30.8.08

ΟΔΟΣ: Βαρόμετρο πολιτισμού

Το αίσθημα της ασφάλειας και ο σεβασμός στους ανθρώπους, αλλά και σε μικρά ζώα, ή ιδιόκτητα πράγματα οικιακής χρήσης που για κάποιους λόγους είναι εκτεθειμένα σε αφύλακτους χώρους είναι το βαρόμετρο του πολιτισμού κάθε κοινωνίας, όπως και της Καστοριάς.
Αντίθετα όπου παρατηρούνται -κατά την διάρκεια της νύκτας συνήθως- κρούσματα βάνδαλης συμπεριφοράς και ξεσπάσματος πάνω σε πράγματα, ή σε οικιακά ζώα, εκεί οι πολιτισμικοί δείκτες, κτυπούν κόκκινο.

Στην οδό Μητροπόλεως, οι υπεύθυνοι εμπορικού καταστήματος, είχαν τοποθετήσει μπροστά στην βιτρίνα της επιχείρησής τους, δύο μεγάλες γλάστρες από πηλό, (πιθάρια) με φυτά, που χάριζαν στην πρόσοψη του καταστήματος και της περιοχής, μια αξιοσημείωτη νότα καλογουστιάς, σαν κι’ αυτές που άφθονες συναντά κανείς οπουδήποτε, ειδικά εκτός Ελλάδας, αλλά εξαιρετικά σπάνια στην Καστοριά.
Πριν μερικές ημέρες όμως, άγνωστοι, βρήκαν την ευκαιρία να επιδείξουν το «θάρρος» και την «τόλμη» τους στο ένα από τα δύο πιθάρια και τα κατέστρεψαν με αποτέλεσμα ένα αποκαρδιωτικό θέαμα.

Η σύμπτωση είναι ότι κάτι αντίστοιχο, είχε συμβεί και πριν μερικά χρόνια, σε αντίστοιχη επιχείρηση, σε λίγες δεκάδες μέτρα απόσταση στην πλατεία Δαβάκη, όπου και εκεί άγνωστοι πάντα, κατέστρεψαν πιθάρια από εμπορικό κατάστημα, με αποτέλεσμα ο υπεύθυνος του καταστήματος να απογοητευθεί όπως ήταν φυσικό και να μην επιχειρήσει έκτοτε να εκθέσει στον κίνδυνο βανδαλισμού και λεηλασιών μια ιδέα, που συνέβαλε στην αισθητική.
Κανένα απ’ αυτά τα περιστατικά δεν σημειώθηκε σε περίοδο καρναβαλιών, οπότε λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνευματωδών έχουν παρατηρηθεί αντίστοιχα κρούσματα απρεπών πράξεων.

Όμως το νέο αυτό περιστατικό ξεσπάσματος πάνω σε πιθάρια που κοσμούσαν τον χώρο και το περιβάλλον, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το απογοητευτικά χαμηλό επίπεδο πολιτιστικής ανοχής, εγγύησης και ασφάλειας διακοσμητικών αντικειμένων που η τοπική κοινωνία δεν έχει συνηθίσει. Και προφανώς, δεν συγχωρεί.
Όπως ήταν αναμενόμενο, και στο νέο αυτό περιστατικό, ο υπεύθυνος του καταστήματος, απομάκρυνε άρον-άρον τα πειστήρια μιας όμορφης ιδέας, που δεν ανέχεται το πασίγνωστο και ένδοξο… ελληνικό φιλότιμο.


[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3.7.2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ