9.3.14

ΟΔΟΣ: היהודים של קסטוריה


היהודים של קסטוריה
ΟΔΟΣ: 7.11.2013 | 714


Οι Εβραίοι της Καστοριάς


ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ της προπολεμικής Καστοριάς, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο «κλεινό άστυ» -αν επιτρέπεται το δάνειο του όρου- από την εποχή της ολοκλήρωσης της ανταλλαγής των πληθυσμών (μετά την αποχώρηση των μουσουλμάνων και την εγκατάσταση των Ελλήνων Μικρασιατών), στην διάρκεια του Μεσοπολέμου και μέχρι την κατάληψη της χώρας από τις δυνάμεις του Γ Ράϊχ της ναζιστικής Γερμανίας που εξανδραπόδισε το πολύτιμο και αρραγές έως τότε εβραϊκό στοιχείο και από την Καστοριά, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι (και ήταν πολλοί) παρακολούθησαν το περασμένο Σάββατο 2 Νοεμβρίου το ντοκυμανταίρ «Καστοριά: Όνειρα με τον πατέρα μου» σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Λάρι Κονφίνο (στην φωτογραφία μέλη της καστοριανής οικογένειας Κονφίνο το 1914).

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ  που θεωρείται υψηλής αισθητικής, ιστορικής, επιστημονικής και πολιτιστικής αξίας και πιστότητας, θεωρείται πρωτοποριακή για το εγχείρημα. Και είναι φυσικό αυτό, αφού βασίστηκε σε ιστορικά στοιχεία, πειστήρια και μαρτυρίες που πριν αποτελέσουν μέρος του ντοκυμανταίρ, υπέστησαν προσεκτική ανάλυση και επιστημονική τεκμηρίωση.

ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ φορά μετά από 70 χρόνια που αναβίωσαν και οργανώθηκαν οι αναμνήσεις της πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας της πόλης της Καστοριάς, η οποία οργανωμένη πλήρως με σχολεία, συναγωγές και γειτονιές συγκατοίκησε αρμονικά επί αιώνες με το κυρίαρχο ελληνικό στοιχείο σε γειτονικές περιοχές. Η τουρκική διοίκηση και τουρκική κοινότητα, είχε καταλάβει και εγκατασταθεί κοντά στον λαιμό της χερσονήσου, στις κοντινές παραλίμνιες ζώνες έως τα πρώτα ψηλώματα και είχε προωθήσει την ελληνική πλειοψηφική κοινότητα όπως και την εβραϊκή στο εσωτερικό της χερσονήσου.

Η ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ παρουσία των Εβραίων της Καστοριάς (όπως και σε άλλες ξεχωριστές πόλεις συνέβη: Ιωάννινα, Βέρροια, Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Σμύρνη, Χίος κοκ) και προπαντός η αρμονική συμβίωση με τους Έλληνες, αποτελεί μια από τις βασικές εξηγήσεις του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα που είχε η πόλη της Καστοριάς, σε σύγκριση βεβαίως με τις υπόλοιπες πόλεις και κωμοπόλεις της περιοχής. Και ο λόγος για τον οποίο οι Καστοριανοί των περασμένων εποχών δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητοί, αλλά είναι οι παρεξηγημένοι και συκοφαντημένοι της πρόχειρης και επιδερμικής προσέγγισης των νεώτερων.

Η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ θηριωδία, έστω κι’ αν στο τέλος οδήγησε στον σχηματισμό του κράτους του Ισραήλ, προκάλεσε τον αποδεκατισμό της πόλης από τον σημαντικό παράγοντα που της εξασφάλιζε σαφή πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και ιδιαίτερα προοδευτικές αλλά και τολμηρές απόψεις. Η ανοχή στην ετερότητα είναι αυτή που επέδρασε, ώστε μετά την υποχρεωτική εγκατάλειψη των Εβραίων σύντομα η Καστοριά να υποδεχθεί -και λόγω της ακμάζουσας τοπικής οικονομίας από την γούνα- πολλές χιλιάδες νέων κατοίκων, οι οποίοι χάρη στην προσπάθειά τους, αλλά και το κατάλληλο, φιλόξενο κλίμα της πόλης που δεν ήταν εσωστρεφές, στις περισσότερες περιπτώσεις, στο τέλος αναδείχθηκαν.

ΣΗΜΕΡΑ οι παλιότερες γενιές των Καστοριανών θυμούνται με νοσταλγία την εποχή της νεότητάς τους, όταν είχαν βίωμα τα αισθήματα αλληλεγγύης, ανοχής και κατανόησης σε εθνοτικές ομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτά αποτυπώθηκαν με προσοχή και ποιότητα στο ντοκυμανταίρ που προκάλεσε κατά κοινή ομολογία θαυμασμό και ικανοποίηση.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Νοεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 714



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ