24.5.11

ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΡΚΟΥ: Βραβείο Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου

Το Σάββατο 2-4-11 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίο-το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ (Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα) απονεμήθηκε το βραβείο "Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου'' σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους, δια χειρός κ. Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου στη Μαρία Πετκανοπούλου με την παρακάτω εισήγηση: «Το βραβείο απονέμεται στην κ. Μαρία Πετκανοπούλου για το βιβλίο της “O μικρός ζωγράφος των βράχων” εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Στην ανώτερη παλαιολιθική εποχή μεταφέρει πειστικότατα τους μικρούς αναγνώστες η ιστορία του Ποκ, μικρού παιδιού που γεννήθηκε και ζει σε σπηλιά. Καθώς ο Ποκ είναι ακόμη μικρός και δεν τον παίρνουν οι μεγάλοι άνδρες στο κυνήγι, του δίνεται η ευκαιρία να παρατηρήσει τον κόσμο που τον περιβάλλει και τα θαύματα της φύσης. Έτσι ανακαλύπτει τη μαγεία των χρωμάτων και την έμφυτη τάση του να αποτυπώνει όπως μπορεί τα όσα βλέπει. Με τη βοήθεια του σοφού παππού μαθαίνει να δημιουργεί δικές του ζωγραφιές στους βράχους.
Η αναφορά στα πανάρχαια καλλιτεχνήματα που βρέθηκαν σε σπηλιά, ευρήματα που μας αποκαλύπτουν τους πολιτισμούς της εποχής εκείνης, όπως ο Μαγδαληναίος, είναι σαφής και τεκμηριωμένη. Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας προσφέρει χωρίς ίχνος διδακτισμού πολύτιμη γνώση στους μικρούς αναγνώστες με όχημα μια εξαιρετικά τρυφερή και καλογραμμένη ιστορία, ένα πραγματικό λογοτέχνημα». Η επιτροπή που έκρινε το βιβλίο αποτελούνταν από τη κ. Λ. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, την κ. Α.Βαρελά, την κ. Γ.Γρηγοριάδου Σουρέλη, την κ. Λίτσα Ψαραύτη και την κ. Ζ.Καναβά.
Ο Δήμος Καστοριάς – γραφείο Αντιδημάρχου Πολιτισμού φιλοξένησε στην Καστοριά, επί ένα τριήμερο, από 17 έως 19 Μαρτίου 2011, την κ. Μαρία Πετκανοπούλου. Η συγγραφέας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει με την οικογένειά της κι εργάζεται ως νηπιαγωγός. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας-τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Από μικρή ονειρευόταν ταξίδια και με πάθος προσπαθούσε να γνωρίσει το χθες για να καταλάβει το σήμερα. Μη μπορώντας σε εκείνη την ηλικία να ταξιδεύει οργάνωνε ταξίδια του νου σε χρόνους περασμένους. Κάθε πρωί περνώντας από τα τείχη της άνω πόλης για να πάει στο σχολείο, έστηνε ατελείωτες κουβέντες με ανθρώπους του παρελθόντος ρωτώντας τους πού ζούσαν, πώς ένιωθαν, πότε έζησαν και γιατί έφτιαξαν τα κάστρα. Όταν άρχισε να διαβάζει και αργότερα να ταξιδεύει συνέχισε τις συνομιλίες σε σπήλαια , σε μουσεία και σε αρχαιολογικούς χώρους με κάθε τι που κουβαλούσε μέσα του λίγη από την ψυχή του δημιουργού ή του κατόχου του. Μέχρι που διάβασε για την ανακάλυψη του πρώτου σπηλαίου με βραχογραφίες… Από τότε η εποχή των ανθρώπων των σπηλαίων έγινε το πάθος της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ