26.3.14

ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΟΥΔΗ & ΚΩΝ/ΝΑΣ ΜΠΑΧΤΣΙΑΒΑΝΟΥ: Τόσοι διαφορετικοί μα τόσο ίδιοι

Δε μου αρέσει να με αγκαλιάζεις… Οι αλλαγές μου προκαλούν αναστάτωση. Έχω έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και δυσκολεύομαι, να εκφράσω τα συναισθήματά μου. (αυτισμός)
-Δε βλέπω όπως εσύ. Έμαθα να διαβάζω με τη γραφή Braille. Με τη βοήθεια ενός μπαστουνιού, μπορώ να κινούμαι μόνος μου στην πόλη. Δεν έχω δει ποτέ τα χρώματα, αλλά γνωρίζω πως η ζωή είναι όμορφη! (προβλήματα όρασης)
-Δεν περπατώ. Κινούμαι με τη βοήθεια ενός ειδικού καροτσιού. Αν και η πόλη μου δεν έχει φροντίσει ιδιαίτερα για την εύκολη πρόσβασή μου σε διάφορους χώρους, εγώ χαίρομαι, όταν βγαίνω έξω και συνομιλώ με άλλους ανθρώπους! (εγκεφαλική παράλυση)
 -Δεν ακούω τις φωνές από την οικογένειά μου και από τους φίλους μου. Αναγνωρίζω, όμως, στα πρόσωπά τους την αγάπη και την αποδοχή τους. Χρησιμοποιώ νοήματα για να επικοινωνήσω μαζί τους. (προβλήματα ακοής)
-Μερικές φορές δυσκολεύομαι να καταλάβω κάποια πράγματα…Θέλω τον χρόνο μου για να αντιληφθώ κάτι. Η αθωότητά μου είναι αξιαγάπητη. Μου αρέσει πολύ, όταν κάνω φίλους! (νοητική υστέρηση)
-Έχω διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά από εσένα. Έχω ιδιαίτερα μάτια και μικρή κορμοστασιά. Όταν συμπαθώ κάποιον το δείχνω με έντονο ενθουσιασμό. Νιώθω τόσο ωραία όταν γελάω! (σύνδρομο Down)
Κοίταξε γύρω σου… Ποιος είναι ίδιος με εσένα; Όλοι είμαστε διαφορετικοί. Όλοι είμαστε μοναδικοί.

Αποδέξου και κατανόησε τη διαφορετικότητα

3 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Μια ημέρα για να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και στις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Όταν κάποιος άνθρωπος θέλει να δημιουργήσει, τίποτα δεν αποτελεί εμπόδιο. Σήμερα, έχει κατοχυρωθεί η ισότητα εκπαιδευτικών ευκαιριών για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, καθώς επίσης, έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό η συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν διαπρέψει στον αθλητισμό, στην τέχνη και στην επιστήμη, ας μην ξεχνάμε τον διάσημο κοσμολόγο Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος αν και πάσχει από μια ανίατη νευρομυϊκή ασθένεια, κατέχει την έδρα με το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό κύρος του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας.
Η περιθωριοποίηση των ΑμΕΑ δε θα έπρεπε να υφίσταται. Ας θυμηθούμε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα»

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Νοεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 717


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ