21.6.11

ΟΔΟΣ: Urbi et orbi - Πυθμένας


Προκαλεί εντύπωση με μια πρώτη ματιά, αλλά (δυστυχώς) μοιάζει να είναι αλήθεια: Ο πυθμένας (ή πάτος για όσους το προτιμούν) στον οποίο βρέθηκε η χώρα, η Καστοριά, ο καθένας χωριστά, συνεχώς βαθαίνει. Το χειρότερο είναι ότι, αντί να λιγοστεύουν, αντίθετα πληθαίνουν οι αφορμές γι’ αυτή την αρνητική διαπίστωση. Και ότι ο πολλαπλασιασμός τους προκαλεί ένα είδος κοινωνικής, ίσως και καλλίτερα επαναστατικής νομιμοποίησης της παράδοξης και οπωσδήποτε αταίριαστης για μια ευρωπαϊκή χώρα, κατάστασης. Πρόκειται για το ιδιαίτερο είδος της αναρχίας και της ανομίας που παρατηρείται σε καταστάσεις πολιορκίας. Σαν κι’ αυτή που βιώνει ο ελληνικός λαός κοντά 2 χρόνια τώρα.

Στην περίπτωση της Καστοριάς η ΟΔΟΣ προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί από το κλίμα της κατάρρευσης, προβάλλει συστηματικά αλλά και εξαίρει κάθε προσπάθεια ανάνηψης και αλλαγής που παρατηρείται στα δημόσια και ιδίως τα δημοτικά πράγματα. Ακόμη και αν η προσπάθεια στον Δήμο βρίσκεται στην αρχή, ή και στο επίπεδο των απλών προθέσεων. Ωστόσο πάντα κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό και αρνητικό συμβαίνει, ώστε στο επίπεδο της επικαιρότητας καλύπτει όλα τα υπόλοιπα, ή εν πάση περιπτώσει κυριαρχεί και καθορίζει το στίγμα του τόπου.

Στα τελευταία κρούσματα, περιλαμβάνεται ασφαλώς το γεγονός ότι κάποιοι, που επί πλέον είναι και αναρμόδιοι και αυθαίρετοι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι χρησιμοποιούν τις παραλίμνιες εγκαταστάσεις του ΔηΝαΚ Καστοριάς στην είσοδο της πόλης από την λεωφόρο των Κύκνων, κατόρθωσαν εντελώς ανενόχλητοι από οποιαδήποτε αρχή (Δήμο, Αστυνομία Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, κοκ) αλλά και από κάθε άλλο παράγοντα ή επιλεκτικά ευαίσθητο «προστάτη» του περιβάλλοντος, να επιχωματώσουν (μπαζώσουν) εργαζόμενοι ανενόχλητοι για αρκετές ημέρες μια σημαντική έκταση λίμνης μπροστά στο ΔηΝαΚ. Γεγονός που προϋποθέτει το στοιχείο της κατάχρησης, αλλά πρωτίστως το αίσθημα της παντοδυναμίας. Και ψυχολογία του ιδιοκτήτη της λίμνης. Σαν γρανιτούρα σε όλα αυτά ήταν και η κοπή μέσα στον ίδιο χώρο, τουλάχιστον 3 μεγάλων πλατανιών, επειδή όλα αυτά λέει προκαλούσαν… σκουπίδια.

Πρωτοστάτησε και επιστάτησε σε όλα αυτά, αντιδήμαρχος του Δήμου Καστοριάς, που αν δεν ενήργησε σε πλήρη συνείδηση της παραβατικότητας, ίσως πίστευε ότι στην πόλη της Καστοριάς είναι συνηθισμένο θέαμα ο καβάλα στα μηχανήματα, τις τσάπες και τα φορτηγά δήμαρχος, αντιδήμαρχος και σύμβουλος. Για τον λαό, «κοντά στον λαό», ίσως να πίστευε. Στην καλλίτερη εκδοχή. Μιας και υπάρχουν κι’ άλλες.

Παρεμπιπτόντως, αν υποτεθεί ότι επικαλούνται τις αρετές του εθελοντισμού, και γι’ αυτό μαζί με τα πλατάνια, το μπάζωμα της λίμνης κόβουν και… αγριόχορτα, κάποιος θα πρέπει να τους πληροφορήσει ότι δεν νοείται εθελοντισμός στην καταστροφή και την παρανομία. Αλλά ούτε και αυθαίρετος εθελοντισμός, κατά βούληση ή κατά παραγγελία, παρά αποκλειστικά και μόνο οργανωμένα και θεσμικά. Όλα τα υπόλοιπα, τα αξιοποιούν συνήθως επιτηδευμένα. Σαν στάχτες στα μάτια.

Σαν να μην έφθανε αυτό το εγκληματικό κρούσμα σε βάρος της λίμνης της Καστοριάς, που ήδη βρίσκεται σε τέλμα, κρούσμα που εκδηλώθηκε μπροστά στα κλειστά μάτια και αυτιά αυτοπροσδιορισμένων αρμοδίων φορέων για την προστασία του περιβάλλοντος της Καστοριάς (που λέγεται ότι προειδοποιήθηκαν από τον Δήμο να σιωπήσουν, επειδή «τρώνε ψωμί» από τα πλούσια ελέη), την επαύριο κιόλας του δημοσιεύματος της ΟΔΟΥ και ραδιοτηλεοπτικών ρεπορτάζ, αλλά και της είδησης ότι ήδη έχει καταγγελθεί το περιστατικό στην Εισαγγελία Καστοριάς, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δ. Σαββόπουλος, που προφανώς εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται με τον δικό του τρόπο, την σημασία και την ποιότητα των ευθυνών του, άφησε εμβρόντητους όλους τους σκεπτόμενους πολίτες:

Σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του συμβάντος (επομένως και διασκέδασης των εντυπώσεων σε βάρος των υπευθύνων) αποφάνθηκε urbi et orbi*με ένα είδος συναντίληψης προς την ηγεσία του Δήμου Καστοριάς, που οπωσδήποτε δεν είναι η κομματική (αφού ο δημοτικός συνδυασμός του κ. Κ. Λιάντση είχε το χρίσμα και όχι του κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη), ότι δεν είναι δά και τόσο σημαντικό το πρόβλημα. Πρόκειται για πρωτοφανή, έμμεση χειραγώγηση στα υπηρεσιακά καθήκοντα, όσων υποτίθεται ότι χρεώθηκαν την εξακρίβωση της υπόθεσης. Είναι η δεύτερη περίπτωση για την οποία διακρίνεται, κατά την άποψη της ΟΔΟΥ ο κ. αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς.

Σε μια εποχή, που αν και πάγωσε (ματαιώθηκε) η αρχιτεκτονική σχολή της Καστοριάς, όλες οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν την πρόθεση της απίστευτης υπουργού παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου να λειτουργήσει τελικά η Σχολή στα Ιωάννινα, ωστόσο ο μεν κυβερνητικός βουλευτής, μετά από 30 περίπου χρόνια πανίσχυρης κεντρικής πολιτικής παρουσίας αρκείται να θριαμβολογεί, διότι με τις άοκνες ενέργειές του, πλησιάζει η ευλογημένη ώρα που θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους μηλοπαραγωγούς. Ο δε βουλευτής της Ν.Δ., περιορίζεται στις ηπιότερες μορφές εναλλακτικής παρέμβασης, σαν να πολιτεύεται σε μια χώρα και ένα νομό (ή περιφερειακή ενότητα), όπου όλα δουλεύουν ρολόϊ, ένα πράγμα σαν τον Καναδά δηλαδή.

Ο αντιπεριφερειάρχης πάλι αναλώνεται σε εθιμοτυπικές επισκέψεις στα χωριά του Γράμμου και σε παρεμβάσεις του τύπου που αντί να βοηθούν αντίθετα αποδομούν το ήδη ανησυχητικά χαλαρό προφίλ του. Ο δήμαρχος Καστοριάς με την σειρά του, παρά τις προσπάθειες του να συμβολίσει μια νέα αρχή, με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ή και να ανέχεται την υπονόμευση από ενέργειες στελεχών του -όπως του εν θέματι αντιδημάρχου, οι οποίες τον εκθέτουν.

Διότι σαν να μην αρκούσε η αποκάλυψη της αισθητικά γραφικής σκηνής του οδηγού-χειριστή αντιδημάρχου σε ενέργειες παράνομες σε βάρος της λίμνης και της Καστοριάς, αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος ενέχεται σε αινιγματικές ιστορίες με την τέως κοινοτική επιχείρηση αδρανών υλικών Μαυροχωρίου. Και ότι ακόμη χειρότερα, στο δημοτικό Κυνοκομείο, που υπάγεται στις αρμοδιότητες του εν λόγω ακάματου αντιδημάρχου, προβλέφθηκε κονδύλιο για σκυλοτροφές, μόνο στους πρώτους 5 μήνες του έτους 2011, ανερχόμενο σε 55.246,61 ευρώ**.

Αιτία, η οποία κατά την εκτίμηση την ΟΔΟΥ (και δεκάδων αναγνωστών που κατακλύζουν με σχόλια, χαρακτηρισμούς, ονόματα, πράγματα και θαύματα ορισμένους), ίσως να μην είναι ακριβώς άσχετη, όχι μόνο με το μπαράζ δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων που εμπνέουν εχθρότητα απέναντι στα ζώα και ιδίως στα αδέσποτα (και πάλι χωρίς την παραμικρή παρέμβαση των κατά τα άλλα ευαίσθητων περιβαλλοντολόγων που αντιτάχθηκαν στην ίδρυση αιολικών πάρκων για να μην φονεύονται τα αδέσποτα πτηνά). Αλλά ούτε και με τα κρούσματα θανάτωσης με φόλα δεκάδων σκύλων, πριν μερικούς μήνες, είτε είχαν κατόχους είτε όχι.

Και όλα αυτά τα βαρίδια, που βλάπτουν το προφίλ του και κυρίως την Καστοριά, ο νέος δήμαρχος δεν δείχνει μέχρις στιγμής ότι διαθέτει την πυγμή και θέληση να τα πατάξει. Χειρότερο απ’ όλα αυτά ίσως είναι το ότι με αφορμή το περιστατικό εκτέθηκαν όσοι με πειθαρχία σιτευόμενου, έσπευσαν να «αποδραματοποιήσουν» την κατάσταση, ωραιοποιώντας την κιόλας.

Είναι προφανές ότι ο τόπος αυτός δεν δείχνει απόφαση να πάει μπροστά. Αντίθετα υπάρχουν πολλές αφορμές διαπίστωσης ότι τα πράγματα χειροτερεύουν και ότι τείνουν να επιδεινωθούν. Μέσα σε ένα περιβάλλον ανομίας, κατάχρησης και ανικανότητας αυτών που έστω κι’ αν είναι οι λιγότεροι επιβάλλονται στους άλλους. Καθορίζοντας το στίγμα της Καστοριάς, που δεν είναι ιδανικό για την μετάβαση σε μια day after.



( * ) Η φράση Urbi et orbi (ούρμπι ετ όρμπι = στην πόλη και στον κόσμο) χρησιμοποιείται προκειμένου να δηλωθεί μια πράξη με διεθνή σημασία ή και να καταδειχθεί αυτή διεθνώς π.χ. συνθήκες. Η φράση είναι παπική ευλογία που σημαίνει «στην πόλη της Ρώμης και στην οικουμένη», προκειμένου έτσι να δειχθεί ότι αυτή απευθύνεται προς όλο τον κόσμο της οικουμένης.


( ** ) H εφημερίδα επισημαίνει ότι τα οικονομικά στοιχεία, της διατέθηκαν από ενεργεία δημοτικό σύμβουλο.
Ούτε μαύρο χαβιάρι να ταΐζουν τα σκυλιά του κυνοκομείου. 
Υπόθεση:
3 ευρώ κονσέρβα 400 gr κρέας την εβδομάδα ανά σκυλί (ή 12 ευρώ ένα 10κιλο ξηρή τροφή τον μήνα -και πλέον- ανά σκυλί) Χ 150 σκυλιά του κυνοκομείου = 450 ευρώ Χ 4 εβδομάδες = 1.800 ευρώ Χ 5 μήνες = 9.000 ευρώ.
Προϋπολογισμός: 55.246,61 ευρώ
- 9.000 ευρώ = περίσσευμα 46.246,61 ευρώ. 
Ακόμη και αν υποτεθεί ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι για τους πρώτους 5 μήνες, αλλά για έναν ολόκληρο χρόνο, τότε:
1.800 ευρώ Χ 12 μήνες = 21.600 ευρώ
55.246,61 - 21.600 = περίσσευμα 33.646,61 ευρώ.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος23/6/11

    Αχ θέλω να γίνω σκυλί!
    (και σκύλα γίνομαι για τόσα χρήματα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ