14.2.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ,


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Τέτοιου βαθμού πολιτικής συγκυρίας για την επίλυση τοπικών προβλημάτων και τέτοιων διαστάσεων αποτυχία δεν έχουν ξαναδεί οι δημότες Καστοριάς.


Η πόλη της Καστοριάς το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται τόπος επισκέψεων αρκετών κυβερνητικών στελεχών. Η αρχή είχε γίνει με την επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, ακολούθησε εκείνη της υφυπουργού Τουρισμού κ. Ζαχαράκη και την περασμένη εβδομάδα η πόλη της Καστοριάς φιλοξένησε τον υπουργό Επικρατείας κ. Σκέρτσο.

Φυσικά από όλες τις παραπάνω κυβερνητικές παρουσίες δεν θα μπορούσε να λείψει ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής κ. Τζηκαλάγιας παρακολουθούμενος -ως και συνοδευόμενος λένε κάποιοι- από την επικεφαλής του «άχρηστου πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη» κ. Αντωνίου. Η οποία όπως έχει φανεί τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια προσπαθεί να κάνει εμφανή, την πολιτική της παρουσία στον νόμο Καστοριάς, μη τυχόν και την ξεχάσουν οι ψηφοφόροι της σε περίπτωση που ξαναθέσει τον εαυτό της στην πολιτική κρίση του εκλογικού σώματος. Όπως είναι κομματικώς λογικό από κοντά βρέθηκαν σε αυτές τις κυβερνητικές επισκέψεις και αρκετά φιλόδοξα τοπικά στελέχη.

Η γενικότερη περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα ενδεχομένως να αποπνέει άρωμα πρόωρων εκλογών, όμως τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας νιώθουν την ανάγκη επανειλημμένως να ευθυγραμμιστούν με την πρωθυπουργική γραμμή κάνοντας λόγο πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Άνοιξη, οδεύοντας ουσιαστικά στο τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας. «Το θετικό για τους πολίτες και το αρνητικό για τους κυβερνητικούς είναι πως οι τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και των τοπικών στελεχών της Ν.Δ. υπάρχουν στο διαδικτυακό αρχείο» λένε κάποιοι, από τους οποίους δεν θα μπορούσε κανείς να διαχωρίσει την θέση του.

Γ ιατί θα είναι πολύ εύκολο για τον καθένα να ανατρέξει και να θυμηθεί το περιεχόμενο των απαντήσεων τους στο συγκεκριμένο ερώτημα και ποιες ήταν οι τοποθετήσεις τους. Αλλά και για το σύνολο όσων κατά καιρούς έχουν δηλώσει. Ίσως αυτό να αποτελεί το τελευταίο στην λίστα ανακολουθίας μεταξύ δηλώσεων και όσων τελικά συνέβησαν, αλλά έχει και αυτό την σημασία του για την τοπική κοινωνία όταν έρθει η μέρα της εκλογικής κρίσης. Και το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να απασχολεί όλους όσους έχουν δημόσιο βήμα, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας και του θεσμού που εκπροσωπούν. Εξάλλου δεν είναι και λίγα τα παραδείγματα αντιφατικότητας όσων έχουν δηλώσει και έχουν πράξει οι τοπικοί θεσμικοί. Απεναντίας.

Το γεγονός πως έχουν καταφέρει εντός μικρού πολιτικού χρονικού διαστήματος να απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους τους και να δείχνουν να μην το αντιλαμβάνονται, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης ειδικών. Στα μάτια μου, εκείνο που ενδεχομένως να αποτελεί στρατηγικό λάθος όσων ασκούν κάθε είδους πολιτικής εξουσίας είναι πως θεωρούν τους πολίτες ιθαγενείς που τους μοιράζουν καθρεφτάκια. Οι τοπικοί ασκούντες πολιτική μοιάζουν ικανοποιημένοι όταν θεωρούν πως πυροδοτούν ένα μεγαλοπιασάρικο πυροτέχνημα που τυγχάνει βραχυπρόθεσμης αποδοχής αλλά μακροπρόθεσμα λόγω της ατυχούς κατάληξης του μετατρέπεται σε έναν ακόμα υπέροχο μπακαλιάρο.

Αποδεδειγμένα πλέον μετά την άσκηση των πολιτικών τους καθηκόντων επί σειρά ετών μέσω των διαφόρων εκπροσώπων, η πολιτική ειλικρίνεια είναι αυτή που απουσιάζει από τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Φαίνεται να μην έχουν το πολιτικό σθένος να μιλήσουν ξεκάθαρα στο εκλογικό σώμα τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Που σε συνδυασμό με την απουσία της λεκτικής πολιτικής εγκράτειας και συστολής μοιάζει με μείγμα επικίνδυνο για το πολιτικό τους μέλλον.

Και η πολιτική ιστορία έχει αποδείξει πως βαδίζοντας σε αυτά τα μονοπάτια, το πολιτικό τους μέλλον δεν είναι και τόσο μακρύ. «Κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει μια εξήγηση για όλο αυτό, πέρα από συγκεκριμένους ειδικούς» λένε κάποιοι, από τους οποίους δυσκολεύονται πολλοί να διαχωρίσουν την θέση τους.

Η παρουσία του κυβερνητικού κ. Σκέρτσου στην Καστοριά ήρθε να επιβεβαιώσει κατά κάποιον τρόπο τα περισσότερα από όσα αναφέρθηκαν. Ο ίδιος μέσω των όσων δήλωσε, έδειξε να έχει ενημερωθεί κατά την επίσκεψη του για όσα συμβαίνουν -αλλά και μη- στην πόλη της Καστοριάς και να μην ταξίδεψε ως εδώ με σκοπό την λύση πολλών εξ αυτών. Και το συγκεκριμένο αποτελεί σίγουρα κάποιου είδους πρόβλημα. Καθώς δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν μετά από τρία χρόνια της γαλάζιας διακυβέρνησης.

Ή τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. με επικεφαλής τον κυβερνητικό βουλευτή αποτυγχάνουν να ενημερώσουν επαρκώς και πλήρως την κεντρική εξουσία ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις ή τα κάνουν σχεδόν όλα καλά και απλώς οι του μεγάρου Μαξίμου δείχνουν απρόθυμοι να τα ικανοποιήσουν. Ή και ανίκανοι να δώσουν τις άμεσες λύσεις που απαιτούνται. Για καμία από τις παραπάνω υποθέσεις δεν μπορεί να νιώθει σίγουρος ο τοπικός ψηφοφόρος και αυτό θα πρέπει να απασχολεί τους τοπικούς κομματικούς φορείς.

Και σε όλο αυτό το τοπικό άλυτο πολιτικό αλαλούμ το δικό της ξεχωριστό μερίδιο ευθύνης φέρει και η μετακλητή παρουσία της κυρίας Μαρίας Αντωνίου. Η οποία δεν φαίνεται να έχει κάνει όλα όσα μπορούσε για να βοηθήσει τους κατοίκους της περιφέρειας στους οποίους έθεσε τον εαυτό της, προς εκλογική κρίση και ενδεχομένως να ξαναζητήσει την ψήφο τους. Με τα ανάλογα αποτελέσματα βέβαια. Όλα είναι στο τραπέζι των εκλογικών αναμετρήσεων.

Άσε δε αγαπητή ΟΔΟΣ, που δεν είναι και λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως ηθελημένα ή όχι, έχει παραμελήσει τα τοπικά αιτήματα που αναζητούν λύση. Διότι στην περίπτωση που υπήρχαν θετικές εξελίξεις τα εύσημα θα τα καρπωνόταν ο εσωκομματικός της αντίπαλος κ. Τζηκαλάγιας. Και αυτό σίγουρα δεν θα αποτελούσε ευνοϊκή συγκυρία για την ίδια από την στιγμή που όπως ακούγεται θα βρίσκεται στο τοπικό ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Θα πρέπει πάντως να γνωρίζει εξ αρχής πως η διαφαινόμενη πολιτική της στάση αλλά και η προσωπική της κόντρα με τον νόμιμο κοινοβουλευτικό του νομού Καστοριάς, υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την τοπική κοινωνία η οποία θα συνεκτιμήσει τις μέρες και τα έργα και των δύο την τελευταία τριετία και θα ψηφίσει ανάλογα. «Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά» υποστηρίζουν κάποιοι εκδικητικοί του εκλογικού σώματος και δεν μένει παρά να αποδειχτεί στην κάλπη.

Επιστρέφοντας και προσπαθώντας κανείς να ερμηνεύσει όσα δήλωσε ο κ. Σκέρτσος καταλήγει στο συμπέρασμα πως δεν έγινε τίποτα περισσότερο πέρα από ακόμα μία παρουσίαση των τοπικών προβλημάτων. Χωρία καμία αναφορά σε οποιαδήποτε στρατηγική λύση που θα έβγαζε από το τέλμα την πόλη της Καστοριάς και τον ευρύτερο νομό. Αφού και ο συγκεκριμένος κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα ίδια και τα ίδια που έκαναν λόγο και οι προηγούμενοι κυβερνητικοί επισκέπτες, κάνοντας μια ξένοιαστη φιλολογική συζήτηση. Θαρρείς πως δεν είναι κυβερνητικοί που οφείλουν να δώσουν λύσεις αλλά αντιπολιτευόμενοι.

Η πόλη της Καστοριάς για ακόμη μια κυβερνητική θητεία μοιάζει να μένει εκτός των βασικών περιοχών που αναζητούν μια σανίδα σωτηρίας. Και δεν μπορεί να φανταστεί κανείς από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας αν κάποτε και πότε ακριβώς, θα ξαναβρεθεί η πόλη σε πιο ευμενές πολιτικό περιβάλλον. Καθώς αν με την συγκεκριμένη δημοτική εκπροσώπηση της Καστοριάς και την γνωστή της σχέση με την επικεφαλής του «άχρηστου πρωθυπουργικού γραφείου» κ. Αντωνίου, την γαλάζια περιφερειακή αρχή και την κυβερνητική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση δεν έχουν έρθει λύσεις για τα χρόνια προβλήματα, τότε πότε μπορούν να δοθούν λύσεις;

Και γίνεται ακόμη πιο απαισιόδοξο όταν προσπαθώντας κανείς να σχηματοποιήσει τις θεσμικές θέσεις που κατέχουν γαλάζιοι τοπικοί σε συνδυασμό με την υποτιθέμενη προώθηση των τοπικών συμφερόντων μέσω του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης, αντιλαμβάνεται εύκολα την γαλάζια αποτυχία. Τέτοιου βαθμού πολιτικής συγκυρίας για την επίλυση τοπικών προβλημάτων και τέτοιων διαστάσεων αποτυχία δεν έχουν ξαναδεί οι δημότες Καστοριάς.Οι υπεύθυνοι της οποίας θα λογοδοτήσουν όταν έρθουν αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της κάλπης. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Ιουνίου 2022, αρ. φύλλου 1130.


7 σχόλια:

  1. Lila Panou [fb]15/2/23

    Τι είναι αυτοί ρε όλοι;
    Αντιλαμβάνονται την ευθύνη των θέσεων που κατέχουν η τους νοιάζουν μόνο τα λεφτά που τσεπώνουν κάθε μήνα;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/2/23

      Η αντίληψη τους για τις θέσεις που κατέχουν είναι ότι πληρώνονται για να τρέχουν σε γιορτές και φαγοπότια.

      Διαγραφή
    2. Kostas Ioannou [fb]16/2/23

      Lila Panou: "...η τους νοιάζουν μόνο τα λεφτά που τσεπώνουν κάθε μήνα;!"
      -Και οι φωτογραφίες

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος16/2/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/2/23

    Ο Ερντογάν φοράει γυαλιά Cartier.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/2/23

      Μη τους βάζεις σε ιδέες γιατί θα βγάλουν κανένα κονδύλιο για γυαλιά Cartier.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος17/2/23

      Δεν έπεσες έξω, εδώ υπάρχει πρόταση να στείλουν στην Ουκρανία γούνινες κουβέρτες αξίας 300 € η μια πληρωμένες από το κράτος. Τώρα στα γυαλιά Cartier κολλήσαμε;

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ