1.1.08

ΠΡΟΣΩΠΑ: Μαρία Μαυρουδή-Τσαμίση

διάψευση

Ναι, καλά καταλάβατε. Πρόκειται για την κ. Μαρία Μαυρουδή, σύζυγο του κ. Ι. Τσαμίση, δηλαδή του δημάρχου Καστοριάς. Η ίδια, είναι πρόεδρος σε ένα από τα γνωστά σωματεία της Καστοριάς, δηλαδή τον Σύλλογο Υποτροφιών Καστοριάς, ενώ στα χρόνια που προηγήθηκαν της εκλογής του κ. Τσαμίση στο αξίωμα του δημάρχου, αναμείχθηκε ενεργά σε συλλογικές δραστηριότητες.

Που βοηθούν στους αργόσχολους να διαθέσουν παραγωγικά και χρήσιμα τον χρόνο τους ή απλώς να τον σκοτώσουν. Και σε όσους ενδιαφέρονται να πολιτευθούν, τους βοηθούν να διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους. Όμως από τους αναγνώστες που την υπέδειξαν, δεν προτιμήθηκε γι αυτές τις δράσεις της αλλά για το γεγονός ότι είναι το έτερο ήμισυ του δημάρχου Καστοριάς.

Η ίδια κατάγεται από τις πιο γνωστές οικογένειες της Καστοριάς, όπως και ο σύζυγός της άλλωστε. Πολιτικά, δεν ανέπτυξε ουδέποτε ενεργό δραστηριότητα, αλλά είναι γνωστό στους παλιότερους ότι δεν ανήκαν ποτέ στην Δεξιά. Αυτό αναφέρεται διότι κοινωνικό-οικονομικά ανήκε σε μια οικογένεια με παραδοσιακή παρουσία και ισχύ στην γουνεμπορία. Παρά ταύτα μάλλον προς το Κέντρο (ή και λίγο πιο κει) έρρεπε. Όπως συνέβαινε και με τον σύζυγό της άλλωστε. Έτσι γινόταν κάποτε με τις οικογενειακές παραδόσεις στην Καστοριά.

Ήταν ο κ. Ι.Τσαμίσης έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του, άρχισε να εκδηλώνει την φιλοδοξία του να είναι υποψήφιος δήμαρχος, είναι βέβαιο ότι δεν είναι λίγοι οι πολίτες της Καστοριάς οι οποίοι στην κριτική τους για τον σημερινό δήμαρχο, συμπεριελάμβαναν και την σύζυγό του, κ. Μαρία Μαυρουδή-Τσαμίση.

Αυτό ήταν δικαιολογημένο και οφειλόταν σε δύο λόγους. Πρώτον διότι η παράδοση στα δημαρχιακά της Καστοριάς επέτρεπε, ή και επέβαλε, στις δημαρχιακές συζύγους άμεσα ή έμμεσα να αναμειγνύονται, ακόμη και απροκάλυπτα σε ορισμένες περιπτώσεις, και δεύτερο διότι ήταν και είναι διάχυτη η εντύπωση ότι το προφίλ του τότε υποψηφίου και τώρα δημάρχου, χρειαζόταν πάση θυσία την τόνωση ενός δυναμικού ανθρώπου με αξιοπρεπές παράστημα και αυτοπεποίθηση.

Τα γνωρίσματα αυτά τα διαθέτει η σύζυγός του, και για τον λόγο αυτό, πολλοί ήταν αυτοί που ανέμεναν ότι η κ. Μαρία Μαυρουδή, θα βρίσκεται συνεχώς εκεί, στον Δήμο Καστοριάς, ασκώντας ένα είδος συνδημαρχίας, ή απλής συζυγικής επιρροής στον κ. Ιωάννη Τσαμίση.
Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δημάρχου από τον κ. Ι. Τσαμίση, σίγουρα δεν είναι ασφαλές να εξάγονται συμπεράσματα που απομένει να αποδειχθούν σε χρονικό ορίζοντα τετραετίας.

Όμως, είναι σαφές, ότι στον πρώτο τουλάχιστον χρόνο, που ο κ. Ιωάννης Τσαμίσης ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου Καστοριάς -για τα οποία υφίσταται άλλωστε και δριμμεία κριτική- μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις και διαψεύσεις προήλθαν από την στάση της κ. Μαρίας Τσαμίση, αφού δεν έχει δώσει αφορμή ανάμειξης στους χειρισμούς που υποχρεώνεται να κάνει ένας δήμαρχος. Αυτό τονίζεται ιδιαίτερα, επειδή η σύζυγος του δημάρχου, μόνο ουρανοκατέβατη ή χθεσινή δεν είναι στην Καστοριά.

Αντίθετα απ’ ό,τι αναμενόταν, δεν παραλείπει να στέκεται διακριτικά κοντά στον δήμαρχο Καστοριάς χωρίς να ενοχλεί ή να προκαλεί η στάση της. Κρατεί σαφείς αποστάσεις -ίσως να έχει και τους λόγους της. Ενδεχομένως βεβαίως σε ιδιωτικό, ή σε ένα άλλο επίπεδο ή και κύκλο προσώπων, η κ. Μαρία Τσαμίση να εκφράζει τις απόψεις της. Αλλά δεν έχει δώσει μέχρις στιγμής καμμιά αφορμή να σχολιαστεί για παρεμβάσεις και προσκήνιο. Σε αντίθεση με ό,τι γνώρισε παλιότερα η Καστοριά.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η ΟΔΟΣ συντάσσεται με την θετική αυτή κρίση των αναγνωστών της. Αρκεί να συνεχιστεί η ίδια διακριτικότητα.


Σχετικά κείμενα:

1 σχόλιο:

  1. Επώνυμος13/6/13

    Όσο κι αν περνώντας ο χρόνος φέρνει τα πάνω κάτω, κάποια πρόσωπα θα χαίρουν της εκτιμήσεως και κάποια κείμενα θα μένουν αξιομνημόνευτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ