11.3.14

ΟΔΟΣ: Αναβολών συνέχεια


ΟΔΟΣ 7.11.2013 | 714

Για δεύτερη φορά, άφησε στα κρύα του λουτρού τον Δήμο Καστοριάς και πιο ειδικά την αντιδημαρχία πολιτισμού η βυζαντινολόγος ιστορικός και πρύτανις του πανεπιστημίου της Σορβόννης κυρία Ελένη Γλυκάτζη – Αλβελέρ, η οποία για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο και συγκεκριμένα την 2α Νοεμβρίου που είχε προγραμματισθεί εκδήλωση για να τιμηθεί από τον Δήμο Καστοριάς (μετά από εισήγηση του δημάρχου) ως επίτιμος δημότης της πόλεως, ματαίωσε την προσέλευσή της στην Καστοριά, και την παρουσία της στην εκδήλωση προς τιμή της. Αυτή την φορά επικαλέσθηκε απρόβλεπτους λόγους υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι και πριν από ένα χρόνο, ματαιώθηκε και πάλι την τελευταία στιγμή η άφιξή της διακεκριμένης ελληνίδας βυζαντινολόγου, που και πρύτανις του πανεπιστημίου της Ευρώπης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και εκτός των άλλων, ενσαρκώνει μόνη της τον τολμηρό ελληνικό κοσμοπολιτισμό στον κόσμο του πνεύματος, όπως αντίστοιχα στον χώρο της οικονομίας τον ενσάρκωσε ο Αριστοτέλης Ωνάσης με την σύμπτωση να έλκουν και οι δυο την καταγωγή τους από την Μικρά Ασία.

Εν πάση περιπτώσει, με την δεύτερη αυτή ματαίωση, αποδεικνύεται ότι η κ. Ελένη Γλυκάτζη – Αλβερέρ, για τους δικούς της ίσως λόγους, ίσως και να μην επιθυμεί να δεχθεί αυτοπρόσωπα και με την παρουσία της την υψηλή τιμή που θέλησε να της αποδώσει ο Δήμος Καστοριάς.

Ποιος να γνωρίζει άραγε τα βαθύτερα αίτια αυτής της εξέλιξης. Να είναι η αιτιολογία της απόφασης για την απονομή της διακρίσεως; Να είναι η έλλειψη πειθούς για τα κίνητρα αυτής της διάκρισης, αν είναι δηλαδή ειλικρινή και δεν οφείλονται στην επιχείρηση συλλογής φωτογραφιών με διασήμους και ισχυρούς απ’ όλο τον κόσμο; Να είναι πράγματι η ασθένεια και η εύθραυστη υγεία της ηλικιωμένης πια και κάποτε αεικίνητης σπουδαίας βυζαντινολόγου;

Όποια και να είναι η πραγματική εξήγηση, σημασία έχει ότι η προσβολή της Καστοριάς από μια βιαστική και όχι εξασφαλισμένη (για την αποδοχή και τον προγραμματισμό) απόφαση απονομής τιμητικής διάκρισης, βαρύνει τους ώμους αυτών που έχουν βαλθεί να τυπώνουν χειραψίες, χαμόγελα και διθυράμβους. Δια πάσα νόσο και προς πάσα κατεύθυνση.

Σημασία έχει να σημειωθεί ότι η σύμπτωση της ματαίωσης αυτής, με τις ματαιώσεις αναμεταδόσεων από την ΜΕΤ της Νέας Υόρκης που (ιδίως την δεύτερη) επέβαλε μονομερώς ο Δήμος Καστοριάς, μπορεί να διδάξει ότι δεν είναι πάντοτε δικαιολογημένο, ούτε και ανεκτό το αίσθημα της πικρίας από προσβολές. Ειδικά τις αυθαίρετες.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Νοεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 714

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/3/14

    Πάντοτε συμπαθής η κυρία Αρβελέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το λουλουδάκι του μπαξέ13/3/14

    Γυναίκα του ύψους της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ δεν έχει ανάγκη από φιέστες, για να καταξιωθεί. Μακάρι όλο και περισσότεροι να μπορούσαμε να προσεγγίσουμε έστω και στοιχειωδώς το έργο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/3/14

    Και την απλότητά της, Λουλουδάκι, αυτή η ψυχική ισοροπία της απλότητας,την εκτοξευσε ποιό ψιλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ