12.7.21

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ: Αισιοδοξίας το ανάγνωσμα [I]



Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Α   Κ Ε Ι Μ Ε Ν Α


Αισιοδοξίας το ανάγνωσμα


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

Η Ελλάδα δεν είναι μικρή χώρα. Είναι μεγάλη. Έχει ιστορία. Έχει παράδοση. Έχει πολιτισμό. Ζει χιλιάδες χρόνια τώρα. Πέρασε σκοτάδια, πολέμους, ειρήνες. Πολύ φως. Στέκεται στην καρδιά της ανθρώπινης σκέψης. Και τα τελευταία χρόνια (χρόνο) ξαναγεννιέται από τη στάχτη της. 

Η ελληνική διασπορά λάμπει. Το επιστημονικό δυναμικό της επίσης. Οι Έλληνες της Ελλάδος και όχι μόνο, δηλαδή όλοι εμείς, προσπαθούμε όσο μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τις αντιξοότητες της εποχής. Και εν μέρει το πετυχαίνουμε. Κλιματική αλλαγή, προβληματικοί γείτονες, …ιοί, κακοτυχίες, φθορές του χρόνο. Προσπαθούμε στη γωνιά μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, να τοποθετήσουμε και πάλι την πατρίδα μας όπου ήταν παλιά. Σε μια από τις κορυφές της πολιτιστικής πυραμίδας του κόσμου όλου. Στο βάθρο των πρωτοπόρων σκεπτομένων ανθρώπων όλης της γης. Δεν είναι εύκολο. Δύσκολη δουλειά. Ουτοπική σχεδόν. Όνειρο απατηλό. Τό 'χουν τα όνειρα αυτά. Ευτυχώς με τα καλά όνειρα είμαι στενός φίλος.

Η Ελλάδα δεν είναι μικρή. Προϊστορία, εποχές λίθου και μαρμάρου, σιδήρου και χαλκού, χρυσού. Κάντε μια βόλτα στην Ακρόπολη των Αθηνών για να ξανασκεφτείτε τα πάντα. Χρόνια Αρχαϊκά. Αρχαία Ελληνικά. Ρωμαϊκά. Χριστιανικά. Βυζαντινά. Μεσαιωνικά. Χρόνια της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού. Νεότεροι αιώνες. αυτοκρατορίες, μεγάλες δυνάμεις, πόλεμοι, κατοχές. Λοιμοί, καταποντισμοί, σεισμοί, καταστροφές, αρρώστιες. Νίκες και ήττες. Τάχει η ζωή αυτά. Έτσι γράφεται η ιστορία κάθε χώρας, κάθε λαού. 

Απορεί κανείς πώς τα καταφέραμε. Πώς ξεφύγαμε μακροπρόθεσμα από τη μετριότητα και επιβιώσαμε. Σαν χώρα, σαν φυλή, σαν έθνος, σαν αξία πολιτιστική. Μας έμειναν εκατόν τριάντα οκτώ μουσεία (…138)! Αρχαιολογικοί χώροι που σου κόβουν την αναπνοή. 

Αλλά δεν είναι μόνον οι χώροι λατρείας και διαβίωσης των προγόνων μας, είναι και τα αρχαία και νέα θέατρα σκέψης. Οι πρωτο-Κυκλαδίτες, οι Μίνωες, οι Μυκηναί οι. Οι Αχαιοί, οι Ίωνες, οι Δωριείς. Είναι και τα σκορπισμένα εκκλησάκια μας στις άκρες των βουνών και των νησιών μας. Μόνο το Άγιον Όρος αρκεί για να είμαστε μπροστά μπροστά στον ανθρώπινο και θρησκευτικό πολιτισμό. Γράψτε και τα Μετέωρα, την Πάτμο, την …Βυζαντινή Καστοριά. Τις τόσες μικροπόλεις μνημεία της πατρίδας μας. Υπάρχουν και τα κάστρα μας παντού. Τα βουνά και οι θάλασσες-διαμάντια.

Η Ελλάδα είναι μεγάλη. Ιστορία. Φιλοσοφία. Θρησκεία. Ανθρώπινες σχέσεις. Μια αγκαλιά. Αν προσπαθήσουμε λίγο ακόμα σαν ενωμένος λαός, στα πλαίσια μιας Ενωμένης Ευρώπης και μιας Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, θα νικήσουμε τελικά. Και τον κορονοϊό και την έμφυτη γκρίνια μας. Αυτή την Μεσογειακή κακοδαιμονία. Ένα χαμηλό επίπεδο αυτο-εκτίμησης. Δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί, η αστυνομία, ο στρατός, η Εκκλησία, η τοπική αυτοδιοίκηση. Φταίμε εμείς οι ίδιοι τις περισσότερες φορές. 

Δεν γράφω τί θα νικήσουμε και ποιον. Μακάρι να ήξερα. Με ενδιαφέρει μόνο η τελική Νίκη. Με δάφνινο και όχι υποχρεωτικά ασημένιο ή χρυσό στεφάνι! Έχουμε πετύχει πολλά στην Ελλάδα. Δεν θα μας γονατίσει ένας μικροσκοπικός αόρατος εχθρός. Το μόνο που μας έδειξε ξεκάθαρα ο Sars-Covid-19 είναι ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός στα θύματά του. Φτωχοί και πλούσιοι, μικροί και μεγάλοι, τυχεροί και άτυχοι, όλοι το ίδιο. Ο κορονοϊός χτυπά τους πάντες. Αταξικά. Άδικα. Μας έπεισε δυστυχώς ότι πρακτικά μένουμε μόνοι να διαφεντέψουμε τη ζωή μας. Δεν ζει και ο Ιπποκράτης να μας δώσει καμία συμβουλή.

Το κράτος κάνει ό,τι μπορεί. Το ίδιο θα κάνουνε και τα εμβόλια. Εμείς θα μείνουμε με την ευθύνη της ευρύτερης ανθρώπινης «οικογένειάς» μας. Η ιατρική επιστήμη θα αγωνίζεται ηρωικά πάντα να μας προστατεύει. Το Δημόσιο και το Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας ξεπερνάνε ήδη τον εαυτό τους. Όλοι μαζί θα νικήσουμε τον εχθρό. Έλληνες είμαστε. Πάντα είμασταν. Ικανοί κυρίως στις δυσκολίες. Με λίγη τύχη θα το καταφέρουμε. 

Ας το καταλάβουμε καλά. Υπάρχει αρχή και τέλος στη ζωή μας. Η αρχή θέλει φροντίδα. Το τέλος το ίδιο. Θέλει και αυτό φροντίδα, αλληλεγγύη, θαλπωρή, ανθρωπιά. Είναι τόσο απλό. Καλή νέα μας χρονιά.

Σκέψεις μετά από μια επίσκεψη στην Ακρόπολη των Αθηνών πριν μπει το νέο αναβατόριο. Καταπληκτικό έργο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Ίδρυμα Ωνάση. 


Φωτογραφία: Φίλιπ Φολτζ (1805-1877) Ο Περικλής αγορεύων από της Πνυκός (1857, ανατύπωση λιθογραφίας του 1863) Πινακοθήκη του Μονάχου Γερμανίας.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Δεκεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1058


Σχετικά:

29 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/7/21

    Αλλάζει όνομα ο «Μέγας Αλέξανδρος» Καλλιθέας – Μετονομάζεται… ΚΑΣΤΟΡΙΑ! Οι άνθρωποι δεν παίζονται πραγματικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/7/21

      Αλλαγή ΑΦΜ όπως Ηρακλής Ποντίων Κατερίνης Τριγλιας. Ωρε που πάμε;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος13/7/21

      Μεγάλο έργο μπράβο Δήμαρχε, σε 2 χρόνια περιμένουμε στο προεκλογικά σας πρόγραμμα να αναφέρετε την ανασύσταση της Ιστορικής Καστοριάς..

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος13/7/21

      Οι Καλλιθέα δεν θα γίνει ποτέ Καστοριά, δεν ξεχνάμε τις βρισιές και τις χυδαιότητες απέναντι στο ιστορικό σωματείο της Καστοριάς. Διονύση πάρε θέση δημόσια.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος13/7/21

      Μυρίζει φαλίτο

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος12/7/21

    Οι ελλαδίτες και όχι έλληνες πιά πρέπει να νικήσουν τους εαυτούς τους.
    Η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα με τους χειρότερους κατοίκους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/7/21

    Καστοριά: 7.000€ για 3+3 ώρες με τον Στέλιο Κρητικό στα Survivor Games

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/7/21

      Γι αυτό χτίζει κορμί ο Γιάνης, ετοιμάζεται για φωτογραφία στα τέλη Αυγούστου...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος13/7/21

      Τουλάχιστον ας έφερναν τον Ντανο ή τον Νταφυ.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος13/7/21

      Στο Survivor ρε Γιάννη; Έλεος! Φέρε μας την Τούνη όπως ο Μπέος να χαρούν λίγο και τα γερασμένα μάτια μας.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος13/7/21

      Η Τουνη φοβάται να έρθει για ευνόητους λόγους... Εκτός αν έρθει με τσιγκινο βρακάκι...

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος14/7/21

      Αγόρι μου εσύ. Εσένα ονειρεύεται η Τούνη.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος13/7/21

    Δήμος Καστοριάς: Έρχεται νέο διαφημιστικό σποτ 90δευτ. , κόστους 3.100€

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/7/21

      Αντώνη , Μπαμπά - Κόρη, σας ευχαριστούμε για όλα!!!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος13/7/21

      Είδες το σποτ για το πλούσιο πολιτιστικό Καλοκαίρι; Έτσι βουλώνεις ένα στόμα που ειχε αρχίσει να μιλάει τελευταία.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος14/7/21

      Τι χαρτζιλίκι δηλαδή.....;;!!!

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος14/7/21

      3.100 €; Πολύ φθηνοί ρε παιδιά. Λίγο αξιοπρέπεια.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος14/7/21

      Λιγότερα. Αυτό είναι το κονδύλι για τις προβολές των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μια ώρα δουλειά, με την ηχογράφηση.

      Διαγραφή
  5. Από τα καλύτερα κείμενα του Βασίλη Τσεμάνη-τον ευχαριστούμε θερμά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14/7/21

    Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν 3 ώρες ως… Survivors, με παρουσιαστή-εμψυχωτή τον πρώην παίκτη του γνωστού reality show, Στέλιο Κρητικό, ο οποίος οργώνει την Ελλάδα με το γιο του για να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στον στίβο της μάχης με μια φουσκωτή πισίνα…
    21 Αυγούστου στο δασάκι της Μεσοποταμίας και 22 Αυγούστου στην Καστοριά.
    Και πολύ καλά κάνει, δηλαδή, αφού καταφέρνει να κλείσει παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, εξαργυρώνοντας τη φήμη που του έδωσε η εμπειρία του αυτή.
    Ο Αντιδημάρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Πέτρος Δοκόπουλος, «πέρασε» από την Οικονομική επιτροπή τη δαπάνη 7000€ για να μπορέσουν να μυηθούν κάποιοι μικροί επίδοξοι Καστοριανοί survivors, στα σκληρά αγωνίσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/7/21

      1000€/ώρα μπράβο στην Οικονομική Επιτροπή Δήμου Καστοριάς.... για να έρθει ο βοηθός του Σεφερλη....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος14/7/21

      Έλα τώρα να πείσουμε τους πιστιρικάδες να διαβάσουν και λιγάκι για να προκόψουν. Την στιγμή που υπάρχει το Survivors δεν χρειάζεται να ασχοληθούν με σπουδές. θα πάνε στο Survivors.
      Μπράβο στον Αντιδήμαρχο. Μας μένει να φέρει την Καρντάσιαν, αλλά υποθέτω ότι του λείπουν τα τάλιρα για να την πληρώσει.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος14/7/21

      Πες μας πόσα πήρες ρε φίλε και μας φλόμωσες με το μήνυμα. Να τζονταρουμε όλοι μαζί πέντε τάλιρα να στα δώσουμε και να ησυχάσουμε. Μας τα εχεις πρήξει με τα κατορθώματα αυτού του άχρηστου.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος14/7/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος14/7/21

    Καλεσμένος στο ραδιόφωνο του Alpha fm 94.7 και στην εκπομπή ”Ροή της Μέρας” με τον Αντώνη Παραρά, ήταν σήμερα Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, με αφορμή την διοργάνωση του 87ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας στην πόλη της Καστοριάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/7/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος14/7/21

      Προεδρος ΝΟΚ: Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο. Ότι ζητήσουμε είναι εκεί. [....] να τα γράφει έτσι;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος14/7/21

      Λες κι έρχεται πρώτη φορά πανελλήνιο πρωτάθλημα Κωπηλασίας στην Καστοριά. Ήμαρτον...

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος14/7/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ