7.3.14

ΟΔΟΣ: Νέμεσις


ΟΔΟΣ 7.11.2013 | 714


Μια είδηση που ενδιαφέρει βεβαίως το πανελλήνιο και ιδίως την Νέα Δημοκρατία, είναι ότι έως το τέλος του 2013, ολοκληρώνεται η εκδίκαση της πολύκροτης ποινικής υπόθεσης για τα «δομημένα ομόλογα». Είναι γνωστό, ότι ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους, είναι ο άλλοτε πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ, δηλαδή ο κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης που κατάγεται από την Καστοριά..

Αυτό είναι και το στοιχείο που κάνει την είδηση, ακόμη περισσότερο ενδιαφέρουσα για την Καστοριά, μιας και ο συμπολίτης είναι γιος του άλλοτε πανίσχυρου βουλευτή Καστοριάς, τέως υπουργού και διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη. Ώστε φυσιολογικό είναι η εξέλιξη της υπόθεσης να επαναφέρει συνειρμικά στην συλλογική μνήμη όσα γεγονότα σημειώθηκαν στην Καστοριά, μετά το 2000 έως το 2009 και γενικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως κάθε κατηγορούμενος καλύπτεται από το τεκμήριο της αθωότητας, έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση, εκτός απ’ αυτό που πρέπει να αποτελεί εγγύηση στην προσωπική περιπέτεια του συμπολίτη, δεν μπορεί παρά να έχει ειδικό νόημα η ευχή, να αθωωθεί στο τέλος ο κατηγορούμενος. Ώστε να αποδειχθεί ότι όλα όσα τότε ακούστηκαν, ή αποκαλύφθηκαν, δεν είχαν εγκληματική διάσταση και ήταν λιγότερο αποτροπιαστικά, πολιτικά και κοινωνικά, οικονομικά και ηθικά σκάνδαλα. Ο βαθμός του αδικήματος (κακούργημα) είναι σοβαρότατος και δεν πρόκειται για κάτι απλό. Επομένως είναι φυσιολογικό να αγωνίζεται και ο ίδιος για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ανεξάρτητα όμως απ’ αυτό τα τελευταία δημοσιεύματα κεντρικών εφημερίδων της Αθήνας, που καλύπτουν συνεχώς το δικαστικό ρεπορτάζ και δημοσιοποιούν μαρτυρικές καταθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο κατηγορούμενος συμπολίτης, λόγω των ανατροπών στην ζωή του με την οικογένειά του συγκατοικεί μαζί με τον πατέρα του (τ. βουλευτή) και την δική του οικογένεια σε διαμέρισμα 80 τ.μ.. ιδιοκτησίας του τελευταίου, προκαλούν στην τοπική κοινωνία αφορμές για την ανάλυση της κατάστασης.

Η ελληνική δικαιοσύνη θα αρχίσει να αποφαίνεται σύντομα για τις τυχόν υπάρχουσες ποινικές ευθύνες σε ένα ζήτημα, που χαρακτηρίσθηκε στην εποχή του σκάνδαλο ολκής, σκάνδαλο μεγατόνων. Σκάνδαλο του δημόσιου βίου που εξέθετε με τα πιο μελανά χρώματα τις συνέπειες από τον νεποτισμό της ελληνικής πολιτικής ζωής. Και τις μεθόδους - διαδρομές με τις οποίες θα μπορούσε ο καθένας, χωρίς ειδικές γνώσεις, επιβεβαιωμένες ικανότητες ή επιστημονική κατάρτιση, να ανελιχθεί στην πυραμίδα της οικονομικής και πολιτικής ελίτ. Αρκεί να διέθετε κατάλληλες γνωριμίες ή συγγένειες.

Το συγκεκριμένο σκάνδαλο αθροιστικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, αποτέλεσε μάλιστα τον προάγγελο της κατάρρευσης της εθνικής οικονομίας και της κοινωνικής αποσταθεροποίησης που ακολούθησε. Η κατάσταση εκείνη αντιμετωπίσθηκε αρχικά με τον χειρότερο τρόπο: τις εθνικές εκλογές που άνοιξαν έκτοτε τους ασκούς του Αιόλου.

Έτσι η αναδρομή στις καταστάσεις της εποχής επιβάλλεται και για να επανέλθει στην συλλογική μνήμη και η πολιτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στην Καστοριά. Για τα αναγκαία διδάγματα και τον παραδειγματισμό.

Παντός καιρού και αρχηγού ο άλλοτε βουλευτής Καστοριάς κ. Κων/νος Σημαιοφορίδης, δηλαδή επί Κ. Μητσοτάκη, Μ. Έβερτ και Κ. Καραμανλή, δεν κρυβόταν ότι αν δεν «έλυνε και έδενε» στα εσωκομματικά, ασκούσε πάντως σημαντική επιρροή. Τουλάχιστον με την έννοια, ότι τα κυβερνητικά αξιώματα που κατά καιρούς ανέλαβε οι κομματικές θέσεις και οι υψηλές διασυνδέσεις του τον καθιστούσαν αξιόπιστο συνομιλητή με ειδικό βάρος των απόψεων, επιθυμιών και των ενεργειών του.

Αν και διετέλεσε διορισμένος δήμαρχος Καστοριάς επί δικτατορίας, το συνετό προφίλ του κ. Κων/νου Σημαιοφορίδη που εξέφραζε πολιτικά την Καστοριά, το γεγονός ότι ήταν αυτοδημιούργητος πολιτικά με μια συμπαγή βάση σε συγκεκριμένα στρώματα των ψηφοφόρων του νομού Καστοριάς, προφανώς καλλιεργημένος και ικανός καθηγητής φιλόλογος και επιχειρηματίας (ιδιωτικό γυμνάσιο) καθώς και μερικές συμπτώσεις, είναι καταστάσεις που τον βοήθησαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να διακριθεί, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Και στην συνέχεια, άγνωστο πώς ακριβώς, βρέθηκε να κινείται στα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας.

Εκλεγμένος ή όχι, μεσουράνησε στον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά για τρεις δεκαετίες και μόνο παροδικά ηττήθηκε από τον παραδοσιακό εσωκομματικό του αντίπαλο, τον άλλοτε δικηγόρο και τέως νομάρχη Καστοριάς κ. Γεώργιο Καπαχτσή.

Συνεπώς από την μια πλευρά του πολιτικού φάσματος ο τέως πρόεδρος της Βουλής (κ. Φίλιππος Πετσάλνικος) και από την άλλη ο κ. Κων/νος Σημαιοφορίδης, σύντομα κατέστη κατανοητό, ότι η εκλογή του στο αξίωμα του βουλευτή εξελίχθηκε σε πόλο ισχύος και εξουσίας, τουλάχιστον για τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς, όπως αντίστοιχο ρόλο διαδραμάτισε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ. Αυτό τον ιδιότυπο –για μια ευρωπαϊκή εκλογική περιφέρεια ρόλο, που χρειάζεται όση ανάλυση απαιτείται για την εξήγηση αντίστοιχων φαινομένων σε άλλα «κάστρα» όπως, στην Κρήτη, ουδέποτε αποποιήθηκε κανείς από τους δυο τους.

Δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, ούτε ομολογήθηκε, ωστόσο είναι από μόνο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πολλοί, υποστηρίζουν ότι η Καστοριά, και πιο ειδικά το ποιος θα γίνει δήμαρχος, κοινοτάρχης, σύμβουλος, πρόεδρος σε σύλλογο, επαγγελματικό φορέα, και προπαντός για το ποιός δεν θα γίνει τίποτε από όλα τα προηγούμενα, βρέθηκε για πολλά χρόνια κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δύο δίπολων. Σε ό,τι αφορά τον κ. Σημαιοφορίδη αυτό γινόταν χωρίς ωστόσο να εκτεθεί ποτέ άμεσα ο ίδιος, -λακωνικές και σπάνιες ήταν άλλωστε οι δημόσιες εμφανίσεις του- με εξαίρεση σε όλα αυτά την ανάμειξή του στις προεκλογικές διαδικασίες για τις δημοτικές εκλογές του 1998.




Κοντά στην πολιτική επιρροή προστέθηκε και η οικονομική. Με αιχμή του δόρατος την ρύθμιση των δανείων μερικών γουνεμπόρων, που συνέπεσε με τις κυβερνητικές θητείες των δύο πανίσχυρων βουλευτών, υπολογίζεται ότι εκατομμύρια εκατομμυρίων ευρώ, ίσως και δισεκατομμύρια, χάθηκαν για το Ελληνικό Δημόσιο. Αφού αυτά τα πλήρωσε στις τράπεζες και πολλά εκατομμύρια αναλώθηκαν για τις διευθετήσεις των υποθέσεων ρύθμισης σε διάφορα οικονομοτεχνικά γραφεία που αναλάμβαναν τέτοιου είδους λαμπρές υποθέσεις, επί εποχών απόλυτης ισχύος των δύο. Χωρίς απ’ αυτή την καταβρόχθιση των δημόσιων πόρων να ωφεληθεί η Καστοριά, όπως άλλωστε οι δείκτες της ανεργίας πιστοποιούν. Εξαιρούνται μερικές δεκάδες (ρυθμισμένων) γουνεμπόρων με πραγματικά ή και όχι χρέη.

Συνεπώς η αίσθηση της προβολής και της πολιτικής υπεροχής, η παντοδυναμία, είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια της αίσθησης του μέτρου. Όπως ήταν φυσικό οι υπερβολές, η κατάχρηση, ενσάρκωσαν για μια ακόμη φορά την αρχαιοελληνική σημασία της Ύβρεως και στα πολιτικά πράγματα της Καστοριάς χάθηκε κάθε έλεγχος.

Στο τέλος, άρχισε να καλλιεργείται η ιδέα ότι όχι μόνο ήταν θεμιτό και φυσικό, αλλά περίπου θεάρεστο και επιβεβλημένο, τον παντοδύναμο πολιτικό παράγοντα, που είχε «αποσυρθεί» και ήδη είχε αντικαταστήσει έστω και για μεταβατική περίοδο ο μετριοπαθής κ. Ανέστης Αγγελής, να διαδεχθεί ο κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης, ο συμπολίτης που σήμερα είναι κατηγορούμενος.

Βεβαίως κανείς ποτέ δεν το παραδέχθηκε δημόσια, αλλά η ροπή ήταν σαφής. Στην συνέχεια αποκαλύφθηκε, ότι μέχρι να συμβεί αυτό, ελέω ικανοτήτων και δεξιοτήτων ήδη είχε αναλάβει την διεύθυνση ενός από τα πιο κερδοφόρα πρατήρια της ΕΚΟ στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος, και επιπλέον την θέση του προέδρου στο ΤΑΕΔΥ.

Για όσους μπορούν ακόμη να αναλύσουν και να ζητούν απαντήσεις, εν όψει όλων αυτών, ήταν νομοτελειακά δεδομένες οι εξελίξεις, που προκάλεσαν πάταγο.

Η ΟΔΟΣ αποκάλυψε αμέσως το πολιτικό σκάνδαλο της εποχής που συγκλόνισε το πανελλήνιο και έβλαψε την Καστοριά. Και ασφαλώς δεν λησμονείται εύκολα η εικόνα του κ. Κ. Σημαιοφορίδη που έμοιαζε ακόμη να διατηρεί την αυτοπεποίθηση της ισχύος του, να παρουσιάζεται για πρώτη (και τελευταία) φορά σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό και να απειλεί με διώξεις και κατατρεγμούς, οποιονδήποτε τολμούσε να μεταδώσει στην Καστοριά τις καταιγιστικές εξελίξεις και την ειδησεογραφία της εποχής δια μέσου της εφημερίδας. Καταστάσεις πολιτικής Μέσης Ανατολής, αναμφίβολα.

Σήμερα, μερικά χρόνια αργότερα, εμφανώς εγκαταλελειμμένος από τους κάποτε πανίσχυρους πολιτικούς που τον ανέδειξαν, με τους άλλοτε φίλους και οπαδούς να προσπαθούν να σφυρίζουν –οι περισσότεροι τουλάχιστον- αδιάφορα, με το χειρότερο δυνατό κλίμα στην ελληνική κοινωνία, έχει παραδοθεί στις αγκάλες της δικαιοσύνης και καλείται να αντιμετωπίσει την Νέμεση. Η οποία σε κάθε περίπτωση και με κάθε δικαστική εξέλιξη έχει ακριβώς τον ίδιο συμβολισμό.

Σαν εξαιρετικός φιλόλογος και επιστήμονας που κατά κοινή ομολογία υπήρξε, θα αναμενόταν να έχει εγκαίρως αντιληφθεί ότι η υπερβολή και η μακροχρόνια πολιτική επιβολή οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στην σημερινή δυσάρεστη και δύσκολη στ’ αλήθεια περίσταση.

Για την οποία βεβαίως και πρέπει να συνοδεύεται από την συμπάθεια και τις ειλικρινείς ευχές όλων των πολιτών της Καστοριάς αδιακρίτως. Αν αυτό το επίρρημα έχει πια κάποιο νόημα στους αξιακούς κώδικες της πολιτικής που υπηρέτησε.



φωτογραφίες:
-Albrecht Dürer (1471-1528), Νέμεσις (1501-1502) λεπτομέρεια, Δημόσια Πινακοθήκη, Staatliche Kunsthalle, Καρλσρούης Γερμανίας.

-Αδριανός και Νέμεσις σε ορειχάλκινο (sesterius) ρωμαϊκό νόμισμα του 136 μ.Χ.
-Νέμεσις και Τύχη, σε μελανόμοφρο αγγείο της Αττικής του 430 π.Χ. Συλλογή Αρχαιοτήτων Βερολίνου (Antikensammlung Berlin).



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Νοεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 714


Σχετικό κείμενο:

3 σχόλια:

  1. Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται. Από τη γενική απόλυτο της επιθετικής μετοχής, όπως μας τη δίδαξε στο γυμνάσιο ή φίλον πιστόν εν κινδύνοις γιγνώσκεις από το πρώτο αρχαίο κείμενο του Ζούκη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Λευτέρης ο ξεφτέρης9/3/14

    Συγγνώμη, κύριε Γκολίτση. Δεν κατάλαβα το σχόλιό σας.
    Το σίγουρο όμως είναι ότι "γενική απόλυτος της επιθετικής μετοχής" ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Απολύτως συντάσσεται μόνον η επιρρηματική μετοχή.
    Όσο καλός κι αν υπήρξε ο καθηγητής σας, δεν ξεπέρασε και τον Τζάρτζανο !

    ΥΓ. Εάν δεν τα θυμάμαι καλά από την φιλόλογο της τάξης μου, ευχαρίστως δέχομαι να με διορθώσει όποιος ξέρει κάτι παραπάνω.
    ΥΓ2. Για να προλάβω τον φίλο που έγραφε προ καιρού να μη κολλάμε στο Συντακτικό, αλλά να κοιτάμε την ουσία, έχω να πω ότι για μένα είναι ζήτημα ουσίας να μην προκαλούνται εντυπώσεις με ανύπαρκτα ή άσχετα στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/3/14

    Έχει βγει η απόφαση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ