17.5.11

ΟΔΟΣ: Κάλι


Δεν πέρασαν τόσοι πολλοί μήνες από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε παραμένει ακόμη νωπή η εντύπωση του αλλεργικού συνδρόμου που προκαλούσαν σε πολλούς, οι κάπως ασυνήθιστα ειλικρινείς δηλώσεις του υποψήφιου τότε δημάρχου κ. Κ. Κοντόπουλου. Μεταξύ άλλων υποσχόταν περισσότερη δουλειά σε όλους. Ισχυριζόταν ότι εφ’ όσον εκλεγόταν τελικά δήμαρχος, τόσο οι πολιτικοί, όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Καστοριάς, θα έπρεπε να αποδεικνύουν έμπρακτα ότι επιτελούν το καθήκον τους. Κοινώς θα επιτηρούνταν η εργασία και η αποδοτικότητά τους.

Στον αντίποδα όλων αυτών βρέθηκαν οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι για τα αντίστοιχα θέματα κινήθηκαν σε σαφώς ήπιες θέσεις.
Ώστε ακόμη και να αμφισβητηθεί ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες του υποψήφιου δημάρχου κ. Κ. Κοντόπουλου -που δεν κέρδισε τελικά τις εκλογές- είχαν κάποια ωμότητα, γεγονός είναι ότι (και αυτές) συνέβαλαν στο να προκληθεί σε υπηρεσιακά στελέχη του (νέου υπό διεύρυνση) δήμου, ένα είδος επιφυλακτικότητας ή και αντιπαλότητας, το οποίο προφανώς και εκφράστηκε στην κάλπη.

Η μετεκλογική εξέλιξη ωστόσο αποδεικνύει ότι (και) ο νέος δήμαρχος κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδης, ακόμη και αν προεκλογικά είχε διατηρήσει διακριτικούς τόνους για την μελλοντική του σχέση με τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, στην πράξη αποδεικνύεται ένας μάλλον αυστηρού τύπου πολιτικός προϊστάμενος. Που ικανοποιεί το κοινό αίσθημα των δημοτών του, οι οποίοι σε τομείς της καθημερινότητας (όπως στην καθαριότητα) βλέπουν έμπρακτες αποδείξεις της αλλαγής.

Με την αναδιάταξη των υπηρεσιών, τις μετακινήσεις στελεχών στους 4 ορίζοντες του νέου Δήμου και με άλλες επιλογές και αποφάσεις του, λέγεται ότι έχει ήδη προκαλέσει ανασφάλειες, αλλά επιπλέον δυσαρέσκειες, παράπονα, επομένως και πλήγμα στις σχέσεις του με (πολλούς) υπαλλήλους του Δήμου Καστοριάς. Ώστε να βρίσκεται ήδη σε τροχιά αντιπαράθεσης με κάποιους απ’ αυτούς. Μάλιστα πραγματοποιεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους εντός και εκτός πόλης, ακόμη και σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες, στο πλαίσιο διενέργειας δειγματοληπτικών επιθεωρήσεων. Οι οποίες συμπερασματικά, αναδεικνύουν το πρόβλημα οργάνωσης, στελέχωσης, προγραμματισμού και εκτέλεσης στον Δήμο Καστοριάς.

Πρόβλημα το οποίο επιδεινώνεται από την κατάσταση pause (αν όχι παράλυσης), στην οποία είχε βρεθεί ο Δήμος Καστοριάς πριν την 1η Ιανουαρίου 2011. Καθ’ ότι η εικόνα των περιφερόμενων ασκόπως υπαλλήλων των κουλουριών, των καφέδων και της αργοσχολίας, που επικρατούσε σε υπηρεσίες του Δήμου, που δεν έχουν καθημερινό φόρτο από τις σχέσεις τους με τους δημότες, άρχισε να περιορίζεται χάρη στους στενούς ελέγχους του προσωπικού.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να προκαλεί αντιδράσεις και αισθήματα θυμού στους ελεγχόμενους υπαλλήλους του Δήμου Καστοριάς. Ώστε δεν είναι λίγοι οι υπάλληλοι που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι, θα έκαναν άλλη επιλογή στις εκλογές, αν γνώριζαν τις πραγματικές προθέσεις του (υποψήφιου τότε) δημάρχου κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη. Ο οποίος, ορθά ενεργώντας, επιχειρεί να επαναφέρει την αίσθηση του διαρκούς καθήκοντος, στις περιπτώσεις όσων ήταν βολεμένοι από την απραξία της περασμένης δημοτικής αρχής.

Το ότι επί πολλά προηγούμενα χρόνια πολιτικά βασίλευσε η μακαριότητα και ο ησυχασμός στον Δήμο Καστοριάς, με αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ίδια κατάσταση και στα υπηρεσιακά στελέχη του, αν όχι σε όλες πάντως σε πολλές από τις υπηρεσίες του, είναι γεγονός που εξηγεί σε κάποιο βαθμό τους χαμηλούς ρυθμούς των υπηρεσιών του Δήμου. Που ενδεχομένως (και) για τον λόγο αυτό να προκαλούν τον νέο δήμαρχο. Ο οποίος στην (θετική) προσπάθειά του να απαλείψει τον λήθαργο, κάνει αισθητό τον διευθυντικό έλεγχο και την παρουσία του.

‘Ομως δίκαιο είναι να παρατηρηθεί πως η προθυμία και η αποδοτικότητα των υπαλλήλων, εξαρτάται (και χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί) από προγράμματα, μελέτες και στόχους για τον νέο δήμο. Τους οποίους ο μόνος που μπορεί να εξασφαλίσει είναι ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, η οικονομική επιτροπή, αλλά και το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς.

Όμως και ανεξάρτητα από τις προσπάθειες του δημάρχου να κινητοποιήσει τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, στο επίπεδο των πολιτικών στελεχών, φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Διότι έστω κι’ αν στην αρχή οι φήμες για τις κακές σχέσεις μεταξύ των αντιδημάρχων -με τους ασυνήθιστα μακροσκελείς, έως πομπώδεις ηχητικά τίτλους- απλώς καλύπτονταν από τον (εφήμερο) ενθουσιασμό γνωριμίας με το πρωτόγνωρο, ωστόσο, οι φήμες γύρω απ’ αυτό το θέμα κλιμακώθηκαν και εντάθηκαν ανησυχητικά.

Η ΟΔΟΣ έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, ο νέος Δήμος Καστοριάς με τους πολλούς αντιδημάρχους, που παραπέμπουν σε βραχίονες (ένα πράγμα μεταφορικά σαν την θεά Κάλι της Ινδίας δηλαδή), εσωτερικά σπαράσσεται από μικρές και μεγάλες παρεξηγήσεις μεταξύ των συμβούλων, αλλά και των αντιδημάρχων μεταξύ τους.

Ήδη γίνεται λόγος για αντιδημάρχους που δεν μιλιούνται καν μεταξύ τους, ενώ η βουβή για την ώρα εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα στα ενδότερα της πλειοψηφίας του Δήμου, ασφαλώς και διασαλεύει την προοπτική του συνδυασμού, και επομένως της Καστοριάς. Περιορίζει αμέσως-αμέσως τον πήχυ των προσδοκιών των δημοτών, όχι μόνο σε μια περίοδο με πρωτοφανείς καινοτομίες και υποχρεώσεις λόγω του Καλλικράτη, αλλά και σοβαρών οικονομικών καταστάσεων πανελλήνιας κρίσης και πανευρωπαϊκής εμβέλειας, που η αντιμετώπισή τους με κανονικές συνθήκες θα προϋπόθετε ομόνοια, ενότητα, κοινότητα.

Επομένως, το θετικό στίγμα που εμπνέει ως ευασθητοποιημένος πολιτικός προϊστάμενος ο δήμαρχος Καστοριάς στους δημότες του, αναιρείται από την αδιαμφισβήτητα κακή εντύπωση που προκαλείται από τις έριδες και τις παρεξηγήσεις μεταξύ των στελεχών του. Κι’ όλα αυτά, δεν είναι καλός οιωνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ