28.6.16

ΟΔΟΣ: Ερωτηματικά



Όπως είναι αναμενόμενο, ξενίζει η συστηματική παράλειψη της Ι. Μητρόπολης Καστοριάς να απαντήσει στα επαναλαμβανόμενα αιτήματα και τις εκκλήσεις του διακεκριμένου δωρητή της Καστοριάς ευπατρίδη κ. Αναστασίου Πηχιών, για την τύχη φορητών εικόνων και ιστορικών κειμηλίων της Καστοριάς. Και συγκεκριμένα, αυτών των οποίων ο κύριος όγκος και αριθμός είχε πέσει θύμα ανάρμοστων πράξεων κληρικού, σε ταραγμένες πολιτικές περιόδους στην διάρκεια της δικτατορίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αναστάσιος Πηχιών, διακεκριμένος δωρητής του Δήμου Καστοριάς, στον οποίο παραχώρησε το ομώνυμο αρχοντικό για την χρήση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και φλογερός ευπατρίδης, αφού αν και κατοικεί στην Αθήνα είναι ωσεί παρών, επέλεξε την ΟΔΟ για να απευθύνει διακριτικά εκκλήσεις για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Όπως ενεργεί για πλείστα τοπικής σημασίας ζητήματα. Αντιμετωπίζοντας ωστόσο, απρόσμενα για τον ίδιο μια περίεργη αδιαφορία.

Η οποία βεβαίως, πέρα από τα ερωτηματικά που προκαλεί και τους συνειρμούς, εντείνει την ουσία του θέματος, καθώς κινητοποιεί πολλούς συμπολίτες και αναγνώστες της ΟΔΟΥ που εκφράζουν την απορία τους για την σιωπή των ιθυνόντων. Και ενεργοποιεί την αγωνία τους για τα αίτια της αντιμετώπισης του διακεκριμένου συμπολίτη, και βεβαίως την τύχη των κειμηλίων. Είναι το αίτημα που αγνοείται; Το γεγονός ότι υποβάλλεται μέσω της ΟΔΟΥ; Συμβαίνει κάτι άλλο; Και εάν ναι, τι συμβαίνει στα κειμήλια;

Για ποιο λόγο δεν απαντούν οι υπηρεσίες της Ι. Μητρόπολης σε ένα εγνωσμένο ευπατρίδη, έστω και σε ιδιωτικό πλαίσιο, την ίδια στιγμή που υπάρχει γραφείο επιφορτισμένο με ανάλογα καθήκοντα; Για ποιο λόγο ο Δήμος Καστοριάς δεν δείχνει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για απαντήσεις που ενδιαφέρουν τους δημότες του;

Στο πλαίσιο αυτό των αποριών και των ευλόγων ερωτημάτων που προκαλεί η στάση αυτή, προτάθηκε η δημιουργία ιστοσελίδας στο διαδίκτυο με έκκληση-αίτηση σε κάθε αρμόδιο, άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνο και ειδικά στην Ι. Μητρόπολη Καστοριάς, αλλά και στον Δήμο Καστοριάς που οφείλει να θέσει υπό την αιγίδα του την σχετική προσπάθεια, στην οποία θα μπορούν οι ιδιώτες να προσυπογράψουν το αίτημα για παροχή απαντήσεων και στοιχείων, σε σχέση με την τύχη και την κατάσταση των ιστορικών κειμηλίων τα οποία στην ουσία αγνοούνται, για δεκαετίες.

Παρά το γεγονός ότι έχουν μεγάλη σημασία όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον της Καστοριάς, καθώς είναι από μόνα τους -τηρουμένων των αναλογιών- ισοδύναμα με τα ελγίνεια. Με την διαφορά ότι τα καστοριανά κειμήλια αγνοούνται απολύτως. Και ότι το Βρετανικό Μουσείο τα έχει και τα προβάλλει σαν καύχημα του.

Σαν ένα πρώτο βήμα για να γίνει επιτέλους ευρύτερα γνωστή η ύπαρξη, η κατάσταση και η ποιότητα ενός πραγματικού ιστορικού και θρησκευτικού θησαυρού της Καστοριάς.

Περισσότερα ΕΔΩ

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Φεβρουαρίου 2016, αρ. φύλλου 824


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/6/16

    Όσο που έλεγα και εγώ,,πως ξεχάστηκε το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/6/16

    @1
    Μη μπερδέυεσαι. Το δημοσίευμα είναι από τις 25 Φεβρουαρίου. Από τότε μέχρι τώρα... καλά έλεγες. Ξεχάστηκε. Τζάμπα τόσες υπογραφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ