’ ενός μεν άρχισε να συγκεντρώνει αντικείμενα και έγγραφα, και αφ’ ετέρου πρόβαινε συνεχώς σε οχλήσεις προς τους αρμοδίους φορείς για την αποκατάσταση του κτηρίου και την λειτουργία του μουσείου.

Αφού παρήλθαν περίπου τριάντα χρόνια, και δεν έγινε τίποτα, αποφάσισα να άρω την δωρεά και σε συνεννόηση με την τότε δημοτική αρχή της δημαρχίας Παπουλίδη, και μετά από επίπονο και μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, τον οποίο ανέλαβε και έφερε σε πέρας ο Δήμος Καστοριάς, μεταβιβάσθηκε η κυριότητα της οικίας Πηχιών, το 2002, στον Δήμο Καστοριάς, με την υποχρέωση του δήμου να τελειώσει το έργο και να λειτουργήσει το μουσείο εντός μίας πενταετίας. Σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει σε μία πενταετία ή χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό εκτός του μουσείου, τότε η κυριότητα επανέρχεται σε εμένα.

Με ενέργειες του πρώην δημάρχου κ. Δημητρίου Παπουλίδη και του τότε δημοτικού συμβουλίου, είχε εκμαιευθεί ήδη από το 2ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα ικανό χρηματικό ποσό (εκατόν είκοσι εκατομμύρια δραχμές, αν δεν κάνω λάθος) και άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου. Δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε η πλήρης αποκατάσταση του κτηρίου, δεν ξέρω για ποιον λόγο, πιθανώς για οικονομικούς λόγους, αν και τα εκμαιευθέντα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν, κατά την γνώμη μου αρκετά.

Για την πλήρη αποκατάσταση του κτηρίου, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του μουσείου, πληροφορήθηκα ότι απαιτείται ένα κονδύλιο 70 με 80 χιλιάδων περίπου ευρώ.
Ο Σύλλογος των Φίλων του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνος Νομού Καστοριάς, μετά από συνεχείς αιτήσεις και οχλήσεις προς το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καστοριάς, κατόρθωσε και προκάλεσε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία διατέθηκε στον σύλλογο η οικία Πηχιών, για μία τριακονταετία, για να οργανώσει και λειτουργεί αυτός το μουσείο, χωρίς καμμία επιβάρυνση του δήμου. Το μουσείο όμως δεν μπορεί να οργανωθεί και να λειτουργήσει αν δεν αποπερατωθούν τα έργα που απαιτούνται για την πλήρη αποκατάσταση του κτηρίου.

Τα χρήματα που απαιτούνται για την αποπεράτωση των έργων πρέπει να ευρεθούν και να διατεθούν είτε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Νομού Καστοριάς, είτε από τον Δήμο Καστοριάς. Είναι οι μόνοι φορείς οι οποίοι μπορούν να εκμαιεύσουν χρήματα από τα διάφορα υπουργεία, ή άλλες πηγές, γιατί όλες οι πηγές χρηματοδότησης ζητούν να υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες των έργων που απαιτούνται, οι αιτήσεις να υποβάλλονται από δημόσιες υπηρεσίες και τα χρήματα να χορηγούνται μόνο σε δημόσιους φορείς. Δυστυχώς, παρ’ όλες τις οχλήσεις του συλλόγου προς τις ανωτέρω αρχές της αυτοδιοίκησης, αυτές κωλυσιεργούν στην σύνταξη των εκθέσεων που απαιτούνται και την υποβολή των σχετικών αιτήσεων προς τις πηγές εκμαιεύσεως χρημάτων, γιατί και πηγές και χρήματα υπάρχουν, χρειάζεται όμως να ζητηθούν καταλλήλως.

Είναι ντροπή για την πόλη της Καστοριάς και τις αρχές της, να έχουν περάσει τριάντα πέντε ήδη χρόνια από την απόφαση που πήραν, να ιδρύσουν Μουσείο Μακεδονικού Αγώνος, και ακόμη να εκκρεμεί το ζήτημα. Εκτός των άλλων είναι και θέμα εθνικής σημασίας η λειτουργία του μουσείου στην Καστοριά. Νομίζω ότι οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει με κάθε τρόπο να βρουν χρήματα, έστω και από δικά τους κονδύλια, και να τα διαθέσουν για την λειτουργία του μουσείου.

Η πενταετία της εκπλήρωσης των όρων της δωρεάς της οικίας Πηχιών στον δήμο, έχει παρέλθει και ήδη με επιστολή μου προς τον κ. δήμαρχο, με κοινοποίηση προς το δημοτικό συμβούλιο, του επεσήμανα τους όρους της δωρεάς και το δικαίωμά μου να απαιτήσω την άρση αυτής, πλην όμως, επειδή νομίζω ότι η κωλυσιεργία ως προς την εύρεση και διάθεση των σχετικών κονδυλίων δεν γίνεται εσκεμμένα, θα αναμείνω για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όπως του γράφω, να δω τις ενέργειες που θα κάνει ο δήμος για την εξεύρεση των χρημάτων που απαιτούνται, και αναλόγως θα προβώ στις περαιτέρω πράξεις μου.

Το μουσείο είναι Μουσείο Μακεδονικού Αγώνος Νομού Καστοριάς και ο Σύλλογος των Φίλων, που έχει ήδη συγκεντρώσει αρκετά εκθέματα, εάν δεν μπορέσει να το ιδρύσει στην πόλη της Καστοριάς, μπορεί κάλλιστα να το ιδρύσει σε έναν από τους άλλους δήμους του νομού, οι οποίοι ασμένως θα διέθεταν σχετικό οίκημα. Φανταστείτε το ρεζιλίκι της πόλης μας.

Αυτά προς γνώσιν των αγαπητών μου συμπατριωτών Καστοριανών.

Με άπειρη αγάπη προς την Καστοριά.

Αναστάσης Κων. Πηχιών

.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ