Στο υπ’ αριθ. 699/4-7-2013 φύλλο της, η ΟΔΟΣ είχε κείμενο από συνέντευξη, που έδωσε ο πρωθυπουργός της FY ROM στην Εφημερίδα των Σκοπίων Dnevnik εκείνη την περίοδο.
Το κείμενο αυτό, που μεταφέρθηκε από την «Ελευθεροτυπία» και περιέχει απόψεις του κ. Γκρουέφσκι σχετικά με την ονομασία της χώρας του, πρέπει κατά την άποψή μου, να έχει κάποια βαρύτητα αν λίγο προσεχθεί.
Ενώ πρόσφατα συνάντησε στην Ν. Υόρκη τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε., από τον οποίο ζήτησε να προωθηθεί το παραπάνω θέμα.
Κατ’ αρχήν έχουν σημασία τα επιχειρήματα που προβάλλει, τα οποία θα μπορούσαν να κατατεθούν και από… κάθε Έλληνα αρμόδιο.
Και το σημαντικότερο, κατ’ εμέ, ότι προβάλλονται σε τοπικό έντυπο, που σημαίνει πως απευθύνονται όχι σε εξωτερικούς… εχθρούς ή φίλους αλλά στο εσωτερικό της χώρας του! δηλαδή στον λαό της.
Θα προσπαθήσω να μεταφέρω αυτές τις απόψεις όσο γίνεται πιο συνοπτικά για να τις αναλύσουμε ανάλογα!
1. Αναφέρεται στο γεγονός της μη εισόδου της χώρας του στο ΝΑΤΟ και μη πρόσκληση για είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σημειώνει: «Ο μοναδικός λόγος είναι επειδή δεν αποδεχθήκαμε αλλαγή του ονόματος του κράτους μας και της ταυτότητας των «Μακεδόνων», με τον τρόπο μάλιστα που επιζητεί η Ελλάδα».
Βέβαια δεν αναφέρθηκε στο «βήμα» που έκανε η χώρα μας στο θέμα, δηλαδή η ύπαρξη στο όνομά τους του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ όμως με γεωγραφικό προσδιορισμό. Βέβαια με τις συνέπειες που θα έχει αυτό: erga omnes! Έναντι ΟΛΩΝ.
2. «Η Διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Ε.Ε.», είπε, «δεν ασκεί, πίεση στην Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος. Αντιθέτως την υποστηρίζουν ολόπλευρα για να εξέλθει από την οικονομική κρίση». Δηλαδή δεν κωλυσιεργούν αυτοί στο θέμα. Φυσικά ψέμα! Αφού αυτοί δεν κάνουν βήμα πίσω! Ενώ η χώρα όπως σημειώθηκε, έχει κάνει το ΤΕΛΙΚΟ βήμα, και δεν πρόκειται, δεν είναι δυνατόν, να υπάρξει και άλλη υποχώρηση!
3. «Η τακτική της (της χώρας μας) είναι να αναβάλλεται συνέχεια η εξέταση του ζητήματος αυτού!» Βέβαια συμβαίνει το αντίθετο. Βλέπουμε στον τύπο βέβαια, τον σλαβογενή συντονιστή του θέματος (Νίμιτς) να περνάει κάθε τόσο από την Αθήνα και να επισκέπτεται μετά τα Σκόπια ή αντίθετα, και μετά να μη κάνει καμιά δήλωση. Τι λέγεται, τι συζητείται, που βρίσκεται το θέμα. Γιατί δεν ζητάει η χώρα μας να αντικατασταθεί αφού τόσα χρόνια δεν πέτυχε απολύτως τίποτε. Αν και υπάρχουν στοιχεία ότι μεροληπτεί. Π.χ. Και όταν πρότεινε κάποια άλλη λύση ήταν πάντοτε και αποκλειστικά υπέρ των…προστατευομένων του!
4. Ανάφερε ακόμη ότι, «αν οι μεγάλες δυνάμεις δεν επιδείξουν ενδιαφέρον, το πρόβλημα της ονομασίας δεν πρόκειται να επιλυθεί, διότι η Ελληνική ηγεσία, στην παρούσα φάση, είναι εντελώς αδιάφορη για το ζήτημα αυτό. Πρόσθεσε ότι και η διεθνής κοινότητα δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος».
5. Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η διεθνής κοινότητα δεν ενδιαφέρεται, ο Γκρουέφσκι είπε ότι: «Η Ελλάδα ως χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. έχει επιρροή και πρόσβαση και περνάει τις θέσεις της στις μεγάλες δυνάμεις και ακόμη η Ελλάδα παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι πολύ μεγαλύτερη και ισχυρότερη (1) από την ΠΔΓΜ και διαθέτει μια ιδιαίτερα δυναμική και πλούσια ομογένεια, που ασκεί παντού λόμπυ!!».
Αυτό το επιχείρημα έρχεται στα αυτιά μου σαν να είναι από τη φωνή του Μητροπολίτη Άνθιμου!
6. Πρόσφατα είπε, κυκλοφόρησε μια πληροφορία ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μετέβη στην Ουάσιγκτον, επειδή δεν θα γινόταν δεκτός από τον αμερικανό Πρόεδρο. Δεν ξέρω αν αληθεύει κάτι τέτοιο, όμως όταν πλησιάσουν οι εκλογές στην Αμερική θα τον δεχτούν, για τον απλό λόγο ότι πρόκειται για τρία εκατομμύρια ψηφοφόρους και για οικονομική υποστήριξη! Ο Έλληνας πρωθυπουργός το γνωρίζει αυτό και δεν πολυνοιάζεται που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε χρόνο να τον δεχθεί τώρα, εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο. Θα έχει χρόνο να τον δεχθεί το πολύ σε δύο χρόνια ίσως και νωρίτερα. Λέτε να είχε μάθει, για την πρόσκληση του Σαμαρά, νωρίτερα από εμάς, ενώ ως γνωστόν, κλήθηκε λίγο μετά από τον Ομπάμα.. μετά φανών και λαμπάδων;
7. Άλλοι λόγοι, κατά τον Γκρουέφσκι, για έλλειψη ενδιαφέροντος λύσης του προβλήματος (του ονόματος) από τον Διεθνή παράγοντα είναι ότι «οι ισχυρές χώρες είναι απασχολημένες με τα δικά τους και με άλλα διεθνή προβλήματα και συγκρούσεις καθώς και η εξασθένηση του ενδιαφέροντος για την διεύρυνση της Ε.Ε., λόγω οικονομικής κρίσης, της εκτίναξης της ανεργίας και της άσχημης εμπειρίας από την ένταξη στην Ένωση των τελευταίων χωρών.»
8. Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμη την διεθνή κοινότητα ότι αδιαφορεί για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
9. Είπε ακόμη: «Η πίεση που μας ασκείται για την διαφορά που έχουμε με την Ελλάδα εκδηλώνεται τώρα με άλλες μορφές μέσω διαφόρων αρνητικών εκθέσεων για την «Μακεδονία» και παραπέμπει στη Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός είπε ακόμη «πως οι τελευταίες εκθέσεις εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, στις οποίες καταγράφονται για την χώρα του περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και δυσλειτουργία του κράτους δικαίου στην Π.Δ.Γ.Μ., εντάσσονται στο πλαίσιο «επινόησης» προβλημάτων για να μη προχωρήσει η ευρωατλαντική και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του. Ομολογεί (στην πράξη) την διαπίστωση από διεθνείς οργανισμούς για περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης, δυσλειτουργία του κράτους δικαίου, έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Και δικαιολογείται πως όλα αυτά γίνονται και λέγονται απλώς για να μη τους δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Φυσικά οι διεθνείς οργανισμοί διακρίνονται για την σοβαρότητά τους και ασφαλώς δεν παρασύρονται σε… παιχνίδια όταν πρόκειται να αποφανθούν για υπέρτατα αγαθά όπως είναι η ελευθερία, η δικαιοσύνη, και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία στην ενημέρωση κ.ά.
10. «Αν αύριο δήλωσε αποδεχτούμε τις ελληνικές θέσεις για το όνομα, όλες αυτές οι εκθέσεις για προβλήματα σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την απονομή δικαιοσύνης και τη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα αλλάξουν αμέσως. «Κοιτάξτε είπε, πως άλλαξαν τη θέση τους για την Σερβία. Τώρα η Σερβία είναι μια μεταρρυθμιστική χώρα, ενώ πριν από τρεις μήνες δεν ήταν».
Αν ήθελε να είναι απόλυτα ειλικρινές ο... φίλος μας Γκρουέφσκι θα έπρεπε να ειπεί αυτό που γνωρίζει πολύ καλά όσο αφορά την Σερβία. Η Σερβία έγινε… καλό παιδί και προχωρεί για ένταξη στην Ε.Ε. αφού έβαλε αρκετό νερό στο….δυνατό μέχρι προχθές κρασί της και συμφώνησε στην ειρηνική λύση που πρότειναν οι Ευρωπαίοι για το Κόσσοβο (δεν θέλουν… συσσώρευση προβλημάτων). Αν κινείται με την παραπάνω συνέντευξη του, όπως εγώ υποθέτω, προς μια κίνηση σαν αυτή των Σέρβων θα απελευθερώσει τους συμπατριώτες του από δύο δυσβάστακτα βάρη: α) από τον άκρατο και μέχρι βλακείας υπερεθνικισμό τους, (διάθεση για… επεκτάσεις, η εικόνα στα σχολεία τους) και β) απαλλαγή από ψευδαισθήσεις, κακομοιριά, οπισθοδρομικότητα!
Το γεγονός που η Ευρώπη προχώρησε σε πρόσκληση της Σερβίας για έναρξη συζητήσεων για είσοδό της στους κόλπους της πρέπει να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στους σχεδιασμούς του Γκρουέφσκι.
Η Σερβία το μαύρο πρόβατο μέχρι πρότινος, έβαλε πλώρη για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αλλά γιατί, που γνωρίζει ο Γκρουέφσκι και δεν το ομολογεί. Διότι αφήνοντας κατά μέρος τους εθνικισμούς και τους παληκαρισμούς προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και δέχτηκε επίσημα την κατάσταση, όπως έχει δημιουργηθεί πλέον στο Κόσσοβο για την εξασφάλιση της ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.
Ενώ ο Γκρουέφσκι στήνει ακαλαίσθητα αγάλματα, και πρόσφατα στο Γευγελή στήθηκε μνημείο με τον ήλιο της Βεργίνας και τη ….. «μεγάλη Μακεδονία».!
Εν τω μεταξύ η Αλβανία, έχει γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ ενώ ο νέος δημοκρατικός πρωθυπουργός της ετοιμάζεται να υποβάλλει πρόταση στην Ε.Ε. για είσοδο της σ’ αυτήν.
Τι λοιπόν επιδιώκει με αυτήν την ομολογουμένως, ειλικρινή αναφορά στις δυσκολίες που συναντάει η προώθηση της λύσης του θέματος για το όνομα τους, ο Γκρουέφσκι; Πρόβλημα που, αν και όταν λυθεί, θα βγάλει τη χώρα του από την απομόνωση και ενδεχομένως από την μιζέρια, τουλάχιστο σε κάποιο βαθμό!
Πρώτη και ουσιαστική διαπίστωση, κατά την άποψή μου, είναι πως όλα αυτά που είπε, τα είπε για να τα ακούσουν ασφαλώς οι συμπατριώτες του. Σαν πρώτη δόση ηρεμιστικού, που θα ακολουθήσουν και άλλα, για ομαλή προσγείωση του λαού του στην πραγματικότητα. Ύστερα από αυτά που τον βαυκάλιζαν μέχρι τώρα, εξασφαλίζοντας (στην ομάδα του) την διακυβέρνηση της χώρας περισσότερο από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια. Για τους Μεγαλέξανδρους και Φίλιππους με τα τεράστια και, ως εκ τούτου, ακαλαίσθητα αγάλματα, που μόνο αγραμματοσύνη και χωριατιά αποπνέουν!
Ίσως να άφηναν να διαχέεται ελπίδα για… κατάκτηση και την δικής τους αιγιακής Μακεδονίας που βρίσκεται υπό κατοχή των Ελλήνων! Βέβαια τρελά πράγματα, αν κρίνει κανείς και από μεγάλη φωτογραφία που βρίσκεται αναρτημένη στις αίθουσες των σχολείων και παριστάνει τον περίγυρο του χάρτη της Μακεδονίας, με σκούρο το κομμάτι που κατέχει η χώρα τους κάπου το 1/4 ή 1/3 και λευκό το υπόλοιπο με αιχμές για διεκδίκησή του. Να σημειωθεί βέβαια ακόμη πως αν δε κάνω λάθος, η πόλη των Σκοπίων δεν αναφέρεται πουθενά στην ιστορία, να ανήκει στην Μακεδονία! Τέλος πάντων….ας επανέλθουμε στα..τρέχοντα!
Και δύο λόγια για την ομάδα των «νεαρών» που κυβερνούν την χώρα τους, εδώ και πολλές τετραετίες. Όπως έχει κυκλοφορήσει, πρόκειται για μια ομάδα νέων, ακόμη και τώρα, ατόμων, που οι προηγούμενοι κυβερνήτες της χώρας, είχαν την φαεινή ιδέα, να τους επιλέξουν για την εξυπνάδα τους που έδειχναν στα σχολεία τους και να τους στείλουν στις ΗΠΑ να… παραμορφωθούν.
Τέλος πάντων να αποκτήσουν γενική παιδεία… υψηλών προδιαγραφών υποθέτω.
Αυτοί οι φερέλπιδες νέοι αφού ασπάστηκαν (στις ΗΠΑ;) τις θέσεις του.. πάλαι ποτέ εξτρεμιστικού ΒΕ-ΜΕ-ΡΟ, έπεισαν τους συμπατριώτες τους πως θα επιτύχουν θαύματα για το ένδοξο έθνος τους. «Κατάληψη» της Αιγαϊκής Μακεδονίας εξασφάλιση της κληρονομιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου και άλλα πολλά.
Και αφού οι δεδομένα φτωχοί κάτοικοι του «κράτους» τους (ήταν και είναι το πιο φτωχό και καθυστερημένο κομμάτι της σε καθυστέρηση ευρισκόμενης, παλαιάς Γιουγκοσλαβίας) είδαν στα πρόσωπα αυτών των… λαμπρών νέων, που τους ζητούσαν την διακυβέρνηση της χώρας των πως θα τους οδηγήσουν στον… παράδεισο.
Αποτέλεσμα η μονοπώληση της διακυβέρνησης της χώρας για πολλές τετραετίες με μεγάλες πλειοψηφίες (μειούμενες συν τω χρόνω με την μετάθεση των αναμενόμενων ευνοϊκών αποτελεσμάτων).
Αλλά ενώ δεν υπήρξαν ουσιαστικά αποτελέσματα που θα είχαν επίδραση στην καθημερινότητα του πολίτη, λάβαιναν χώρα γιορτές πανηγύρια και πολυέξοδα έργα (αγάλματα) που μίκραιναν ακόμη περισσότερο τον φτωχό προϋπολογισμό τους.
Βέβαια πέρασαν τα χρόνια, οι τετραετίες, στήθηκαν τα αγάλματα (του μαχητή;) κ.ά. ξοδεύτηκαν πολλά για φιγούρα αλλά τίποτα παραπάνω, τίποτε ουσιαστικό.
Ο φανατισμός, η αδιαλλαξία η ηθελημένη άγνοια ούτε τρέφουν στόματα ούτε βοηθούν την λογική.
Το παράδειγμα της Σερβίας, θέλω να πιστεύω πως βαραίνει και στους νεαρούς ηγέτες και στο κοινό, στους πολίτες.
Ο Γκρουέφσκι και η παρέα του γνωρίζουν τις επιπτώσεις του γεγονότος αυτού, της Σερβίας, και φαντάζομαι πως τους έχει προβληματίσει, και μαζί με όσα ομολογεί πιο μπροστά να έχουν επανέλθει στην Γη και στον σκληρό περίγυρό τους.
Οι παλαιές μετά την πτώση του παραπετάσματος, συμπάθειες έχουν παρέλθει όπως και ο αγράμματος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπους με την κορακίνα Υπ. Εξωτερικών Ράις, ενώ όλοι οι λαοί, με την παρατεινόμενη οικονομική κρίση έχουν μπροστά σημαντικότατα προβλήματα, για να ασχολούνται με «μακεδονισμούς» ακαλαίσθητα αγάλματα και άλλα φαιδρά!
Το μεγάλο πρόβλημα των νεαρών κυβερνώντων είναι πως θα απολογηθούν στο κόσμο τους για τους μεγάλους στόχους που υποστήριζαν πως θα πετύχαιναν.
Πρώτη κίνησή τους θεωρώ πως είναι η παραπάνω συνέντευξη του Πρωθυπουργού τους. Το είπε μαλακά όλα: ισχυροί οι Έλληνες, παρά το οικονομικό τους πρόβλημα. Ισχυρό λόμπυ στις ΗΠΑ. Πρόσκληση του πρωθυπουργού από τον Ομπάμα; Μέσα στους σημαντικούς διεθνής Οργανισμούς οι Έλληνες προωθούν τις απόψεις τους. Διεθνείς οργανισμοί βρίσκουν έλλειψη ελευθερίας στη χώρα, κακή δικαιοσύνη, έλεγχο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και άλλα πολλά.
Κοιτάξτε πως άλλαξαν τη θέση τους για την Σερβία! Είπε ο Γκρουέφσκι: «Τώρα η Σερβία είναι μία μεταρρυθμιστική χώρα, ενώ πριν από τρεις μήνες δεν ήταν».
Κάνε το λοιπόν και εσύ, όπως η Σερβία, κύριε Γκρουέφσκι!
Να… τελειώνουμε!!
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Δεκεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 718
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.