27.10.21

ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΠΑΤΡΙΝΟΥ: H Ελλάδα στο εορτάσιμο έτος 2021

 


Η Ελλάδα, ως κράτος και κοινωνία πρέπει να εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως τα προσόντα της, προσβλέποντας το μέλλον μόνο με αισιοδοξία και ελπίδα.


Αν κάποιος θελήσει να εξετάσει με αντικειμενικότητα την κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα στις αρχές του 2021 θα διαπιστώσει με έκπληξη ότι παρά τη μακροχρόνια κρίση, την ανεργία, την κόπωση, την απάθεια της κοινωνίας, την αβουλία της πνευματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, τις χρεωκοπίες του 1893, 1932, 2010 που υπέστη, η κατάσταση της χώρας μπορεί να χαρακτηριστεί ότι είναι καλή· και αν ληφθούν υπόψη τα ανεκμετάλλευτα προσόντα που διαθέτει μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι εξαιρετική. 

Η εξέλιξη αυτή συνέβη μετά από διαδρομή 200 ετών μετά την δημιουργία του Νέου Ελληνικού κράτους το 1830 ύστερα από σκλαβιά 400 χρόνων. Επτά έτη μετά την ίδρυση του κράτους ιδρύονται το Πανεπιστήμιο και η Ιατρική Σχολή. Τη διαδρομή αυτή ο Δανός καθηγητής Ιστορίας του Γέϊλ Ont Arne Gustant χαρακτήρισε ότι ήταν «ένα τεράστιο success story” (Καθημερινή 1.11.20). Ο χαρακτηρισμός που αποτελεί τίτλο τιμής για τους Έλληνες που την πραγματοποίησαν δεν είναι υπερβολικός. 

Η σύγχρονη Ελλάδα ως κράτος έχει την πιο συμπαγή μορφή από όλα τα κράτη των Βαλκανίων και από τα περισσότερα της Ευρώπης. Διαθέτει μόνο μικρή μειονότητα περίπου 100.000 δηλαδή το 1/100 του πληθυσμού, μουσουλμάνων στη Θράκη οι οποίοι είναι ήσυχοι και τυχεροί διότι απολαμβάνουν τις υπηρεσίες σύγχρονου νοσοκομείου και πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη και έχουν πρόσβαση στην Ευρώπη ως Έλληνες Ευρωπαίοι. 

Η Ελλάδα στα μόλις 200 χρόνια που υπάρχει ως οργανωμένο κράτος ανέδειξε δύο νομπελίστες λογοτέχνες και οι Έλληνες στην ίδια διαδρομή κυριάρχησαν στην εμπορική ναυτιλία. Από θρησκευτικής πλευράς η Ελλάδα είναι λίαν ομοιογενής. Οι Έλληνες, θρησκευόμενοι και μη, είναι κατά 90% Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Η Ελλάδα επίσης μπορεί να θεωρηθεί συγκριτικά ασφαλής χώρα. Ξενόφερτη τρομοκρατία δεν υπάρχει και δεν έχει αιτίες για να υπάρξει. Στο εσωτερικό υπάρχουν ομάδες αναρχικών οι οποίοι δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο. Η αμυντική στρατιωτική ισχύς της Ελλάδας δεν είναι ευκαταφρόνητη και ισχυροποιείται με ταχύ ρυθμό, το φρόνημα είναι υψηλό. Επιπλέον το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης (γυναίκες 84,5, άνδρες 79,6 έτη). Η καταστρεπτική πανδημία του κορωνοϊού έθιξε την Ελλάδα λιγότερο από τις άλλες χώρες της Μεσογείου Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία. 

Αυτή η καλή εικόνα της Ελλάδας επισκιάζεται από δύο σοβαρά αρνητικά γεγονότα. Πρώτα οι διπλωματικές αυθαιρεσίες του Κοτζιά, υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσίπρα, που οδήγησαν στη δημιουργία εκ του μηδενός κράτους χωρίς καθόλου ιστορικό υπόβαθρο η μνημείο με την ονομασία Μακεδονία και τον ασήμαντο προσδιορισμό Βόρεια. Τώρα υπάρχει κράτος Μακεδονία. Kαι το κράτος αυτό μπορεί άνετα να διεκδικήσει την Ελληνική Μακεδονία την οποία δημοσκοπικά εξαφάνισε με την παρουσία του, με το επιπλέον στοιχείο ότι εκεί υπήρχαν ομόγλωσσα χωριά. Δεύτερο αρνητικό στοιχείο είναι ότι γείτονα δεν έχουμε την Ελβετία, αλλά την ισχυρή και μόνιμα απειλητική Τουρκία.

Η Ελλάδα λοιπόν με αυτές τις προϋποθέσεις ως κράτος και κοινωνία και με την πλεονεκτική γεωπολιτική θέση της πιο κοντινής ευρωπαϊκής χώρας προς τη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο και τα πετρέλαια της Ανατολικής Μεσογείου και ως μοναδική πύλη εισόδου στην Ευρώπη του οικονομικού κολοσσού της Κίνας πρέπει να εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως αυτά τα προσόντα προσβλέποντας το μέλλον μόνο με αισιοδοξία και ελπίδα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Απριλίου 2021, αρ. φύλλου 1073.


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/10/21

    [....] Η Ελλάς αγελάς είναι υποθηκευμένη και ο εθνικός πλούτος της για τα επόμενα 100 χρόνια. Έχει παύσει να υφίσταται ως κυρίαρχο κράτος χρόνια τώρα.
    Γνωρίζει άραγε ο κύριος Μενέλαος ότι μέχρι και τα έσοδα από τα μουσεία και την Ακρόπολη πάνε στους δανειστές μας......;;!!

    Έρρωσθε οι αιθεροβάμονες

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/10/21

    Όπως πάντα. Θυμάστε τον φόρο που πληρώναμε για τα σπίρτα για να πληρωθούν χρέη του παρελθόντος;
    Για όλα όμως φταίει o Βαρουφακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/10/21

      Διακρίνω μία υφέρπουσα λαγνεία για τον γιάνη ( όχι τον ντόπιο..) ή μου φαίνεται...;!!
      Τέλος πάντων αν εσείς κρίνετε όπως αφήνετε να εννοηθεί στο σχόλιο σας ότι φταίει ο γιάνης εγώ συμβιβάζομαι...

      Έρρωσθε και γιατί τα ΟΧΙ
      θέλουν Μεταξάδες

      Δημήτριος Αγιασοφίτης

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/10/21

      Αντίθετα. Σε πέντε μήνες δεν καταστρέφεται μία χώρα.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ