24.12.14

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

-7/9/2014 εφημερίδα Παρόν. Σε άρθρο με ειρωνικό – έστω – σχόλιο για το ΠαΣοΚ γράφεται «η Αγία Τριάδα (ΓΑΠ, Βενιζέλος, Σημίτης). Ατυχής και ακατάλληλη μεταφορά(;), να χρησιμοποιείται για αυτήν την περίπτωση όρος ή στερεότυπη διατύπωση της δογματικής της Ορθοδοξίας μας. Ας ενεπνέετο ο αρθρογράφος από μιαν άλλη … τριάδα της Μυθολογίας ή της ιστορίας, αίφνης π.χ. από την ρωμαϊκή Τριανδρία.

-Real News 14/9/2014 (Λίαν σοβαρό άρθρο στο περιεχόμενο. Κίνδυνος να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Η διατύπωση πάσχει λόγω… νόθης καθαρευούσης. Το ορθόν: προ δυσαρέστων εκπλήξεων. (προ + γενική μόνο στην καθαρεύουσα: προ των πυλών, προ αμνημονεύτων χρόνων, προ του κινδύνου αυτού. Στην δημοτική: Μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

-Στην ίδια εφημερίδα: Η εταιρεία υποχρεούτο … Νόθη καθαρεύουσα. Το ορθόν: υπεχρεούτο. Στην δημοτική: υποχρεωνόταν.
Επίσης: Το κάνετε και το λέγετε, για ν’ ακούγετε(!), τόσο χαριτωμένα. Το ορθόν: για να ακούεται (αυτό το πράγμα, αυτή η περίπτωση. Ακούεται και τούτο, ότι θα μας επισκεφθεί ο…. Ακούεται, διαδίδεται ή λέγεται (ως τριτοπρόσωπα ρήματα ότι ο τάδε θα είναι υποψήφιος.

-Real News 14/9/2014: …Δημιούργησε μια καινοτόμα εφαρμογή, (από την καθαρεύουσα: ο, η καινοτόμος, το καινοτόμον. Καινοτόμα κατά το νοσοκόμα, ο μελισσοκόμος, η μελισσοκόμα (;), σαν να είναι λέξη… ιταλική! Έτσι εξηγείται η αυθαιρεσία στην δημοτική: Μας αρέσει η λέξη της καθαρεύουσας, ο, η καινοτόμος, απεχθανόμαστε την κατάληξη, π.χ. την καινοτόμο εφαρμογή, η καινοτόμος εφαρμογή (όπως η μέθοδος, η οδοιπόρος. Έτσι: καινοτόμα, όπως η Μαντόνα!

-13/9/2014 τοπικός τύπος. Επιστολή: Θα διαπιστώσετε ιδίοις όραση(!!). Είναι πασιφανές, οπωσδήποτε είναι λάθος οφειλόμενο όχι σε άγνοια, αλλά σε κακογραφία κατά την πληκτρολόγηση. Είναι προφανές: το ορθόν: θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι = με τα ίδια τα δικά σας τα μάτια. Είναι από τα παραδοσιακά στερεότυπα που μας έμειναν ως χρήσιμα κατάλοιπα για την εκφραστικότητα και περιεκτικότητά τους από την μακροχρόνια γλωσσική μας παράδοση: εν τάξει, εν ολίγοις, εν πάση περιπτώσει, αβρόχοις ποσίν, εξ ιδίων και πολλά άλλα. Πλουτίζουν και ζωηρεύουν τον λόγο, γραπτό και προφορικόν.

-20/9/2014 τοπικός τύπος. Δυστυχώς και δικές μας παραλήψεις για το Σκοπιανό… Το ορθόν: παραλείψεις (παραλείπω), ενώ το θέμα –λη είναι από τον μέλλοντα του λαμβάνω (λήψομαι, πρβλ κοινωνικόν της Θείας Λειτουργίας ποτήριον σωτηρίας λήψομαι).Έτσι, η λήψη αποφάσεως, η κατάληψη της πόλης, η περίληψη.

-Από όσα ακούω στην τηλεόραση και διαβάζω στον τύπο: Ισλαμιστές μετακινούνται, μεταναστεύουν και ζουν, προφανώς ευτυχισμένοι, σε δυτικές χώρες (Ευρώπη). Διαπιστώνουν μόνοι τους πού περνούν καλύτερα, δηλαδή εκεί όπου υπάρχει έννομη τάξη, ειρήνη, ελευθερία. Και όμως, αυτές τις χώρες τις πολεμούν, αντί να μέμφονται τους δικούς τους ηγέτες, εαυτούς δηλαδή… Αλλά ο τυφλός φανατισμός των Τζιχαντιστών δεν έχει όρια και λογική. Τους μεθάει η ανάμνηση των σφαγών και των αιμάτων των «ιερών πολέμων» τους κατά τον μεσαίωνα ή τα εγκλήματα σε νεώτερους χρόνους (π.χ. 20ον αιώνα για εθνοκάθαρση κλπ).

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 757


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ