19.6.21

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Λόγος & Αντίλογος

Βίτσι & Γράμμος

Δεν πηγαίνω μόνο μια φορά κάθε χρόνο, αλλά νομίζω πως είμαι όλο τον χρόνο εκεί πάνω. Ο λόγος απλός, αληθινός, τιμώ και κλαίω κάτω από το μνημείο γι’ αυτούς που χάθηκαν άδικα, εκπληρώνοντας το χρέος και το καθήκον για την ελευθερία της πατρίδος από τον κόκκινο φασισμό. Έζησα πρώτα σαν λυκόπουλο και ύστερα σαν πρόσκοπος μαζί τους στο τρίτο δημοτικό σχολείο Καστοριάς, το οποίο είχε μετατραπεί εκείνη την εποχή σε στρατιωτικό νοσοκομείο,
όπου φτιάχναμε τον μικρό νοσοκόμο γιατί δεν υπήρχε προσωπικό επαρκές για την εξυπηρέτηση των τραυματιών, και δεύτερον όταν τους νεκρούς  που έφερναν τα νοσοκομειακά αυτοκίνητα στην τελευταία κατοικία δίπλα του συνοδεύαμε στο κοιμητήριο με  τα κοντάρι α μας δίπλα στο φέρετρο τους στη θέση της μάνας τους, του πατέρα τους και του αδελφού τους. Μια μέρα θάψαμε την ίδια ώρα 18 λοκατζήδες. Τους ρωτούσαν με ποιους πολεμούσαν και μας έλεγαν: ότι πολεμούσαν, με τους Βουλγάρους, τους Ρώσους, Ουκρανούς, Πολωνούς, Τσέχους, Ρουμάνους και Αλβανούς. Ήταν βέβαια και Έλληνες μεταξύ τους. Και πράγματι ήταν αλήθεια, γιατί όταν ηττήθηκαν η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς έφυγαν για τις χώρες που προαναφέραμε, ενώ αν ήταν Έλληνες θα είχαν παραδοθεί και θα γινόταν η ποθητή συμφιλίωση... αλλά εκτός αυτού άρπαξαν και 30 χιλιάδες μικρά παιδιά από 6-16 χρονών και τα έκαναν πλύση εγκεφάλου με την προπαγάνδα  στις χώρες του επίγειου παράδεισου που είχαν οι ίδιοι διαβατήρια.

Και τώρα αυτοί κάθε χρόνο βρίζουν χωρίς ντροπή την πατρίδα, γιατί εδώ και σαράντα χρόνια από το 1982 η πατρίδα επιτρέπει στους εν ζωή ευρισκομένους πολεμιστές, αξιωματικούς, οπλίτες, χωροφύλακες αεροπόρους οι οποίοι πολέμησαν με άλλους 20 χιλιάδες νεκρούς και 30 χιλιάδες τραυματίες στα βουνά αυτά με εντολή του κράτους, ο εθνικός στρατός. Από το 1950 έως το 1982 η πατρίδα έστελνε εκπροσώπους της Βουλής για να παραστούν σ’ αυτήν την επιμνημόσυνη τελετή τιμής στο Βίτσι και στον Γράμμο και χρέους προς τα παιδιά της. Γιατί αυτοί οι νέοι έχασαν την ζωή τους για να μη γίνει η χώρα σκλάβα στον κόκκινο φασισμό, όπως έγινε για 70 χρόνια όλη η Ανατολική Ευρώπη. Σ’ αυτούς χρωστάμε την ελευθερία μας και την δημοκρατία και το κοινοβούλιο, στο οποίο υπάρχουν και αυτοί που το πολέμησαν σ’ αυτά τα βουνά. Αιδώς Αργείοι. Δεν είναι γιορτή του μίσους, αλλά συναντήσεις των εν ζωή με τους άδικα χαμένους.

Αναφέραμε πιο πάνω ότι από το 1982 η πολιτεία, επίσημα σταμάτησε να εκπροσωπείται εκεί ψηλά γιατί ο αμερικανοθρεμμένος πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου για λόγους ψηφοθηρίας και μόνο, επισήμως κατήργησε την μνήμη αυτού του μεγάλου σε σημασία αγώνος της πατρίδος, ισάξιος με το Αλβανικό έπος που εορτάζεται την 28η Οκτωβρίου. Η πατρίδα όπως τότε που πολέμησε τον μαύρο φασισμό, Ιταλούς και Γερμανούς, έτσι και το 1946-50 πολέμησε και τον κόκκινο φασισμό, μόνη από όλη την Ευρώπη η οποία παραδόθηκε σε τρεις μέρες.

Η φιλεύσπλαχνη πατρίδα τρεις φορές συγχώρησε αυτούς τους σημερινούς υβριστές της. Τους πολιτικά αχάριστους. Πρώτη φορά το 1945 στην συμφωνία της Βάρκιζας. Τους έδωσε αμνηστία  για τα εγκλήματά τους στη χώρα. Όπως το 1944 στα Δεκεμβριανά στην Αθήνα που είχαν πολεμήσει λυσσαλέα για να πάρουν την πολιτική εξουσία. Δεύτερη φορά το 1974, ο τότε εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής τους ελευθέρωσε από τον αποκλεισμό τους – «Το κόμμα του σωστού νόμου»… και τους έδωσε το δικαίωμα και την ταυτότητα του Έλληνα και να εκπροσωπούνται στην Βουλή, με την μεγαλοψυχία του, για να υπάρξει συνοχή του έθνους στην τότε πολεμική σύρραξη με την Τουρκία, όπου χάσαμε την μισή Κύπρο. 

Η τρίτη φορά το 1983 αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση με την επακολουθήσασα σύνταξη. Μια άδικη πέρα για πέρα χάρη της πατρίδος, γιατί δεν ήταν Εθνική Αντίσταση μόνο το 3% του πληθυσμού εκπρόσωπος του έθνους απέναντι στον μαύρο φασισμό και ναζισμό, αλλά ήταν όλη η Ελλάδα στα σύνορα, τόσο κατά των Ιταλών, όσο και κατά του ισχυρότατου στρατού του γερμανικού. Αυτές οι τρεις πράξεις και μόνο της μάνας-πατρίδας που την προπηλακίζουν οι σημερινοί διαφωτιστές και αχαρακτήριστα την κατανομάζουν ότι προκαλεί μίσος, ήταν χρέος και τιμή. Όχι μίσος. Μόνο τα άμυαλα παιδιά υποστηρίζουν τέτοια πράγματα και οι συμφεροντολόγοι γιοι που πέρασαν χωρίς να δώσουν ποτέ και πουθενά καμιά μάχη σώμα με σώμα με τους κατακτητές Γερμανούς. 

Και τώρα συμπερασματικά. Η Βουλή πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της να θεωρεί τον αγώνα και την ελευθερία της πατρίδος, την θυσία των διαταγμένων στρατιωτών της στα βουνά Βίτσι και Γράμμο, τα οποία είναι οι νέες Θερμοπύλες και Μαραθώνες και σύσσωμη κάθε χρόνο να τιμά αυτή την ελάχιστη τιμή, γιατί χάρις σ’ αυτούς βρίσκεστε στη Βουλή. Είκοσι χιλιάδες ένοπλοι νεκροί, 30 χιλιάδες τραυματίες, 20 χιλιάδες ιδιώτες αρνητές θύματα του εσωτερικού κόκκινου φασισμού 1942-1950, και δυστυχώς 30 χιλιάδες παιδιά της το παιδομάζωμα. Αυτά είναι Ιστορία. Και η Ιστορία διδάσκει. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει άλλη φορά η εξαίρεση στους λίγους και η απαξίωση στους διαταγμένους πολεμιστές που μας έδωσαν την ελευθερία μας

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Νίκος Α. Πρώιος

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Οκτωβρίου 2020, αρ. φύλλου 1048.


12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/6/21

    Κύριε Πρωιε τα κεντρικά ΜΜΕ της Χώρας μας είναι κομμουνιστοκρατουμενα.... Οτιδήποτε Εθνικό γι αυτούς είναι Φασιστικό... Παγκοσμιοποιηση... Άλλωστε κι η ΠτΔ δήλωσε πως το πρόβλημα το δημογραφικό θα λυθεί από τους Μουσουλμάνους εξ Ανατολων αυριανά Ελληνόπουλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/6/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/6/21

      Τα ΜΜ€ ασχολούνται με τον Νταφυ κι αν η γιαγιά της Μαρίαλένας θέλει τον Σάκη για γαμπρό...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος20/6/21

      κομμουνιστοκρατουμενο το ΣΚΑΪ ρε φίλε; Το άκουσες καμιά φορά;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος21/6/21

      Φυσικά και είναι κουμμουνιστικο το ΣΚΑΪ.... Όπως και η Νέα Δημοκρατία πλέον....

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος21/6/21

      Μπας και η κομμουνιστική ΝΔ κρατικοποίησε την Aegean και εγώ δεν το πήρα πρέφα;

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος19/6/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/6/21

    Μα ο [....] εθνάρχης νομιμοποίησε τους [....] κομμουνιστές που προκάλεσαν [....] και ακόμα πρεσβεύουν τα ίδια χωρίς ποτέ να ζητήσουν συγγνώμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/6/21

      Σωστά...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος20/6/21

      Ενώ οι άλλοι που πούλησαν την χώρα ζήτησαν συγγνώμη.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος22/6/21

    Μιλάει για εθνική συμφιλίωση και διακηρύττει ακριβώς το αντίθετο. Αχ Ελλάδα, το μεγαλείον σου. Τέτοιοι πατριώτες μας οδήγησαν στην σημερινή ευημερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος22/6/21

    «πολεμούσαν, με τους Βουλγάρους, τους Ρώσους, Ουκρανούς, Πολωνούς, Τσέχους, Ρουμάνους και Αλβανούς». Δεν μας λέει όμως ποιοι ήταν στην άλλη την μεριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ