7.6.16

Ανάγνωση κορανίου στην Αγία Σοφία




Έως τις 7 Ιουλίου, θα αναμεταδίδεται απ’ ευθείας από την Αγία Σοφία τις πρωϊνές ώρες, στο πλαίσιο του Suhūr (πρωϊνή προσευχή και γεύμα πριν από την έναρξη της νηστείας), η ανάγνωση του κορανίου.

Σχετικά: 2012, 2014, 2015, 2016.
και Αγία Σοφία, λήξη Ραμαζανιού.

33 σχόλια:

  1. Athena7/6/16

    Εμπεριστατωμένο και κατατοπιστικό άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
    http://www.kathimerini.gr/862652/article/epikairothta/kosmos/h-islamopoihsh-ths-agias-sofias-anhsyxei-ellhnes-kai-toyrkoys?platform=hootsuite

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/6/16

    Πολύ καλό το βίντεο Νώντα, αλλά, είναι εικονική πραγματικότητα. Σαν αυτές που ζούμε χρόνια στην Ελλάδα. Η Αγία Σοφία, όμως, οδεύει το δρόμο του Αλλάχ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ανώνυμος της ενορίας σας8/6/16

    Με βαθύτατη θλίψη διαπιστώνω ότι πολιτική και θρησκευτική ηγεσία και της χώρας μας (εκτός όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών) πιάστηκαν στον ύπνο!
    Είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για άλλον σκοπό από αυτόν που ρητά και κατηγορηματικά προορίζεται;
    Αυτό εκ μέρους όλων μας δεν είναι ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα. Είναι μούδιασμα και αμηχανία, γιατί πιαστήκαμε απροετοίμαστοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Εδώ πρόκειται για ωμή πρόκληση κι εμείς περιμένουμε ποιος θα βγάλει το φίδι απ' την τρύπα.
    Δεν μπορούν να συνεννοηθούν οι μεγάλοι;
    Και μέσα σ' όλα έχουμε και τους δικούς μας τους σουπερορθόδοξους να βρίζουν μέρα-νύχτα τον Πατριάρχη. Μέχρι να τα βρούμε εμείς, θα την έχουν κάνει τη δουλειά τους τα ταγκαλάκια.
    Θυμάμαι, την ώρα που βούιξε το ραδιόφωνο για την Κύπρο το '74, η είδηση μας βρήκε στο δρόμο για τη θάλασσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καρασεβντάς8/6/16

    Τι λένε τώρα οι "προοδευτικοί";
    Βούτυρο στο ψωμί της χρυσαυγούλας.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος8/6/16

    Δεν πάει στ' ανάθεμα το τσογλάν που ανέβασε το βίντεο, δεν πάει!!!!!! που γράφει και στον τίτλο να χαλαρώσουμε! μόνο άλλα εκρηκτικά ψάχνουν οι ευρωπαίοι; αυτό δεν είναι τρομοκρατία; θρασύτατη πρόκληση; παραβίαση του νόμου; απίστευτοι άνθρωποι!!!! έδωσαν ποτέ την άδεια στον πατριάρχη να κάνει τουλάχιστον κανα τρισάγιο μέσα στην Αγια Σοφιά και τώρα διεκδικούν και είσοδο στην ΕΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος8/6/16

    Τζάμπα έσφαξαν τόσο κόσμο οι τσέτες του Κεμάλ για να γίνουν ευρωπαϊκό κράτος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος8/6/16

    Είναι και μπουνταλάδες!!! Διαβάζουν το Κοράνι κάτω απ' το βλέμμα της Θεοτόκου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος8/6/16

    [σχόλιο ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΔΙΚΤΥΟ]

    "Ο καθένας βλέπει αυτό που αγαπά. Είπαμε, όλα τα προβλήματα είναι ερμηνευτικά. Καθώς ο Χότζας ψέλνει σούρες στη Μεγάλη Εκκλησία: Καταρχήν είναι αρκετά κακος, τοποθετημενος λάθος κι ασταθής, με αναπνοές αβέβαιες κι αγχωμένες. Ύστερα, άλλοι στο 6':25" του βίντεο βλέπουν τη σούρα στο τύμπανο. Εγώ, εγώ βλέπω την Πλατυτερα Αυγουστα Θεοτόκο με εγκολπιο τον Γιο της, το Παιδί της. Αυτό βλέπω εγώ και μαζί με αυτό όλο μου τον Κοσμο. Πίσω από τις σκιές στα Κατηχουμενα τα Νότια, παραφυλα ο Ιωάννης Β' Κομνηνός με την όμορφη πυροξανθη Αυγουστα του, βαστωντας στα χέρια τα αποκομβια, τα αποκουμπια τους. Στην αιώνια ομορφιά τους πλούσιοι .

    Δε ξέρω τι λέει η σούρα, Καλό Ραμαζανι όμως και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία. Είμαστε όλοι μες την Ανάσταση. Βυζαντινοι, βαθιά ερωτευμένοι, μελαγχολικοι, πνιγμενοι στο άγχος".


    α υ τ ό χ θ ω ν


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος8/6/16

    @ Ο Ανώνυμος της ενορίας σας
    Γράφεις:
    «Με βαθύτατη θλίψη διαπιστώνω ότι πολιτική και θρησκευτική ηγεσία και της χώρας μας (εκτός όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών) πιάστηκαν στον ύπνο!»
    Μα δεν είδες τις παραπομπές στην ανάρτηση: «Σχετικά: 2012, 2014, 2015, 2016;»
    Ποιον ύπνο;
    Τη πάπια κάνουν όλοι!

    @ Athena
    Ακόμη και την Αγία Σοφία Τραπεζούντας έκαναν τζαμί πριν λίγα χρόνια!! Δυστυχώς δεν άκουσα κάποια διαμαρτυρία από τους Πόντιους…..

    Αναρωτιέμαι τι έχει να πει ο Δήμαρχος που αναστηλώνει το Τζαμί!! Αναρωτιέμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος8/6/16

    «Είναι απαράδεκτου χαρακτήρα η ανακοίνωση που έκανε το E/ΥΠΕΞ, σχετικά με το πρόγραμμα που θα μεταδώσει από την Αγια Σοφιά, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το κανάλι TRTDiyanet TV» τονίζει απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων ο κ. Μπιλγκίτς.

    «Καλούμε να επιδείξει κοινή λογική, στο ύφος και στις ανακοινώσεις της, η Ελλάδα, η οποία δεν επιτρέπει εδώ και χρόνια την κατασκευή τζαμιού στην πρωτεύουσα, παρεμβαίνει διαρκώς στη θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, και μπερδεύει την αντίθεση στο Ισλάμ με τη νεωτερικότητα» προσθέτει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

    Και καταλήγει: «Σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε ότι ανάμεσα στις αξίες της δημοκρατικής και κοσμικής κοινωνίας συγκαταλέγεται και ο σεβασμός σε αλλότριες λατρείες και θρησκείες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τασούλης ο ηλεκτρολόγος8/6/16

    Φίλε μου Παναγιώτη, το περιεχόμενο αυτού του βίντεο αποτελεί casus belli !
    Και δεν εννοώ φυσικά να αρπάξουμε τα καριοφίλια, αλλά θα δώσουμε τη μάχη στο σύγχρονο πεδίο του διαδικτύου.
    Νώντα, με εξέπληξες !
    Τι κι αν ξεδίπλωσες τα σεντόνια με το βιογραφικό του λεγάμενου ;
    Η πειθώ θέλει επιχειρήματα. Κι όπως ξέρεις πολύ καλά, κοιτάμε και το δάσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος8/6/16

    Επειδή το πρωί διάβασα σχόλια για την έκφραση "τσογλάν" που χρησιμοποίησα, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ξεκαθαρίζω ότι αναφερόμουν σε αυτόν που ανέβασε το βίντεο με τη σκηνοθετημένη ανάγνωση του κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία και όχι στο άλλο που κοινοποίησε ο κύριος Τσίγκας.
    Συγκρατηθείτε, γιατί πάλι καλά που συγκρατήθηκα κι εγώ και δεν έγραψα κάνα "άει σιχτίρ".
    Γιατί κάνω λάθος; Βρήκαν τώρα το γιουτιούμπ να κάνουν την προπαγάνδα τους; Ποσώς μ' ενδιαφέρει το ότι "όλοι έτσι κάνουν". Κάποιοι τουλάχιστον κρατιούνται εντός ορίων, νομικών κλπ. Πρέπει κάποτε να διαχωριστεί η ήρα από το σιτάρι.
    Ανέβασε ο μάγκας το βίντεο με ελληνικούς τίτλους, γιατί θέλει να τσεκάρει τις αντιδράσεις Ελλήνων; Απενεργοποίησε τα σχόλια, όχι για να μη βγουν βρισιές αλλά αλήθειες που καίνε και μας λέει και να χαλαρώσουμε;
    Και δεν είναι τσογλάν;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μιμόζα η αισχυντηλή8/6/16

    @ αυτόχθων
    Πολύ ωραίο το σχόλιο από το διαδίκτυο που μοιραστήκατε μαζί μας! Συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Τασούλη" είσαι "off" :)
    Πάρτο αλλιώς.

    Εγω υπερασπιστηκα το βιντεο με τη μουσική του Σερ Τζων Τάβενερ [γυρισμένο σε εικονική πραγματικότητα στην Αγία Σοφία].
    Έγινε καποια παρανόηση με την διαμαρτυρία 'ανωνύμου' το "κακό " διορθώθηκε σχετικά εγκαίρως οπότε...
    Ο "λεγάμενός" σου δεν έχει σχέση με τον Άγγλο μουσικό.

    Οι έλληνες χάνουμε το δίκηο μας όταν φωνασκουμε, οργιζόμαστε, χανουμε την ψυχραιμία μας.

    Παραπέμπω δε προς κατασίγασιν του πάθους στην στάση της ...Ορθοδόξου κεφαλής της πόλεως Θεσσαλονίκης απέναντι σε πολύ γνωστό Πολιτιστικό Θησαυρό [πιο σημαντικό απο τον Λευκό Πύργο/ή και "Πύργον του αίματος" καλούμενον]. Στο λευκό σπασμένο πιάνο της "Ροτόντα", στις λειτουργίες και τα εικονοστασια που αρον άρον δημιουργηθηκαν στο μνημείο και άλλα τερπνά της εικοσαετίας που πέρασε...

    ΥΓ. Σκέφτομαι ο Ορθόδοξος Πούτιν καθόλου δεν προσβλήθηκε από τον Ιμάμη με την τουμπανο-Σούρα; Γιατί σιωπά με σημασία; Μονο λουκουμάκια και ρακιά στ' Αγιονόρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τασούλης ο ηλεκτρολόγος8/6/16

    Νώντα, φίλε μου, πρέπει επειγόντως να κλείσουμε ραντεβού για καφέ στα Λουλουδάδικα, ό,τι πιο cult !
    Βρε μπαγάσα εσύ τα λες αυτά ; Κι εγώ τη θυμήθηκα τη Ροτόντα, αλλά αυτή δεν ξέρω να υπάρχει νόμος που τη χαρακτηρίζει Μουσείο όπως για την Αγια Σοφιά.
    Τί θες τώρα ; Να μαζευτούμε καμιά δεκαριά αρχαιολάτρες και να πάμε να αναπέμψωμεν ωδάς στον Δία μέσα στο Λούβρο, επειδή οι Γάλλοι έχουν φάτσα-κάρτα την Αφροδίτη της Μήλου ;
    Περισσότερα το βράδυ, γιατί τώρα ακόμα τρέχω.
    (α να δούμε άμα αξιωθούμε ποτέ να τα πούμε από κοντά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος8/6/16

    Γιατί μένουμε έκπληκτοι με τη τακτική της Τουρκίας; Δε μας δίδαξε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής τόσους μήνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος8/6/16

    Οι θρησκόληπτοι, εντός και εκτός των τειχών, ίδια κουμάσια είναι. Εξ άλλου, οι θρησκόληπτοι χορεύουν τσιφτετέλι, ένθεν κακείθεν. Καραγκιόζη αυτοί, Καραγκιόζη κι εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος8/6/16

    @18
    Κι οι κοιμισμένοι επίσης!
    Εδώ μιλάμε για πολιτικά παιχνίδια, ποια θρησκοληψία είδες εσύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μια ζωή Χατζηαβάτες;8/6/16

    ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΤΕ!!!!! Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ μπάζει από παντού. Και μόνο που κάνει λόγο για ΤΟΥΡΚΙΚΗ (όχι ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ) μειονότητα στη Θράκη αρκεί για να προβεί σε έντονη αντίδραση η Ελληνική Κυβέρνηση.
    Αυτοί ανακάλεσαν τον Πρέσβυ τους από τη Γερμανία, γιατί η Γερμανική Βουλή αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων και εμείς είμαστε στο "σφάξε με, αγά μου, να αγιάσω";
    Βρήκαν εμάς να ξεσπάσουν γιατί δεν μπορούν να τα βάλουν με τους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος8/6/16

    @19
    https://www.google.com/search?q=erdogan+praying&espv=2&biw=1280&bih=909&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiF04PulJnNAhXHDMAKHdq7BMoQ_AUIBigB

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο Ανώνυμος της ενορίας σας8/6/16

    Στον Ανώνυμο που απευθύνεται σε εμένα με το δέκατο σχόλιο

    Συγγνώμη, έχετε δίκαιο, υπήρξαν και προηγούμενες αφορμές. Εγώ δεν τα είχα όλα αυτά υπόψιν. Μα πώς αλλιώς; Όπως και οι περισσότεροι απλοί πολίτες, δεν είναι το πρώτο και κύριο μέλημά μας η ενεργός δράση στην πολιτική ζωή. Επικουρικά, όπως λέγεται, συμβάλλουμε με τις βασικές μας γνώσεις, εμπειρίες και ιδέες.
    Το παράπονο όμως είναι μεγάλο για αυτούς που ανέλαβαν τα ηνία της όποιας διοίκησης και αντί να εργάζονται σοβαρά και υπεύθυνα, χάνουν τις ώρες τους με δημόσιες σχέσεις, εμφανίσεις, ταξίδια αναψυχής, δήθεν για γνωριμίες και σύσφιγξη σχέσεων που θα αποβούν ωφέλιμες στο μέλλον.
    Αυτό το μέλλον γιατί αργεί τόσο πολύ;
    Και κάτι άλλο:
    Δεν το ζήσαμε στην Καστοριά; Ξεπερνούσαν κάθε φαντασία οι κινήσεις της κυρίας που έφθασε να μιλάει ως εκπρόσωπος Μουσουλμάνων της Καστοριάς. Και το χειρότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι σαν να σκιάχτηκε ο Δήμος έσπευσε να δείξει το πολυπολιτισμικό του πρόσωπο.
    Ωσάν να έλυσε κιόλας όλα τα άλλα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τους δημότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος8/6/16

    @20
    ρε φίλε δε μσς νιάζει πότε και πού και πώς κάνει την προσευχή του ο καθένας! Κι ο Πούτιν πήγε στο Αγιο Όρος.
    Ζορίστηκαν τα μεμέτια και θέλησαν να πουλήσουν μούρη;
    Ντεμέκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κολλητήρι8/6/16

    ΠΕΣ ΤΑ Ανώνυμε της ενορίας!
    Γιατί πολλοί άμα πέσει καμιά μπόμπα αρχίζουν τα ΖΕ ΣΟΥΪ ... και τα κεράκια τη νύχτα στις πλατείες και δεν ανοίγουν τα μάτια τους να δουν τη μπαμπεσιά στην ώρα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος8/6/16

    «Αυτή είν’ η πιο μεγάλη, η δοξασμένη ώρα / που το Ισλάμ επρόσμενε αιώνες τώρα. / Η Κωνσταντινούπολη που ’ταν πριν ρωμαίικη / θα λέγετ’ Ιστάνμπουλ και θάναι τουρκική. / Ο Παντισάχ του Τούρκου, αρχηγός ενός στρατού / που νίκησε τον κόσμο όλο. […] Εκπλήρωσε μεγάλο τάμα και επιθυμία / προσευχή απογευματινή εις την Αγία Σοφία. / Η Ιστάνμπουλ είναι τουρκική απ’ την ημέρα εκείνη / καλύτερα να γκρεμιστεί παρά αλλουνού να γίνει».


    Nazim Hikmet Ran
    ...πριν φύγει στους σοβιετικούς του παραδείσους και γίνει το αγαπημένο παιδί της ελληνικής αριστερίζουσας διανόησης



    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος8/6/16

    @Μια ζωή Χατζηαβάτες
    Συμπλήρωσε σε παρακαλώ ότι εκτός από τους Γερμανούς έχουν πρόβλημα και με τους Ρώσους και δεν αποκλείεται να θέλαν να κάνουν αντίπραξη στο Ρώσο που πήγε στο Όρος. Αν και μεταξύ τους τρώγονται, άλλοι έχουν τα μάτια στραμμένα στη Δύση και άλλοι στο Ισλάμ.
    Οψόμεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κικιρίκου!8/6/16

    @17
    Ερντογάν ο Μεγαλοπρεπής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος8/6/16

    H κυρία Καραγιαννίδου, υποθέτω θα νιώθει μεγάλη ικανοποίηση από το βίντεο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος8/6/16

    @ ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ
    "Η ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ για τον Βλάντιμιρ Πούτιν και η «τρομακτική» επαλήθευσή της… Οι ομοιότητες με την περίπτωση του Μεγάλου Κωνσταντίνου!" αναφέρει Καστοριανό blog.
    -Τι ψάχνετε τώρα;! Εδώ τα ληγμένα έχουν πέραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μια φωνή από το υπερπέραν8/6/16

    «Καλούμε να επιδείξει κοινή λογική, στο ύφος και στις ανακοινώσεις της, η Ελλάδα, η οποία δεν επιτρέπει εδώ και χρόνια την κατασκευή τζαμιού στην πρωτεύουσα, παρεμβαίνει διαρκώς στη θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, και μπερδεύει την αντίθεση στο Ισλάμ με τη νεωτερικότητα» προσθέτει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

    Και καταλήγει: «Σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε ότι ανάμεσα στις αξίες της δημοκρατικής και κοσμικής κοινωνίας συγκαταλέγεται και ο σεβασμός σε αλλότριες λατρείες και θρησκείες».

    Υπήρξε απάντηση σε αυτές τις χυδαιότητες;
    1)Επιτρέπουν οι Τούρκοι να χτιστεί εκκλησία στην επικράτειά τους; Προσωπικά δεν είμαι από αυτούς που αντιτίθενται στο χτίσιμο μουσουλμανικού τεμένους, αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις και να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα εννοείται.
    2) Υπάρχει Τουρκική μειονότητα στη Θράκη;
    3) Γιατί μας χρεώνουν ότι μπερδεύουμε την αντίθεση στο Ισλάμ με τη νεωτερικότητα; Είναι αντίθεση (ή επίθεση) στο Ισλάμ η αξίωση να τηρηθούν νόμος και συμβάσεις που χαρακτηρίζουν μνημείο-μουσείο την Αγία Σοφία; Γι' αυτό πλήρωνε τόσα χρόνια η UNESCO; Είναι νεωτερικότητα η τέλεση θρησκευτικής εορτής μέσα σε Μουσείο;
    4) Την παράγραφο με την οποία "καταλήγει" τους την επιστρέφουμε να τη διαβάσουν και να τη μάθουν απ' έξω οι ίδιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος8/6/16

    Για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ούτε κουβέντα!
    Ας μας πει κάποιος που γνωρίζει όμως: αληθεύει ότι σύμφωνα με νόμο τους, για να εκλεγεί ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης πρέπει να είναι Τούρκος Υπήκοος και Απόφοιτος της Σχολής της Χάλκης; (η οποία παραμένει κλειστή εδώ και δεκαετίες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος12/6/16

    Θέλω να το πιστέψω ότι δεν μας κυνηγάνε εμάς τους Έλληνες και δε μ' αφήνουν...
    Διαβάστε την παρακάτω είδηση για το τι έκαναν στο EURO και θα με θυμηθείτε.
    (είδα κι έπαθα ώσπου να καταλάβω τι εννοούσαν με το CAMERIA και 100000 Αλβανοί θύματα (!)

    http://www.cnn.gr/news/politiki/story/35456/sikonei-to-ganti-i-athina#ixzz4BLVtYlsU

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ