7.1.15

Εικόνα του αββά Ιουστίνου Πόποβιτς (1894-1979) στην Ι. Μονή Μαυρωτίσσης


Jустин Поповић Ι.Ν. Παναγίας Μακαριωτίσσης

«Σήμερα οι Ευρωπαίοι μεταλλάσονται ραγδαία σε ανθρωποφάγους επειδή με την αυτάρκειά τους στέρησαν από τον εαυτό τους την ικανότητα για μια ζώσα αίσθηση της ευαγγελικής αγάπης. Ποιο το όφελος από το ότι η Ευρώπη, οι Αμερικανοί και όλες οι ήπειροι τρέχουν να κατακτήσουν τον κόσμο, το σύμπαν, την Σελήνη, τον Άρη και τα αστέρια;…Τι θα ωφελήσει τον άνθρωπο αν αποκτήσει τον κόσμο όλο και βλάψει την ψυχή τους; Πόσο ελεεινός είναι ο ευρωπαίος άνθρωπος όταν εκστρατεύει κατά του ουρανού σαν να πρόκειται για τον εχθρό του!

»Κατά καιρούς απεσπάσθησαν και εξεβλήθησαν από την μοναδικήν αδιαίρετον Εκκλησίαν οι αιρετικοί και σχισματικοί, οι οποίοι έκτοτε έπαψαν να αποτελούν μέλη της Εκκλησίας και μέρη του Θεανθρωπίνου σώματός Της. Έτσι έχουν κατ' αρχήν αποκοπεί οι Γνωστικοί, κατόπιν οι Αρειανοί, κατόπιν οι Πνευματομάχοι, κατόπιν οι Μονοφυσίται, κατόπιν οι Εικονομάχοι, κατόπιν οι Ρωμαιοκαθολικοί, κατόπιν οι Προτεστάνται, κατόπιν οι Ουνίται και εν συνεχεία όλα τα άλλα μέλη των αιρετικών και σχισματικών λεγεώνων.

»Εις την ιστορίαν του ανθρωπίνου γένους υπάρχουν τρεις κυρίως πτώσεις: Του Αδάμ, του Ιούδα και του Πάπα. Το δόγμα περί αλαθήτου του Πάπα είναι όχι μόνον αίρεσις αλλά παναίρεσις. Διότι καμία αίρεσις δεν εξηγέρθη τόσο ριζοσπαστικώς και τόσον ολοκληρωτικώς κατά του Θεανθρώπου Χριστού και της Εκκλησίας Του, ως έπραξε τούτο ο παπισμός δια του αλαθήτου του Πάπα-ανθρώπου. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Το δόγμα αυτό είναι αίρεσις των αιρέσεων, μία άνευ προηγουμένου ανταρσία κατά του Θεανθρώπου Χριστού»

Jустин Поповић | Justin Popović | Ιουστίνου Πόποβιτς«Άνθρωπος και Θεάνθρωπος», «Δογματική της Ορθοδόξου Εκκλησίας», εκδόσεις Αστήρ και εκδ. Ορθόδοξος Τύπος.



Η εικόνα της φωτογραφίας (© ΟΔΟΣ ) είναι στην Ι.Μ. Παναγίας Μακαριωτίσσης.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 757

193 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/1/15

    Λόγια... "Αγάπης"!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/1/15

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιλόσεβιτς7/1/15

    Κι αυτός ο λόγος του Πόποβιτς, είναι λόγος Χριστιανικής Αγάπης; Είναι Ορθόδοξος λόγος, που αξίζει να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο του Ιερού Ναού της Μαυριώτισσας;
    Ο αφιερωτής της εικόνας μάλλον θα γνωρίζει καλύτερα από μένα, που δηλώνω άσχετη, γιατί οι ελεεινοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί είναι, εκτός από ελεεινοί Χριστιανοί, και ανθρωποφάγοι Χριστιανοί και... και...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/1/15

    Φαντάζομαι κάποιοι Έλληνες, σήμερα, μετά τα γεγονότα στο Παρίσι, θα υποστηρίζουν (και πάλι) τους Ισλαμιστές.
    Έχουμε γίνει ένα με τα βάθη των Βαλκανίων και της Ανατολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/1/15

    Αφήστε μας μωρέ! Κολλημένοι..... Όλο τα ίδια και τα ίδια.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος7/1/15

    Ελεεινοί και ανθρωποφάγοι οι Ευρωπαίοι.
    Ενώ οι Σλάβοι αγγελούδια.
    Ωραίος ο [..........]! Να τον χαιρόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος8/1/15

    @Νώντα Τσίγκα, 'Ή δε ζείτε στην Ελλάδα, ή απλώς επιβεβαιώνετε το βάθος της Βαλκανικής και της Ανατολής.
    Ο τέταρτος στη σειρά Ανώνυμος
    (όπως ψηφίζω κι έτσι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΧΧ8/1/15

    "Όχι όπως έμαθες, νύφη μου, αλλά όπως βρήκες".
    Είναι μία Καστοριανή παροιμία, που δυστυχώς δεν τηρούν αυτοί που τοποθετήθηκαν σε καίριες θέσεις στην Καστοριά.
    -Τι δουλειά έχει η εικόνα αυτή στην Μαυριώτισσα; Σε μία Καστοριά,σαφώς προσανατολισμένη στην Δύση, στην Δυτική Ευρώπη και στην Αμερική;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος8/1/15

    Agapiti ODOS doste na sxoliasoume sto JE SUIS CHARLIE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος8/1/15

    Το να βριζεις με το στομα αλλου ειναι πολιτισμενο;..... Φορα παντελονια τουλαχιστον.... [........] .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος8/1/15

    Ξέχασες Νώντα να πεις ότι η Σμύρνη δεν είναι Ανατολή, και ο Σεφέρης μεγάλωσε στην Αθήνα και έζησε στην Αγγλία.
    Και το ποίημα που παραθέτεις το έγραψε στο Λονδίνο!!! (αφαίρεσες την λέξη "Λονδίνο" που γράφει από κάτω ο Σεφέρης). ΟΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΕ ΝΑ ΖΕΙ. Τόσο φοβάσαι την Δύση λοιπόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος8/1/15

    Η απάντηση του κ. Ν. Τσίγκα, στο σχόλιό μου, είναι απαράδεκτη. Απορώ πώς υπογράφει το "JE SUIS CHARLIE" και απαντάει με ύβρεις.
    -Αν είχε καλάσνικωφ στα χέρια του, τι θα μου 'κανε;
    Γι' αυτό το επαναλαμβάνω:
    " Φαντάζομαι κάποιοι Έλληνες, σήμερα, μετά τα γεγονότα στο Παρίσι, θα υποστηρίζουν (και πάλι) τους Ισλαμιστές.
    Έχουμε γίνει ένα με τα βάθη των Βαλκανίων και της Ανατολής".

    Ο τέταρτος στη σειρά Ανώνυμος
    (όπως ψηφίζω κι έτσι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αναγνώστης8/1/15

    Χρυσά τα είπες, Νώντα! Πραγματικά ο ανώνυμος ήταν ολότελα άστοχος και άτοπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος9/1/15

    Μολις καποιος θιξει το γυαλιστερο μα κ ψευτικο χρυσο περιτυλιγματακι σου […………] η κουλτουρα κ ο πολιτισμος πανε περιπατο!
    Η ποιηση δεν μπαινει στο απειροβλητο....
    Μια ομως κ θες να το παιξεις εξυπνουλης, φανταζομαι οτι συμφωνεις οτι η Γεωγραφια δεν ειναι σιγουρα υβριστικη !!!!!!! Λοιπον, πιστευω οτι καταγεσαι απο ενα κρατιδιο της Μαλαισιας που ονομαζεται "M[……..]κκα" κ παρακαλω την ΟΔΟ να μην το βαλει στην γνωστη αγκυλη, γιατι ειναι ενας ουδετερος γεωγραφικος ορος κ δεν πρεπει να ειμαστε ρατσιστες. Τελος, οσον αφορα την ανωνυμια, δεν σου περασε ποτε απο το μυαλο οτι καποιοι ανθρωποι δεν ειναι ψωνια ωστε να διαφημιζουν τον εαυτο τους... Εαν εισαι μαγκας, χρησιμοποιησε ψευδωνυμο. Ολοι οι σχολιαστες ειναι επωνυμοι κ εντιμοι κ αξιοπρεπεις κ να κανεις κηρυγματακια αλλου.... […………] κ για να δωσω κ μια ευθυμη κ πολιτιστικη νοτα στην κουβεντα μας, θα σου προτεινω ενα ψευδωνυμο απο την πολυαγαπημενη "φρουτοπια".. Να υπογραφεις "Ο Βλασης το βλιτο".
    Παρακαλω την ΟΔΟ, στα πλαισια του πολιτισμου κ της τεχνης να μην βαλει σε αγκυλες τον συμπαθητικο ηρωα της φρουτοπιας, που τοσο μας εκανε κ γελασαμε...
    Τελος, το να αραδιαζεις δημοσιευσεις […………] μονο γελιο μπορει να φερει σε ολους μας, οποτε συμφωνα με τον μεγαλο Μπωντλαιρ, μπορουμε να σε καταταξουμε ως "comique absolu"!
    Φανταζομαι να σε καλυψε η κουλτουριαρικη κ πολιτισμενη απαντηση μου […………].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος9/1/15

    κ να με συγχωρεις που εγραψα "απειροβλητο"... Δεν ειναι ομως ορθογραφικο λαθος.... […………].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος9/1/15

    Εγώ μιλώ για Ανατολή, ενώ ο κ. Τσίγκας αναφέρει τη Μικρά Ασία, παραβλέποντας ότι η Σμύρνη της Ιωνίας και υπόλοιπη Μικρά Ασία περικλείοντας με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα το Αιγαίο, γέννησαν το ΔΥΤΙΚΟ πολιτισμό. Δηλαδή εξισώνει τη γεωγραφία με το πολιτισμό.
    «Δεν ανήκει σε ευρωπαϊκό έδαφος η Σμύρνη, και ούτε ανήκε ποτέ», γράφει ο φίλτατος Νώντας, σε απάντηση του πολιτισμικού-πολιτικού όρου «Ανατολή» που χρησιμοποιώ, παραπέμποντας σε επιχειρήματα τύπου Τανσού Τσιλέρ.
    Ενώ, τέλος, δεν αναφέρει το «Λονδίνο» στην υπογραφή Σεφέρη (και εκπλήσσεται μάλιστα για την επισήμανση) για να παρομοιάσει τον Σεφέρη ως Ανατολίτη, πολιτικά και πολιτισμικά (γι’ αυτό και οι αναφορές του στο μη ευρωπαϊκό έδαφος της Σμύρνης), μας διδάσκει σανκριτική, για να κατανοήσουμε την βρισιά.
    [……….] Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο.
    Ο τέταρτος στη σειρά Ανώνυμος
    (όπως ψηφίζω κι έτσι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος9/1/15

    Η επίθεση στο Charlie Hebdο, στο Corpus Christi, στον Pastitsios…. δείχνει το αξεπέραστο όριο μεταξύ Δυτικού και Ανατολικού κόσμου. Κι ο Πόποβιτς από την Μαυριώτισσα ξεκαθαρίζει αυτό το όριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος9/1/15

    [………], εσένα προστατεύει η ΟΔΟΣ! Αλήθεια, όταν εσύ βρίζεις η ΟΔΟΣ θεωρεί την βρισιά σου 'τέχνη', ενώ όταν οι επικριτές σου 'πέφτουν' στο επίπεδό σου, επιστρατεύονται οι αγκύλες! Θυμίζεις [………]![………] κ [………]! Όταν πρόκειται για άλλους [………][………][………], αλλά μόλις κάποιος σε θίξει συγχίζεσαι κωμικά! Φαντάζομαι ότι για δικιά σου προστασία θα μπουν πάλι οι αγκύλες, θα ενημερωθείς για τα σχόλιά μας και θα εμφανισθούν ΜΟΝΟ εφόσον υπάρξει απάντηση δικιά σου! Αντί να ευχαριστείς την ΟΔΟ [………] κλαίγεσαι κιόλας! Να ξέρεις ότι οι αγκύλες δεν περιείχαν βόρβορο, αλλά γεωγραφία και 'τέχνη' παρόμοια με την δικιά σου..... απλά εσύ, ως αρθρογράφος της ΟΔΟΥ, απολαμβάνεις την ασυλία των αγκυλών στα δικά μας σχόλια. Και μην κλαψουρίσεις πάλι για την ανωνυμία! Θα μπορούσες να χρησιμοποιείς ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ! Εφόσον λοιπόν γράφεις επωνύμως και άρα ψοφάς για αναγνωρισιμότητα, αποδέξου την κριτική. Μη βρίζεις και να είσαι σίγουρος ότι θα περάσεις απαρατήρητος!!!!!!!!! Και τέλος μην απαιτείς σεβασμό, αλλά δούλεψε για να τον κερδίσεις. Πάψε να χαρακτηρίζεις τους άλλους (ανθρωπάκια, βόρβορο, αγκυλωτοί σταυροί, κομπλεξικοί, αγράμματοι, υπάνθρωποι, χυδαίοι) και αυτά μόνο σε ένα άρθρο!!!!!!!! Κατέβα από το καλάμι σου! Καταλάβαμε όλοι τον πλούσιο [………]!!!!! comique absolu (και αυτή τη φορά χωρίς εισαγωγικά)........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος9/1/15

    Καλά βρε ΟΔΟΣ!!! Η τελευταία αγκύλη που μου έβαλες περιέχει ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο κ. [………..] !!!! Γιατί σε εμένα τις έκοψες; Βλέπεις κ. [………..] ότι σε προστατεύει με νύχια και με δόντια το blog; Η λογοκρισία είναι βία και βιασμός του πνεύματος και της λογικής. Σε μία αγκύλη έγραψα [………..] και κόπηκε! Υποτιμητικό ήταν, προσβλητικό όμως όχι. Οι ξεκάθαρες βρισιές του κ. [………..] μήπως θεωρεί η ΟΔΟΣ ότι αποτελούν παράσημα για εμάς; Τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον αποτελούν! Δες ποιός σε βρίζει και θα καταλάβεις ποιός είσαι! Βρίσε κ. [………..]!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος9/1/15

    Αντί να σχολιάζετε ο ένας τον άλλον, δεν μας λέτε πώς βρέθηκε ο άγνωστος Πόποβιτς (που δεν είναι άγιος δικός ΜΑΣ), στον Ι. Ν. Μαυριώτισσας;
    Προσπαθούν κάποιοι να περάσουν άλλα αντ' άλλων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ο Ανώνυμος της ενορίας σας9/1/15

    Επειδή δεν το αντέχει η συνείδησή μου να σχολιάζεται το πνεύμα οποιουδήποτε -είτε αγίου είτε αμαρτωλού (;)- ας πληροφορηθούμε πρώτα για τη ζωή και το έργο του ανθρώπου.
    http://www.impantokratoros.gr/B8B062D6.el.aspx

    Πάντως βρίσκω σωστό να οριοθετήσουμε τον σχολιασμό ως προς την ύπαρξη της Εικόνας στη Μαυριώτισσα και όχι ως προς τις απόψεις, οι οποίες δημοσιεύονται αποσπασματικά και κυρίως απευθύνονται σε όσους θέλουν να αποτελούν μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αν κάποιοι τις θεωρούν επικίνδυνες, ας μη βιάζονται να σπείρουν φοβίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος9/1/15

    Εμένα πάντως ο λόγος, μου θυμίζει λόγο της κυρίας Λουκά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος9/1/15

    "...Μάλιστα είχα αρχίσει να πιστεύω ότι ήταν και θέλημα Θεού να γίνει αυτό, μιας και από καιρό τώρα πρόσεξα ότι στην Μαυριώτισσα, σαν από θαύμα εμφανίστηκε στα εικονίσματα και η άγια πεπαλαιωμένη εικόνα ενός αγίου, οσίου, ή αββά τέλος πάντων της Σερβικής Εκκλησίας, εντελώς αγνώστου σε εμένα τον ασεβή, που ήταν όλο «μελιστάλακτος» για την Δύση και την Ευρώπη, πιο πολύ και από τον Άγιο Πειραιώς. «Σατανάδες» περίπου τους στόλιζε όλους, και το βρίσκω επιστημονικά αλλά και ιστορικά, πολύ δικαιωμένο.

    Και ενώ απορούσα, πώς είναι δυνατό αν είμαστε τόσο αδέλφια και τόσο ομόδοξοι με τα αδέλφια μας τους Σέρβους, Φυρομακεντόνσκι, Ρώσους του Αγίου Πούτιν κ.ο.κ. ωστόσο ούτε εγώ με τα 50-55 χρόνια που’ χω τώρα, ούτε οι γονείς μου με τα 80-90 δικά τους, ούτε οι πάπποι και προπάπποι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις τους, δεν είχαν ματαδεί εικόνισμα σλάβου αγίου σε εκκλησία της Καστοριάς, και ότι αντίθετα μεγάλωσαν ίσαμε με όλες τις γενιές με τα ρούχα και τα διαμαντικά παραγγελιά από την Βενετιά και όχι την Μόσχα, ήλθε ευτυχώς το θαύμα αυτό να ανατρέψει όσα ο πλάνης υποψιαζόμουν..."


    Το απόσπασμα το έκανα copy paste από το κεντρικό άρθρο της Οδού:
    http://odos-kastoria.blogspot.gr/2015/01/1894-1979.html

    Τι σχέση έχει ένας Σέρβος Αβάς με την Εκκλησία της Ελλάδος που έχει τους δικούς της Αγίους;
    Ποιος ο λόγος που ο Σεβασμιώτατος Καστοριάς τοποθέτησε την εικόνα του σέρβου, σε κεντρικό σημείο του Ι. Ν. Μαυριωτίσσης;
    Είναι λόγος ΑΓΑΠΗΣ αυτός (που έστω και αποσπασματικά που το θέτεις) βρίζει ανθρώπους; Και μάλιστα όλους τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς, ως ελεεινούς και ανθρωποφάγους.
    Να την χαίρεσαι εσύ αυτήν την Σλάβικη Ορθοδοξία.
    Εγώ ντρέπομαι για αυτόν τον λόγο ως ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ
    Πού το πάτε;

    ΥΓ. Για να μη σου πω τι γνώμη έχει για τον Γκλιγκόροφ και τα Σκόπια ο αββάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος9/1/15

    Δεν υπάρχουν δικοί ΜΑΣ άγιοι. Η Εκκλησία είναι Μία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος9/1/15

    Η λογοκρισία όσων έγραψα, δεν έχει προηγούμενο. Ακόμα και το όνομα του 'κυρίου' στον οποίο αναφέρομαι κόβεται!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Το όνομά του είναι προφανώς προσβολή να το αναφέρουμε. Κάτι σαν ιερή αγελάδα! Αγαπητή ΟΔΟΣ, μην γίνεσαι μονοπατάκι........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΠΖ9/1/15

    Στον Ανώνυμο της ενορίας
    Αν ξέρεις να μας πεις κάτι διαφορετικό για τους Δυτικούς που να προέρχεται από τον αββά των Σέρβων, περιμένουμε με ενδιαφέρον να μας το κοινοποιήσεις.
    Αλλά να θεωρείς ότι οι απόψεις του Σέρβου αββά δεν είναι επικίνδυνες, είναι πολύ τολμηρό. Και προκλητικό στην νοημοσύνη μας. Υπενθυμίζω ότι εδώ δεν διαβάζει η κυρά-Λουκά, και φαντάζομαι ούτε ο Καμένος, ή ο Καρατζαφέρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος9/1/15

    "Δεν υπάρχουν δικοί ΜΑΣ άγιοι. Η Εκκλησία είναι Μία" έγραψε ο φίλος πιο πάνω.
    Άρα και η Ίδα της Λωρραίνης είναι δική μας άγια. Καθώς και ο άγιος Μεσρώπ Μαστότς είναι δικός μας άγιος, και ο Βασίλειος του Όστρογκ., κι αυτός δικός μας!
    Προτείνω να τοποθετήσουμε τις εικόνες τους στην Μαυριώτισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος9/1/15

    Γιατί τα βάλατε με τον Ανώνυμο της ενορίας;
    Ο Χριστός μίλησε για πυρ και μάχαιρα.
    Όσοι θέλουν να είναι στα πούπουλα, ας πάνε αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος9/1/15

    Ο υβριστικός -κατά την γνώμη μου- λόγος του Πόποβιτς εναντίον των Ευρωπαίων και Αμερικανών, καταφέρεται και στους συγγενείς μας στην Ευρώπη και στην Αμερική. Στα εκατομμύρια των Ελλήνων στην Δύση και στην Αυστραλία.
    Αλλά κυρίως καταφέρεται και εναντίον μας. Για εμάς τους ίδιους. Καθότι Δυτικο-Ευρωπαίοι και εμείς οι Έλληνες. Και ιδρυτές του Δυτικού Πολιτισμού.
    Άρα καταφέρεται ο αββάς εναντίον μας. Προφανώς επειδή δεν είμαστε παλαιοημερολογίτες, γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα κανονικά με όλους του Χριστιανούς του Κόσμου, και δεν είμαστε Σλάβοι.
    Έχει ακούσει ποτέ για τον πανσλαβισμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Κι-κι-ρί-κου-ου-ου !!!9/1/15

    Αναστασίου του Πέρσου, Μαρίας της Αιγυπτίας, Μωϋσέως του Αιθίοπος, Αναστασίας της Ρωμαίας, Αχμέτ Νεομάρτυρος και Αββά Ισαάκ του Σύρου ευλαβείσθε τις Εικόνες οι ορθοδοξότατοι ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ & ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ9/1/15

    Ο αντιδυτικός λόγος του Πόποβτις, είναι πρώτα από όλα πολιτικός. Και ακόμη χειρότερα, είναι και ρατσιστικός.
    Και αυτό δεν συνάδει με τον λόγο του Ιησού Χριστού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Η επανάσταση της Αγάπης9/1/15

    @ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ

    Τότε εσύ διάβασε τους λόγους του Ψαρουδάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος9/1/15

    Ο λόγος του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς είναι ποιμαντικός και στοχεύει στην κατάδειξη της παθολογίας του καθολικισμού και του προτεσταντισμού. Ο συμβολισμός που σχολιάζετε τόσο καυστικά αναφέρεται προφανώς στον διαρκή επεκτατισμό της Δύσεως (πολιτικό και πνευματικό). Η Ίδα της Λωρραίνης δεν είναι αγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά της καθολικής και άρα δεν είναι αγία. Τους άλλους δύο δεν τους γνωρίζω, αλλά εάν είναι άγιοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα μπορούσαν να μπουν σε κάθε ναό, όπως και τόσοι άλλοι. Επειδή δηλαδή οι ναοί σε όλον τον κόσμο είναι γεμάτοι με Έλληνες Αγίους, η Ελλάδα ασκεί προπαγάνδα; Όλοι εξάλλου οι προφήτες στο εξωτερικό μέρος του ναού της Μαυριωτίσσης είναι ξένοι! Ο εθνοφυλετισμός είναι συγγενής του ρατσισμού και δεν πρέπει τα δύο αυτά να τα επικροτούμε. Ο άγιος όταν αναφέρεται στους δυτικούς, δεν νομίζω να μιλά γονιδιακά αλλά ιδεολογικά και πνευματικά. Ξαφνικά όλοι οι Έλληνες είναι αναστήματα αρετής; Στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, ποιοί καίνε την Ελληνική μας Σημαία; Οι ξένοι; Μπα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Χρόνης9/1/15

    Πες τα βρε Ανώνυμε και μας πήραν τη μπάλα εδώ μέσα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος9/1/15


    "Δεν είναι αγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας (η Ίδα της Λωρραίνης) άρα δεν είναι άγια"!!!!
    Ωραίος!
    Και τότε γιατί γράψατε ότι η "Εκκλησία είναι Μία";
    Τελικά είναι μία η Εκκλησία ή όχι; 'Η η Εκκλησία είναι οτιδήποτε αντιδυτικό αλά Πούτιν και Μιλόσεβιτς; ‘Η η Μία Εκκλησία ερμηνεύεται με θεολογία αλά Λουκά;

    Και αφού θεωρείτε ότι άγιοι είναι μόνο οι άγιοι της Ορθοδοξίας (σικ), γιατί ο Πόποβιτς καλέ μου Χριστιανέ ΔΕΝ είναι άγιος της Ελληνικής Εκκλησίας;
    Και αφού δεν είναι άγιος της Ελληνικής Εκκλησίας, τότε γιατί τοποθετήθηκε στην Μαυριώτισσα. Να βάλουμε λοιπόν και την Ίδα της Λωρραίνης στην Μαυριώτισσα.
    Δεν κουραστήκατε με το να κατακρίνετε ΟΛΟΥΣ τους Χριστιανούς του κόσμου. Εσείς οι Αλάθητοι;

    Τέλος ο ίδιος αναφέρετε ότι ο Πόποβιτς σχολιάζει ΠΟΛΙΤΙΚΑ την Δύση για τον πολιτικό επεκτατισμό της.
    Σαν τον Μιλόσεβιτς ένα πράμα. Και αυτό το θεωρείτε ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος9/1/15

    @33
    Και η Μίλιτσα Χρεμπελιάνοβιτς θα πρέπει να τοποθετηθεί στην Μαυριώτισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια!9/1/15

    Τοποθετήθηκε η εικόνα στην Μαυριώτισσα, γιατί ο Πόποβιτς καταφέρθηκε εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
    Και όπως είναι γνωστό, η Ι. Μητρόπολη Καστοριάς δεν έχει καλές σχέσεις με την Κωνστνατινούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος9/1/15

    Τα τω καίσαρος τω καίσαρι, είπε ο Χριστός. Αλλά αυτό φαίνεται σε κάποιους.... Αγίους, ένθεν και ένθεν, δεν μετράει.
    Ζήτω ο Μιλόσεβιτς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος9/1/15

    Αφού λοιπόν, όπως συμπεραίνω με τους σχολιασμούς πιο πάνω, ότι ο Σέρβος Αββάς Πόποβιτς ΔΕΝ είναι άγιος της Ελληνικής Εκκλησίας. Γιατί τοποθετήθηκε η εικόνα του στον Ι.Ν. της Μαυριώτισσσας, και μάλιστα τιμητικά δίπλα από τον επισκοπικό θρόνο;
    Τι μήνυμα θέλει να περάσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς στους πιστούς, και κυρίως στους εκατοντάδες τουρίστες που περνούν από την Μαυριώτισσα, και βλέπουν έναν Σέρβο Αββά σε περίοπτη θέση; Σε μια Καστοριά με σαφή προσανατολισμό, αιώνες τώρα, στο Φανάρι και στην Δύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος9/1/15

    @ Νώντας
    Όλο δεν ασχολείσαι και όλο απαντάς! Cool!!!! Έτσι είναι φίλτατε.. Όταν βρίζεις, απολαμβάνεις τους καρπούς που σπέρνεις! Άσε που καλύπτεσαι και πίσω από τις αγκύλες της ΟΔΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Je ne suis PAS Charlie9/1/15

    @ Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια!
    Α! Έτσι εξηγείται λοιπόν!!!
    Επειδή ο Πατριάρχης είναι υπέρ του Διαλόγου της Αγάπης με τους Καθολικούς. Ενώ οι Σέρβοι είναι αντιδυτικοί και εναντίον του οποιουδήποτε διαλόγου με σκοπό την Ένωση των Εκκλησιών. Έτσι ο Πόποβιτς κατηγορώντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έγινε αγαπητός στους [.............] και στους [.............] .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος10/1/15

    @ Νώντας
    "Ποτέ μην τα βάζεις μ' έναν ηλίθιο.
    Είναι βέβαιο ότι θα σε ρίξει στο επίπεδό του και θα σε νικήσει εκ πείρας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ανώνυμος10/1/15

    Απο ατακουλες του καφενειου, καλα τα πας!..... Φανταζομαι μιλας εκ πειρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ανώνυμος10/1/15

    Εκπλήσσομαι από τον φανατισμό και τις προσωπικές επιθέσεις. Χαρακτηριστικό της φυλής μας πρέπει να είναι, δεν εξηγείται αλλιώς. Εμπάθεια, πολύ εμπάθεια δυστυχώς, ίσως και ζηλοφθονία, αλλά αναπότρεπτα. Δεν κατάλαβα γιατί υπάρχουν πολλά σβησμένα, είναι ασχημονίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ανώνυμος10/1/15

    "Απο ατακουλες του καφενειου, καλα τα πας!..... '

    Χμμμμ, έννοια σου και δεν έχω πατησει το ποδι μου σε καφενείο ποτέ στη ζωή μου..
    [ Η μονη φορά όμως που αναγκάζομαι να συγχρωτίζομαι και ν' απαντώ σε ε υ ή θ ε ι ς σαν και του λογου σου ομολογω πως είναι μια πολύ δυσάρεστη και ατυχής στιγμή... ]
    Τι σου έχει κάνει ρε ο άνθρωπος και τον σκυλοβρίζεις δυό μέρες τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος10/1/15

    "Θεωρώ ότι με έβρισες και εσύ, επειδή νόμισες ότι τον αδικώ. Τώρα όμως που ξέρεις την προϊστορία, ελπίζω να ανακαλέσεις."

    "Tον τρελό με το καλό" λέει ο σοφός λαός!

    Καλώ την ....Άννα και δεν ανακαλώ.
    Διοτι αντεληφθην καλως "τις ήρξατο χειρών αδίκων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ανώνυμος10/1/15

    @Ανώνυμος είπε...
    "Απο ατακουλες του καφενειου, καλα τα πας!..... '

    Καταρχήν, προφανώς δεν έχεις παρακολουθήσει εξ΄ αρχής την συζήτηση. Ο κύριος […….] ξεκίνησε ένα υβρεολόγιο σε κάθε έναν που είχε διαφορετική άποψη από αυτόν. Και επειδή συχνά πυκνά το κάνει αυτό, αποφάσισα να του δείξω ότι και οι άλλοι άνθρωποι έχουν αξιοπρέπεια και πρέπει να την σέβεται. Ο κύριος […….] , κρυμμένος πίσω από την 'τέχνη και την κουλτούρα' τόξευε […….] , ύβρεις και προσβολές, υποτιμώντας στοχευμένα όποιον φουκαρά τύχαινε να μην του είναι αρεστός. Στη ζωή μου έχω μάθει να υπεραμύνομαι τους αδικούμενους. Οι υβριστικές εκφράσεις που νομίζεις ότι του απευθύνω, είναι απλά οι δικές του 'πολιτισμένες εκφράσεις' που ο ίδιος στολίζει τους άλλους!
    Τυχαίνει όμως να καταπατάται η έννοια του διαλόγου σε αυτό εδώ το site, όταν ξαφνικά (ως διά μαγείας) τα σχόλια του κυρίου αυτού ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ! Αυτό προφανώς έγινε διότι χαλούσε η μόστρα του […….] και αποκαλύπτονταν το πραγματικό υπόβαθρό του.
    Θεωρώ ότι με έβρισες και εσύ, επειδή νόμισες ότι τον αδικώ. Τώρα όμως που ξέρεις την προϊστορία, ελπίζω να ανακαλέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ανώνυμος10/1/15

    Δεν υπάρχει Ελληνική Εκκλησία, αλλά Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς είναι άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και άρα ορθότατα απολαμβάνει την τιμή και ευλάβεια των πιστών όλου του κόσμου. Άλλο πράγμα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία (με κεφαλαία τα πρώτα γράμματα) και άλλο οι άλλες εκκλησίες (όπου μόνο συμβατικά αποκαλούνται εκκλησίες). Οι άγιοι των άλλων εκκλησιών είναι άγιοι της Εκκλησίας μας, μόνο εφόσον έζησαν προ του σχίσματος (Άγιος Ειρηναίος Λυώνος, Άγιος Αμβρόσιος Μεδιολάνων κλπ).
    Τέλος, η Καστοριά όπως και ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος έχουν προσανατολισμό το πρόσωπο του Χριστού. Όσον αφορά βέβαια την εκκλησιολογία, υπάρχει μία αυτονόητη σύνδεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν είμαστε όμως, πνευματικά, σε καμμία περίπτωση προσανατολισμένοι στην Δύση! Βρίσκονται στην πλάνη και την αίρεση. Ούτε είμαστε όμως προσανατολισμένοι στο Βορρά! Ούτε στην Ανατολή! Είμαστε αυτοί που είμαστε και διαθέτουμε μία αξιοζήλευτη Παράδοση. Μπορώ να πω, έχοντας διαβάσει αρκετά, ότι το ελληνο-χριστιανικό πνεύμα είναι ό,τι ανώτερο πάνω στη γη. Άρα πρέπει οι άλλοι να προσανατολίζονται σε εμάς! Ωστόσο χρειάζεται προσοχή γιατί μπορούμε από λαός του Θεού, εύκολα, να γίνουμε επιλήσμονες σαν τους Εβραίους..................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Επώνυμος10/1/15

    Δεν ξέρω αν η τοποθέτηση της εικόνας του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς έγινε για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες, όπως εικάζουν κάποιοι σχολιαστές. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα, όποιος θέλει παραδέχεται την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και όποιος θέλει την περιχαρακώνει.
    Γράφω όμως τώρα εδώ για ένα άλλο θέμα που έχει σχέση με τη Μαυριώτισσα και μόλις προ ολίγου πληροφορήθηκα.
    Διάβασα σε άλλη τοπική ιστοσελίδα ότι εκοιμήθη ο πατήρ Γαβριήλ Παναγιωτίδης στην Κύπρο.
    Ασφαλώς δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτε άλλο για τους χιλιάδες Καστοριανούς που τον γνώρισαν άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ι.Μ Παναγίας Μαυριωτίσσης.
    Γι' αυτό ελπίζω ότι η Μητρόπολη Καστορίας προνόησε ότι είναι παλλαϊκό αίτημα να ταφεί ο εκδημήσας δίπλα στο Μοναστήρι που με αγάπη Χριστού διακόνησε πιστά τέσσερις δεκαετίες.
    Δεν είχα ακόμη επικοινωνία με κανένα από τα παιδιά του και δεν ξέρω πώς θα κινηθεί το συγγενικό του περιβάλλον, ας πληροφορηθούν όμως εγκαίρως ότι ολόκληρη η Καστοριά νιώθει και αυτή οικογένειά του.
    Ελπίζω ο Δεσπότης να έχει βάλει ήδη λυτούς και δεμένους για τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να μπορούμε κι εμείς να ανάβουμε ένα κεράκι αναβιώνοντας τις μέρες αγάπης που ζήσαμε κοντά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ανώνυμος10/1/15

    @Νώντα Τσίγκα.
    Γιατί Νώντα αφαίρεσες όλα τα σχόλιά σου; [......]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ανώνυμος10/1/15

    Γράφει ανώνυμος πιο πάνω:
    «Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς είναι άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και άρα ορθότατα απολαμβάνει την τιμή και ευλάβεια των πιστών όλου του κόσμου».
    Μα τι λέτε;
    Ο Αββάς Πόποβιτς ΔΕΝ είναι αναγνωρισμένος από την Εκκλησία της Ελλάδος. Πως είναι δυνατόν ένα ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΣ Σέρβος Αββάς, και με Αντιδυτικό μάλιστα ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΟΓΟ (άρα συμβολίζει πολλά περισσότερα), να τοποθετείται σε περίοπτη θέση, δίπλα από τον επισκοπικό θρόνο της Μαυριώτισσας.
    Και τι ωραία που επιχειρηματολογείτε πάρα κάτω: «και άρα (sic) ορθότατα (sic) απολαμβάνει (sic) την τιμή και ευλάβεια των πιστών (sic) όλου (sic) του κόσμου(sic). (!!!!!!!!!!)
    Όσον για τα υπόλοιπα περί Δύσης, πλάνης, αίρεσης, και Εβραίων, μάλλον ταυτίζεστε με την κυρία Λουκά στον στοχασμό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ανώνυμος10/1/15

    Ο προσανατολισμός στον Ορθόδοξο Σλαβικό Βορρά τα τελευταία χρόνια, είναι ξεκάθαρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ανώνυμος10/1/15

    http://3.bp.blogspot.com/-1ETyQHnqDxg/Us0ioVNKV9I/AAAAAAAARIE/mUnM5nsLz_E/s1600/4.jpg

    Για το κύριο παραπάνω, που ενώ γνωρίζει τα πάντα για το Πόποβιτς (και προσπαθεί με το στανιό να μας τον επιβάλλει), δε γνωρίζει τίποτα για την Καστοριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Athena10/1/15

    Κατ΄αρχάς, εύχομαι κι εγώ για το 2015 σε όλους και όλες, εντός και εκτός "ΟΔΟΥ", να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, όσο μπορούμε...
    Σε αυτόν τον διάλογο έχω την αίσθηση ότι (για μια ακόμη φορά;) άρχισε να ξεφεύγει ο σχολιασμός.
    Φυσικά, είναι πιο εύκολο να στρεφόμαστε στα σώψυχά μας και να αλληλοεκτοξεύουμε βέλη βγάζοντας απωθημένα (συγγνώμη, κύριε Τσίγκα, δεν είμαι ούτε ασθενής ούτε ιατρός της Νευρολογίας, άλλη είναι η ειδικότητά μου).
    Και ακόμη πιο εύκολο και συμφεροντολογικό είναι να ασχολείται κανείς με τα μακρινά στον χώρο και τον χρόνο, γιατί τα πλησίον θέλουν αρετές που προφανώς δεν έχουν καλλιεργηθεί.
    Είναι εύκολο (για να μη πω "προσοδοφόρο") να αναρτάται η Εικόνα ενός αγνώστου σε πολλούς Αγίου (γνωστού ωστόσο σε τουρίστες) ή να παρέχεται περίθαλψη σε έναν επιφανή Αγιορείτη λόγιο Ιερομόναχο (μακαριστό τώρα), γιατί εκεί προκαλείται εντύπωση και θαυμασμός στους πιστούς.
    Αναφέρομαι στο σχόλιο του "Επώνυμου". Άνοιξα κι εγώ να ενημερωθώ σχετικά από την επίσημη ιστοσελίδα της Μητρόπολης και τί είδα πρώτο-πρώτο λέτε;
    "Η βουλευτής κ. Μαρία Αντωνίου επισκέφτηκε τον Σεβασμιώτατο" (!)
    Σημείωση: Σήμερα ΔΕΝ είναι βουλευτής (-ίς)
    Κάνω υπομονή και ψάχνω παρακάτω. Ούτε λέξη για τον παπα-Γαβριήλ. Ούτε λέξη!
    Ειλικρινά... δεν σχολιάζω περαιτέρω.
    Απογοήτευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ανώνυμος10/1/15

    Άτυχος ήταν ο πατήρ Γαβριήλ, αγαπητέ Επώνυμε, ήταν Κύπριος, όχι Σλάβος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ανώνυμος10/1/15

    [……]
    Βγήκες από τη σπηλιά σου, με την κάλυψη της ΟΔΟΥ, είπες ξανά το ίδιο φθηνό κομματάκι σου και ξαναμπήκες πάλι στη σπηλιά. Τελεία! Μας άφησες όλους άφωνους!!!!!!!!! Με ποιό δικαίωμα αφαιρείς τα προηγηθέντα ΓΡΑΠΤΑ σχόλιά σου; Να μην τα έκανες εάν δεν τα αντέχεις! Ξέρω, ξέρω, δεν θα απαντήσεις ξανά....... ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!
    Όσον αφορά τον αναγνώστη που σχολιάζει τα περί Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς. Αγαπητέ, δεν έγραψα ότι είναι Άγιος της Σερβικής Εκκλησίας, αλλά της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και πολύ σωστά βέβαια. Δεν υπάρχουν αποκλειστικά εθνικοί άγιοι. Εάν ένα Πατριαρχείο αγιοκατατάξει έναν άγιο, αυτός αυτόματα καθίσταται άγιος ΟΛΗΣ της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Λες να χρειάζεται να αναγνωρισθεί η Αγία Σοφία της Κλεισούρας και από το Πατριαρχείο Σερβίας για να τιμάται και στην Σερβία; Όχι βέβαια!!!! Η χρησιμοποίηση του λατινικού αυτού τροπικού επιρρήματος (στο sic αναφέρομαι) πρέπει να συνάδει με κάποια προβληματική και όχι απλά να επιβεβαιώνει την τρανταχτή άγνοιά σου σε βασικά εκκλησιαστικά θέματα!
    Το ότι οι καθολικοί και οι προτεστάντες είναι αιρετικοί και έχουν περιέλθει σε θεολογικές πλάνες δεν το λέει η κα Λουκά, αλλά η Εκκλησία (Η΄ και Θ΄ Οικουμενική Σύνοδος). Για τους Εβραίους είναι αυτονόητο ότι είναι εκτός Εκκλησίας. Τί εννοείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ανώνυμος10/1/15

    Και για είμαι πιο ακριβής, η Η΄ και Θ΄ Οικ.Σύνοδοι δεν αναφέρονται στους προτεστάντες, αλλά καταδικάζουν το ίδιο δυτικό πνεύμα που διαπνέει τόσο τους καθολικούς όσο και τους προτεστάντες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Ανώνυμος10/1/15

    @64
    Όχι, δεν ήταν άτυχος αλλά ευλογημένος από την άδολη αγάπη μιας ολόκληρης πόλης!
    Είσαι σίγουρος ότι ήταν Κύπριος; Εγώ ήξερα μόνο για την Πρεσβυτέρα. Τα παιδιά του πάντως μεγάλωσαν μαζί μας και δραστηριοποιούνται στην Καστοριά ως έντιμοι συμπολίτες μας.
    Καλόν Παράδεισο εύχομαι. Η Παναγία η Μαυριώτισσα δεν θα τον αφήσει, όπως δεν ήθελε κι εκείνος να Την εγκαταλείψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Ανώνυμος10/1/15

    @Athena
    Η βουλευτής είναι σωστό.... μην μπερδεύεσαι........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ανώνυμος10/1/15

    @Athena
    Η επιχειρηματολογία δεν είναι σώψυχα. Η γενική κατέυθυνση των σχολίων είναι στη σωστή κατεύθυνση ενός ζωντανού και άρα εύκαμπτου οργανισμού.
    Παράλληλα, το μισό δικό σου πικρόχολο σχόλιο και βάλε κινείται στη σφαίρα των σώψυχων που καταδικάζεις! Και βέβαια στο τέλος θέτεις θέματα για συζήτηση τα οποία είναι άσχετα με το θέμα του άρθρου κάτι το οποίο καταδικάζεις με αυστηρότητα στους άλλους σχολιαστές! Να σε ενημερώσω, τέλος, ότι ο 'Ιερομόναχος' στον οποίο αναφέρθηκες δεν ήταν ιερομόναχος αλλά μοναχός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Ευλόγησον ! ...10/1/15

    Είσαι καλά, Ανώνυμε 64;
    Συγγνώμη, αλλά δε μπορώ να διακρίνω αν το σχόλιό σου είναι καλόπιστο ή ειρωνικό. Όπως κι αν έχει, ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΠΑΤΗΡ ΓΑΒΡΙΗΛ !
    Και καλά ο Σεβασμιώτατος δεν τα προφταίνει όλα. Τόσοι παρατρεχάμενοι εκεί μέσα πού το έχουν το μυαλό τους ;
    Νομίζουν ότι με τις φωτογραφίες και τα ονόματά τους συνέχεια στο διαδίκτυο πείθουν ότι είναι καλοί εργάτες του Αμπελώνος του Κυρίου ;
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Athena10/1/15

    Σε ευχαριστώ, Ανώνυμε, που απάντησες και ελπίζω να μη μαλώσουμε. Γιατί ο υπόλοιπος σχολιασμός περισσότερο καυγά μού θυμίζει.
    Και η επιχειρηματολογία μπορεί να βγάζει σώψυχα, όταν δεν συγκροτείται με βάση τη λογική αλλά το συναίσθημα. Έχεις δίκιο, γιατί φάνηκα μάλλον απόλυτη παραβλέποντας τα συγκροτημένα επιχειρήματα ορισμένων. Επηρεάστηκα από τη γενικότερη εικόνα που δείχνει λόγο παρορμητικό έως και υβριστικό. Δεν θέλω να δικαιολογηθώ, αλλά είχα στο μυαλό μου εκφράσεις όπως "λύπη" από τα σχόλια που διαγράφηκαν. Λάθος μου που δεν μίλησα συγκεκριμένα. Ζητώ συγγνώμη γι' αυτό απ' όλους.
    Εκεί όμως που θεωρώ αδιαμφισβήτητο το δίκιο μου είναι ότι το θέμα δεν είναι διόλου άσχετο. Ο τίτλος της ανάρτησης αναφέρεται επί λέξει "στην Ι.Μ. Μαυρωτίσσης" και ως φαίνεται δεν παρακολούθησες τον συλλογισμό μου, από τα μακράν στον πλησίον.
    Ευχαριστώ για τη διόρθωση, μου φθάνει που θυμάμαι το όνομά του : Μωϋσής, ο Θεός να τον αναπαύει και την ευχή του να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Ανώνυμος10/1/15

    Τα αυτονόητα συζητάτε τώρα; Μαυρώτισσα και παπαΓαβρίλης ένα και το αυτό στη συνίδηση όλου του κόσμου της Καστοριάς. Ποιος δε θυμάται ότι έμενε εκεί μέρα νύχτα και είχε ανοιχτό το αρχοντικό για τους επισκέπτες; Όχι σαν τώρα που είναι γραμμένοι μόνο στα χαρτιά και δε μένει κανείς εκεί. Να ρωτήσουν τους Καστοριανούς πώς ήταν η Μαυρώτισσα και πώς είναι τώρα. "Μοναστήρι" χωρίς αδελφότητα που να ζει μοναστηρίσια. Τουλάχιστον ας ψάλλουν αύριο ένα τρισάγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Ανώνυμος10/1/15

    @Athena
    Ξέρεις το ανέκδοτο με τον Τοτό και τα μυρμήγκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Ανώνυμος10/1/15

    Ηταν μια φορά ο Τοτός και η δασκάλα είχε βάλει έκθεση με θέμα "ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ"

    Και ο Τοτός έγραψε
    "Το καλοκαίρι είναι μια εποχή υπέροχη με ήλιο και ζέστη.Μια εποχή που ευνοεί όλα τα ζωντανά του πλανήτη αλλά ακόμα και αυτά τα μικρά μυρμηγκάκια.Τα μυρμήγκια είναι κάτι μικρά έντομα μαύρα τα οποία δουλεύουν πολύ το χειμώνα και λειτουργούν με κώδικες συγκεκριμένους και έχουν βασίλισσα και μπλα μπλα μπλα και εκείνο και το άλλο και και και και ......
    ............................
    ................................... "

    Η Δασκάλα είχε μείνει ΕΚΠΛΗΚΤΗ με τις γνώσεις του Τοτού
    ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΤΕ !!!!! ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΦΗΜΕΣ σου αξίζουν συγχαρητήρια ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ . Πήρες 10 με τρείς τόνους

    ΚΑΜΑΡΙ Ο ΤΟΤΟΣ με το δίκιο του

    Την άλλη μέρα η κυρία τους έβαλε έκθεση με θέμα "Ο Χειμώνας"
    Και το Τοτός έγραψε
    "Ο Χειμώνας είναι μια εποχή που όλοι κλεινόμαστε σπίτι μας.Το ίδιο κάνουν και τα μυρμηγκάκια.Τα μυρμηγκάκια τα οποία είναι κάτι μικρά έντομα τα οποία .......μπλα μπλα μπλα μοπλα μπλα πάλι τα ίδια"
    Η Δασκάλα του είπε πάλι μπράβο για τις γνώσεις του αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα αλλά του έβαλε πάλι 10

    Την άλλη μέρα τους βάζει έκθεση με Θέμα το χωριό μου
    και ο Τοτός έγραψε
    "Το χωριό μου είναι ένα καταπράσινο λιβάδι .Εκεί εκτός από κοτούλες γατούλες κατσικάκια έχει και πολλά μυργμήκια.Τα μυρμήγκια είναι κάτι μικρά έντομα που ......................................" και να'σου πάλι απ΄την αρχή

    Η Δασκάλα τα πήρε στη κράνα και σκέφτηκε να βάλει ένα διαφορετικό θέμα ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να γράψει πάλι για μυρμήγκια ο Τοτός

    -ΠΑΙΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ θα μου γράψετε έκθεση με θέμα "Το Διαστημόπλοιο"

    Τοτός
    *****
    Το Διαστημόπλοιο είναι ένα μέσο για να πηγαίνει ο άνθρωπος στο διάστημα και σε άλλους πλανήτες στο μέλλον για να δει αν υπάρχει ζωή
    Βέβαια δεν υπάρχουν μυρμήγκια.Τα μυρμήγκια είναι κάτι μικρά έντομα που ......................................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Ανώνυμος10/1/15

    Όχι μόνο άλλαξε η Μαυριώτισσα, αλλά και η Καστοριά άλλαξε. Έχουμε πλέον παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα (πέρα από τους εξορκισμούς) και εικόνες με αντιδυτικούς ρήτορες. Τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του θεού τω καίσαρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Πούτιν10/1/15

    Δε μου απάντησε κανείς εδώ μέσα!!!!
    -Γιατί ο Σεβασμιώτατος τοποθέτησε σε κεντρικότατο σημείο της Ι.Μ. Μαυριωτίσσης, εικόνα ΜΗ αναγνωρισμένου αγίου από την Εκκλησία της Ελλάδος;;;
    Μια εικόνα ενός Σέρβου αββά, που χαρακτηρίζεται σφόδρα αντιδυτικός;
    Ποιος ο λόγος για την συγκεκριμένη επιλογή;;;;
    ΓΙΑΤΙ;;;;
    Τι μήνυμα θέλει να περάσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ανώνυμος11/1/15

    Σε αυτή την ανάρτηση, έγινε "ψεκασμός". Δε δικαιολογείται διαφορετικά. Άρες μάρες κουκουνάρες, κι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Ανώνυμος11/1/15

    Είπα-ξείπα, θα μπορούσα να εκλάβω το "σβήσιμο" των σχολίων σου φίλτατε Νώντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Ανώνυμος (λέμε τώρα)11/1/15

    #77

    Ν' αγαπιόμαστε κι ας είναι και μ' άλλα λόγια.
    Καλό ξημέρωμα, μυρμηγκάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Ανώνυμος11/1/15

    "Είπα-ξείπα, θα μπορούσα να εκλάβω το "σβήσιμο" των σχολίων σου...'

    https://www.youtube.com/watch?v=gH284LQvouU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Ανώνυμος11/1/15

    &76&
    Αφού μας ρωτάς δεν μπορώ να μην απαντήσω στην ερώτησή σου στο
    ''τί μήνυμα θέλει να περάσει'; ''
    το μήνυμα της ΄΄Αγιότητας΄΄νομίζω.

    Υ.Γ. Άς πούμε και ένα''αιωνία η μνημη '' για τον παπαγραβριήλ που χρόνια διακονησε την Μαυριώτισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Ανώνυμος11/1/15

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Ανώνυμος11/1/15

    Το μήνυμα πάντως έχει να κάνει με τον Πατριάρχη. Γι' αυτό και ο Πόποβιτς, ο αντιδυτικός και εναντίον του Διαλόγου της Αγάπης με τους Καθολικούς. Προφανώς ο Πατριάρχης Μόσχας λέει περισσότερα σε κάποιους στην Καστοριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Ανώνυμος11/1/15

    Πάντως ο λαλίστατος κατά τα άλλα εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης Καστοριάς, γιατί ΣΙΩΠΑ και δεν εκδίδει ένα δελτίο τύπου, να εξηγήσει τους λόγους της εμφάνισης του εικονίσματος ενός ΜΗ αναγνωρισμένου από την Εκκλησία της Ελλάδος, Σέρβου αββά στην Μαυριώτισσα..........;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Ανώνυμος11/1/15

    Πώς είναι δυνατόν σήμερα να στρέφεται η Καστοριά στους Σέρβους ή Σκοπιανούς, σε μία Καστοριά ΣΑΦΩΣ στραμμένη στη ΔΥΣΗ και στο ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ;
    Σε μια Καστοριά που υποστηρίζει πάντα το Διάλογο Αγάπης του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως με τους Καθολικούς, και την Ένωση των Δύο Εκκλησιών; Αφού χιλιάδες Καστοριανοί, στην Καθολική Δύση προτίμησαν να μεταναστεύσουν, γιατί εκεί νοιώθουν τα ΑΔΕΛΦΙΑ τους και όχι στην Σερβία ή στην Ρωσία, που τους νοιώθουμε απόλυτα ξένους, αν και παλαιοημερολογίτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Ανώνυμος11/1/15

    Εγώ δε δέχομαι να μ' αποκαλούν ανθρωποφάγο και ελεεινό!
    Και μάλιστα στο Όνομα του Χριστου ΜΟΥ!!!!!!!!!!
    Έλεος [.......] !!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Ανώνυμος11/1/15

    Υπάρχει κι αυτός ο Πόποβιτς!
    http://www.overlap.gr/wp-content/uploads/2013/06/popovic.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Ανώνυμος11/1/15

    Το όνομα Δαρβίνος, σας θυμίζει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Ανώνυμος11/1/15

    "Η Βουλευτής της Ν.Δ. Καστοριάς κα Μαρία Αντωνίου επισκέφτηκε σήμερα, Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015, , τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ, για να λάβει την ευλογία του Σεβασμιωτάτου και της τοπικής Εκκλησίας ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015".

    Αναφέρει το site της Μητρόπολης Καστοριάς, σε ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ περίοδο, κατά την οποία ΔΕΝ είναι βουλευτής η κυρία.

    Αν δεν είναι αυτό ΠΟΛΙΤΙΚΗ παρέμβαση που κάνει η τοπική Μητρόπολη δια μέσου του site και διαφημίζει την μία υποψήφια κυρία ως νυν βουλευτή, τότε τι είναι.

    Θα τους λείψει όμως αύριο η βουλευτής, που τόσο πολύ προβάλλουν προεκλογικά.
    Αμήν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Ανώνυμος11/1/15

    Ας πάνε και οι άλλοι υποψήφιοι να πάρουν ευλογία.. Όποιος και να πάει, ευλογία θα πάρει.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Ανώνυμος11/1/15

    Εάν κάνετε μία βόλτα στο ίντερνετ, θα δείτε πάμπολλες εορτές του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς στην Ελλάδα. Ο Άγιος είναι κανονικότατα αναγνωρισμένος και αυτός που το επαναλαμβάνει συνεχώς, εκτός από άσχετος είναι και κακόβουλος. Ηρέμησε φίλε, γιατί μοιάζεις με αυτούς που ακόμα και σήμερα δεν αναγνωρίζουν τον Άγιο Νεκτάριο!......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Ανώνυμος11/1/15

    Μου αρέσει που διαμαρτύρεστε για τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς και τον μαύρο χαμό από χάλκινα στα ραγκουτσάρια τον περνάτε ασχολίαστο. Να ρωτήσω και κάτι; Γιατί η ΟΔΟΣ γράφει την Καστοριά: Castoria, στο πάνω μέρος της σελίδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Ανώνυμος11/1/15

    Η Ελλάδα δεν είναι Δύση. Απλά οι πολιτικοί της προσπαθούν να το επιβάλλουν και στον λαό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Ανώνυμος11/1/15

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Ανώνυμος11/1/15

    Οι Καστοριανοί πήγαν στη Δύση ψάχνοντάς για ΑΔΕΛΦΙΑ;;;!!! Μας δουλεύεις ρε φίλε; Για το παραδάκι και μόνο πήγαν. Δε μου λες, για να έχουμε και καλό ερώτημα: οι Καστοριανοί που δουλεύουν στο Ντουμπάϊ (για παράδειγμα), πήγαν εκεί για αδελφοσύνη; Αστειάκια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Ανώνυμος11/1/15

    Ο ΑΒΒΑΣ Πόποβιτς ΔΕΝ είναι αναγνωρισμένος από την Εκκλησία της Ελλάδος.
    (Η Εκκλησία της Ελλάδος ΔΕΝ είναι οι παλαιοημερολογίτες!)
    Ηρέμησε φίλε μου, και μη ντρέπεσαι που αγαπάς τους Σλάβους και τους φανατισμένους παλαιοημερολογίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Ανώνυμος11/1/15

    Εσείς που σχολιάζετε τον Άγιο Ιουστίνο και τα γραφόμενά του, έχετε ρωτήσει τους πνευματικούς σας; (Εάν έχετε κιόλας!) Διότι πάλι μυρίζομαι χτυπήματα στο σαμάρι (Μαυριώτισσα) για να βγάλετε τα ποθημένα σας εναντίον λειτουργών της Εκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Ανώνυμος11/1/15

    Νοιώθουν άνετα με τους Δυτικούς στην Δύση. Γιατί νιώθουν αδέλφια με τους Γάλλους, Αγγλους, Ιταλούς, Ισπανούς... Δεν νιώθουμε αδέλφια με τους Σέρβους, τους Ρώσους και όλους τους Σλάβους... παρόλο που είναι ορθόδοξοι.
    Ο Καστοριανός και ο Έλληνας γενικά, νιώθει άνετα, οικεία, οικογενειακά και αδελφικά με τους Ευρωπαίους όχι με τους Ρώσους και Σκοπιανούς.
    Πιο εύκολα κάνει ο Έλληνας τον Σταυρό με τον Καθολικό δίπλα του παρά με τον Ρώσο.
    ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ? ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΠΑΝΤΡΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΠΟΒΙΤΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Ανώνυμος11/1/15

    Γι' αυτό και με την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, οι Έλληνες πήγαν στην Βενετία. Δεν πήγαν στην Μόσχα!
    Πήγαν στα ΑΔΕΛΦΙΑ τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Ανώνυμος11/1/15

    Η Ελλάδα είναι Δύση.
    Και αυτή δημιούργησε τον Δυτικό Πολιτισμό.
    Ελλάδα και Δύση είναι το ένα και το αυτό.
    Και όποιος καταφέρεται κατά τις αρχές και αξίες του Δυτικού πολιτισμού (όπως ο Πόποβιτς) καταφέρεται κατά της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Ανώνυμος11/1/15

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Ανώνυμος11/1/15

    Επανέρχομαι:
    Το όνομα Δαρβίνος, σας θυμίζει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Ανώνυμος11/1/15

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Ανώνυμος11/1/15

    Τα Βαλκάνια γέμισαν από "Αλάθητους"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Ανώνυμος11/1/15

    Τελικά τα χάλκινα των ραγκουτσαριών προκάλεσαν τέτοιο φανατισμό με τον σέρβο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Ανώνυμος11/1/15

    Υπάρχει κι αυτός ο Πόποβιτς!
    http://www.overlap.gr/wp-content/uploads/2013/06/popovic.jpg
    Αυτός είναι Θεός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Ανώνυμος11/1/15

    Τι είναι ένας [.........]
    και δίνει προεκλογικές... ευλογίες;;;;
    Και βαπτίζει κυρίες ως βουλευτίνες;;;;
    Και τις προβάλει;;;;;;
    Hellooooo???
    Τεχεράνη;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Η ΟΔΟΣ παρακαλεί τους σχολιαστές να συγκρατούν τα σχόλιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Ανώνυμος11/1/15

    Αν είχες δώσει, Παναγιώτη, τη δυνατότητα να σχολιάζουμε στο JE SUIS CHARLIE, πολλοί θα είχαν "εκτονωθεί" εκεί.
    Καλό Παράδεισο στον πατήρ Γαβριήλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Ανώνυμος11/1/15

    "στον πατήρ Γαβριήλ..."

    τι ελληνικά ειναι βρε αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Ανώνυμος11/1/15

    Ανώνυμε [........]
    Τι ελληνικά είναι αυτά;
    1. Οι προτάσεις αρχίζουν με κεφαλαίο.
    2.Το "ειναι" σου, γράφεται "είναι".
    3. Ο «πατήρ» είναι άκλιτο μετά θάνατον. Σιγά να μην υπάρχουν και εγγόνια στον Παράδεισο.
    4. Ουδείς μωρότερος αν….
    6. Βήξε για να σου φύγει η κάμηλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Ανώνυμος11/1/15

    Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος έκανε το 2013 προσκυνηματική εκδρομή στην γενέτειρα του Αγίου Ιουστίνου. Ο Δημητριάδος είναι παλαιοημερολογίτης και αντιοικουμενιστής; Ρε φίλε θα μας τρελάνεις; Όλη η Εκκλησία τον τιμά, τί σε έχει πιάσει; Είναι άλλο πράγμα ο κίνδυνος χρησιμοποιήσεώς του για λόγους προπαγάνδας (το οποίο φαντέζεσαι, αλλά είναι αστείο) και άλλο το εάν είναι Άγιος ή όχι. Τρικυμία εν κρανίω γενικώς και ειδικώς. Τέλος, στο επίσημο blog Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναρτήθηκε το εξής, αναφορικά με την φετινή (2014) εορτή της μνήμης του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς (14 Ιουνίου η ημέρα μνήμης του): ''Αυτή τη σημαντικότατη ημέρα, όχι μόνο για το Σερβικό λαό, αλλά και για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες πιστοί και προσκυνητές έφθασαν στη Μονή Τσέλιε από όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως από την Σερβία, την Ελλάδα, την Ρωσία, την Γερμανία, την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία κ.α. για να συμμετάσχουν σε αυτό το ιστορικό γεγονός.

    Η τελετή της εορτής ξεκίνησε με την αγρυπνία την Παρασκευή το βράδυ (παραμονή εορτής), στις 13ης Ιουνίου, και συνεχίστηκε το πρωί του Σαββάτου, στις 14ης Ιουνίου, με την θεία και αγία Πατριαρχική Λειτουργία προεξάρχοντος του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου. Συλλειτούργησαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βερολίνο κ. Μάρκος, ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος, από την Ελλάδα ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, από την Κύπρο ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, από το Άγιον Όρος ο Ηγούμενος της Μονής Χιλανδαρίου γέροντας Μεθόδιος, καθώς και πολλοί άλλοι επίσκοποι και ιερείς από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.''
    Ακόμα θα συζητάς ότι είναι ΜΗ αναγνωρισμένος; Πιστεύεις μήπως και ότι ο Έλβις ζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Ανώνυμος11/1/15

    Την ακολουθία του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, συνέταξε ο ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης! Μην παραξενεύεσαι, μία απλή και πρόχειρη ιντερνετική βόλτα κάνω και σου παραθέτω ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ αναγνώρισης. Αν και μάλλον είσαι της φιλοσοφίας: ου με πείσεις, καν με πείσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Ανώνυμος11/1/15

    Ιερά Αγρυπνία για τον Όσιο Ιουστίνο Πόποβιτς
    εκ του Ιερού Ναου Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως
    9 Ιουνίου 2011, 01:30

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Ανώνυμος11/1/15

    Να μην σου αραδιάσω επίσης ένα τσουβάλι ιερούς ναούς που στο site τους αναφέρουν για τον Άγιο...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Ανώνυμος11/1/15

    Το Δαρβίνος πού κολλάει και το λες συνέχεια; Στην Dole δουλεύεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Ανώνυμος11/1/15

    @ Ο «πατήρ» είναι άκλιτο μετά θάνατον. Σιγά να μην υπάρχουν και εγγόνια στον Παράδεισο.

    Μην ορκίζεσαι κι όλας:

    "Ομιλία από τον Πατήρ Ελπίδιο για τα δάκρυα της εικόνας του Ταξιάρχη στην Ιαλυσό – Ρόδου'

    Να υποθέσω πως αυτός μιλά μετα θάνατον;

    φαινεται υπαρχει κάποια άλλη γραμματική στα αγιοτικά...

    (και δεν την εχω διδαχθει ρε φιλε είχα βλεπεις μωρον διδασκαλο όπως συμπερανες ήδη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Ανώνυμος11/1/15

    Το 1979 πέθανε ο Πόποβιτς... Ανακηρύσσονται άγιοι τόσο γρήγορα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Ανώνυμος11/1/15

    Κάθε Εκκλησία έχει το δικό της Αγιολόγιο. Φυσικά και δεν συγκαταλέγεται ο Πόποβιτς στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Ανώνυμος11/1/15

    Δεν υπαρχουν διαφορετικα Αγιολογια. Απλα η καθε τοπικη Εκκλησια ειναι πιο ενημερωμενη για αγιους που σχετιζονται με αυτην. Το Αγιολογιο ειναι ενα! Απλα καθε τοπικη Εκκλησια, ατυπα, επιλεγει το τμημα εκεινο που την αναπαυει περισσοτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Ανώνυμος11/1/15

    στον αυτοσχέδιο εκκλησιαστικο Τζάρτζανο που είπε κάτι για την "κάμηλο"...
    αυτό το τραγούδι ενός ΑΓΙΟΥ του ρεμπέτικου που πέθανε σήμερα:

    https://www.youtube.com/watch?v=DgLou6xMWCo

    καλόν Παράδεισο Μπάμπη Γκολέ!
    και ας μην είσαι ...π α τ ή ρ (sic)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Ανώνυμος11/1/15

    Εδώ μέσα οι Παλαιοημερολογίτες, οι Αντιδυτικοί και οι Φιλόσερβοι, θα μας κάνουν να χάσουμε τα μαλλιά μας!!!
    Στις 29 Απριλίου 2010 ο Πόποβιτς αγιοκατατάχθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της ΣΕΡΒΙΑΣ!
    ΟΧΙ από το Οικουμενικό Πατριαρχείο
    ΟΥΤΕ από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
    (Η Σοφία της Κλεισούρας και από το Πατριαρχείο και από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Ανώνυμος11/1/15

    Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλως κάνει αγιοκατατάξεις. Και αυτές έχουν ισχύ, σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Οπότε η αγιοκατάταξη του Πόποβιτς, δεν ισχύει για τις υπόλοιπες Εκκλησίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Ανώνυμος11/1/15

    "Καλόν Παράδεισο" Μπάμπη Γκολέ!

    https://www.youtube.com/watch?v=Ki73E-hpiY8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Ανώνυμος11/1/15

    Τι σχέση έχει ο αββάς (ή ο άγιος για τους Σλάβους) Πόποβιτς, με τον Καστοριανό πιστό που ανάβει το κερί του στην Μαυριώτισα;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Ανώνυμος11/1/15

    Τελικά με το θέμα αυτό τι έγινε;
    http://odos-kastoria.blogspot.gr/2008/03/blog-post_09.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Ανώνυμος11/1/15

    τρέμετε αγιοτικοί και μη!

    ήρθε ο 666 του Μπάμπη...
    https://www.youtube.com/watch?v=BOsUsa-i-2M

    καλέστε το 166!

    (ψευδο-Τζάρτζανε των σχολιασμών αλάργα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Ανώνυμος11/1/15

    @"Τελικά με το θέμα αυτό τι έγινε;
    http://odos-kastoria.blogspot.gr/2008/03/blog-post_09.html"

    Άστα αυτά τώρα . Σε λάθος μέρος κοιτάς...
    Εδω Ο ΥΠΑΡΞΙΣΜΟΣ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ:

    https://www.youtube.com/watch?v=ghUiTPXIltY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Ανώνυμος11/1/15

    "Και σήμερον όμως η Μόσχα είναι το μοναδικόν παράδειγμα αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας, που δεν συμμορφούται προς την κοινήν των Ορθοδόξων γραμμήν, αλλ΄επιβάλλει κατά νεοπαπιστικόν τρόπον ό,τι αυτή θεωρεί ως ορθόν"
    π.Θεόδωρος Ζήσης (περί Πόποβιτς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Ανώνυμος11/1/15

    "Τι σχέση έχει ο αββάς (ή ο άγιος για τους Σλάβους) Πόποβιτς, με τον Καστοριανό πιστό που ανάβει το κερί του στην Μαυριώτισα;;;;; "

    Δεν έχει...
    Όμως ο καλός ο μοναχός και ο πιστός ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Ανάβει 'μαγκαλάκια"(το πιάνς το υπονοούμενο;)
    Ιδού:

    "Έξω ο Βοριάς σφυρίζει κι είμαι MONAXOΣ
    Με σβηστό το μαγκαλάκι μένω ο φτωχός

    Γύρισε κι άναψε το μαγκαλάκι
    όπως μου τ’ άναβες κάθε βραδάκι,
    Γύρισε κι άναψε το μαγκαλάκι
    όπως μου τ’ άναβες κάθε βραδάκι

    Της α γ ά π η ς μας τη στάχτη ψάχνω προσπαθώ
    μήπως κι έβρω καμιά σπίθα για να ζεσταθώ

    Γύρισε κι άναψε το μαγκαλάκι
    όπως μου τ’ άναβες κάθε βραδάκι
    γύρισε κι άναψε το μαγκαλάκι
    όπως μου τ’ άναβες κάθε βραδάκι

    Είναι κρύο αυτό το βράδυ πέφτει κι η βροχή
    και νεκρό χωρίς μαγκάλι θα με βρουν την αυγή

    Γύρισε κι άναψε το μαγκαλάκι
    όπως μου τ’ άναβες κάθε βραδάκι,
    γύρισε κι άναψε το μαγκαλάκι
    όπως μου τ’ άναβες κάθε βραδάκι

    [ το είπε κι αυτό ο Μπάμπης ο Γκολές...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Ανώνυμος11/1/15

    "Βρέχει ο ουρανός και βρέχουμαι
    μα 'γω σε σένα έρχουμαι!"

    https://www.youtube.com/watch?v=3cSVZjJ4638
    (καλογερο -"Τζαρτζανε" τα λέω καλά;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Ανώνυμος11/1/15

    Επειδή ο Πόποβιτς καταφέρθηκε κατά του Πατριάρχη και είναι εναντίον της Δύσης (και προφανώς υπέρ του Πατριαρχείου Μόσχας) γι' αυτό και οι παλαιοημερολογίτες και κάθε φανατικός από τα βάθη της Βαλκανικής, τον κραδαίνουν υψηλά και τον προωθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Ανώνυμος12/1/15

    Από την στιγμή που δεν γνωρίζετε, γιατί αραδιάζετε ό,τι σας έρθει στο κεφάλι; ΚΑΘΕ Πατριαρχείο μπορεί να προχωρεί σε αγιοκατάταξη και η πράξη αυτή θεωρείται πράξη της ΟΛΗΣ Εκκλησίας! Η Οσία Σοφία, αγιοκατατάχθηκε από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο κατόπιν ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ της Ι.Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και τόσοι άλλοι καταδίκασαν και πάλεψαν εναντίον των Δυτικών Αιρέσεων! Μεταλληνός, Τσελεγγίδης, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Παϊσιος Αγιορείτης και όλοι οι μεγάλοι θεολόγοι της εποχής μας συμπορεύθηκαν στον αγώνα αυτό. Για ποιά Δύση μιλάτε; Για αυτήν που οι υπερασπιστές της Κων/πόλεως προτίμησαν να παραδώσουν με το αίμα τους στους μουσουλμάνους Τούρκους παρά στον Πάπα και την Δύση; Τί είναι αυτά τα περί αδερφών; Οι χριστιανοί βλέπουν ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους σαν αδέρφια και όχι κάποιους. Δεν είμαστε ούτε Δύση, ούτε Ανατολή, ούτε Βορράς. Είμαστε το Οικουμενικό Κέντρο, είμαστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μην σκιομαχείτε. Δεν έχει καμμία σχέση η τιμή σε έναν Άγιο, με τα εθνικά θέματα που ανακύπτουν κατά περίοδο. Ανέχεστε να γίνονται 'Βαλκανικά-Σκοπιανικά' φεστιβάλ στην Κουμπελίδικη, να έχουν καταπατηθεί οι περίβολοι των Βυζαντινών Εκκλησιών της πόλης, να έχουν μετατραπεί σε επέκταση ταβέρνας οι χώροι γύρω από τα Εκκλησάκια αυτά και σας πείραξε μία κανονική εικόνα; Όταν ήρθε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Καστοριά, πού ήσασταν όλοι εσείς οι 'πατριαρχικοί' ελληναράδες; Πού ήσασταν εξαφανισμένοι; Αγαπάτε την Πατρίδα μας και ταυτόχρονα χτυπάτε την Εκκλησία, επειδή έτσι σας είπαν έπεισαν τα ΜΜΕ (τα ίδια που σας έπειθαν 40 χρόνια να ψηφίζετε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ)! Κοντόφθαλμοι και ανιστόρητοι και παραπληροφορημένοι είστε. Συγνώμη για το ύφος. Η ανευθυνότητα των γραφομένων σε συνδυασμό με την προχειρότητα και τις σκοπιμότητες, έχουν κουράσει την μεγάλη μερίδα των απλών, καθημερινών και μετριοπαθών ανθρώπων. Φτάνει πιά η αποδόμηση. Βλέπετε εσωτερικούς εχθρούς και διαλύεται τη συνοχή του λαού μας. Έλεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Ανώνυμος12/1/15

    Θέλετε να πείτε ότι ο εθνοιερομάρτυς Κοσμάς ο Αιτωλός είναι Άγιος ΜΟΝΟ για τους Έλληνες; Όποιος Αλβανός ή Τούρκος χριστιανός τον τιμήσει, αυτόματα καθίσταται προδότης; Βρε μη μασάτε η πατρίδα μας πάντα αναδείκνυε, αναδεικνύει και θα αναδεικνύει και στο μέλλον μορφές και αναστήματα ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΑ! Σας παραθέτω το σχόλιο κάποιας κυρίας σε ένα τραγούδι της Σωτηρίας Μπέλλου: ''Αχ Πατρίδα μου ....Τί πλάσματα έχεις γεννήσει;;;Ελλάδα μου Αγαπημένη ,Λατρεμμένη...κράτα γερά .....Θέλουν νά σέ πεθάνουν ..μά πώς νά γίνη αυτό;;; αφού έχεις αυτούς τούς υπέροχους θησαυρούς από τήν αρχαιότητα μέχρι σήμερα ...Σέ ζηλεύουν πατρίδα μου , σέ φθονούν...Τί νά πρωτογράψω στίς λίγες γραμμές που έχω στήν διάθεσή μου;;;...Στίχος Σύνθεση Ερμηνεία ....Απλά Θεϊκά...Εργο Υψίστης σημασίας που μιλάει καί λέει πολλά ...φθάνει νά έχη κανείς τά αυτιά ανοιχτά καί τό πνεύμα ανήσυχο καί ελεύθερο....καί τότε θά τά δή όλα...Χίλια ευχαριστώ γιά τήν ανάρτηση...'' (Σχόλιο στο τραγούδι Δε λες Κουβέντα) Εμένα με συγκίνησε! Εσάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Ανώνυμος12/1/15

    Εννοείται ότι οι σλαβικοί λαοί και οι Βούλγαροι έχουν τάσεις πανσλαβισμού, αλλά τελικά θα φάνε τα μούτρα τους. Αλλά μην απορρίπτουμε την αγιότητα, ασχέτως πού θα την βρίσκουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Ανώνυμος12/1/15

    #3. Ο «πατήρ» είναι άκλιτο μετά θάνατον. Σιγά να μην υπάρχουν και εγγόνια στον Παράδεισο.
    4. Ουδείς μωρότερος αν….
    6. Βήξε για να σου φύγει η κάμηλος#

    Λοιπόν ψευτο -Τζάρτζανε,

    ρωτησα στο Αγιονόρος και μου είπαν ότι το π α τ ή ρ είτε για ζωντανό ειτε για κεκοιμημένο Μοναχό πρόκειται κλίνεται....
    Δεν θα μας κάνεις εσύ να ξεχάσουμε και τα Ελληνικά.

    Ο Μπάμπης Γκολές να σε συγχωρήσει για τις ανοησίες σου...
    Αλλα απορώ τόσοι αγιοτικοί εκεί πέρα που είναι πρόθυμοι να εξευετελίσουν έναν Πόποβιτς δεν σου είπαν το παραμικρό και "δεν σου έβαλαν χέρι"..
    Αχ αυτή η κάμηλος στο λαιμό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Ανώνυμος12/1/15

    Αιωνία σου η Μνήμη Μπάμπη Γκολέ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Ανώνυμος12/1/15

    "Από την στιγμή που δεν γνωρίζετε, γιατί αραδιάζετε ό,τι σας έρθει στο κεφάλι; ΚΑΘΕ Πατριαρχείο μπορεί να προχωρεί σε αγιοκατάταξη και η πράξη αυτή θεωρείται πράξη της ΟΛΗΣ Εκκλησίας! Η Οσία Σοφία, αγιοκατατάχθηκε από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο κατόπιν ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ της Ι.Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος..."

    Γράφει ο φίλος πιο πάνω.
    Μας αφού το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν προχώρησε σε αγιοκατάταξη, ούτε υπήρχε πρόταση από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον Πόποβιτς. Απεναντίας για την Οσία Σοφία και η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ΚΑΙ το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχώρησε...
    ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΕ Ο ΠΟΠΟΒΙΤΣ;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Από τον Πούτιν μέχρι τον Μιλόσεβιτς12/1/15

    Ξέχασε ο φίλος παραπάνω, σε αυτούς τους Αντιδυτικούς που αράδιασε, να αναφέρει τον Καμένο, τον Κασιδιάρη και τον Τσίπρα...
    Α! Και την Αλέκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Ανώνυμος12/1/15

    http://3.bp.blogspot.com/-1ETyQHnqDxg/Us0ioVNKV9I/AAAAAAAARIE/mUnM5nsLz_E/s1600/4.jpg

    Για το κύριο παραπάνω, που ενώ γνωρίζει τα πάντα για το Πόποβιτς (και προσπαθεί με το στανιό να μας τον επιβάλλει), δε γνωρίζει τίποτα για την Καστοριά.

    H Καστοριά έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δύση. Και η Παναγία Κουμπελίδικη το επιβεβαιώνει αυτό.
    Τώρα, οι νεοφερμένοι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν για τους Σέρβους, Σκοπιανούς και τους Ρώσους "αδελφούς"

    http://3.bp.blogspot.com/-1ETyQHnqDxg/Us0ioVNKV9I/AAAAAAAARIE/mUnM5nsLz_E/s1600/4.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Ανώνυμος12/1/15

    Ο πανσλαβισμός αδελφοί μου, ο πανσλαβισμός:
    http://el.metapedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Ανώνυμος12/1/15

    Τότε, βρε φίλε, γιατί οι Έλληνες με τη πτώση της Κωνσταντινούπολης, πήγαν στη Δύση; Γιατί πήγαν στη Βενετία;;;
    Και γιατί δεν πήγαν στους ομόδοξους και ομόθρησκους "αδελφούς" Σέρβους ή στους Ρώσους;;;
    Γιατί, ένιωσαν αδέλφια με τους Δυτικούς, και ασφάλεια στην Βενετία;;; Και δεν ένιωσαν αδέλφια με τους Σέρβους και τους Ρώσους;;;
    Έτσι και σήμερα, κάνει άνετα τον σταυρό του ένας Καστοριανός, έχοντας δίπλα του έναν Ιταλό, Ισπανό ή Γάλλο (που τους νοιώθει αδέλφια τους) από ό,τι μ' έναν Σλάβο, που δεν το νιώθει αδελφό του.
    Οι αδελφοί μας μετά τον χωρισμό της Εκκλησίας είναι στην Δύση. Τσακωθήκαμε, όπως τσακώνονται τα αδέλφια. Χωριστήκαμε, όπως χωρίζονται τα αδέλφια.
    Οι σλάβικοι φανατισμοί και οι ακραίοι παλαιοημερολογίτες δεν έχουν θέση στην Ελλάδα.
    Γιατί τέτοια μανία, τόσο μίσος και ρατσισμός εναντίον των Δυτικών, και μάλιστα στο όνομα του Χριστού;
    Ηρεμήστε! Ηρεμήστε και αφήστε μας να ΑΓΑΠΑΜΕ.
    Ο Χριστός Αγάπη είναι, όχι Μίσος. Γιατί κάποιοι "Αλάθητοι" έχουν αναγάγει το Μίσος στην Δύση, σε "θρησκευτική μανία".


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Ανώνυμος12/1/15

    Γιατι τον καθε αγιο, τον προτεινει η εκκλησια στην οποια υπαγεται! Ο Αγιος Ιουστινος Ποποβιτς ανηκε στο Πατριαρχειο Σερβιας οποτε αυτο το Πατριαρχειο επρεπε να προχωρησει στην αγιοκαταταξη. Η πραξη ομως αγιοκαταταξης ισχυει για ΟΛΗ την Εκκλησια!
    Εχετε παρεξηγησει, μπερδεψει κ ανακατεψει πνευματικα κ εθνικα θεματα. Ο χειροτερος εχθρος μας ειναι: στα πνευματικα η αιρετικη Δυση, στα εκκλησιαστικα η πανσλαβικη Σερβικη κ Ρωσικη νοοτροπια στα ιστορικα τα Σκοπια κ στα εθνικα η καιροφυλακτουσα παντοτε για γενοκτονιες Τουρκια. Μη λετε λοιπον ΜΟΝΟ τη Ρωσια κ την Σερβια. Και η Δυση κ η Τουρκια κ τα Σκοπια κ η Αλβανια κ οι Αμερικανοι, ειναι κατ' ουσια εχθροι. Κανετε παλι το λαθος των κομματων των πρωτων χρονων μετα το 1821 (ρωσικο, αγγλικο κλπ κομματα). Τους εχθρους ομως δεν τους μισουμε. Ζουμε μαζι τους, τους ευεργετουμε, αλλα παντοτε προστατευουμε κ τα νοτα μας. Σε κανεναν σε παραδιδουμε ΑΠΡΟΫΠΟΘΕΤΑ την πατριδα μας. Οσον αφορα το γιατι εφυγαν κυριως στη Δυση κ οχι στον βορρα οι ευγενεις, οι εμποροι κ οι ανθρωποι του πνευματος οι απαντησεις ειναι πολλες κ ευκολες. Οι εμποροι για ευνοητους λογους, οι ευγενεις κ οι ανθρωποι του πνευματος γιατι δεν ειχαν κριτηριο πνευματικο. Εξαλλου, την εποχη εκεινη ο Βορρας δεν ηταν καθολου ισχυρος κ επισης οι προγονοι μας ειχαν την συναισθηση οτι το Δυτικο κ το Ανατολικο τμημα της Ρωμανιας ηταν στην ουσια μια οντοτητα. Για τον λογο αυτο, δεν πηγαν σε Γαλλια, Γερμανια, Αγγλια κ τα αλλα φαιδρα που λετε, αλλα μονο στην Ιταλια! Κανεις δεν πηγε στους Φραγκους, τους Γερμανους της νοοτροπιας του Καρλομαγνου κ στην Αγγλια των σταυροφορων ηγετων. Το Βυζαντιο ηταν ΑΠΟΛΥΤΑ εχθρικο με τους κελτες, τους φραγκους, τους γοτθους, τους σλαβους κ κατα περιοδους με τους Βουλγαρους. Καταλαβες φιλε; Μην κρινεις με τα κριτηρια του 21ου αιωνα, την ιστορια του μεσαιωνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Ανώνυμος12/1/15

    "Η Βουλευτής κα Μαρία Αντωνίου επισκέφτηκε τον Σεβασμιώτατο".
    Επιμένει ακόμη και σήμερα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές το site της Μητρόπολης να αποκαλεί βουλευτή μία υποψήφια, και να την προβάλλει.
    Χάθηκε κάθε μέτρο και σεβασμός προς τους πολίτες;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Ανώνυμος12/1/15

    Σέρβοι άγιοι:
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1:%CE%A3%CE%AD%CF%81%CE%B2%CE%BF%CE%B9_%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%B9

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Ανώνυμος12/1/15

    Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας:
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1:%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%B9_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9F%CF%81%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Ανώνυμος12/1/15

    Ορθόδοξοι Παλαιοημερολογίτες
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%81%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%BF%CE%B9_%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Ανώνυμος12/1/15

    Οι αγιοκατατάξεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανήκουν σε εμάς. Οι αγιοκατατάξεις των άλλων πατριαρχείων, έχουν δευτερεύουσα και τριτεύουσα σημασία για την Εκκλησία της Ελλάδος. Οι αγιοτατατάξεις δε των Σέρβων χαρακτηρίζουν τις 36 μητροπόλεις του Πατριαρχείου Σερβίας. Τους πιστούς στα Μπίτολα και στο Βελιγράδι. Όπως π.χ. ο Άγιος Τσελάϊα του Πατριαρχείου Γεωργίας, αφορά πρωτίστως τους Γεωργιανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Ανώνυμος12/1/15

    Εσυ που γραφεις για τις αγιοκαταταξεις του Οικουμενικου οτι αφορουν μονο εμας, γραφεις δικες σου θεωριες... Μην εκτιθεσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Ανώνυμος12/1/15

    Τι ακριβως υποδηλωνουν οι δυο αναφορες στους αγιους απο την wikipedia;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Ανώνυμος12/1/15

    Πολύ σωστά τα γράφεις φίλε: "Γιατί τέτοια μανία, τόσο μίσος και ρατσισμός εναντίον των Δυτικών, και μάλιστα στο όνομα του Χριστού;
    Ηρεμήστε! Ηρεμήστε και αφήστε μας να ΑΓΑΠΑΜΕ.
    Ο Χριστός Αγάπη είναι, όχι Μίσος. Γιατί κάποιοι "Αλάθητοι" έχουν αναγάγει το Μίσος στην Δύση, σε "θρησκευτική μανία""

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Νεοορθόδοξοι12/1/15

    Εκτός από αναληθείς, οι νεορθόδοξες καταγγελίες, όπως γράφει ο Κονδύλης, της δυτικής νοησιαρχίας είναι και αντιγραφή παλαιότερων ρωσσικών αντιδυτικών ξεσπασμάτων: «Τέτοιοι χριστιανορθόδοξοι ελληνοκεντρισμοί, οι οποίοι συχνά έρχονται σε προστριβές με την επίσημη Εκκλησία, είναι ως προς το περιεχόμενό τους τόσο λίγο πρωτότυποι όσο και οι υπόλοιποι· στην ουσία ανανεώνουν και παραλλάσσουν τα θεμελιώδη μοτίβα των σλαβόφιλων και πανσλαβιστών από τις αρχές του 19ου αι., αντιπαρατάσσοντας στην "πνευματική" Ανατολή την "υλιστική" Δύση και στην "αγάπη" ή στις "δωρεές τις χάριτος" τη στεγνή νοησιαρχία των φιλοσοφικών και θρησκευτικών μεταφυσικών δογμάτων. Τα μοτίβα τούτα διείσδυσαν στην Ελλάδα ήδη από τον περασμένο αιώνα, για να βρουν απήχηση αρχικά σε μοναστικούς κύκλους και κατόπιν σε μάλλον ολιγάριθμους διανοούμενους, πάνω στους οποίους η επίδραση Ρώσσων θεολόγων και φιλοσόφων είναι καθοριστική, αν και συχνά ανομολόγητη».
    Ἐπιπλέον οἱ ὀρθόδοξοι Σλάβοι, εἰδικᾶ οἱ Ρῶσσοι, εἶναι μεσσιανιστὲς λαοὶ συγκριτικὰ μὲ τοὺς ὀρθόδοξους Ἕλληνες, οἱ ὁποῖοι εἶναι περισσότερο ἀδιάφοροι στὴν ἐσχατολογικὴ-μεσσιανικὴ ἔκφανση τοῦ Χριστιανισμοῦ καὶ πιὸ φιλόκοσμοι.
    H Ρωσσία διαφέρει από το Βυζάντιο στο ότι αυτό ήταν ελληνικό, χριστιανικό και ρωμαϊκό, ενώ η Ρωσσία δεν ήταν διόλου ελληνική ή ρωμαϊκή. Δηλαδή πήραν μόνο την ορθοδοξία από τους Έλληνες και όχι τους Αρχαίους (τα συγγράμματα) ούτε το ρωμαϊκό δίκαιο και την κρατική νοοτροπία της Ρώμης (δηλαδή τη νοοτροπία ότι λ.χ. ο βασιλιάς δεν έχει το κράτος για τσιφλίκι του αλλά είναι ο πρώτος μεταξύ των πολιτών).

    Αξίζει να διαβάσετε:
    http://pointfromview.blogspot.gr/2013/12/blog-post_1134.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Ανώνυμος12/1/15

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Ανώνυμος12/1/15

    "H Ρωσσία διαφέρει από το Βυζάντιο στο ότι αυτό ήταν ελληνικό, χριστιανικό και ρωμαϊκό, ενώ η Ρωσσία δεν ήταν διόλου ελληνική ή ρωμαϊκή. Δηλαδή πήραν μόνο την ορθοδοξία από τους Έλληνες και όχι τους Αρχαίους (τα συγγράμματα) ούτε το ρωμαϊκό δίκαιο και την κρατική νοοτροπία της Ρώμης (δηλαδή τη νοοτροπία ότι λ.χ. ο βασιλιάς δεν έχει το κράτος για τσιφλίκι του αλλά είναι ο πρώτος μεταξύ των πολιτών)".
    Αδέλφια μας οι Δυτικοί, ξένοι οι Σλάβοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Ανώνυμος12/1/15

    Τι λέτε φίλοι παλαιοημερολογίτες, φίλοι αντι-δυτικοί, και λοιποί ρωσόφιλοι;;; Που ενώ προωθείτε τον αντιδυτικό λόγο του Πόποβιτς, και θέλετε να τον επιβάλλετε στους πιστούς και την κοινή γνώμη, παρ’ όλο που ΔΕΝ είναι αναγνωρισμένος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή την Εκκλησία της Ελλάδος, δεν λέτε κιχ για τον Άγιο Αυγουστίνο;; Που ενώ έχει ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ, εσείς καταπίνετε την κάμηλο, και φοβάστε ακόμη και το όνομά του να πείτε: Ά γ ι ο ς Α υ γ ο υ σ τ ί ν ο ς! Άλλη μία φορά: Ά γ ι ο ς Α υ γ ο υ σ τ ί ν ο ς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Χρήστος12/1/15

    Εντάξει βρε παιδιά, είτε αναγνωρισμένος άγιος, είτε όχι, η τοποθέτησή του στη Μαυριώτισσα, προκαλεί μεγάλη εντύπωση και απορίες. Και μάλιστα όταν ταυτίζεται με αντιδυτική και αντικωνσταντινουπολίτικη ρητορεία (ή θεολογία) και εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη. Η Καστοριά δεν είναι Βελιγράδι, ούτε κυριαρχείται από παλαιοημερολογίτικες και αντιδυτικές εμμονές. Απεναντίας!
    Η τοποθέτηση του εικονίσματος κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ατυχής και δεν δικαιολογείται. Εκτός των άλλων προκαλεί τους πιστούς που κατά την βάση τους εδώ στην Καστοριά δεν ανήκουν στην "Ορθόδοξη Αριστερά" και ούτε είναι "Αντιδυτικοί Παλιοημερολογίτες" ή φανατισμένοι με τα θεολογικά. Είναι άκρως συμβολική, και εμπεριέχει κίνηση "πολιτικής" στέλνοντας μήνυμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Ανώνυμος12/1/15

    Το Filioque της Καστοριάς όλοι το προσπέρασαν:
    http://3.bp.blogspot.com/-1ETyQHnqDxg/Us0ioVNKV9I/AAAAAAAARIE/mUnM5nsLz_E/s1600/4.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Ανώνυμος12/1/15

    Επειδη λεω οτι οι Δυτικοι ειναι αιρετικοι, συμπεραινετε οτι τους μισω; Τί απλοποιηση ειναι αυτη; Ετσι σας βολευει; Σε αυτη την περιπτωση, εσεις που κατηγορειτε τους σλαβους (κ συμφωνω φυσικα μαζι σας) δεν ειστε ρατσιστες κ ανθρωποι μισους κ κακιας; ε; Οχι βεβαια, δεν ειστε! Διοτι απλα περιγραφετε μια ιστορικη πραγματικοτητα, οπως ακριβως κ εγω σας περιγραφω μια ιστορικη πραγματικοτητα, μονο που δεν θα διαβασετε για αυτην απο την wikipedia, την οποια μετα λυπης μου βλεπω ως πηγη συχνα πυκνα εδω μεσα! Ιστορικα βιβλια, θεολογικα κ φιλοσοφικα, αυτα ειναι πηγες! Με πολλη χαρα ειδα καποιον φιλο πιο πανω να κανει αναφορα στον Παναγιωτη Κονδυλη! Μορφη στη φιλοσοφια, με διεθνη καριερα κ σπουδες! Μονο που πεθανε νεος κ δεν προλαβε να γραψει πολλα.
    Χαρηκα λοιπον που ειδα καποιον να τον αναφερει, αλλα λυπηθηκα οταν απλα ειδα ενα copy-paste απο ιντερνετικη σελιδα. Το ιντερνετ φιλοι δεν δινει γνωσεις, αλλα αποψεις ή συλλογισμους. Ο Κονδυλης γνωρισε στη Γερμανια την τρομερη ζυμωση αλλα κ συγκρουση δυτικου κ ρωσικου φιλοσοφικου στοχασμου. Δεν γνωρισε ομως την Πατερικη Σκεψη κ για τον λογο αυτο θεωρει τον αντιδυτικο προβληματισμο του ελληνικου χωρου ως δανειο απο τη Ρωσια. Απο τον 9ο αιωνα κ μετα, οξυνεται το αντιδυτικο πνευμα στο Βυζαντιο, οπως βεβαια κ το αντιβυζαντινο στη Δυση!!! Το μισος για την καθ' ημας Ανατολη ηταν τεραστιο. Η φραγκοκρατια ρημαξε κ διελυσε το Βυζαντιο κ το μισος για τους φραγκους εμεινε βαθια χαραγμενο μεσα στο dna μας. Αυτος ηταν κ ο λογος που ο Κοραης απεφευγε να μιλαει για φραγκικη επανασταση κ φραγκια κ ΕΠΙΝΟΗΣΕ (sic) τον ορο Γαλλικη επανασταση κ Γαλλια!! Ναι, ναι! Οπως ξερετε ειμαστε η μονη χωρα που αποκαλουμε τους φραγκους (french) ως Γαλλους!!!!!!! Απο το 1204 κ μετα, που εγινε το μεγαλυτερο πλιατσικο της ιστοριας στην Πολη μας, δεν υπηρξαν παρα ελαχιστοι ανθρωποι του πνευματος για αιωνες στον ελληνικο χωρο που να υποστηριξαν τους δυτικους! Την ιστορια λοιπον την ξερετε λαθος! Εδω λαθευει κ ο Κονδυλης (που σπουδασε Γερμανια), διοτι αγνοει μεγαλες μορφες κ πνευματικα κινηματα στον ελληνικο χωρο που ταχθηκαν εναντια στον δυτικο υλικο πολιτισμο κ στην πνευματικη καρικατουρα που αυτος επιβαλλει. Αγιος Γρηγοριος ο Παλαμας, κινημα Κολλυβαδων κλπ κλπ για να αναφερω ενδεικτικα κατι. Συνεπως το αντιδυτικο πνευμα δεν μας στρεφει στη Ρωσια ή στους γυφτοσκοπιανους τσομπαμηδες αλλα σε αυτη την ιδια Πατερικη Σκεψη που διασωζει αυθεντικα τον ευαγγελικο λογο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Ανώνυμος12/1/15

    Ποιος φοβαται τον Αγιο Αυγουστινο; Εδω ειχαμε μεγα επισκοπο στην ευρυτερη περιοχη τον Αυγουστινο Καντιωτη! Ο Αγιος Αυγουστινος ειναι μια χαρα Αγιος, οπως κ τοσοι αλλοι Αγιοι που εζησαν στην Δυση πριν το Σχισμα! Κ μην μου πειτε παλι οτι υπαρχει μισος! Το να διακρινουμε ιδιαιτεροτητες κ να μη θελουμε να γινουμε σουπα, δεν μας κανει κακους. Σε αυτη την περιπτωση πώς δικαιολογεις την "ρατσιστικη" (με βαση τη δικη σας σκεψη) ατακα των προγονων μας: πας μη ελλην, βαρβαρος; Δεν μισουσαν οι ελληνες τους βαρβαρους, απλα προστατευαν την παιδεια κ τον πολιτισμο τους! Οπως ακριβως πρεπει να κανουμε κ εμεις απεναντι στο δυτικο, βορειο αλλα κ ανατολικο πολιτισμικο βομβαρδισμο... Αμυνομενοι στους Ρωσους, δεν θα παραδοθουμε στους Φραγκογερμανους!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Ανώνυμος12/1/15

    Έλα , η Ιερά Σύνοδος να λύεται... Κούρασε...
    [.....] [.....] [.....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Τασούλης ο ηλεκτρολόγος12/1/15

    Ανάθεμα με αν έβγαλα άκρη ! Διάβαζα, διάβαζα, διάβαζα και δεν έμπαινα στο χορό σας, γιατί αυτά τα βήματα δεν τα ξέρω. Α-πα-πα-πα-πα! Απολάμβανα όμως την όρεξη σας να ξεδιπλώνετε όλα αυτά τα σεντόνια και δεν ήθελα να σας χαλάσω τα κέφια γιατί στις γιορτές με έλειψε η παρέα σας.
    Ο Τασούλης και πάλι κοντά σας !
    Για λίγες μόνο εμφανίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Ανώνυμος12/1/15

    Ήταν άστοχη κίνηση του μητροπολίτη. Η Καστοριά δεν έχει σχέση με παλαιοημερολογίτικα και αντιδυτικές ίντριγκες -ή αν θέλετε τέτοιου είδους θεολογικές αντιπαλότητες. Είναι φιλήσυχη, αγαπάει την Δύση και τον Βαρθολομαίο (και συγχωρεί τους "κρυμμένους" πολέμιούς του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Ανώνυμος13/1/15

    Τον Βαρθολομαιο δεν τον αγαπαει η Καστορια, διοτι στις εκδηλωσεις της Αγιας Σοφιας που ηταν παρων κ ο ιδιος ο Πατριαρχης, ο κοσμος της πολεως ηταν ΑΠΩΝ! Η Καστορια δεν αγαπαει τη Δυση, αλλα αρεσκεται στην ελευθεριαζουσα ζωη που αυτη (η Δυση) υποσχεται, οπως χρημα, γλεντια, ναρκωτικα κ καλοπεραση. Η Καστορια γλεντησε με τα χαλκινα επι τρεις συνεχομενες ημερες, φιλοξενησε στην Κουμπελιδικη (για την οποια τοσο κοπτεται ενας φιλος) 'βαλκανικο' φεστιβαλ κιτσαριας κ οι περιβολοι των βυζαντινων ναων χρησιμοποιηθηκαν ως καμπινεδες! Και να μην το ξεχασω, διαφημισε το καρναβαλι της αυτη η πολη ως Διονυσιακο! Επισης η Καστορια τοσο μισει την Ρωσια που ο Μουζενιδης δεν εχει ποτε στειλει πουλμαν του στην Καστορια, που ολοι οι γουναραδες χαρηκαν με το εμπαρκο κατα της Ρωσιας κ που για να δεις ρωσικη επιγραφη στην πολη πρεπει να ψαχνεις ωρες!
    Οπως καταλαβαινεις φιλε, η Καστορια αγαπαει την Δυση κ μισει τη Ρωσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Ανώνυμος13/1/15

    @ filioque
    Σχετικά με τον φίλο ο οποίος θέλει να πείσει ότι η Καστοριά είχε ανέκαθεν σχέση με την Δύση, χρησιμοποιώντας ως απόδειξη μία αγιογραφία της Αγίας Τριάδος στην Κουμπελίδικη, η οποία εικονίζει την Αγία Τριάδα όπως την αντιλαμβάνονται οι καθολικοί. Για να καταλάβουν και οι φιλομαθείς αναγνώστες: οι καθολικοί πιστεύουν ότι το Άγιον Πνεύμα δεν εκπορεύεται μόνο από τον Πατέρα (όπως είναι το αληθές) αλλά εκπορεύεται ΚΑΙ από τον Υιό. Αυτή η δογματική παρέκκλιση των καθολικών ονομάζεται filioque. Εδώ στην Καστοριά έχουμε εικόνα της Αγίας Τριάδος που φιλοτεχνήθηκε μεταξύ των ετών 1260-1280 και παρουσιάζει την Αγία Τριάδα με την αιρετική απεικόνιση του filioque.
    Η ιστορία όμως είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που φαντάζεται ο φίλος. Όταν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία αυτοκράτορας ήταν ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος και η Κων/πολη μόλις είχε ανακτηθεί από τους Φράγκους (1261), οι εχθροί της Αυτοκρατορίας (Βούλγαροι, Σέρβοι, Σικελοί, πάπας) συνασπίσθηκαν πάλι εναντίον της. Τότε ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος υποσχέθηκε στον πάπα την ένωση - υποταγή των ορθοδόξων στους καθολικούς, με αντάλλαγμα την αποτροπή εισβολής των εχθρών στα εδάφη της αυτοκρατορίας. Το 1274 έγινε η υπογραφή της ενώσεως -υποταγής στην Λυών και ο πάπας απέτρεψε την εισβολή των εχθρών. Η αντίδραση όμως κλήρου και λαού στην ένωση - υποταγή της Εκκλησίας στον πάπα, οδήγησε σε διωγμούς, εκτελέσεις και φυλακίσεις των αντιφρονούντων Ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος προσπαθώντας να πείσει την Δύση για τις καλές του προθέσεις έκανε τα πάντα προκειμένου να ικανοποιήσει τον πάπα. Στα πλαίσια αυτά φιλοτεχνήθηκαν εικόνες φορητές ή εντοιχισμένες με παραστάσεις του filioque και δημιουργήθηκαν τα πρώτα αγάλματα αγίων. Στην Καστοριά, που ως γνωστόν η Πόλη διατηρούσε ιδιαίτερες σχέσεις, η αυτοκρατορική εντολή εφαρμόστηκε με ακρίβεια και έτσι έχουμε την πρώτη καθολική Αγία Τριάδα σε εικονογραφία Ναού στην Ελλάδα!
    Άρα λοιπόν, η καθολική Αγία Τριαδα της Κουμπελίδικης δεν είναι απόδειξη σχέσεως Καστοριάς και Δύσεως, αλλά αλλά αποτέλεσμα της απεγνωσμένης θρησκευτικής πολιτικής του Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου για να σώσει την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Σε εκείνη την περίοδο ανάγεται και το ξύλινο άγαλμα του Αγίου Γεωργίου στην Ομορφοκκλησιά. Μην ξεχνάμε ότι η Εγνατία οδός περνούσε από την περιοχή και συνεπώς ο μόνος τρόπος για να δείξει ο Μιχαήλ Η΄ την αποδοχή του filioque και της υπόλοιπης παραδόσεως της δύσεως. Έτσι έχει η ιστορία και οι πηγές είναι διαθέσιμες σε όπιον τις ζητήσει..... Η Καστοριά ουδέποτε πρόδωσε την Ορθόδοξη Παράδοσή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Ανώνυμος13/1/15

    διόρθωση επί το ορθό: όποιον αντί όπιον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Ανώνυμος13/1/15

    Ο Μεταλληνός ωχριά μπροστά σου στην αντιδυτική διατριβή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Ανώνυμος13/1/15

    Σου βγάζω το καπέλο για την αλλοίωση της Ιστορίας. Άξιον τέκνο του [........]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Ανώνυμος13/1/15

    Αγαπητέ ανώνυμε
    Όταν γίνεται 'ενα καινούργιο φεγγάρι....το παλιό τί το κάνουν;
    Το ψαλιδίζουν και το κάνουν άστρα....
    Δ.Σωτηρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Ανώνυμος13/1/15

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. Ανώνυμος13/1/15

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. 1. Ανάμεσα στη Καστοριά του filioque, είναι και η Βέροια και η Θεσσαλονίκη κά... Αλλά προφανώς τις ξεχάσατε αυτές.

    2. Η καραμέλα των παλαιοημερολογιτών για το Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο έχει κουράσει. Από τους πιστούς του Σεραφείμ (του… Πειραιώς εννοείται) είχα να ακούσω αυτά τα ωραία που διάβασα από εσάς.

    3. Το ότι αναφέρετε νέτα-σκέτα ως εχθρό της αυτοκρατορίας τον πάπα και τους Σικελούς, αποδεικνύει την αντιδυτική εμμονή σας και το θρησκευτικό σας μένος. Θυμίζει Πόποβιτς.

    4. Το να ταυτίζετε (ιστορικά, πολιτισμικά και κοινωνικά) την επαρχία της Καστοριάς με τη πόλη της Καστοριάς, δείχνει ότι όχι μόνο δε γνωρίζετε την ιστορία του τόπου, αλλά ούτε καν τους Καστοριανούς που η... αγάπη σας γι' αυτούς δε κρύβεται.

    5. Το βαλκανικό καπέλωμα [………] της Κουμπελίδικης, είναι το ίδιο με το Πόποβιτς. Το ένα έγινε στην Κουμπελίδικη το άλλο στη Μαυριώτισσα. Δεν είναι σύμπτωση. Είναι ο πυρήνας του προβλήματος στο τόπο μας. Άγονται και φέρονται από το ίδιο πάθος.

    6. Τέλος, ναι φίλε μου, οι Καστοριανοί είναι στραμμένοι στη Δύση και στο Πατριάρχη. Δεν ήρθαν στην επίσκεψη του Πατριάρχη, για να μη καπελωθούν, διότι δεν είναι θεατρίνοι, αυλικοί ή κόλακες, όπως μερικοί ρωσόφιλοι που αίφνης έγιναν πατριαρχικότεροι του Πατριάρχη κατά την επίσκεψή του στη Καστοριά.

    7. Και όσο κάποιοι εμμένουν σε τέτοιες τακτικές, θα παραμένουν οι εκκλησίες άδειες. Και τα τελευταία χρόνια, οι άδειες εκκλησίες έγιναν κανόνας στη Καστοριά των 77 εκκλησιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Ανώνυμος13/1/15

    ''ειρήνευε και προσεύχου''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους13/1/15

    Ανώνυμε που έγραψες το σχόλιο 163,
    ας μην ξεχνάμε ότι η μία γνώμη δεν είναι ποτέ απολύτως σωστή. Χρειάζεται να ακουστούν δύο-τρεις γνώμες, για να φθάσουμε σε σωστό συμπέρασμα, κρατώντας το μέτρον το άριστον.
    Για αυτό που ισχυρίζεσαι και το τεκμηριώνεις με αληθινά γεγονότα και το οποίο δεν μπορεί κανείς να διαψεύσει, χρειάζεται να ειπωθούν και άλλα συμπληρωματικά, τα οποία δεν οδηγούν ασφαλώς στο συμπέρασμά σου ότι η Καστοριά δεν αγαπά τον Πατριάρχη.
    Πράγματι, ο κόσμος ήταν απών, όπως σημειώνονται πλέον κατά συρροήν απουσίες στους ιερούς ναούς (παρά τα τρικ των φωτογράφων που διοχετεύουν τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο).
    Κατά μίαν άλλην όμως άποψη αυτή η ΑΠΟΥΣΙΑ οφείλεται στο ότι ο κόσμος δεν είναι συσπειρωμένος, έχει χαθεί η ενότητα του λαού λόγω εσφαλμένων κινήσεων κληρικών και λαϊκών.
    Δεν φταίει γι' αυτό ο Πατριάρχης, άλλοι δεν κράτησαν τη θέση τους ως ειρηνοποιοί. Δεν εννοώ αποκλειστικά έναν, γι' αυτό γράφω σε πληθυντικό, μηδέ εμού εξαιρουμένου, εν αγνοία μου έστω.
    Η τρίτη γνώμη που ακούγεται είναι ότι πρέπει να απεμπλακεί ειδικά ο κλήρος από αυτό το κυνήγι του πλήθους που του φουσκώνει τα μυαλά και δεν εκτιμά όσους τέλος πάντων συνεχίζουν συνειδητά να συμπορεύονται μέσα στην Εκκλησία.
    Όπερ έδει δείξαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Ανώνυμος13/1/15

    Ενώ οι επιζωγραφίσεις των τοιχογραφιών στους ναούς της Καστοριάς, είναι κάτι σύνηθες (πολλές τοιχογραφίες στην Καστοριά για θεολογικά ζητήματα επαναζωγραφίστηκαν), το filioque στην Κουμπελίδικη, παρ’ όλο το καυτό αιρετικό θέμα (κάτι σαν τον δικέρατο που επικαλούνται οι παλαιοημερολογίτες), από το 1260 παραμένει τόσους αιώνες ως έχει! Οι ερμηνεία της Ιστορίας από κάποιους φανατικούς δεν έχει όρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Ουκ ανδρός σοφού13/1/15

    "Τον Βαρθολομαιο δεν τον αγαπαει η Καστορια, διοτι...."
    Με τι γλύκα έγραψες αυτήν την πρόταση!!!! Ευφορία θα νιώθεις ακόμη, αδελφέ! Όπως και για τα καλά σου λόγια για τους πιστούς της Καστοριάς!!!!
    Συνεχίστε λοιπόν με τον Πόποβιτς, και οι εκκλησίες της Καστοριάς θα ερημώσουν ΚΙ ΑΛΛΟ από πιστούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Ανώνυμος13/1/15

    ΣΥΜΦΩΝΩ: "Το βαλκανικό καπέλωμα [………] της Κουμπελίδικης, είναι το ίδιο με το Πόποβιτς. Το ένα έγινε στην Κουμπελίδικη το άλλο στη Μαυριώτισσα. Δεν είναι σύμπτωση. Είναι ο πυρήνας του προβλήματος στο τόπο μας. Άγονται και φέρονται από το ίδιο πάθος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. Ανώνυμος13/1/15

    @77
    1. Δεν υπάρχει Καστοριά του filioque. Έγραψα με σαφήνεια ''Στα πλαίσια αυτά φιλοτεχνήθηκαν εικόνες φορητές ή εντοιχισμένες με παραστάσεις του filioque και δημιουργήθηκαν τα πρώτα αγάλματα αγίων.'' Δεν έγραψα μόνο για Καστοριά. Διάβαζε πιο προσεκτικά άλλη φορά.
    2.Η ιστορία είναι ιστορία και οι ελαφρότητες για παλαιοημερολογίτες κλπ είναι υπεκφυγές. Σου έγραψα επιστημονικά, μου απαντάς αφοριστικά. Επί της ουσίας θέλω να γράψεις, παρακαλώ.
    3.Το ότι η Δύση ήταν ο διαρκής εχθρός του Βυζαντίου από τον 9ο αιώνια και μετά είναι ιστορικά δεδομένο. Το ότι ΕΣΥ δεν το γνωρίζεις, παρόλο που στο εξηγώ τόσο απλά, είναι πρόβλημα δικό σου. Διάβασε ιστορία και θα έρθεις στα λόγια μου. Και ιστορία δεν διαβάζεις στην wikipedia.
    4.Όσον αφορά το έαν γνωρίζω ιστορία ή έστω την ιστορία του τόπου μου, το αφήνω ασχολίαστο. Διαβάζω συνεχώς κάτι που δεν μπορ΄'ω να το διαπιστώσω σε εσένα που με κρίνεις ΧΩΡΙΣ να παραθέτεις ιστορικά στοιχεία. Πες λοιπόν τις ενστάσεις σου μία προς μία, να τις συζητήσουμε μία προς μία. Επιστημονικά και με βάση πηγές. Λογάκια του αέρα απλά υποβιβάζουν την άποψή σου. Στην πόλη της Καστοριάς εντοπίστηκε (από άλλους) η συζήτηση και στα της πόλεως απάντησα, Γίνε πιο συγκεκριμένος για να γίνω πιο συγκεκριμένος και εγώ.
    5.Χαίρομαι που συμφωνείς για το καπέλωμα της Κουμπελίδικης. Για το θέμα της Μαυριώτισσας σε παραπέμπω σε προηγούμενα σχόλιά μου.
    6.Θες να πεις ότι όποιος πηγαίνει κάπου για να τιμήσει τον πατριάρχη είναι θεατρίνος, αυλικός και κόλακας;! Αγαπώ, σημαίνει τιμώ. Απλά και περιεκτικά. Αρέσκεσαι τέλος στις ρετσινιές και στη λάσπη. ΚΑΘΕ πρότασή σου περιέχει προσβολές και ατακούλες κακίας. Παρατήρησα επίσης, ότι ενώ γράφεις σε εμένα προσωπικά, αποκαλύπτεις τα απωθημένα σου, σε θέματα άσχετα. Φίλε, πήγαινε σε έναν πνευματικό να του πεις τα προβλήματά σου ή ακόμα καλύτερα τράβα στη μητρόπολη να τους τα πεις και να ηρεμήσεις.
    7.Στην Καστοριά οι εκκλησίες είναι άδειες ή γεμάτες ανάλογα με το πώς θέλεις να επιχειρηματολογήσεις. Σε όλη την Ελλάδα πάντως οι εκκλησίες είναι γενικά άδειες και όχι μόνο στην Καστοριά. Ατύχησες λοιπόν στο να εντοπίσεις, κατά την προσωπική μου άποψη, τοπική αναποτελεσματικότητα της Εκκλησίας.
    Επίσης μου φαίνεται αστεία η τεκμηρίωση της θέσεώς σου περί άδειων εκκλησιών. Ερμηνεύοντας το 'τέτοιες τακτικές' που έγραψες, λογικά θα έπρεπε πιο πριν να έχεις αναφέρεις αυτές τις τακτικές. Θεωρώντας λοιπόν ότι δεν αερολογείς, θα σου αναλύσω τις όποιες τακτικές θα μπορούσε ο κάθε ευνοϊκά κείμενος προς εσένα να αντλήσει από τα γραφόμενά σου. Τακτικές: αντιδυτικές εμμονές, θρησκευτικό μένος, τοποθέτηση εικόνων μη Ελλήνων αγίων στους ναούς. Αυτά γράφεις φίλτατε. Δεν υπάρχει αντιδυτική εμμονή, αλλά αντιαιρετική στάση ζωής. Πού το είδες το μένος; Κάνουμε έναν διάλογο και αυτός που επιτίθεται με ειρωνία και υποτιμητικά σχόλια είστε εσείς. Συγνώμη, αλλά εσείς εμφανίζεστε με μένος! Δεν νομίζω ότι στους ναούς έχουμε μόνο Έλληνες αγίους. Η ισορροπία θα έπρεπε να είναι απαίτησή σας! Εφόσον ο Θεός αναγνωρίζει έναν άγιο, εσείς πώς μπορείτε να τον βλέπετε πολεμικά; Οι άγιοι είναι άγιοι. Άλλο πράγμα η αγάπη για την πατρίδα (για την οποία σας επαινώ) και άλλο πράγμα ο εθνοφυλετισμός (ειδικότερα ο θρησκευτικός).

    @Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους
    Συμφωνώ απόλυτα, σε όλα. Στα πλαίσια της πολεμικής των επιχειρημάτων ήταν υπερβολή αυτό που είπα ότι η Καστοριά δεν αγαπά τον Πατριάρχη. Το ανακαλώ λοιπόν ως προς την απολυτότητά του, αλλά το διατηρώ ως προβληματισμό υπαρκτού γεγονότος.

    @ουκ ανδρός σοφού
    Με πόνο το έγραψα. Με πίκρα και παράπονο. Εάν διαβάσεις τα γραφόμενά μου υπό αυτό το πρίσμα, θα αντιληθφθείς την αγάπη μου για την πατρίδα, τον πατριάρχη και ακόμα και τους ίδιους τους αιρετικούς. Διαπιστώνω φίλε και πονάω. Και όσο διαβάζω ιστορία, βλέπω ότι επαναλαμβάνεται. Και λυπάμαι. Μην είμαστε κοντόφθαλμοι.
    Η Παράδοσή μας, Ελληνική και Χριστιανική πάντοτε ήταν ευρύχωρη, ρωμαλαία και άφοβη. Νομίζω ότι οι αγαπητικές κορώνες που γράφετε τώρα πολλοί από εσάς, θα τις εξακοντίζατε και εναντίον του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Σκεφθείτε το. Ίσως σας παρασέρνει το φιλότιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Ανώνυμος13/1/15

    Θα σταματησετε καμιά φορά ή θα φέρω πίσω το Μπάμπη να καθεστε σαν Παναγίες να τον ακουτε;

    "Ο Μπάμπης Γκολές ΖΕΙ!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. Ανώνυμος13/1/15

    apropos ..."O Γέροντας Παΐσιος ανακηρύχθηκε Άγιος "
    http://www.lifo.gr/now/greece/58417

    Μπάμπης Γκολές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Ανώνυμος13/1/15

    ΚΑΙ Ο π.ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ''ΔΕΣΠΟΤΗΣ,''
    πρώην Αρχιμανδίτης στην Μητρόπολη Καστοριας.
    Αντε και στα δικά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Ανώνυμος13/1/15

    ### ΚΑΙ Ο π.ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ''ΔΕΣΠΟΤΗΣ,''
    πρώην Αρχιμανδίτης στην Μητρόπολη Καστοριας.
    Αντε και στα δικά σας##

    ευχαριστώ!!!

    Μπάμπης Γκολές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Ανώνυμος14/1/15

    https://www.youtube.com/watch?v=THpDY4cEh3k

    Χαίρομαι που μ΄ αφήνετε να κλείσω την κουραστική κουβέντα
    και σε όλους αφιερώνω το Κατα Μάρκον ηδύ τούτο άσματιον...
    Ομονοείτε εν Ειρήνη και αρετή Αδελφοί μου

    Μπάμπης Γκολες [μακαριτης απο προχτες]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Ανώνυμος18/1/15

    Ο αντιδυτικισμός μερικών "αδελφών" της Καθ' Ημάς "Ανατολής", δεν έχει όριο. Και μάλιστα χωρίς ντροπή, στο όνομα της Αγάπης! Προφανώς και στο όνομα του Πούτιν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. κλαυσίγελως18/1/15

    Άντε ρε πάγαινε, που θα μας πεις και πού θα αγαπάμε!
    Λογαριασμό θα σε δώκουμε;
    Για άκου καλύτερα την αφιέρωση του προηγούμενου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Ανώνυμος18/1/15

    ευχαριστώ- αν και μακαρίτης...-
    τον "κλαυσίγελω"!!

    Μπάμπης Γκολές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Ο Ανώνυμος της ενορίας σας18/1/15

    Για το σχόλιο182

    Α, τον θυμόμαστε τον πατέρα Ειρηναίο ως Καθηγητή στην Καστοριά! Γνωρίζαμε μάλιστα και τη μακαριστή μητέρα του.
    Από την Καστοριά, στην οποία αφιέρωσε χρόνο από τη ζωή του διδάσκοντας με το μάθημα και το καλό του παράδειγμα, στέλνουμε ευχές να αναδειχθεί ΑΞΙΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Επώνυμος20/1/15

    Μια και αναφέρθηκε το θέμα από προηγούμενους σχολιαστές, πολλά συγχαρητήρια στη Βιβή Φαρσαλιώτου+Ιατρού για την επιφυλλίδα στη Φωνή της Καστοριάς με τίτλο "Ένας παπάς λιγότερο στη γη, ένας άγγελος περισσότερο στον ουρανό".
    Ου δύναται πόλις κρυβήναι επάνω όρους κειμένη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Ανώνυμος20/1/15

    "Ένας παπάς λιγότερο στη γη, ένας άγγελος περισσότερο στον ουρανό".

    Σιβυλλικό κάπως θα έλεγα...
    Και προς Θεού μην το μαθουν οι Τζιχαντιστες.
    (Θα γεμισουμε ...αγγέλους!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. Ανώνυμος13/7/15

    Άγιο ανακήρυξε τον Γέροντα Παΐσιο και η Ρωσική Εκκλησία.

    Μετά την Ελλάδα και η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας συμπεριέλαβε στο αγιολόγιο της τη μεγάλη μορφή του Γέροντα Παϊσίου του Αγιορείτου.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:
    «Με ευχαριστία στον Κύριο ελάβαμε την είδηση ​​του δοξασμού μεταξύ των αγίων του Παϊσίου του Αγιορείτου.
    Συμπεριλάβαμε το όνομα του Αγίου Παϊσίου εκ του Άθω στο αγιολόγιον της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με ορισμό του εορτασμού της μνήμης του την 29η Ιουνίου / 12 Ιούλη – όπως ορίζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως».
    Υπενθυμίζεται, όπως έγραψε και χθες το «Αγιορείτικο Βήμα», πως ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας ενημέρωσε τη Σύνοδο για την αγιοκατάταξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο του μοναχού Παϊσίου του Αγιορείτου
    pentapostagma.gr
    Συμπέρασμα: άρα ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στο Αγιολόγιο της Ελληνικής Εκκλησίας ο Πόποβιτς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Ανώνυμος14/7/15

    Ας δούμε την ανακοίνωση της Ρωσικής Εκκλησίας.
    α. 'λάβαμε την είδηση του δοξασμού μεταξύ των αγίων του Παϊσίου του Αγιορείτου': Ορθότατα και προσεκτικά αναφέρεται η λέξη δοξασμός. Ο δοξασμός γίνεται από τον Θεό και απλά γνωστοποιείται και αποκαλύπτεται στους ανθρώπους. ΔΕΝ αποφασίζουν οι άνθρωποι.
    β. 'Συμπεριλάβαμε το όνομα του Αγίου Παϊσίου εκ του Άθω στο αγιολόγιον της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας': Πρόσεξε ότι γράφει 'συμπεριλάβαμε' και όχι 'ανακηρύξαμε'. Δεν ερεύνησαν, έψαξαν και αποφάσισαν, αλλά κατευθείαν συμπεριέλαβαν στο αγιολόγιο τους την Όσιο Παΐσιο. Αφού μία Εκκλησία (στους κόλπους της οποίας έδρασε ο άγιος) αναγνώρισε την αγιότητα, αυτή ισχύει παντού. Ο αρθρογράφος και εσύ, ταυτίζετε και παρερμηνεύετε δύο ανόμοιες λέξεις. Καμμία σχέση δεν έχει η ανακήρυξη (ως έννοια αλλά και συνοδική διαδικασία) με την απλή εισαγωγή ενός αγίου (αναγνωρισμένου σε μία Εκκλησία) στο αγιολόγιο (μίας άλλης Εκκλησίας).
    γ. 'με ορισμό του εορτασμού της μνήμης του την 29η Ιουνίου / 12 Ιούλη – όπως ορίζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως': Η ανακοίνωση είναι ξεκάθαρη τονίζοντας ως ημερομηνία εορτασμού όποια ημερομηνία όρισε τον Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και πάλι εδώ δεν έγινε έρευνα και έλεγχος, αλλά απλά ακολουθήθηκε η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου (μίας άλλης δηλαδή Εκκλησίας).
    δ. 'ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας ενημέρωσε τη Σύνοδο για την αγιοκατάταξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο του μοναχού Παϊσίου του Αγιορείτου': η αγιοκατάταξη έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όχι ΚΑΙ από τη Ρωσική Εκκλησία. Διάβασε ολόκληρο το άρθρο-πηγή http://www.agioritikovima.gr/rosiki/item/59226.

    Μου προκαλεί εντύπωση πως ενώ γίνεται ο μαύρος χαμός στην πατρίδα μας, εσύ ανατρέχεις σε ένα άρθρο 2 μηνών, για να σχολιάσεις ένα άρθρο 6 μηνών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Νέοι άνθρωποι, νέα ήθη, πρωτόγνωρη παρακμή.16/7/15

    Αυτά κι αυτά με τους Ρώσους και τον Πούτιν, κι έφτασε η Χώρα μας εδώ που έφτασε. Το ξανθό γένος, οι Αριστεροί και Ορθόδοξοι μύθοι, η Αριστερή και Ορθόδοξη [.........], τα Σλάβικα, τα Αντιδυτικά και τα Κομμουνιστικά, μας έφαγαν. Η προπαγάνδα, μας τύφλωσε. Η εμμονές, μας σακάτεψαν. Το μίσος για τη Δύση και η προπαγάνδα για τους Ρώσους μας έκαναν πνευματικά και πολιτικά τριτοκοσμικούς.
    Έχει και η Εκκλησία μεγάλη ευθύνη. ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ!! Μυαλό φαίνεται να μη βάζει κανείς. Και κανείς δε βάζει φρένο σ' αυτές τις πρακτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. Συμφωνώ και επαυξάνω με τους "νέους ανθρώπους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Ανώνυμος6/4/18


    Σήμερα σιγα-σιγά και με περίεργο τρόπο μονές ανα την Ελλάδα "προωθουν" σύγχρονους Ρώσους αγίους. Βοηθάει και ο παραδοσιακός αντικουμουνισμός. Για τα ρούβλια αμαρτία δεν παίρνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ