16.2.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Κ: «Ο ναός και το πολιτιστικό κέντρο που θα το συνοδεύει, θα αποτελέσει ένα μνημειώδες έργο. Θα είναι η πύλη στην ζωντανή βυζαντινή πολιτεία, το νέο διαμάντι στο στέμμα της Καστοριάς. Θα βοηθήσει την πόλη, θα δώσει και οικονομική ανάπτυξη στην πόλη. Θα γίνει ένα μεγάλο πανηγύρι, ενθουσιασμός που θα κρατήσει χρόνια και θα ωφελήσει την πόλη».
Κ: «Ποιο Κόμο; Η Καστοριά, η βυζαντινή αρχόντισσα, θα είναι σύντομα μία από τις πιο επισκέψιμες πόλεις όλης της Ελλάδας. Σύντομα δεν θα φτάνουν οι κλίνες σε όλο τον νομό για να ικανοποιήσουν τους τουρίστες που θα έρχονται. Η κύρια πηγή ανάπτυξης, θέσεων εργασίας, ποιοτικής αναβάθμισης και εσόδων θα είναι ο τουρισμός».


Προσπαθώντας να επανέλθει η πόλη της Καστοριάς στους προ Κόμο ρυθμούς μετά τις υπερφίαλες δηλώσεις του κ. Κικίλια, ως εκ θαύματος έγινε γνωστή και η επιστολή του μητροπολίτη Καλλίνικου, που φάνηκε πως την έχει συζητήσει ήδη από την περασμένη Άνοιξη, με μέλη της δημοτικής αρχής.



Προσπαθώντας να επανέλθει η πόλη της Καστοριάς στους προ Κόμο ρυθμούς, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τοποθετήθηκαν σχετικά για τις δημόσιες υπερφίαλες δηλώσεις του κυβερνητικού υπουργού Τουρισμού κ. Κικίλια [σχετικά "εδώ"]. Οι οποίες, πέρα από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν κατά τις κοινωνικές συναναστροφές των δημοτών, περισσότερες προκλήθηκαν σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες τις αναπαρήγαγαν. Η ειρωνεία στα λεγόμενα και γραφόμενα ήταν διάχυτη και κάτι παραπάνω από εμφανής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, την ευκαιρία των δηλώσεων εκμεταλλεύτηκαν μερικά τοπικά δημοσιογραφικά τσακάλια που δράττονται τέτοιων ευκαιριών και θεωρούν —ενδεχομένως να το πετυχαίνουν κιόλας— πως κατασκευάζουν τοπικό πολιτικό (;) κλίμα. Και καλά κάνουν εδώ που τα λέμε, όταν την αφορμή την δίνουν πολιτικοί της κεντρικής εξουσίας μέσω των λεκτικών υπερβολών. 

«Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται» που λέει ο πάνσοφος ελληνικός λαός. Όμως το καλύτερο όλων είναι πως πιστεύουν ότι με τον τρόπο που δημοσιογραφούν και ασκούν κριτική (σε ποιον και με ποιον τρόπο άραγε;) τόσα χρόνια, προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στο κοινό που τους ακούει, τους διαβάζει και τους παρακολουθεί. Αλλά αυτούς έχει αναδείξει η πόλη της Καστοριάς, με αυτούς θα πορευτεί.

Έτσι λοιπόν, ένα ραδιοφωνικό δημοσιογραφικό τζίνιους έσπευσε να ζητήσει την άποψη μερικών τοπικών πολιτικών προσώπων. Αναζητώντας ουσιαστικά εξηγήσεις για όσα δήλωσε ο σούπερ υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας. Και ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, το φίδι από την τρύπα καλείται να βγάλει πρώτος ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής. Ο οποίος —όπως ήταν φυσικό— στα αυτιά των περισσοτέρων ακούστηκε ως απολογητής των δηλώσεων του κυβερνητικού υπουργού, προσπαθώντας ουσιαστικά την αποκλιμάκωση, στρέφοντας ταυτόχρονα την προσοχή του ακροατηρίου στην ουσία των τοποθετήσεων του κ. Κικίλια.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Τζηκαλάγιας στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τις αδικαιολόγητα φιλόδοξες δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού, κατεύθυνε την συζήτηση σε όσα εφικτά —κατά την γνώμη του— θα μπορούσαν να γίνουν από την κεντρική εξουσία κατά κύριο λόγο, ώστε η Καστοριά να προστεθεί στην λίστα ελληνικών προορισμών που λανσάρει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού σε εκθέσεις τουριστικού περιεχομένου στο εξωτερικό! Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μειδίασαν ακούγοντας την συγκεκριμένη πρόταση και σιγοψιθύρισαν πως «Αφού μπουχτίσαμε από εγχώριο τουρισμό, ας κινηθεί το κράτος κατάλληλα ώστε να προσελκύσει τουρίστες από το εξωτερικό».

Επί της ουσίας, ο εγχώριος τουρισμός για την ζωντανή βυζαντινή αρχόντισσα θα πρέπει να θεωρείται πως απομακρύνεται πιο πολύ από ποτέ. Καθώς ο τοπικός βουλευτής κατά την τοποθέτηση του, εμμέσως πλην σαφώς επισημοποίησε την άποψη πως η Καστοριά δεν κερδίζει τίποτα (πέρα από το "γιγαντιαίο" <0.3%) από το τουριστικό μερίδιο της Ελλάδας, σε όσες εγχώριες τουριστικές εκθέσεις και να λάβει μέρος. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσους είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους όλα αυτά τα χρόνια, πως τα χρήματα που δαπανήθηκαν και δαπανούνται από τις δημοτικές αρχές στο βωμό της δήθεν τουριστικής προβολής, δεν φέρουν τα ανταποδοτικά αποτελέσματα.

Κανείς δεν γνωρίζει για ποιον λόγο, η επί σειρά δεκαετιών τουριστική προβολή της Καστοριάς κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων και μαζί της πετάχτηκαν φυσικά τα λεφτά των δημοτών της και έμειναν μόνο οι φωτογραφικές αναμνήσεις των αρμόδιων αντιδημάρχων με τους συνοδούς τους. Ήταν θέμα ικανότητας και ανικανότητας όλων όσων διαχειρίστηκαν την τουριστική τύχη της Καστοριάς; Ήταν θέμα χρόνιου ερασιτεχνισμού; Ήταν θέμα απροθυμίας όσων ήταν αρμόδιοι για το συγκεκριμένο ζήτημα; Εκ του αποτελέσματος της τουριστικής υπανάπτυξης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η συγκεκριμένη στρατηγική χρόνων, που έφτασε στο σημείο να ακροβατεί με την πολιτική εμμονή.

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Κικίλια, το ίδιο δημοσιογραφικό βήμα, συνομίλησε και με τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Κορεντσίδη. Ο οποίος κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του φάνηκε εξ αρχής πως προτίμησε την συστολή και μετριοπάθεια στα όσα θα δήλωνε δημοσίως. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, που ακούγοντας τον κανείς, θα νόμιζε πως εκπροσωπεί στην πραγματικότητα κάποιον «παγκόσμιο τοπ προορισμό». Ή έτσι νόμιζε ο ίδιος τουλάχιστον. Ευτυχώς για εκείνον που έστω και κάπως αργοπορημένα, μετά το άκουσμα του <0.3% της τουριστικής δύναμης της Καστοριάς, προσγειώθηκε στην άβολη και αντιτουριστική πραγματικότητα.

Μεταξύ των άλλων, ο κ. Κορεντσίδης αφού ξεκαθάρισε τα προφανή πως η Καστοριά… δεν μπορεί να εξελιχθεί σε τουριστικό προορισμό ανάλογο του Κόμο (πάλι καλά!), για την τουριστική δυσλειτουργία όμως φρόντισε να δώσει κάποιες πολύ ωραίες εξηγήσεις. Στα όρια του μπακαλιάρου είπαν κάποιοι από τους σαφώς και δεν διαχωρίζω την θέση μου. Για παράδειγμα, στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει το τοπικό τουριστικό ναυάγιο που συνεχίζει και επί της δικής του δημοτικής αρχής, οφείλεται ο... φορέας Natura 2000 στον οποίο ανήκει η λίμνη της Καστοριάς!

Ναι αγαπητή ΟΔΟΣ. Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος που φιλοδοξεί να γίνει η πόλη που διοικεί ένας «παγκόσμιος τοπ προορισμός». Προτάσσοντας τον συγκεκριμένο φορέα ως το μεγαλύτερο εμπόδιο που βρίσκει μπροστά του, για να εκτινάξει τουριστικά την Καστοριά. Όπως για παράδειγμα, την δημιουργία του πολυσυζητημένου υδατοδρομίου. Τον οποίο προσωπικά δεν έχω καμία πρόθεση να διαψεύσω, αλλά τον πρόλαβε ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας.

Ο οποίος μεταξύ των άλλων, φρόντισε να αφήσει αιχμές για την πολιτική ακινησία που δείχνει η δημοτική αρχή ώστε να διευθετήσει το συγκεκριμένο ζήτημα, σε αντίθεση με εκείνη των Ιωαννίνων. Που παρά το γεγονός πως ξεκίνησε τις διαδικασίες πιο αργά από την δημοτική αρχή της Καστοριάς, βρίσκεται πιο κοντά στην υλοποίησή του ενώ βρίσκεται υπό την επίβλεψη του ίδιου φορέα. Και όταν αυτά ειπώνονται από τον κυβερνητικό βουλευτή, έχουν σίγουρα την σημασία τους και την σημειολογία τους.

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι, που ακούγοντας τα όσα είπε ο κ. Κορεντσίδης για τον φορέα Natura 2000, θυμήθηκαν το "νοικοκυρεμένο" κλάδεμα και κόψιμο δέντρων που πραγματοποίησε στον εσωτερικό γύρο της λίμνης, αγνοώντας επιδεικτικά τον εν λόγω φορέα και όσα εκείνος υποχρεώνει να τηρούνται από τις αρμόδιες αρχές. Εκτός και αν τα πραγματοποίησε κατόπιν μεταξύ τους συνεννόησης (δημοτικής αρχής και του συγκεκριμένου φορέα). Και στην περίπτωση που ισχύει το τελευταίο, τότε σίγουρα θα μπορεί να βρεθεί μια ανάλογη μεσοβέζικη λύση και για όποιον σκόπελο συναντά στην υλοποίηση του υδατοδρομίου και λοιπών δραστηριοτήτων που θα... εκτινάξουν τουριστικά την πόλη.

Και καθώς συμβαίνουν όλα αυτά τα υπέροχα σε πολιτικό επίπεδο, ως εκ θαύματος έγινε γνωστή και η επιστολή του μητροπολίτη Καλλίνικου [σχετικά "εδώ"], μέσω της οποίας ζητά από την δημοτική αρχή την παραχώρηση χώρου στο πάρκο ολυμπιακής φλόγας με σκοπό της ανέγερση ενός προσκυνηματικού ναού! Η οποία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια. Στην πλειοψηφία τους αρνητικά προς την συγκεκριμένη υλοποίηση. Για τους προφανείς λόγους, που δεν είναι άλλοι πέρα από την πληθώρα βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών που υπάρχουν διάσπαρτοι εντός του αστικού ιστού.

Και για το συγκεκριμένο ζήτημα που προέκυψε, υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις. Τόσο του ίδιου του μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλίνικου, όσο και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Μηταλίδη ο οποίος έκανε γνωστή την συγκεκριμένη επιστολή κατά την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας. 

Ξεκινώντας χρονικά από τις τοποθετήσεις των δύο, ο κ. Μηταλίδης στα μάτια μου πήρε σχεδόν ξεκάθαρα θέση κατά της δημιουργίας ακόμη ενός ναού. Αναγνωρίζοντας το γεγονός πως η Καστοριά διαθέτει δεκάδες εκκλησίες που μπορούν να αξιοποιηθούν έστω και στα πλαίσια του θρησκευτικού τουρισμού. Μπορεί η άποψη που εξέφρασε να ήταν προσωπική και όχι θεσμική, έχει όμως και αυτή την δική της ξεχωριστή σημασία. Ιδίως όταν διατυπώνεται δημοσίως.

Πολλοί θα σκεφτούν —και δικαίως— πως μεγαλύτερη σημασία έχει ποια στάση θα τηρήσουν όλοι όσοι κληθούν να τοποθετηθούν επί του συγκεκριμένου ζητήματος εφόσον —και αν— τελικά η μητροπολιτική πρόταση φτάσει στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση. Και όχι η κάθε προσωπική άποψη σε μια ραδιοφωνική τοποθέτηση. Που είτε εκφραστεί θετικά ή αρνητικά επί του ζητήματος, δεν έχει επ’ ουδενί την σημασία της επίσημης ψηφοφορίας μέσω της οποίας θα παραχθούν ή όχι αποτελέσματα.

Καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τελικές αποφάσεις των αιρετών έχουν σίγουρα και αντίκτυπο στο εκλογικό σώμα. Ιδίως στο τοπικά θρησκευόμενο. Και λαμβάνοντας υπόψη πως η ψήφιση ή καταψήφιση της ενδεχομένως να έχει επίδραση στο τοπικό εκλογικό σώμα σε περίπτωση που θέσουν εαυτούς προς κρίση στις ερχόμενες εκλογές, άπαντες πρέπει να κρατούν μια πιο συγκρατημένη πολιτική στάση. Ακόμα και αν εκφράζονται ατομικά και προσωπικά. Θα πρέπει να γνωρίζουν πως στην περίπτωση που πράξουν διαφορετικά από αυτά που δήλωσαν στο πρόσφατο παρελθόν, θα καταστήσουν τους εαυτούς τους αυτόματα ως πολιτικά ανακόλουθους. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό τους μέλον.

Όσο αφορά την ραδιοφωνική τοποθέτηση του μητροπολίτη κ. Καλλίνικου σε δημοσιογραφικό βήμα (φαίνεται είχε την τιμητική του) παρέπεμπε περισσότερο σε πολιτικό παρά σε τοπικό θρησκευτικό ηγέτη. Καθώς τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε για να υπερασπιστεί την πρόταση του ήταν ακέραια πολιτικά. Και πώς θα μπορούσαν να θεωρηθούν θρησκευτικά, όταν ένα από αυτά αφορούσαν την υποστήριξη του ίδιου προς την τουριστική στροφή που επιχειρείται στην πόλη με σκοπό την αναπλήρωση του τοπικού εισοδήματος, που δημιουργεί η φθίνουσα πορεία του κλάδου της γουνοποιίας. 

ρκετοί —αν όχι η πλειοψηφία— των πολιτών θεώρησαν πως ο μητροπολίτης παρά τις όποιες αγαθές και αγνές προθέσεις του, διείσδυσε σε τομείς που αφορούν το κεντρικό κράτος και δεν είναι των θρησκευτικών αρμοδιοτήτων του. Προκαλώντας ερωτηματικά για την συμπόρευση του με τα τοπικά πολιτικά πρόσωπα. Διεκδικώντας το μερίδιο που του αναλογεί από την μελλοντική φιλόδοξη τουριστική ανάπτυξη της Καστοριάς, μέσω του θρησκευτικού τουρισμού. Ή και όχι. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει.

Εκείνο όμως που γνωρίζουν καλά οι δημότες που δεν βλέπουν με καλό μάτι την δημιουργία ενός νέου ναού προσκυνηματικού χαρακτήρα, είναι πως θα μπορούσε ο μητροπολίτης κ. Καλλίνικος να δράσει με διαφορετικό τρόπο. Που θα αφορούσε αποκλειστικά το θρησκευτικό τμήμα του τουρισμού. Όπως για παράδειγμα, θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση αν η τοπική Εκκλησία αναλάμβανε την θρησκευτική ξενάγηση των επισκεπτών στους υπάρχοντες ναούς αξιοποιώντας τους με το μέγιστο δυνατό τρόπο, δίνοντας παράλληλα ζωντάνια στον αστικό ιστό. 

Ή είναι και κάποιοι άλλοι που υποστηρίζουν πως η δημιουργία ενός νέου ναού πλησίον του κεντρικού χώρου στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, θα υποβάθμιζε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την ήδη χαμηλή επισκεψιμότητα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών. Και δεν είναι διόλου αβάσιμος ένας τέτοιος ισχυρισμός, καθώς δεν φαίνεται να απέχει και πολύ από την τρέχουσα πραγματικότητα του τουριστικού προγράμματος που ακολουθούν οι επισκέπτες. Περατζάδα στην παραλία, επιλογή παραλιακού μαγαζιού υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιστροφή στο ξενοδοχείο εφόσον περιλαμβάνεται διαμονή και αναχώρηση την επόμενη ημέρα.

Σε όλο αυτό το "υπέροχο" τουριστικό πρόγραμμα, απλά θα προστεθεί το προσκύνημα (ελάχιστων, λίγων, μερικών ή περισσότερων) χωρίς καμία επιπλέον τουριστική ξενάγηση. Και σαν δεν φτάνουν όλα τα παραπάνω, ο μητροπολίτης κ. Καλλίνικος φάνηκε πως έχει συζητήσει από την Άνοιξη ήδη, με μέλη της δημοτικής αρχής για το συγκεκριμένο αίτημά του, έχοντας λάβει και θετικές εισηγήσεις τους. Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, πως ο μητροπολίτης δήλωσε πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις έγκρισης πιθανής ανέγερσης του ναού από υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Καστοριάς. Επιβεβαιώνοντας όσους βιάστηκαν να του "χρεώσουν" πολιτικές αρετές με θρησκευτικό μανδύα. Και πραγματικά μπράβο του. 

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Ιουλίου 2022, αρ. φύλλου 1134.


45 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/2/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/2/23

    Βγήκε κι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου και ήρθε κι έδεσε! Από δω τόφερε, από κει τόφερε, σαν απάντηση στο Νατσούλη την ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ανάπτυξη πρότεινε!
    Δηλαδή, για να καταλαβαινόμαστε. Πώς θέλουν οι κύριοι να "χτίσουν το προφίλ" του μελλοντικού Καστοριανού;
    Όχι του ανθρώπου που σπουδάζει και δουλεύει στον τόπο του. Γι' αυτό δεν νιάζονται για αρχιτεκτονική και υπόλοιπες ανώτατες σχολές στην Καστοριά, γι' αυτό δεν ανοίγουν θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες στο δημόσιο ή σε ιδιωτικές εταιρίες.
    Να αλλάζουμε σεντόνια, να σφουγγαρίζουμε και να σερβίρουμε φρέντο εσπρέσο θέλουν;
    Εννοείται ότι δεν υποτιμώ τον κόπο των ανθρώπων που εργάζονται σε ξενοδοχεία και εστίαση έχω φίλους σεφ κλπ, αλλά κι εμείς που σπουδάσαμε και ψαχνόμαστε στο εξωτερικό κλέφτες να γίνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/2/23

      Κιχ και ο Δεσπότης δεν έβγαλε προς τον Πρωθυπουργό. Που αδειάζει ο τόπος από τους νέους, που όλοι φεύγουν και όσοι μείναν θέλουν να φύγουν.
      Κιχ, κιχ, κιχ...
      Κανείς τους: Δεσπότης, Δήμαρχος, Βουλευτής, Περιφερειάρχης.... κιχ κιχ κιχ

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος17/2/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος17/2/23

      Δεν είναι δυνατό να πουν κάτι για την κατάντια της πόλης τα άτομα (ο Δεσπότης εξαιρείται) που ευθύνονται γι΄ αυτή.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος17/2/23

      υπάλληλοι με πρόγραμμα του πρωην ΟΑΕΔ σε ασχετες θέσεις ως υπάλληλοι γραφείου με 20 ωρες απληρωτες υπερωριες και αξεστη συμπεριφορά εργοδότη! αυτά μπορούμε εδώ, δυστυχώς! για να μη μιλήσουμε για την εργασία σε γουναράδων με εργοδότες σουπερ άξεστους γουνεμπορους...ουτε στον εχθρό σου!

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος17/2/23

      Δεν χρειαζόταν να πουν κάτι στον πρωθυπουργό. Αρκούσε να του έλεγαν πάμε μια βόλτα μέχρι την Ομόνοια. Ο άνθρωπος θα ρωτούσε σε ποιο σεισμό έγιναν αυτά τα ερείπια.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος17/2/23

      Μήπως αυτοί που έχουν τα γένεια ξέχασαν ότι έχουν και τα χτένια;
      Ο αριθμός των Καστοριανών που εργάζονται σε καίριες θέσεις στο εξωτερικό είναι σημαντικός.
      Κι όμως ακούμε από επίσημα χείλη ότι “αυτοί που φεύγουν έξω, υιοθετούν διάφορες θεωρίες και δεν μας καταδέχονται”.
      Για κοιτάξτε όμως πώς το χειρίστηκαν οι Γιαννιώτες, που έχουν και λίμνη και φυσική ομορφιά και θέλουν και τουριστική ανάπτυξη.
      Εμείς τι κάνουμε;

      https://www.ethnos.gr/greece/article/82418/giannenahsiliconvalleythselladasohpeirothspisoapotothayma

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος25/2/23

      Για την κατάσταση στην Καστοριά ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε εκτενώς από τον καθημερινό τύπο. Δεν υπήρχε εφημερίδα να μην δημοσιεύσει τα γεγονότα από την κατάσχεση του "Αιολίς".

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος16/2/23

    Επιτόπια αυτοψία(!!!!!)πραγματοποίησε σήμερα ο δήμαρχος Καστοριάς(μμππρρρ...)στον κόμβο που κατασκευάζεται έξω από την Νομαρχία!!!
    Ως τί...;;!!!

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/2/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος17/2/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος17/2/23

      Σε όλα τα έργα θα βρείς αργόσχολα [....] που εμποδίζουν τους εργάτες στην δουλειά τους.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος17/2/23

      Πήρε μαζί του τους ειδικούς [....] . Η φωτογραφία του μοναδικού έργου τα 4 χρόνια δημαρχίας του που βλέπουμε να εξελίσσεται, ήταν το ζητούμενο.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος16/2/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/2/23

    Αχ ρε [....] Τζηκαλαγια στην γωνία σε περιμένουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/2/23

      Εννοείς τον μπαμπά ή τον γυιό;
      Και για να μην απορείς.

      https://fouit.gr/2023/02/18/o-agis-tzikalagias-gia-tin-episkepsi-toy-prothypoyrgoy/

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/2/23

      Αναμένω συνέντευξη του υιού από την κόρη ντεμέκ δημοσιογράφο.

      Διαγραφή
  6. Kostas Ioannou [fb]18/2/23

    Ο εκάστοτε κυβερνητικός βουλευτής, έχει θεσμικό ρόλο να προωθεί και να προασπίζεται τα αιτήματα των δήμων και της οικίας αντιπεριφέρειας. Στα χρόνια που διανύουμε πείτε μας, ποιες ώριμες μελέτες για να υλοποιηθούν έργα προτάθηκαν από τους προ αναφερόμενους; Θα λέγαμε το απόλυτο τίποτα εάν δεν εκπονούσε αυτά τα ελάχιστα ο δήμος Άργους. Για τους υπόλοιπους δεν τίθεται ζήτημα. Είναι ανάξιο λόγου. Όπως ανάξιοι φάνηκαν κι οι ίδιοι, για τις θέσεις που ανέλαβαν. Όσο για τον επίσκοπο είναι νωρίς να κριθεί. Αν και ανήκει σε άλλο επίπεδο. Όχι πολιτικό πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/2/23

      Στην ερώτηση απαντά εκτενώς καί εν όψει εκλογων ο υιός Τζηκαλάγιας.

      https://fouit.gr/2023/02/18/o-agis-tzikalagias-gia-tin-episkepsi-toy-prothypoyrgoy/

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/2/23

      Ευτυχώς που πάγωσε η λίμνη, αλλιώς θα πλημμύριζε η πόλη με τόσο σάλιο που έριξε ο κληρονόμος της βουλευτικής έδρας.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος19/2/23

      Προφανώς το κυριότερο δίδαγμα που πήρε ο νεαρός από το Μητρσοτάκη είναι ένα : η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος20/2/23

      Κανείς λάθος για τον επίσκοπο. Δεν είναι καθόλου νωρίς για να κριθεί. Όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα των ενεργειών τους....

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος21/2/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος23/2/23

      Δηλαδή πότε να τον κρίνουμε; Όταν αφήσει αυτόν τον μάταιο κόσμο αφού έχει μετατρέψει την πόλη σε κέντρο ορδόδοξου [.....]

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος24/2/23

      Ένας επίσκοπος δεν κρίνεται από ανθρώπους, αλλά μετά την αποδημία του από τον Υπέρτατο κριτή. Γι' αυτό και δεν λογοδοτεί σε ανθρώπους.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος24/2/23

      Παρά μόνο λογοδοτεί στον... Κύριο Κωτάκη!

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος24/2/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος25/2/23

      Δημόσιος Υπάλληλος είναι! Η Εκκλησία εξ άλλου είναι ΝΠΔΔ!
      ΛΟΓΟΔΟΤΕΙ και ΠΑΡΑΛΟΓΟΔΟΤΕΙ. Από φόρους μας πληρώνεται εξάλλου. Όπως και οι [....]

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος25/2/23

      Ο Επίσκοπος ψηφίζεται από την Ιερά σύνοδο με τη βοήθεια του Θεού και την επιφοίτηση του Αγίου πνεύματος. Αυτά που λέει και πράττει είναι λόγια και έργα του Θεού. Ένας χριστιανός Ορθόδοξος δεν το αμφισβητεί αυτό.

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος25/2/23

      Ο Επίσκοπος είναι ο πνευματικός Πατήρ των πιστών μιας περιοχής. Οι πιστοί λογοδοτούν στον πνευματικό τους Πατέρα, όχι ο πνευματικός Πατήρ στα πνευματικά του τέκνα. Αυτοί που ζητούν να λογοδοτήσει ο Επίσκοπος δεν είναι τέκνα της Εκκλησίας και είναι έξω από τους κόλπους της.

      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος25/2/23

      Τι λες ρε φίλε! Ανατριχιασα!

      Διαγραφή
    14. Ανώνυμος25/2/23

      Προς ανατριχιασμένο: αυτή είναι η πραγματικότητα.

      Διαγραφή
    15. Τριάκοντα25/2/23

      Θα τρελαθουμε εδώ μέσα!!!. Ο επίσκοπος θέλει να αρπάξει λοιπόν περιουσία που ανήκει και σε πολίτες έξω από τους κόλπους της Εκκλησίας; Ωραίοι είστε του λόγου σας. Θρήσκοι σαν τον Κύριλλο.

      Διαγραφή
    16. Ανώνυμος25/2/23

      Όποιος ανατριχιάζει με τα ανωτέρω θέτει εαυτόν εκτός Εκκλησίας.

      Διαγραφή
    17. Ανώνυμος25/2/23

      Προς τριάκοντα: Ο Κύριλλος δεν είναι ο πρώτος διδάξας. Οι σταυροφορίες τι ήταν; Ο Ιουστινιανός δεν κατέσφαξε χιλιάδες ανθρώπους; Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν ειρηνιστής; Ποιος όρκισε την κυβέρνηση της Χούντας;

      Διαγραφή
    18. Ανώνυμος25/2/23

      Συμπέρασμα: Ο Καλλίνικος λογοδοτεί μόνο στον Κωτακη, μόνο στον Κορεντσιδη και μόνο στους 5-6 γνωστούς νεο-θεοσεβουμενους του κύκλου Σεραφείμ, που λάμπρυναν την νεο-Καστορια και κυρίως την νεο-Ορθοδοξια. Εμπρός λοιπόν για νέα-παγκαρια!

      Διαγραφή
    19. Ανώνυμος25/2/23

      Ο Καλλίνικος είναι ο πνευματικός πατήρ του Κορεντσίδη και όλων των θεοσεβούμενων Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας. Ο Κορεντσίδης φιλάει το χέρι του Καλλίνικου, όχι ο Καλλίνικος το χέρι του Κορεντσίδη.

      Διαγραφή
    20. Ανώνυμος25/2/23

      Ο Καλλίνικος ως Επίσκοπος έχει να λογοδοτήσει μόνο στον Υπέρτατο κριτή, όχι σε θνητούς σαν τον Κορεντσίδη.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος18/2/23

    Με βαθιά θλίψη αποχαιρέτησαν τον συνάδελφο και φίλο τους Μωυσή Ελισάφ, τον πρώτο Ελληνοεβραίο της Ελλάδος, ο Ζήσης και ο Γιάν(ν)ης. Αναμένω να ανακοινώσουν αύριο την βαθιά θλίψη τους και για την δολοφονία χιλιάδων γυναικοπαίδων στην Παλαιστίνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/2/23

      Ναί περίμενε....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/2/23

      Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν σοβαρός επιστήμονας και σοβαρός άνθρωπος. Με τον Ζήση και τον Γιάννη τον συνδέει μόνο μια σέλφι.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος27/2/23

    Η τουριστική ανάπτυξη του νομού θα έρθει όταν ο Ζήσης γίνει υπουργός τουρισμού. Και ο γιός θα μπορούσε να γίνει γενικός γραμματέας του υπουργείου. Αχτύπητο δίδυμο για φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/2/23

      Με άσχημες φάτσες δεν γίνεται διαφήμηση τουριστικού προορισμού, πρέπει να βάλουν και την Τούνη στο σέλφι.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/2/23

      Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ