19.2.14

ΟΔΟΣ: 9η και 11η Νοεμβρίου


ΟΔΟΣ 31.10.2013 | 713

H (συνεχιζόμενη) παράλειψη του Δήμου Καστοριάς να απαντήσει εγγράφως με δελτίο τύπου (της αρμόδιας αντιδημάρχου), στην επιστολή διαμαρτυρίας που υπέγραψαν αρχικά 18 συμπολίτες σχετικά με την ακύρωση των παραστάσεων από την ΜΕΤ, επιστολή την οποία στην συνέχεια υποστήριξαν πολλές δεκάδες άλλων στο διαδίκτυο, είναι πράξη λανθασμένη και προσβλητική. Ιδίως για ένα φλύαρο Δήμο, με ροπή σε ανακοινώσεις και θριαμβολογίες η απάθεια του είδους προδίδει αδιέξοδο.

Μάλιστα η αδιαφορία του Δήμου Καστοριάς, αποδυναμώνει σημαντικά τις εξηγήσεις που αντί εγγράφου απαντήσεως, φέρεται να έδωσε σε ολιγόλεπτη ραδιοφωνική της παρέμβαση σε ζωντανή εκπομπή το πρωϊνό της π. Πέμπτης η αρμόδια αντιδήμαρχος.

Αν πράγματι οι εξηγήσεις είναι επαρκείς και απαντούν σε όλα τα ερωτήματα τότε για ποιο λόγο δεν τέθηκαν οι υπογραφές των υπευθύνων, όπως ακριβώς στο αρχικό δελτίο τύπου;

Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με τις απαντήσεις της (στην ραδιοφωνική συνέντευξη), την πραγματική ευθύνη για την ακύρωση της αναμετάδοσης της παράστασης της 26ης Οκτωβρίου, είχε ο όμιλος Αντένα και αυτό δεν αφορά μόνο την Καστοριά. Προσπάθησε να την αποδώσει στον περιορισμένο αριθμό θεατών που προσέλκυσε η πρεμιέρα της φετινής σαιζόν. Ωστόσο στην Καστοριά, ο προσέλευση του κοινού ήταν ικανοποιητική.

Πάντως το βέβαιο είναι ότι προκαλείται ζήτημα, που πρέπει να απαντηθεί, αφού δημιουργεί κακό προηγούμενο, ποιος είναι ο λόγος, για τον οποίο ο Δήμος Καστοριάς, στο αρχικό του δελτίο τύπου, δεν επικαλέστηκε την αλήθεια, αλλά κατασκεύασε την φθηνή εξήγηση των εορταστικών εκδηλώσεων.

Αυτό το έστω κατά συνθήκη «ψεύδος» εκθέτει τον Δήμο Καστοριάς και δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα: Αν για κάτι, το οποίο είναι αλήθεια και ασφαλώς θα γινόταν κατανοητό από το κοινό της Καστοριάς, ο Δήμος Καστοριάς επικαλέστηκε κάτι αναληθές, τότε στο εξής ποιος μπορεί να εγγυηθεί την ακρίβεια των δελτίων τύπου του Δήμου;

Εν πάση περιπτώσει οι εξηγήσεις της κ. αντιδημάρχου, για την δεύτερη ακύρωση της 9ης Νοεμβρίου, έστω κι’ αν η ίδια ανέλαβε την ευθύνη, δεν κρίνονται πειστικές και εξακολουθούν να είναι αδικαιολόγητες. Η αδυναμία συναίσθησης της σπουδαιότητας μιας τέτοιας αναμετάδοσης είναι η προφανής εξήγηση.

Έτσι η αρμόδια αντιδήμαρχος, σταθμίζοντας το ειδικό βάρος της κάθε εκδήλωσης, έκρινε και απεφάνθη, απεφάσισε και διέταξε, ότι η αναμετάδοση της όπερας στην προγραμματισμένη ημερομηνία είναι κατώτερη σε σχέση με τις εκδηλώσεις της τοπικής επετείου, τις οποίες ανεξήγητα προγραμμάτισε για την ίδια ημέρα, ίδια ώρα και ίδιο χώρο!

(Μετέφερε την ετήσια εκδήλωση της Συνάντησης Χορωδιών της 11ης Νοεμβρίου δύο ημέρες νωρίτερα, από την Δευτέρα στο Σάββατο 9 Νοεμβρίου, και από το Μπαϊρακτάρειο Ωδείο στο  κτήριο του ΤΕΙ, όπου είχε προγραμματιστεί η αναμετάδοση από την Νέα Υόρκη).

Και έκρινε ότι δεν προκαλεί το γεγονός ότι είναι ποτέ δυνατό μια εκδήλωση στην μνήμη του Βασιλείου Δόϊκου του ιδρυτή της μουσικής παιδείας στην Καστοριά, να ακυρώσει μια σπουδαία αναμετάδοση. Όπως και ότι η αναμετάδοση δεν είναι συμβατή με τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 11η Νοεμβρίου.

Αν ακύρωσε την προγραμματισμένη παράσταση της ΜΕΤ από την Νέα Υόρκη γι’ ένα τέτοιο λόγο, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί σε τι ακυρώσεις θα προέβαινε, αν επρόκειτο να τοποθετηθούν και πάλι πλάκες για το ιστορικό γεγονός της έπαρσης της σημαίας ανήμερα 11ης Νοεμβρίου, 101 χρόνια μετά.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Οκτωβρίου 2013, αρ. φύλλου 713.

2 σχόλια:

  1. Βασίλειος19/2/14

    Κανονικά η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού οφείλει να πιστώσει καλή προαίρεση, για να μην πω μεγαλοψυχία, σε όσους υπέγραψαν την διαμαρτυρία, γιατί αντί για δελτία Τύπου, αρκέστηκαν σε μια προφορική και μεταξύ τους "συγγνώμη".
    Ωστόσο, προσωπικά θεωρώ ότι ζητήματα τα οποία υποβάλλονται γραπτώς, γραπτώς πρέπει να λαμβάνουν και απάντηση. Η τυπικότητα κάποιες φορές γίνεται κουραστική, αλλά στη ζωή μου την είδα και πολλές φορές να σώζει.
    Εξάλλου, δεν σημαίνει ότι είναι έλλειψη ευελιξίας η σταθερότητα. Δεν μπορεί εκπρόσωποι ενός Δήμου άλλα θέματα να τα διεκπεραιώνουν διϋλίζοντες τον κώνωπα και άλλα καταπίνοντες την κάμηλον.
    Για μένα θα ήταν εξαιρετικό δείγμα σεβασμού η γραπτή συγγνώμη, γιατί θα ενημερώνονταν πολύ περισσότεροι πολίτες και όχι λιγότεροι μεταξύ τους.
    (αλλά ποιος είμαι εγώ, θα μου πείτε, για να μετράει η γνώμη μου...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/2/14

    Α μπρε Καστοριανοί... μεγαλόψυχοι !!!

    (και δεν ειρωνεύομαι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ