9.10.21

"Πηγή έμπνευσης"


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Eyewear Kastoria

Στην συμπλήρωση των 23 ετών έκδοσης και κυκλοφορίας της ΟΔΟΥ, συνέπεσε η εκτέλεση μιας σίγουρα πρωτότυπης ιδέας για τα δεδομένα της Καστοριάς. Η χρήση φύλλων της ΟΔΟΥ για την εμπνευσμένη και πρωτοποριακή διακόσμηση της προθήκης (βιτρίνας) του γνωστού εμπορικού καταστήματος με οπτικά "Eyewear Kastoria" της κ. Κυριακής Χρυσομαλλίδου στην οδό Μητροπόλεως 5. Δεν είναι ότι η ΟΔΟΣ «βάζει τα γιαλιά» σε όσους πρέπει ή «ανοίγει τα μάτια» σε άλλους, αλλά διότι η προχωρημένη αισθητική των φύλλων της εφημερίδας αποδεικνύεται πηγή έμπνευσης για διακόσμηση που γίνεται design και μάλιστα υψηλής αισθητικής και λεπτότητας. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Eyewear Kastoria

Και δεν είναι η πρώτη φορά που τα φύλλα της ΟΔΟΥ αποτελούν την κεντρική ιδέα σε εικαστικές δημιουργίες αλλά και την τέχνη: Στο εσωτερικό του τυπογραφείου "Εν Λευκώ" του κ. Αθανασίου Μάνου στα ΛΥΒ, που ούτως ή άλλως αποτελεί χώρο τέχνης και δημιουργιών, δεσπόζουν έργα εμπνευσμένα από την ΟΔΟ με φύλλα της εφημερίδας και έχουν ενσωματωθεί αρμονικά στον πολύ ενδιαφέροντα αυτό χώρο τέχνης. Στον οποίο άλλωστε τυπώνεται η εφημερίδα και αποκτά υπόσταση. 
Αλλά και σε ένα άλλο εμπορικό κατάστημα του πεζοδρόμου της Πτολεμαίων στην Καστοριά, η ΟΔΟΣ δέσποζε στην οροφή. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Eyewear Kastoria


Ξεχωριστή θέση η εφημερίδα έχει από πολλά χρόνια και στις καλλιτεχνικές δημιουργίες και τους πίνακες της ζωγράφου κυρίας Μερόπης Σωτηροπούλου-Μάγγελ, που είναι και η πρώτη η οποία αντιλήφθηκε την ΟΔΟ, την θεματολογία του περιεχομένου της και την αισθητική των φύλλων της εφημερίδας ως εργαλείο για τις δικές της δημιουργίες και εμπνεύσεις. Μάλιστα ένας ήδη πίνακας της μπαίνει μέσω της τηλεόρασης συχνά στα σπίτια των κατοίκων της Καστοριάς,αφού βρίσκεται στο γραφείο του δημάρχου της Καστοριάς. Πιο συγκεκριμένα ο πίνακας με τον εμφατικό και υπαινικτικό τίτλο "Κόκκινο" (τίτλος πρωτοσέλιδου της ΟΔΟΥ και τίτλος του πίνακα της Σωτηροπούλου-Μάγγελ) περιλαμβάνει στην επιφάνειά του σε πολλά σημεία την ΟΔΟ. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Eyewear Kastoria

Παρουσιάστηκε από την καστοριανή ζωγράφο το 2005 ως μέρος της ενότητας "Μεταμορφώσεις". Το 2006, η Μερόπη Σωτηροπούλου δώρισε τον πίνακα στον Δήμο Καστοριάς, που τον αποδέχθηκε επί δημαρχίας Δημητρίου Παπουλίδη. Αρχικά τοποθετήθηκε στον τοίχο πίσω από το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου στην γνωστή αίθουσα. Στην συνέχεια... απαιτήθηκε στην θέση αυτή να μπει εικόνισμα του Χριστού και ο πίνακας μεταφέρθηκε σε άλλη θέση στον ίδιο χώρο (πάνω από το πιάνο). Ο νυν δήμαρχος κ. Ιωάννης Κορεντσίδης μετέφερε τον πίνακα στο γραφείο δημάρχου όπου και δεσπόζει και διατηρείται στην θέση του, έχοντας αποφύγει τα πυρά κατά της ΟΔΟΥ. 

Ίσως πράγματι η τέχνη να εξημερώνει τα πολιτικά ήθη και η σύμπραξη της ΟΔΟΥ, 23 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της, μοιάζει να είναι ακόμη στην πρωτοπορία. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1096.


5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/10/21

    Ωω Οδέ Σωκρατική αλογόμυγα να τα εκατοστήσεις και συνέχισε να τσιμπάς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/10/21

    Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/10/21

    Εμπνευσμένη βιτρίνα. Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/10/21

    Εμπνέει τους πάντες πλην Λακεδαιμονίων*

    *(τοπικό συφερτό 'αρχόντων')

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/10/21

    Σε λίγο 1/4 του αιώνα!
    Πόσο γρήγορα παίρνουν τα χρόνια!
    Να τα χιλιάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ