13.1.08

ΟΔΟΣ: Είμαστε όλοι μετανάστες

ΒΙΒΛΙΟ: Είμαστε όλοι μετανάστες
Εκδόσεις «Πατάκη» - Σειρά: Hotel / Ένοικοι γραφής
Επιμέλεια: Μισέλ Φάϊς - Πρόλογος: Αναστασία Νάτσινα
Χρήστος Κυθρεώτης, Γιάννης Τσίρμπας, Χρύσα Φάντη, Άκης Παπαντώνης, Ανδρέας Καροτσιέρης, Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Ηλίας Παπαμόσχος, Γεωργία Τάτση, Πέτρος Κουτσιαμπασάκος, Λουΐζα Σπηλιωτοπούλου.
ISBN: 978-960-16-2751-9, Νοέμβριος 2007, Σελ. 367


ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ κρίσιμα θέματα στην παγκόσμια ατζέντα είναι η μετανάστευση. Μετανάστευση για λόγους οικονομικής ή πολιτικής επιβίωσης, αλλά και μετανάστευση ιδεών, φαινομένων, συμπεριφορών. Αυτό ήταν και το ζητούμενο για την σειρά των εκδόσεων “Πατάκη”, “Hotel 2007”.

Η αυξημένη φετινή συμμετοχή (227 κείμενα, έναντι 147 του περσινού Hotel Γ.Μ. Βιζυηνός) στο πανελλήνιο θεματικό διαγωνισμό διηγήματος των εκδόσεων “Πατάκη”, σε συνδυασμό με την αξιόλογη στάθμη των προς κρίση κειμένων, δημιουργεί μια σημαντική δυναμική για το μέλλον αυτής της λογοτεχνικής πρότασης.

Η κριτική επιτροπή 2007 κατέληξε σ’ ένα βραχύ κατάλογο δώδεκα υποψηφίων κατά αλφαβητική σειρά: Ι. Αγιοστρατίτη, Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Α. Καροτσιέρης, Χ. Κυθρεώτης, Α.v. Leadam, Α. Μέξα, Α. Παπαντώνης, Α. Πέρης, Ε. Σβορώνου, Γ. Τάτση, Γ. Τσίρμπας, Ε. Φακάλου.

Έξι από αυτούς τελικά εγκαταστάθηκαν στο Hotel Μετανάστευση, μαζί με άλλους νέους αξιόλογους πεζογράφος (Π. Κουτσιαμπασάκο, Χρύσα Φάντη και την περσινή νικήτρια Λουΐζα Σπηλωτοπούλου) οι οποίοι όχι μόνο έγραψαν από ένα διήγημα με θέμα την μετανάστευση, αλλά παράλληλα διάβασαν και αξιολόγησαν τα προς κρίση διηγήματα. Τα δέκα κείμενα στον παρόντα τόμο, αρθρώνονται σε μία άτυπη συλλογή διηγημάτων που συγκρότησε η Α. Νάτσινα, η οποία ανέλαβε και την κριτική τους παρουσίαση.

Σε ένα ακριτικό νομό όπως στην Καστοριά, η οποία λόγω του γεγονότος ότι ήδη από τον 19ο αιώνα αποτέλεσε δεξαμενή μεταναστών στον δυτικό κυρίως κόσμο και ιδίως στις ΗΠΑ αλλά και στην σύγχρονη εποχή λόγω της εδαφικής της γειτνίασης με την Αλβανία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ακόμη το φάσμα των προβλημάτων και των προκλήσεών που προκαλεί η μετανάστευση καθώς μετασχηματίζει την κοινωνία, το βιβλίο αυτό θα έπρεπε λογικά να παρουσιάζει μεγάλο αν ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού. Διότι η μετανάστευση αναλύεται μέσα από την κονίστρα της λογοτεχνίας, με αποτέλεσμα να γίνεται κατά κάποιο τρόπο σχολή σκέψης και γραφής. Αλλά και ένα είδος ιδεολογίας που στόχο της έχει την αναζήτηση κοινοτήτων μεταξύ των γηγενών και των μεταναστών.

Όμως το βιβλίο αυτό για την Καστοριά παρουσιάζει ένα ακόμη ειδικώτερο ενδιαφέρον, αφού από η συντονίστρια (Αναστασία Νάτσινα) της συλλογής των διηγημάτων που επιλέχτηκαν να συμπεριληφθούν στην έκδοση, ζήτησε από τον καστοριανό συγγραφέα Ηλία Παπαμόσχο, ως ένα από τους τέσσερις νέους αξιόλογους σε πανελλήνιο επίπεδο πεζογράφους, να συμβάλλει στην έκδοση με ένα δικό του διήγημα για την μετανάστευση.

Πράγματι, στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνεται με τον τίτλο «Το μίσος» το αξιόλογο διήγημα του Ηλία Παπαμόσχου, που είναι αυτοβιογραφικό. Αναφέρεται στην περίοδο που ο συγγραφέας υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία σε μονάδα της Καστοριάς, την εποχή της πρώτης μαζικής εισδοχής μεταναστών Αλβανών, αμέσως μετά την κατάρρευση του «παραδείσου» τους.

Ο συγγραφέας με λογοτεχνική παραστατικότητα αποκαλύπτει (προφανώς μέρος) μόνο της ωμότητας που μπορούσε να προσλάβει το ανθρώπινο Μίσος, και ο ρατσιμός ακόμη και στις ψυχές νεαρών στρατιωτών. Και πραγματοποιώντας ένα σαφές χρονικό άλμα, μεταφέρει την διήγησή του σε πιο σημερινές εποχές, για να επιβεβαιώσει ότι έχει θεσμοθετηθεί πια η πεποίθηση πως η βαρβαρότητα του ρατσισμού αποτελεί το αυτονόητο αναγκαίο κόστος της αποτελεσμαστικής διασυνοριακής φύλαξης με ένα κράτος σαν την Αλβανία που εκτός από μετανάστες, εξάγει και ένα μέρος των προβλημάτων του, με πρώτο σταθμό την Καστοριά.

Η προσήλωση στην πλούσια αφήγηση του πανελληνίως διακεκριμένου καστοριανού συγγραφέα, δύσκολα κρύβει την έντεχνη προσπάθεια του Παπαμόσχου να προστατεύει την συλλογική -τοπική τιμή και αξιοπρέπεια, διηγούμενος μέρος μόνο όσων γνωρίζει ή υποθέτει.



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:
.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος23/1/08

    Ένας ακόμα συγγραφέας της συγκεκριμένης συλλογής έχει σχέση με την Καστοριά.
    Ο Γιάννης Τσίρμπας διδάσκει στο ΤΕΙ Καστοριάς, στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ